1 maj 2024
måndag, 12 augusti 2013 16:57

Goldman Sachs storköper bostäder av staden Madrid

Skrivet av 
alt

Priserna på lyxbostäder i Spanien har stigit efter att det spanska parlamentet har stiftat en ny lag, som ger icke EU-medborgare rätt att äga spanska fastigheter om dessa icke EU-medborgare förvärvar för minst 500 000 euro.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Staden Madrid har sålt en portfölj med 3 000 bostadslägenheter till Goldman Sachs private equity och till den spanska investmentgruppen Azora, för totalt 201 MEUR. Att Goldman Sachs nu köper bostäder stort i Spanien tillsammans med en partner är inte förvånande.

 

Möjligt är att prisbotten är nådd på spanska bostäder efter att landet haft en tioårig fastighetsbubbla, vilket bland medfört att stora delar av den spanska banksektorn har förstatligats.

 

Portföljen, som Goldman Sachs och Azora förvärvar, innehåller främst bostäder belägna i Madrid, vilka är avsedda för personer under 35 år som kan teckna hyreskontrakt med senare rätt att förvärva bostaden.

 

Madrid, som har det största budgetunderskottet av Spaniens 17 så kallade autonoma regioner, ska använda försäljningsintäkten till att minska huvudstadens offentliga utgifter.

 

Nyligen, i slutet av juli månad i år, förvärvade Blackstone 1 860 bostäder av staden Madrid, för totalt 125,5 MEUR, vilket var Sareks, Spaniens Bad Bank, första försäljning.

 

Nu har alltfler private equity-grupper blivit intresserade av spanska fastigheter då Sareb i slutet av år 2012 tog över cirka 50 miljarder euro i fastighetstillgångar från Spaniens nationaliserade banker.


Enligt spanska medier planerar Sareb att sälja halva sitt innehav eller cirka 42 500 bostäder under de närmaste fem åren. Senare i år förväntas de regionala myndigheterna i Katalonien och Valencia att sälja offentligt ägda fastigheter.

 

Prisraset i Spanien kan vara över för den här gången. Enligt den spanska fastighetsmäklarkedjan Lucas Fox har bostadspriserna för Barcelona, ​​Costa Brava och Marbella, sjunkit mellan 20 och 50 procent under de senaste åren. Men i vissa områden har det nu skett prisuppgångar. Detta efter att det spanska parlamentet har stiftat en ny lag, som ger icke EU-medborgare rätt att äga spanska fastigheter om dessa icke EU-medborgare förvärvar för minst 500 000 euro. Särskilt bra går det således nu för lyxsegmentet, framför allt i Barcelona och på Costa Brava samt på Ibiza och på Mallorca, där det genomsnittliga försäljningspriset under det första halvåret i år var, enligt Lucas Fox, drygt en miljon euro.