12 maj 2024
tisdag, 05 mars 2013 17:47

AXA storsäljer till Nordika

Skrivet av 
alt
Jonas Grandér, vd Nordika.

 

Nordika Fastigheter AB (”Nordika”) och Vacse AB (”Vacse) förvärvar en portfölj med offentliga och privata hyresgäster (”Portföljen”) av AXA Real Estate Investment Management (”AXA”).

 

Portföljen består av fyra fastigheter, belägna i Kalmar, Västervik och Växjö med en total uthyrbar area om cirka 27 000 kvm. Cirka 90 procent av hyresvärdet består av offentliga hyresgäster, inklusive Polisen, Åklagarmyndigheten och Växjö kommun. Samtliga hyresgäster hyr på långa avtal.

 

Nordika och Vacse delar i samband med förvärvet upp portföljen. Vacse kommer att äga fastigheterna i Västervik och Kalmar som innehåller Polisen och Åklagarmyndigheten. Nordika kommer att äga fastigheterna i Växjö med Växjö kommun och Elite Hotels som hyresgäster.

 

I en kommentar kan sägas att Nordika är en snabbväxande aktör eftersom bolaget nu deläger och förvaltar fastighetskapital om cirka 1 Mdr kr. I ett samtal med Nordikas vd Jonas Grandér, säger han att fler investeringar kommer att ske i en nära framtid. Med sina partners, som är fyra pensionsbolag, med säte i Sverige och Finland, återstår ytterligare cirka 40 procent av tillgängligt kapital att investera. Portföljen som Nordika nu förvärvar av AXA har hög kvalité; det är nyare fastigheter uppförda av Peab och den genomsnittliga kontraktstiden är lång, cirka 16-18 år i genomsnitt.

 

Vår uppskattning av priset är att det bör vara cirka 550 Mkr på grund av de långa kontrakten med starka hyresgäster i relativt nybyggda fastigheter. Det passar Nordika som egentligen är ett svenskt fastighetsbolag med fokus på hållbar långsiktig riskjusterad avkastning genom aktiv förvaltning. Bolaget är aktivt i Sverige men det kan även investera i Danmark och Finland.

 

Vasce, Nordikas partner i affären med AXA, är ett svenskt fastighetsbolag med fokus på hållbar långsiktig riskjusterad avkastning genom förvärv av företrädesvis nybyggda fastigheter med offentliga hyresgäster på långa avtal. Vacse är aktivt i Sverige och är kapitaliserat av svenskt pensionskapital.