1 maj 2024
måndag, 12 augusti 2013 14:42

Vice vd Lundgren blir vd i Norrporten

Skrivet av 
alt

Jörgen Lundgren ska se till att Norrporten blir ett renare bolag utan bonus-excesser med ny kvalitetssäkring (compliance).




alt

Louise Richnau och Ulrika Dellby är nya i Norrportens styrelse.

 

Av Stefan Fröjdendahl


Norrportens Anders Wiklander kastade in handduken den 26 februari och sa upp sig som vd efter 20 år i Norrporten. Efter den starka kritiken i Uppdrag granskning och även av undertecknad i Dagens Fastighetsaktie, blev anspänningen för stor och Wiklander såg det som omöjligt att sitta kvar till sommaren 2013, som han tidigare hade kommunicerat. Sedan den 26 februari har vice vd Jörgen Lundgren, varit tf vd i det kritiserade bolaget. Flera hade säkert önskat att Norrporten hade rekryterat friskt blod externt. Men bolagets nye styrelseordförande Bo Magnusson orkade inte eller ville inte detta, utan han säger:

 

– Ett antal starka kandidater har prövats, både interna och externa och Jörgen Lundgren har funnits vara den mest lämpade kandidaten. Jörgen känner bolaget väl och har under sina år som vice vd starkt bidragit till Norrportens goda utveckling med bra lönsamhet och hög kundnöjdhet. Samtidigt har vi tagit till oss av den kritik som framförts avseende bolagets styrning. Jörgen har, på styrelsens uppdrag, lett ett omfattande arbete avseende förtydligande och utveckling av policys och riktlinjer. Implementering av en så kallad compliance-enhet pågår också. Med detta är vi övertygade om att vi genom Jörgen kommer att erhålla både kontinuitet och förnyelse av Norrporten vilket lägger grunden för en fortsatt god utveckling.

 

Jörgen Lundgren, som är 46 år och civilekonom, har före anställningen i Norrporten år 2007, haft ledande befattningar inom Nordea och Danske Bank.

Han säger:

– Jag är mycket glad över detta uppdrag som är både utmanande och inspirerande. Norrporten är ett mycket bra bolag men vi har självklart också områden som vi behöver utveckla. Vi arbetar nu med att förstärka det som vi är duktiga på samtidigt som vi genomfört en grundlig genomlysning av verksamheten som resulterat i uppdaterade och tydliga riktlinjer och policys.

 

Norrportens styrelse har förstärkts med ytterligare två ledamöter; Ulrika Dellby, som också blir vice ordförande och Louise Richnau.

 

Ulrika Dellby är grundare till och partner i private equity-bolaget Fagerberg & Dellby. Hon har erfarenhet av företagsutveckling inom olika branscher bland annat efter 16 år inom Boston Consulting Group.

 

Louise Richnau är delägare och vd på Leimdörfer Real Estate Capital och har över tjugo års erfarenhet av fastighetsbranschen.