9 maj 2024
torsdag, 21 februari 2013 20:39

Aberdeen köper Artio för 1,1 Mdr kr

Skrivet av 
alt
Martin Gilbert, Aberdeens grundare och CEO.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Aberdeen Asset Management plc har nyligen förvärvat det amerikanska noterade bolaget Artio Global Investor Inc. för 175 miljoner dollar, cirka 1,1 Mdr kr, motsvarande 2,75 dollar/aktie. Priset är en premie om 34 miljoner dollar över Artios oreviderade substansvärde vid årsskiftet 2012. Artio, som är skuldfritt, hade vid senaste årsskiftet en kassa om 136 miljoner dollar.

 

Aberdeen säger att affären blir klar under Q2 eller Q3 i år. För institutionella investerare förvaltar Artio ränteprodukter för 9,8 miljarder dollar, aktier för 4,5 miljoner dollar samt aktiefonder för 7,2 miljarder dollar. Förvärvet av Artio utökar Aberdeens nordamerikanska verksamhet, fördjupar bolagets distributionsnät i regionen samtidigt som bolagets kapacitet i förvaltningen av ränteprodukter stärks.

 

I en kommentar till affären säger Martin Gilbert, Aberdeens grundare och CEO:

– Det här förvärvet är i linje med Aberdeens strategi att genomföra förvärv som stärker vår växande verksamhet organiskt. Artios operativa aktivitet är till stor nytta för vår nordamerikanska verksamhet, en region som vi ser som en viktig tillväxtmarknad för Aberdeen. Integrationen av Artio kommer att ytterligare att förstärka vår amerikanska verksamhet med förvaltning av ränteprodukter.

 

Aberdeen har även nyligen förvärvat 50,1 procent av aktierna i SVG Advisers (SVGA), ett helägt dotterbolag till SVG Capital plc (SVGC), som är ett internationellt bolag som förvaltar private equity och fondkapital. Bolaget, som är noterat i London, har en verksamhet som inte har någon direkt inverkan på Aberdeens amerikanska verksamhet.

 

I en kommentar kan sägas att Aberdeens framgångar är stora. I år har aktien gått upp över 60 procent på börsen i London.  När Aberdeen förvärvade Alectas fastighetsförvaltningen i bolaget Celexa år 2001, förvaltade Aberdeen plc och Alecta ungefär lika mycket, eller cirka 400 Mdr kr i pensionskapital. Alecta har i dag en förvaltningsvolym om cirka 540 Mdr kr, medan Aberdeen förvaltar tillgångar om 314 miljarder dollar, cirka 2 013 Mdr kr! Vilken resa Aberdeen har gjort med den mångsidige Gilbert! Sic!