19 maj 2024
söndag, 23 juni 2013 16:48

Rikshem och Wallenstam i stor affär

Skrivet av 
alt
Hans Wallenstam, vd Wallenstam.

 

Rikshem och Wallenstam byter fastigheter i Helsingborg, Göteborg och Uppsala för ett värde om 1,4 Mdr kr. Genom affären säljer Wallenstam sina förvaltningsfastigheter i Helsingborg, exkluderat projekt och projektfastigheter. Samtidigt köper Wallenstam nio bostadsfastigheter i centrala Göteborg samt två byggrätter i Uppsala från Rikshem. Rådgivare i affären har Tenzing varit.

 

Wallenstam har även avtalat om två försäljningar till nybildade bostadsrättsföringar i Orminge, Nacka. Dessa försäljningar gäller Orminge 39:1 och Orminge 44:1 och omfattar totalt 513,5 Mkr.

 

Rikshem äger sedan tidigare drygt 1 500 lägenheter i Helsingsborgs-området. Nu köper bolaget ytterligare 540 lägenheter i Helsingborg från Wallenstam, som i gengäld förvärvar 269 lägenheter i Göteborg från Rikshem.

 

Samtidigt investerar både Rikshem och Wallenstam i Uppsala. Detta sker genom samarbete kring Rikshems projekt på Kvarngärdet och i Gränby där Wallenstam ska bygga cirka 150 hyresrätter.

 

– Vi är glada över det här fastighetsbytet med Wallenstam som ger oss möjligheten att fortsätta vår tillväxt i Helsingborg. Vi kommer att fortsätta att investera i Helsingborg som är en stor tillväxtort. Rikshem är det största privata bostadsbolaget i Uppsala och vi ser fram emot samarbetet med Wallenstam, som är en duktig byggare av hyresrätter, säger Jan-Erik Höjvall, vd Rikshem.

 

Fastigheterna som Wallenstam frånträder i Helsingborg säljs för ett fastighetsvärde om 858,6 Mkr. Kvar i Wallenstams ägo blir fastigheter som är under om- eller nybyggnation som Vildvinet 1, 3 och 4, Pål Ibb 21 och Oskar II 11. Dessutom fortsätter Wallenstam sin satsning på nyproduktion i Helsingborg. Först ut är nyproduktionerna i exempelvis Laröd och Mariastaden med sammantaget 220 lägenheter.

 

– Det här är en strategisk omprioritering av vårt fastighetsinnehav, i och med vår satsning på nyproduktion av hyresrätter. Under 2013 kommer vi att ha cirka 1 500 lägenheter i produktion och ambitionen är att den ska öka, vilket vi skapar möjligheter för fler affärer som dessa, säger Hans Wallenstam, vd.