3 maj 2024
tisdag, 20 augusti 2013 19:39

SEFA uppför Nordens högsta byggnad i Göteborg

Skrivet av 
alt

Karlavagnsplatsen på Lindholmen i Göteborg kan bli platsen för en skrapa om 201 m.

 

Byggkoncernen SEFA köper mark av kommunägda Älvstranden Utveckling för ett jätteprojekt – en 201-metersskrapa i 60 våningar – budgeterad till 2 Mdr kr. Skyskrapan blir en del i projekt Karlavagnsplatsen på Lindholmen i Göteborg. I området planeras flera kvarter, vilka ska innehålla bostäder, kontor, handel och service.

 

– Det är självklart mycket hedrande att vi på Sefa har haft möjligheten att vara med och utveckla detta prestigefyllda projekt. Jag och min kollega Alban Herlitz har jobbat med projektet under nästan tio år så det är extra tillfredställande att vi nu kommer igång. Hela företaget känner enorm stolthet och tillförsikt, säger Ola Serneke, vd SEFA.

 

Den aktuella fastigheten ligger utmed Lindholmsallén. I framtiden finns det planer på att spårvagn kommer att trafikera Lindholmen.

 

– En skyskrapa passar inte var som helst i staden, men jag tycker att just den här platsen passar utmärkt för ett högt hus. Silhuetten kommer att synas från centrum och längs stora hamnkanalen vilket kommer att bli bra, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.

 

Med anledning av detta byggprojekt bjuder SEFA nu in till en arkitekttävling – inbjudan har tagits fram av i samråd med Stadsbyggnadskontoret i Göteborg och Älvstranden Utveckling.

 

– Jag är väldigt nöjd med att det blir en arkitekttävling eftersom vi då kan locka till oss de bästa arkitekterna från hela världen, och tillföra Göteborg arkitektur av internationell klass. Det jag kommer att lägga vikt vid i urvalet av arkitekter är hur de har löst projekt av liknande dignitet tidigare och vad de har för referenser, säger Björn Siesjö.