6 maj 2024
torsdag, 27 juni 2013 14:44

AXA paniksäljer till stor rabatt i Paris och Amsterdam

Skrivet av 
alt

Huvudkontoret för modeföretaget Mexx i Amsterdam har sålts av AXA till stor rabatt.

 

 

AXA Real Estate Immoselect, som är en öppen fond i likvidation, har avyttrat fastigheten Perspektiv Defénse, norr om Paris, till stor rabatt. Försäljningspriset om 126,5 MEUR motsvarar en rabatt om 21 procent, beräknat efter marknadsvärdet den 30 april i år, men rabatten är nära 30 procent beräknat på fastighetsvärdet för ett år sedan.

 

I ett pressmeddelande säger AXA:

– Försäljningspriset speglar hyressituationen eftersom den genomsnittliga återstående kontraktstiden endast är 2,2 år samtidigt som det finns risk för vakanser om cirka 50 procent av fastighetens totala yta.

 

AXA säger vidare att Perspektiv Defénse, som ligger vid marknadsplatsen Colombes, i nordvästra Paris, är en utmanande plats eftersom alltfler fastigheter blir till salu där inom en snar framtid.

AXA Immoselect förvärvade Perspektiv Defénse i maj 2008 av ett joint venture mellan fastighetsutvecklaren Altarea Cogedim och AXA för totalt 170 MEUR. Byggnaden, som omfattar 27 000 kvm kontor på 1-9 rue du Débarcadère, representerar den största enskilda tillgången i fondens portfölj. Det var fortfarande värderad till 175 MEUR i slutet av april 2012.

AXA meddelade i slutet av 2011 att bolaget skulle likvidera sin fond Immoselect med fastighetstillgångar om cirka 2,5 miljarder euro.

 

Även i måndags meddelade AXA att Immoselect har sålt en portfölj holländska fastigheter för 140 MEUR till en rabatt om 40 procent, enligt den senaste oberoende värderingen. Köpare var den tjeckiska fastighetsutvecklaren PPF Real Estate, som förvärvade portföljen med sju fastigheter. I den förvärvade portföljen ingår bland annat huvudkontoret, om 27 000 kvm, för det holländska modeföretaget Mexx i Amsterdam samt ett kontorskomplex om 19 000 kvm i Rotterdam.

AXA Immoselect har även sålt fastigheten Grafenberger Höfe i Düsseldorf för 30,5 MEUR, vilket motsvarade en rabatt om 21 procent, beräknat på den senaste marknadsvärderingen. Rabatten återspeglar risken som finns med att den viktigaste hyresgästen har planer på utrymma byggnaden i december 2018. I april 2012 värderades Grafenberger Höfe till 42,5 MEUR.