3 maj 2024
måndag, 19 augusti 2013 17:58

Exporten ökade i Göteborgs Hamn

Skrivet av 
alt

Magnus Kårestedt, vd Göteborgs Hamn.

 

Statistik från Göteborgs Hamn visar att antalet containrar med exportvaror ökade med fyra procent under årets första sex månader. Samtidigt minskade importen med en procent – vilket innebär en total ökning för containerhandeln med två procent.

 

Knappt en tredjedel av Sveriges handel med utlandet sker via Göteborgs Hamn och över 60 procent av containertrafiken. Totalt skeppades 466 000 containrar via hamnen under första halvåret i år, vilket är två procent fler än motsvarande period förra året.

 

– Svensk handel står sig relativt stark i en orolig världs-ekonomi. En tydlig trend är att volymerna under andra kvartalet är bättre för de flesta godsslag än under det första kvartalet, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn.

 

Av statistiken framgår vidare att Roro-trafiken, last som rullas av och på fartyg inom Europa, minskade med tre procent – en nedgång som framförallt beror på att tuffa tider för skogsindustrin. Även i Energihamnen noteras en minskning – under årets första halvår hanterades 10,3 miljoner ton råolja jämfört med 10,7 ton förra året. Denna nedgången tillskrivs främst att ett av raffinaderierna har haft ett underhållsstopp samt att en kajplats varit stängd för underhållsarbete.

 

Slutligen kan konstateras att antalet skeppade bilar minskade med 18 procent till 76 000 bilar.

 

– Tappet kan främst förklaras i minskad export av Volvobilar till de viktiga marknaderna i USA och Europa, säger Magnus Kårestedt.