29 april 2024
onsdag, 03 juli 2013 14:56

Balder köper Kanoldhuset

Skrivet av 
alt
Kanoldhuset omfattar totalt 9 200 kvm.

 

 

alt

Erik Selin, vd Fastighets AB Balder. Foto: Cato Lein

 

 

 

Fastighets AB Balder har avtalat om att förvärva kontorsfastigheten Göteborg Bö 93:2, mer känd som Kanoldhuset, som ligger granne med Liseberg i centrala Göteborg. Fastigheten omfattar cirka 9 200 kvm uthyrningsbar area samt ett parkeringshus med nära 400 parkeringsplatser. Fastigheten, som säljs av Aberdeens Pan-Nordiska fond för 190 Mkr, tillträds av Balder under tredje kvartalet 2013.


MAQS och Catella har varit Aberdeens rådgivare vid försäljningen av Kanoldhuset

 

– Vi välkomnar Kanoldhuset med dess intressanta historik och fina framtidsutsikter för Balder, säger Erik Selin, vd Fastighets AB Balder.

    

– Med Kanoldshuset har vi genom aktiv förvaltning skapat värde i den befintliga fastigheten, säger Magnus Kenning, transaktionsansvarig på Aberdeen.

 

I en kommentar kan sägas att historien om Kanolds chokladfabrik är fascinerande. Fastigheten byggdes för bröderna Kanolds chokladfabrik och bestod ursprungligen av en traditionell industribyggnad uppförd 1911, som fick flera om- och tillbyggnader under åren 1915, 1929, 1938 och 1945. På området har det även funnits en del andra byggnader för chokladfabrikens verksamhet, varav vissa idag är rivna.

 

Aberdeens Pan-Nordiska fond förvärvade år 2007 Kanoldhuset av KB Askungen 23 som sedan blev ägare till fastigheten år 2002. Enligt Antiquum startade bröderna Kanold sin verksamhet genom att tillverka kola efter recept de lärt sig i Amerika. Företaget kom med tiden att bli en omfattande rörelse med en betydande position inom Göteborgs näringsliv.

 

Kanolds tillverkade choklad och vaxpapper, bedrev litografisk anstalt och förvaltade fastigheter samt utövade biografverksamhet. De biografer som öppnat i Kanolds och Fastighets AB Orion regi var bland annat Palladiumbiografen på Kungsportplatsen, stadens största med 1050 platser, samt Rialtofastigheten vid Järntorget (idag Pusterviksteatern) med 807 platser. Den fjärde biografen som Palladiumkoncernen öppnade var Biografen Carolus. Biografen stod klar i oktober 1935 och inrymde 332 platser. Idag är det endast Palladium som används som biograf.

 

Bröderna Kanold hade sin storhetstid kring tiden för jubileumsutställningen i Göteborg år 1923. Strax därefter gick de båda bröderna skilda vägar. Fred Kanold tog hand om inrikesmarknaden och Anton Kanold tog hand om världsmarknaden.

 

Intressant är att Arnold Kanold år 1908 vann en lotterivinst om hela 50 000 kr år 1908, ett belopp motsvarande flera miljoner kronor idag, vilka investerades i affärsrörelsen.

 

Det finns mycket att säga om Kanolds stora industriella verksamhet. Chokladfabrikens epok var över år 1982 då fabrikslokalerna i Göteborg såldes till Trygg ömsesidig livförsäkring som i sin tur sålde dem år 1997 till Trygg Hansa livförsäkringsaktiebolag. SF