2 maj 2024
lördag, 12 januari 2013 17:17

Apple i nytt världspatent som lagrar vindkrafts-el

Skrivet av 
alt
En av flera skisser i Apples nya patent för lagring av vindkrafts-el.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Jag har använt Apples produkter sedan 80-talet och noggrant reflekterat över Apples grundare Steve Jobs. Nu är Apple världens största företag, 70 procent större än Microsoft, med bland annat 700 000 ingenjörer i Kina. Under år 2012 var Apples börsvärde all time high med 623,5 miljarder dollar (cirka 4 032 Mdr kr).

 

Om nu Apple lyckas med sin ”iWind” (mitt fiktiva namn) återstår att se. I Apple Insider blogg talas det om ett dokument från det amerikanska patentverket, daterat i juni 2012, där Apple presenterar sina planer på en ny typ av vindkraftverk med en uppsättning av roterande blad som omvandlar rotationsenergi från en vindturbin till värme som sedan lagras i ett kärl som innehåller värmekapacitet i vätskeform. Systemet överför sedan värmeenergi till ”low heat capacity fluid”, vilken sedan generar elektricitet. Värme, inte rotationsenergi, skulle vara resultatet av turbinens roterande blad, vilket innebär att energin kan användas när den behövs, således när det finns lite eller ingen vind alls.

 

Allan Schrøder Pedersen, chef Technical University of Denmark, säger i en kommentar att den vetenskapliga utvecklingen av lagringsteknik för vindkraft kommer i framtiden vara enorm. Apples modell kan vara vad som helst, men klart är att Apple nu har ett strategiskt patent som Apple har stor nytta av i framtiden.

 

I en kommentar kan även sägas att om projektet iWind lyckas då behövs inte batterier i till exempel bärbara datorer, när el laddas ned från iWind via iCloud.