29 april 2024
söndag, 30 juni 2013 17:37

Kungsleden köper Sparta i Lund för 173 Mkr

Skrivet av 
alt

Sparta ligger på Tunavägen 39 i Lund och uppfördes 1970. Arkitekt var Bengt Edman, professor i arkitektur på Lunds tekniska högskola, som utmärkte sig för sin brutalistiska tegelarkitektur.

 

Kungsleden köper del av fastigheten Studentkåren 1, även kallad Sparta, i Lund för en total köpeskilling om cirka 173 Mkr exklusive transaktionskostnader. Den initiala direktavkastningen uppgår till cirka 8 procent. Säljare är stiftelsen AF Bostäder, som kommer att ombilda fastigheten till en 3D-fastighet och Kungsleden köper den kommersiella delen av fastigheten som består av butiks-, kontors- och utbildningslokaler. Den andra delen av fastigheten, som består av 555 studentlägenheter, behåller AF Bostäder. Catella har bistått parterna som rådgivare i affären. Tillträde är planerat till den 1 oktober.

 

Fastigheten har en total uthyrningsbar yta på cirka 19 851 kvm och hyresvärdet uppgår till cirka 23 Mkr. De största hyresgästerna är Ica, Lunds Universitet, AF-Bostäder, Samhall och Actic Sverige AB.

 

– Genom köpet av den kommersiella delen av Sparta tar vi ett betydelsefullt nästa steg i Kungsledens investeringsprogram. Direktavkastning, segment, och geografiskt läge i stort, stämmer precis med vår nya affärsstrategi. Fastigheten har dessutom ett intressant mikroläge mellan universitetsområdet och Ideon i Lund med möjlighet att skapa attraktiva byggrätter på fastigheten, säger Anders Kvist, t f vd för Kungsleden.

 

Försäljningen är ett led i att AF Bostäder väljer att fokusera på sin kärnverksamhet – att äga, förvalta och bygga studentlägenheter.

 

– Försäljningen av lokalerna får flera positiva konsekvenser för AF Bostäder, bland annat kan vi fokusera än mer på förvaltning och utveckling av våra studentbostäder, säger Henrik Krantz, vd för AF Bostäder.

 

Med sina cirka 5 800 studentbostäder är AF Bostäder en av södra Sveriges största fastighetsförvaltare.