3 maj 2024
tisdag, 20 augusti 2013 22:19

Hermelin blir vd för ett större Catena

Skrivet av 
´alt
Gustaf Hermelin får dubbla vd-roller, dels i Brinova, dels i Catena.

 

Catena har tecknat ett villkorat avtal med Brinova om förvärv av Brinova Logistik AB som äger 43 logistik- och lagerfastigheter med en uthyrningsbar area om 655 000 kvm.

 

Genom affären tillförs Catena tillförs ett nytt affärsområde med ett fastighetsvärde om 3,8 Mdr kr. Hyresintäkterna uppgår till cirka 346 Mkr med en återstående genomsnittlig kontraktstid om cirka 5 år. Detta stärker Catenas möjligheter att genomföra en exploatering i egen regi av utvecklingsfastigheten i Solna och förbättra förutsättningarna för en attraktiv utdelningspolitik.

 

– Catenas projekt i Solna är till sin storlek och komplexitet sådan att Catena behöver en större kapital- och kompetensbas för att fullt ut kunna tillgodogöra sig projektets värdepotential. Genom affären med Brinova får Catena dessa resurser samtidigt som bolaget tillförs ett intressant fastighetssegment, säger Henry Klotz, ordförande i Catena.

 

Förvärvets nettovärde efter avdrag för befintliga skulder uppgår till 1 145 Mkr. Affären finansieras genom en riktad emission till Brinova av 13,6 miljoner aktier till kurs 84 kr, vilken baseras på genomsnittskursen för Catenas aktie 15 handelsdagar fram till den 20 augusti. Efter genomförd emission uppgår aktieantalet i Catena till 25,2 miljoner aktier.

 

De nyemitterade aktierna motsvarar 54 procent av antalet aktier i Catena efter genomförd emission. Brinova har erhållit dispens från budplikt hos Aktiemarknadsnämnden.

 

Vidare ökar affären ökar eget kapital i Catena från 0,5 Mdr kr per den 30 juni till 1,6 Mdr kr, samtidigt som intjäningen stiger till cirka 150 Mkr före skatt. Eget kapital per aktie ökar från 43 kr till 63 kr.

 

Avsikten att Brinovas vd Gustaf Hermelin ska bli ny vd för Catena samt att han byter sitt nuvarande ägande i Brinova mot ett direktägande i Catena. Catenas nuvarande vd Andreas Philipson övergår till en ny roll med fokus på Catenas utvecklingsprojekt i Solna.

 

Aktieägare i Catena motsvarande 72 procent av kapital och röster har ställt sig positiva till affären och har uttalat att man kommer att rösta för genomförande av emissionen. Avtalet är villkorat av slutförd due diligence, externa kreditgivares medgivande och att extra bolagsstämma i Catena fattar beslut om en riktad emission till Brinova.

 

– För Brinova är affären med Catena ett steg i renodlingen mot att äga minoritetsposter i noterande svenska fastighetsbolag. Vi kommer att vara långsiktiga ägare i Catena, där jag ser stora utvecklingsmöjligheter, säger Erik Paulsson, huvudägare i Brinova.

 

Efter emissionen blir Brinova största aktieägare i Catena med kapital och röster om 54,1 procent. Därefter följer Endicott Sweden AB (CLS Holdings plc) med 13,8 procent, Fabege AB med 13,8 procent, Catella Fonder med 5,6 procent, Livförsäkrings AB Skandia med 1,1 procent och Övriga aktieägare med 11,7 procent.

 

Fastighetsbeståndet som förvärvas har ett hyresvärde  om cirka 393 Mkr, vilket motsvarar cirka 600 kr/kvm. Fastigheter i Stockholmsområdet, Göteborg, Örebro, Helsingborg och Jönköping svarar för 86 procent av hyresvärdet. Största hyresgäster är DHL, Axel Johnson Gruppen samt Green Cargo.

 

Proforma efter affären stiger fastighetsvärdet till 4 713 Mkr (885) och med ett eget kapital som höjs till 1 599 Mkr (501).

 

Catella Corporate Finance är finansiell rådgivare och Nord & Co Advokatbyrå är legal rådgivare till Catena i samband med affären.

 

I en kommentar kan sägas att marknaden tror på affären eftersom aktien i Catena gick upp med nära 12 procent under onsdagen, eftersom potentialen i exploateringen av Hagaområdet i Solna är stor. SF