29 april 2024
måndag, 01 juli 2013 13:01

Wallenbergs Acurum gör nytt förvärv om 42 000 kvm lab i Södertälje

Skrivet av 
alt
Acurum köper en del av AstraZenecas laboratorier i Gärtuna, Södertälje.

 

alt

Stephan Tolstoy, ordförande i Acurum är nöjd med fastighetsaffären.

 

I januari i år blev det klart att bolaget Acurum, som till lika delar blev bildat av Peab och FAM (Foundation Asset Management), som i sin tur ägs av Wallenbergsstiftelserna, förvärvade 130 000 kvm lokaler av AstraZenecas lokaler i Snäckviken i Södertälje. Nu är även det klart att Acurum förvärvar 42 000 kvm lokaler med totalt 80 olika laboratorier, belägna i Gärtuna, Södertälje.

 

I ett pressmeddelande skriver Astra Zeneca att syftet med affären är att i lokalerna skapa ett nytt forskningsinstitut, Swedish Toxicology Institute (Swetox).

 

Den nya fastighetsägaren med Stephan Tolstoy, ordförande Acturum, är nöjd med fastighetsaffären. Han säger:

 

– Det här är en väldigt spännande satsning inom ett framtidsområde som kommer att skapa mycket värdefulla möjligheter för såväl Södertälje, Stockholmsregionen som Sverige.

 

Det nya toxikologiska forskningscentret ska bli en gemensam resurs för forskare från Karolinska Institutet, KTH, Chalmers, Lantbruksuniversitetet i Uppsala samt Göteborgs, Lunds, Uppsala, Umeå, Linköping och Stockholms Universitet.

 

Länsstyrelsen i Stockholm har med stöd från Vinnova varit drivande i processen för att samordna olika intressenter kring toxikologisk forskning i syfte att försöka ta tillvara den utrustning och kompetens som tidigare funnits i Gärtuna.

 

– Kemikaliesäkerhet är en fråga som snabbt växer i betydelse. Med sin unika samverkan mellan akademi, industriell forskning och kommersiell verksamhet kommer det internationella toxikologiska forskningsinstitut som nu blir verklighet att bidra till ett mer kemikaliesäkert samhälle, säger landshövding Chris Heister i Stockholms Län.

 

Verksamhet, lokaler och utrustning i Gärtuna kompletterar den toxikologiska forskning som idag bedrivs inom akademin och bli en viktig gemensam resurs för forskare på flera svenska universitet. Karolinska Institutet vill samordna forskningsinstitutet med KTH, Chalmers, Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Lunds universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet och Lantbruksuniversitetet i Uppsala. Även Stockholms läns landsting har visat intresse för att delta.

 

– Den här satsningen är ett sätt att ta tillvara de unika förutsättningar som Sverige har för målinriktad toxikologisk forskning inom läkemedelsutveckling och miljötoxikologi, säger professor Harriet Wallberg Henriksson, som leder samordningen av de tio universiteten, i ett pressmeddelande.

 

Nu finns det anslag för att driva det gemensamma nya toxikologiska forskningscentret i fem år, bland annat från Wallenbergstiftelsen som satsar 35 Mkr och Karolinska Institutet som bidrar med 50 Mkr. Senare behöver centret få annan finansiering, exempelvis EU-pengar.

 

Trots att AstraZeneca har lagt ned sin forskning i Södertälje, skriver bolaget i ett pressmeddelande:

”Tillverkningsenheterna i Södertälje, i Snäckviken och Gärtuna, med cirka 3 000 anställda, står tillsammans för mer än 30 procent av AstraZenecas tillverkning och är företagets största tillverkningsort. Under 2012 exporterades läkemedel till ett värde av 41 miljarder SEK från Södertälje. Även AstraZenecas nordisk-baltiska marknadsbolag och vissa stödfunktioner är baserade i Södertälje.” SF