13 maj 2024
måndag, 04 mars 2013 21:29

White vann tävlingen om framtidens Kiruna

Skrivet av 

 

alt
Whites vinnande förslag heter ”Kiruna 4-ever”.

 

Utmaningen att skapa det framtida Kiruna lockade arkitekter från hela världen. Totalt 56 olika team anmälde intresse, varav 10 valdes ut att gå vidare i tävlingen. Idag står det klart att en enhällig jury valt White som vinnare.

 

– Jag blev helt exalterad när beskedet kom, säger Monica von Schmalensee, vd på White. Att i princip designa en helt ny stad är ett historiskt uppdrag som inte många arkitekter får vara med om. Det är en stor bekräftelse för vårt unika sätt att jobba med hållbar stadsutveckling.

 

Whites vinnande förslag heter ”Kiruna 4-ever” vilket ger möjlighet att med en långsiktig och hållbar vision vidga staden österut och utveckla dess unika mix av människor, kulturer och livsval i en välkomnande, global stad, i nära relation till den unika arktiska naturen.

 

Förslaget vill skapa ett besöksmål av stor dignitet, attraktiva mötesplatser och fantastiska boendemiljöer.

 

– Våra idéer på hur och vart man ska flytta Kiruna är baserat på kunskap bakåt, på vad man har idag, tillsammans med en stark vision framåt. Kiruna ska vara en internationellt uppmärksammad mönsterstad, säger Mikael Stenqvist, ansvarig arkitekt bakom det vinnande förslaget som tagits fram i samarbete med norska Ghilardi+Hellsten Arkitekter.

 

Järnmalmen har skapat jobb och välstånd i Kiruna ända sedan år 1900 då Sveriges nordligaste stad grundades. Men det är också den underjordiska gruvdriften som gör att stora delar av staden måste flyttas till säkrare mark. Omflyttningen är en fysisk förändring av enorma dimensioner.

 

År 2007 togs det första beslutet om att flytta hela centrum, och många av ortens byggnader därmed. En arkitekttävling om en ny stadskärna utlystes, som alltså nu avgjorts då White besegrade nio andra team med deltagare från Sverige, Norge, Danmark, England, Spanien, Nederländerna, Tyskland och Schweiz. Bland de mest namnkunniga konkurrenterna kan nämnas danska Bjarke Ingels Group och MVRDV från Rotterdam.

 

I förslaget är hållbarhetsfrågorna helt centrala. I Kiruna finns både Sveriges största gruva, landets största energianvändare och Europas största järnproducent. Dessutom ska man i högt tempo utveckla en stad i ett extremt klimat. Detta ställer krav, men ger även unika förutsättningar för nytänkande inom hållbar stadsbyggnad.