29 april 2024
torsdag, 04 juli 2013 17:00

Konkurserna ökar mest i Storbritannien och Sverige

Skrivet av 
alt
Creditsafe säger att konkurserna ökade mest i Storbritannien och Sverige.

 

I samband med att Creditsafe summerar konkursläget för det första halvåret 2013, har en jämförelse gjorts mellan olika länder i Europa. I topp ligger Storbritannien som ökade med 14 procent årets första 6 månader, jämfört med samma period föregående år. För Sverige betyder ökningen på 10 procent att konkurserna nu ökat i samma höga takt två år i rad.


– Konjunkturläget är svårbedömt, eftersom vi ser både positiva och negativa tecken i statistiken. Storbritannien och Sverige står överlägset för de största konkursökningarna, samtidigt som antalet konkurser faktiskt minskar i flera andra länder. Men att utvecklingen skiljer sig mellan länder är inte unikt för år 2013. Vår undersökning omfattar konkursstatistik i våra Creditsafe-länder under fem år tillbaka i tiden och inte heller tidigare har vi sett någon enhetlig trend för samtliga länder, säger Krister Jonsson, Sverigechef på Creditsafe.

 

Konkursutvecklingen bland de europeiska länderna är inte entydig. Storbritannien sticker ut negativt på flera sätt, eftersom ökade konkurserna med hela 177 procent under år 2011, vilket var den i särklass största ökningen i hela undersökningen. Anmärkningsvärt är också att landet för varje år sedan år 2009 har uppvisat en ökning av antalet konkurser. Även i grannlandet Irland har konkurserna ökat markant för varje år.

 

Tyskland uppvisar en ökning på 2 procent, jämfört med samma period året före. Nederländerna, Frankrike och Belgien tillhör de länder där konkurserna minskade. Störst minskning, 22 procent, hade Nederländerna.

 

Det mest framträdande nedgången finns i Frankrike, där konkurserna har minskat under tre år i följd. En trend som går att urskilja är att Nederländerna och Belgien, från att ha uppvisat ökningar under tre år, nu har vänt och visar konkursminskningar. Sett över tid är Tyskland det land med minst variationer i konkursutvecklingen.

 

Procentuella förändringar av konkurser, januari–juni 2013, jämfört med samma period 2012: 1. Storbritannien 14%. 2. Sverige 10%. 3. Irland 4%. 4. Tyskland 2%. 5. Frankrike -8%. 6. Belgien -15%. 7. Nederländerna -22%.