20 maj 2024
söndag, 10 mars 2013 21:55

Vasakronan: Sämre miljöhänsyn på kontoret

Skrivet av 
alt
Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan. Foto: Cato Lein.

 

Svenskarna är inte lika miljö- och klimatsmarta på kontoret som hemma. Enligt senaste Kontorsbarometern, Vasakronans återkommande undersökning om kontorsanställdas vanor, svarade endast 7 procent att de agerar mer miljövänligt på kontoret. När det gäller att spara energi ligger kontoret ännu längre efter.

 

En av tre stänger inte av datorn när de lämnar kontoret för dagen. Samtidigt bedöms kollegorna ta mindre hänsyn till miljön än vad man själv gör.

 

Enligt undersökningen är de vanligaste miljöåtgärderna på kontoren att lämna papper i pappersåtervinningen, återvinna glas och tomburkar samt släcka lamporna när man lämnar arbetsplatsen.             

 

Kontorsanställda är däremot inte lika bra på energisparande åtgärder. 32 procent anger att de inte stänger av datorn när de går hem och 44 procent drar inte ur laddare när de inte används. Kvinnor tycks vara mer noggranna än män med att spara energi på olika sätt.

 

– Arbetsgivaren kan göra mycket när det gäller belysning, värme och ventilation, vilket kan ge stora miljövinster. Medarbetarna behöver också få veta hur de på bästa sätt kan agera mer miljömedvetet, till exempel skriva ut dubbelsidigt eller stänga av datorer och annan utrustning när arbetsdagen är slut. Det är enkla men viktiga åtgärder för att minska kontorets totala miljöpåverkan, säger Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan.