6 maj 2024
tisdag, 18 juni 2013 18:28

Wihlborgs köper Ideon i Lund för 1,5 Mdr

Skrivet av 
alt

Ideon Gateway invigdes i april i år.

 

I en bolagsaffär om 1,5 Mdr kr med Ikano Fastigheter köper Wihlborgs tio fastigheter med en uthyrningsbar yta om 63 000 kvm i forsknings- och utvecklingsklustret Ideon i Lund. Därmed blir Wihlborgs ensam fastighetsägare i området. I affären ingår också ett byte av byggrätter. Wihlborgs får kontorsbyggrätter på Ideonområdet, medan Ikano får bostadsbyggrätter i Limhamn, Malmö. Tillträde sker den 1 juli. Leimdörfer har varit rådgivare till Ikano i affären.

 

– Vi äger sedan tidigare cirka 40 000 kvm på Ideon i nordöstra Lund och med förvärvet av Ikanos andel blir vi en ännu starkare spelare i Lund. Synergierna av att äga hela Ideon innebär att vi får en avkastning om 6,5 procent på investeringen, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs.

 

För Ikanos del är affären ett första steg i företagets strategi att sälja sina kontorsfastigheter för att fokusera på utveckling och förvaltning av handels-platser (Ikano Retail Centres) och bostäder (Ikano Bostad).

 

Ikano varit med på Ideon sedan starten för 30 år sedan. Daniel Skoghäll, vd Ikano Fastigheter, säger:

 

– Vi har haft en aktiv roll i utvecklingen av det Ideon vi ser idag, där det senaste tillskottet är Ideon Gateway. När vi nu väljer att fokusera på handelsplatser och bostäder ser vi Wihlborgs som en mycket god köpare och utvecklare av fastigheterna.