6 maj 2024
tisdag, 26 februari 2013 20:15

Wiklander tvingas lämna Norrporten

Skrivet av 
alt
Hur länge är Jörgen Lundgren tf vd i Norrporten?

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Anders Wiklander lämnar vd-posten i Norrporten omedelbart och ersätts av Jörgen Lundgren, tidigare vice vd, som tf vd för Norrporten.

 

Anders Wiklander, som tidigare meddelat sin uppsägning, skulle enligt plan ha arbetat fram till 19 juli i år.

 

– Wiklander har efter en pressad vinter haft semester de senaste veckorna. Istället för att han återigen träder i tjänst har vi alla enats om ovanstående lösning, säger Jan Kvarnström, styrelseordförande.

 

I en kommentar kan sägas att snart är det dags att styrelseordförande Jan Kvarström avgår, endast efter ett år på posten. En ny styrelse kommer att utses för Norrporten. Karl Swartling, vd för Sjätte AP-fonden, en av de två huvudägarna, antydde i programmet Uppdrag granskning, att en ny styrelse bör utses i Norrporten. En sak till lovade Karl Swartling i programmet, nämligen att den nye vd:n inte kommer att vara löneledande.

 

Men än är resan lång för att Första och Tredje AP-fonderna blir huvudägare i Norrporten tillsammans med de nuvarande huvudägarna Andra och Sjätte AP-fonderna. Den 13 februari menade jag att:
    "Min lösning är att Vasakronan, med ägarna Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden, förvärvar Norrporten i en intern affär. Nu är det inte direkt Vasakronans affärsidé att äga Norrportens fastigheter, men det finns inget fastighetsbolag som är så välskött som Vasakronans under Fredrik Wirdenius ledning. Därför kan AP-fonderna vara övertygade om att det bästa sättet att förvalta AP-fondernas pensionspengar, allokerade till fastigheter, är Vasakronan. Då blir det inget fiffel. Det är ingen risk med att Vasakronan säljer Norrportens fastigheter på marknaden. Wirdenius ser till att få bra betalt."