29 april 2024
tisdag, 27 augusti 2013 16:18

Dansk byggjätte i konkurs

Skrivet av 
alt
Phil & Søn är kontrakterade för Citybanan. Nu har utbetalningarna till bolaget stoppats. För Trafikverkets projekt Citybanan byggs nu en ny järnvägsbro om 1,4 km för Årstabron.

 

Den danska byggjätten Phil & Søn AS med 2 400 anställda, har ansökt om konkurs. Även flera projekt i Sverige berörs av konkursen. I uttalandet från bolagets styrelse heter det:

– Styrelsen för E. Pihl & Son A. S. har idag (måndag redaktionens anm.) tvingats till det smärtsamma beslutet att ansöka om konkurs för företaget eftersom det har misslyckats med att finna en finansiell lösning som kan garantera fortsatt drift.

 

Nu drabbas flera stora projekt som byggs av Phil & Søn. De största är Norreport Station, FN:s huvudkontor om 45 000 kvm i Nordhavnen, Kanalbroarna i Köpenhamn, motorvägen till Frederikssund samt ett större bostadsprojekt vid småbåtshamnen i Vejle, Jylland. Pihl & Son är även en partner i det stora i Fehmarn-projektet, en tunnelförbindelse över Fehmarn Bält, som ersättning för järnvägsförbindelsen Rødbyhavn-Puttgarden.

 

Men konkursen får även direkta konsekvenser för Sverige. Phil & Søn är kontrakterade för Söderströmstunneln, som är en del av Citybanan samt för Årstabron i Stockholm. Enligt Trafikverket har nu alla utbetalningar till Phil & Søn stoppats. Trafikverkets jurister har också startat ett arbete att gå igenom avtalen med det danska företaget. Även arbetet för E4-bron i Sundsvall berörs av konkursen eftersom Phil & Søn är ansvariga för brons betongfundament.

 

Ett annat stort projekt som Phil & Søn är kontrakterade för tillsammans med Per Aarsleff är miljardbeställningen för Värtahamnen av Stockholms Hamnar.

 

Orsaken till konkursen är, enligt danska medier, att det fanns ett stort behov av nya avskrivningar samtidigt som en djup oenighet med en storkund fick bolaget på fall.

 

I ett pressmeddelande skriver Phil & Søn :

– Det är med stor sorg som vi i dag har varit tvungna att ansöka om konkurs. Konkursen för Pihl kommer att få betydande och långtgående negativa ekonomiska och humanitära konsekvenser för många begåvade människor, byggare, partners och underleverantörer. Det är förfärligt att behöva fatta ett beslut som kommer att påverka så många människor och företag.

 

Pihl & Søn är ett av Danmarks äldsta och största byggföretag och bland de ledande i Danmark. Bolaget med huvudkontor i Lyngby, norr om Köpenhamn, grundades år 1887 av byggmästare Lauritz Emil Pihl.