6 maj 2024
torsdag, 27 juni 2013 20:01

Galären startar miljardprojekt i Luleå

Skrivet av 
alt

Galären ligger bakom ett miljardprojekt i Luleå. 

 

På tomten där Boströms tidigare bedrev bilförsäljning vid infartsleden till Luleå ska Galären uppföra ett storkvarter för handel, samhällsservice och bostäder. Samtidigt ser landstinget över möjligheten att i kvarteret utveckla en helt ny hälsocentral. Det totala projektvärdet beräknas till drygt 1 Mdr kr när alla byggnationer genomförts.

 

I dagarna påbörjas detaljplanearbetet för ett nya området. ICA Kvantum, som tecknat ett längre hyresavtal, blir den första hyresgästen. Byggtiden är beräknad till cirka ett och ett halvt år efter det att detaljplanen vunnit laga kraft.

 

Den nya fastigheten planeras få till- och avfarter från Bodenvägen och väl tilltagna parkeringsdäck både med och utan tak. Tanken är också att både lokaltrafiken och länstrafiken ska kunna trafikera fastigheten, vilket innebär att pendlare enkelt kan handla eller besöka den nya hälsocentralen innan de byter buss. En passage under Bodenvägen ska även möjliggöra omstigning mellan regional och lokal kollektivtrafik.

 

Galären har utvecklat idéerna för kvarteret med Tirsén & Aili Arkitekter och trafiklösningarna har bearbetats av Tyréns i ett gemensamt uppdrag med kommunen.

 

– Vår ambition har hela tiden varit att på tomten bygga något riktigt spännande och hållbart för Luleå. På skisstadiet omfattar projektet 16 000 kvm handel och kommersiell service, 8 000 kvm samhällsservice och kontor samt 250-300 bostäder, säger Gunnar Tåhlin, vd Galären.