2 maj 2024
måndag, 14 januari 2013 18:06

UC: Ökat antal konkurser i byggindustrin

Skrivet av 
alt
Inom byggindustrin ökade konkurserna med 18 procent år 2012 jämfört med år 2011.

 

Antalet företagskonkurser ökade med hela 10 procent under 2012 jämfört med föregående år. Ökningarna var som störst inom partihandeln, byggindustrin och transportsektorn. Stockholms län bidrog mycket till årsuppgången. I december avstannade konkursökningen, vilket UC dock bedömer som temporärt. För 2013 ser det fortsatt mörkt ut, flera problem inom främst vår omvärld behöver lösas för att konjunkturen ska kunna ta ny fart. Inom byggindustrin ökade konkurserna med 18 procent år 2012 jämfört med år 2011. I siffror handlar det om 1 143 byggkonkurser under år 2012 jämfört med 968 byggkonkurser år 2011.

 

Antalet företagskonkurser uppgick under 2012 till 6 659, vilket innebar en ökning med 10 procent jämfört med 2011. Därmed bröts den nedgång som följt efter 2009, då finanskrisen kulminerade. Den enskilt största förklaringen är att Sverige dragits in i en lågkonjunktur, orsakad främst genom den ekonomiska oron i vår omvärld.

 

— De svenska företagen har drabbats av en försvagad efterfrågan i den successivt tilltagande lågkonjunkturen. Sverige, och framför allt Stockholmsregionen, klarade sig länge väl men under 2012 har företagskonkurserna ökat där konkurrensen är som hårdast. Såväl tjänstenäringen som tillverkningsindustrin har haft ett tufft år och särskilt då företag med omfattande exportverksamhet, kommenterar Roland Sigbladh, marknadschef på UC.


Konkurserna ökade i de allra flesta större branscherna under året. Värst var det för handeln, byggindustrin och transportsektorn, samt bevakning, fastighetsservice och kontorstjänster. Inom handeln är skillnaderna relativt stora, mest konkursdrabbad har partihandeln varit. 

 

— Risken för överetablering är påtaglig i många branscher nu när efterfrågan viker. Många små och nystartade företag som inte har hunnit etablera sig och bygga upp en ekonomisk reserv drabbas extra hårt när marknaden vänder nedåt. Detta gäller inte minst inom handeln, säger Roland Sigbladh.

 

Mot strömmen går hotell- och restaurangbranschen, där konkurserna minskade med 4 procent under 2012. Ny statistik visar också att tillväxten i form av omsättning inom restaurangbranschen är den starkaste man upplevt under hela 2000-talet.


Extra svårt för Stockholm

Det har varit ett svårt år för huvudstadsregionen, som drogs sent in i krisen, men som under 2012 haft fler konkurser än de två övriga storstadslänen. En av orsakerna till konkursökningen, som landade på 11 procent, är att regionen har en stor andel företag inom byggindustri, partihandel och konsulttjänster.