4 maj 2024
onsdag, 20 februari 2013 19:41

IVG köper prime av Freo för 4,21 Mdr kr

Skrivet av 
alt
Goetheplaza, på prestigeadressen Goethestraße 1 i Frankfurt am Main.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

IVG har förvärvat tre kontors- och butiksfastigheter belägna dels i Frankfurt am Main, dels i Berlin. Förvärvet låter IVG ske via en Luxemburg baserad fond. Det egna kapitalet som har fordrats för transaktionen har erhållits av en icke publik tysk pensionsfond. IVG kommer exklusivt att vara fond- och asset manager i sitt individuella mandat för den tyska pensionsfonden, men även för deltagande investeringspartners.

 

Fastigheterna utgör en prime-portfölj, bestående av de två utvecklingsprojekten Goetheplaza och T11 i Frankfurt samt fastigheten K195 i Berlin. Samtliga tre fastigheter har förnämliga innerstadslägen med attraktiva uppsättningar av hyresgäster. Det totala värdet på portföljen är cirka 500 MEUR, cirka 4,21 Mdr kr. Säljare är en investeringsfond, förvaltad av den tyska private equity-gruppen Freo. Parterna har enats om att upprätthålla en sekretess kring den exakta köpeskillingen.

 

– Med den här affären visar vi ännu en gång på det höga förtroende som IVG har bland institutionella investerare. Fond- och kapitalförvaltning från en enda källa, med ett tydligt åtagande för oss som medinvesterare, innebär att vi som hanterar ett stort antal olika investeringsinstrument, även utanför Tyskland, kan leverera skräddarsydda investeringslösningar för nära alla investerarkrav, säger Dr Wolfgang Schäfers, vd för IVG Immobilien AG.

 

– Transaktionen som sådan visar på en systematisk fortsättning på vår förvärvsstrategi för institutionella investerare, tillägger Steffen Ricken, vd för IVG Institutional Funds samt ansvarig för produktutveckling.

 

– Det här förvärvet bidrar även till att stärka IVG som en ledande aktör för de största transaktionerna för kontors- och handelsfastigheter i Tyskland, konstaterar Oliver Zimper, global chef för transaktioner och vd för IVG Asset Management.

 

Goetheplaza, beläget på den prestigefyllda adressen Goethestraße 1 i Frankfurt am Main, omfattar en total uthyrningsbar yta om cirka 13 700 kvm, varav 5 100 kvm utgör högkvalitativa butiksytor uthyrda till hyresgäster som Louis Vuitton, Escada, Omega och Nespresso. Hyresgäst i kontorslokaler är advokatbyrån Heuking Kühn luer Wojtek.

 

T 11 (Taunusanlage 11) är ett helrenoverat kontorstorn i hjärtat av Frankfurts bankdistrikt, mittemot huvudkontoret för Deutsche Bank. Den huvudsakliga hyresgästen i T 11, som hyr 9 700 kvm, är advokatfirman Gleiss Lutz.

 

K 195 (Kurfürstendamm 195) i Berlin är ett byggnadskomplex som består av renoverade äldre fastigheter samt nya byggnader med en total uthyrningsbar yta om drygt 15 000 kvm. Den här fastighetens kontorslokaler är fullt uthyrda till större företag, medan butiksytorna, om cirka 3 400 kvm, är uthyrda till Escada, Strenesse och Phillipp Plein.

 

IVG Immobilien AG är en av de största kapitalförvaltarna för fastigheter och infrastruktur i Europa. Bolaget förvaltar tillgångar om cirka 21,4 miljarder, (1 802 Mdr kr). Totalt har bolaget 550 anställda i verksamma i 19 större tyska städer samt i huvudstäderna i Europa.

 

IVG är även den ledande leverantören i Europa av skräddarsydda fastighetsfonder för institutionella investerare som tillsammans med stängda fonderna för privata medför att IVG Funds nu har nått en total fondvolym om 15,4 miljarder euro.