29 april 2024
fredag, 23 augusti 2013 18:20

IVG begär borgenärsskydd om 3,5 Mdr kr för ”Gurkan” i London

Skrivet av 
alt
IVG lyckas ej betala sina lån för "Gurkan" i London.

 

År 2007 slogs ett försäljningsrekord för ”Gurkan” då säljaren Swiss Re sålde den omtalade fastigheten till IVG Immobilien och investmentbanken Evans Randall för totalt 600 miljoner pund, 6,1 Mdr kr. Priset var högt och IVG har sedan dess skrivit ned värdet på fastigheten till mellan 473 och 520 miljoner pund.

 

"Gurkan" eller 30 St Mary Axe, som är det officiella namnet, uppfördes mellan år 2002 och 2004 av Skanska som ett nytt huvudkontor åt det schweiziska återförsäkringsbolaget Swiss Re. Byggnaden, med avancerad teknik, ritades av Norman Foster.

 

Men nu har IVG stora problem med att betala sina lån om cirka 4 miljarder euro, cirka 3,5 Mdr kr, för den delägda fastigheten. IVG, har inte lyckats komma överens med sina icke namngivna borgenärer mot att byta ut en del lån mot nya aktier i "Gurkan".

 

IVG:s ansökan om skydd från borgenärer, har lämnats till en domstol i Bonn, med hänvisning till en tysk lag som ger gäldenärer upp till tre månaders andrum för att omstrukturera sina lån.

 

De stora finansiella problem som IVG dras med har medfört att bolagets aktie har fallit med över 100 procent på börsen i Frankfurt i år.

 

Tidigare i år meddelade IVG Immobilien att bolaget är tvingat att minska sina skulder med upp till 1,75 miljarder euro genom att emittera nya aktier om totalt 1,35 miljarder euro, för att kunna refinansiera sina fastighetslån i år och under 2014. SF