27 april 2024
torsdag, 28 februari 2013 18:15

Säljarens husmarknad i USA

Skrivet av 
alt
Efter sex års husprisfall börjar priserna på bostäder öka i USA.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Efter flera år med en skakig bostadsmarknad USA, med stora bestånd av foreclosure, då hus såldes på auktion till låga och extremt låga priser, har det svängt. National Association of Realtors (den största organisationen för fastighetsmäklare i USA), meddelar nu vad många bostadsköpare i många delar av USA har känt till i flera månader: Det börjar bli säljarens husmarknad.

 

Antalet bostäder som var till salu i januari USA sjönk med 4,9 procent, vilket motsvarar totalt 1,74 miljoner bostäder. Detta låga antal är det lägsta sedan december 1999, då det fanns 1,71 miljoner bostäder på marknaden; för två år sedan fanns betydligt fler, eller 2,91 miljoner bostäder till salu.

 

Efter en justering för säsongsmässiga faktorer, ökade bostadsförsäljningen med endast 0,4 procent i januari i år, motsvarande en årstakt om 4,92 miljoner, men detta är en ökning per årsbasis, med hela 9,1 procent.

 

Således finns det ett växande antal köpare som jagar ett krympande utbud av bostäder i USA. Om trenden håller i sig, kommer bostadspriserna fortsätta att öka. Med nuvarande försäljningstakt, skulle det ta endast 4,2 månader att sälja det nuvarande utbudet av bostäder som är till salu, vilken är minskning jämfört med motsvarande siffra för ett år sedan, vilken var 6,2 procent.

 

Men vanligtvis ökar försäljningsstocken under våren, vilket medför en viss oro bland fastighetsmäklarna att utbudet är för litet för att balansera efterfrågan, vilket skapar färre valmöjligheter för köparna. Detta är goda nyheter för villaägare som har sett huspriserna sjunka katastrofalt under de senaste sex åren, men det är dåliga nyheter för köparna, och för alla har som sitt levebröd att sälja fastigheter.

 

Minskningen av försäljningsstocken har varit som mest dramatisk i Kalifornien, Arizona och liknande amerikanska stater som har haft de största prisfallen. Flera villaägare i dessa delstaters städer är så kallade ”underwater borrowers”, således låntagare som är skyldiga banken mer pengar än vad huset är värt. Samtidigt finns det på marknaden ett stort antal bostadsägare, som kan sälja, men inte är villiga att sälja eftersom priserna har sjunkit så mycket under de senaste sex år sedan finanskrisen hösten 2008. ( I en del fall har huspriserna sjunkit med flera hundra procent. Enligt Robert Shiller real house price index, 1929–2009, med index 100 år 2000, föll index år 2008/2009 från 160 till 110. Enbart under krisens år 2008 tvingades USA: s regering emittera 900 miljarder dollar i förmånliga bostadslån för att mildra den amerikanska fastighetsbubblan.)

Bostadsförsäljningen i USA kan öka 5,2 miljoner enheter i år 2013, vilket en ökning med nära 12 procent jämfört med förra året, enligt prognoser från ekonomer på Goldman Sachs. Nu är det således fait accomplit att den amerikanska ekonomin växer betydligt starkare än den europeiska.