28 september 2024

Redaktionen

 

Tingstorget i Alby, omfattar 481 bostadsrätter och nu 242 hyresrätter, vilket innebär att Titanias färdigställda projekt Tingstorget omfattar 723 lägenheter.

 


 

 


Tingstorget ligger nära t-banestation Alby.

 


Nu omvandlas 242 planerade bostadsrätter i Alby i Botkyrka kommun till hyresrätter. Husen är redan färdigbyggda vilket innebär att de första hyresgästerna flyttar in i juli i år. Majoriteten av bostäderna kommer att förmedlas av bostadsförmedlingen bostadsförmedlingen och nästan var tredje lägenhet kommer att öronmärkas till ungdomar (18-25 år). Bostäderna ingår i Titanias uppmärksammade projekt Tingstorget i Alby, som även omfattar 481 byggda bostadsrätter, vilket innebär att Titanias färdigställda projekt Tingstorget omfattar 723 lägenheter.

 

– Vi är väldigt stolta över att vi nu är klara med Tingstorget. Här finns nu 481 nya bostadsrätter som gjort det möjligt för boende i området att göra bostadskarriär och samtidigt bo kvar i sitt favoritområde. De nya hyresrätterna är i huvudsak mindre bostäder där efterfrågan är stor. Med tanke på att det bara tar 25 minuter till Södertörns högskola så utgör de nya hyresrätterna garanterat ett välkommet tillskott, säger Massoud Zolfaghari, projektchef Titania.

 

Det flesta nya hyresrätterna är mindre bostäder 1 rum och kök på 30 kvm och 2 rum och kök på 36 kvm. Den billigaste ettan har en månadshyra på 6.950 kr och tvåor från 8.100 kr, upp till exklusiva penthouselägenheter i två plan för 13.900 kr. Inflyttning sker etappvis från juli till december 2019. Majoriteten av bostäderna kommer att förmedlas av bostadsförmedlingen och 30 procent kommer att öronmärkas som ungdomsbostäder (18-25 år).

 

Med 29 minuter till Slussen och 25 minuter till Södertörns högskola ligger Tingstorget nära storstad, förort och vacker natur. Området är utformat för ett enkelt, bekymmersfritt och tryggt liv med alla bekvämligheter och kommunikationer precis utanför dörren.

 

Vi kan se att den lokala marknaden för bostadsrätter inte utvecklas lika snabbt som tidigare. För att området ska bli den levande stadsdel med sprudlande affärslokaler som vi lovat Alby-borna, ställer vi nu om till hyresrätter istället. Det blir oavsett en bra affär för oss, säger Einar Janson, vd för Titania.


Titania, som grundades 2002 av Einar Janson, har cirka 150 anställda. För närvarande driver bolaget projekt med byggrätter för cirka 1.500 bostäder. Ursprunget till projektet Tingstorget var att Titania vann en tävling om en markanvisning anordnad av Botkyrka kommun år 2014.


Titania omsatte år 2017 686 Mkr med en vinst om 251 Mkr och med tillgångar om 856 Mkr. SF

 

Från vänster Jens Engwall vd för Nyfosa och till höger David Mindus vd för Sagax.

 

Söderport Holding AB, som ägs till lika delar av Nyfosa AB och AB Sagax, har avtalat om förvärv av 9 fastigheter från Nyfosa för 722 Mkr och 6 fastigheter från Sagax för 668 Mkr. Fastigheterna finns i Stockholm och omfattar en sammanlagd uthyrningsbar area om 73.000 kvm, varav 39.000 kvm i Årsta. Söderport äger sedan tidigare 17 fastigheter i Årsta och Västberga som omfattar 225.000 kvm uthyrningsbar area. Transaktionen skapar förutsättningar för en effektivare förvaltning. Hyresvärdet uppgår till 97 Mkr.



I beståndet som förvärvas från Nyfosa återfinns bland annat hyresgästerna Dagab Inköp och Logistik AB, Clafra AB och Mobility Motors Sweden AB, och genomsnittlig återstående avtalstid uppgår till 3,1 år. Uthyrningsgraden uppgår till cirka 95 procent.



Förvärven sker till externt bedömt marknadsvärde och har finansierats av Söderport Holding AB genom upptagande av en ny kreditfacilitet. Transaktionerna har en marginell påverkan på Nyfosas och Sagax förvaltningsresultat och finansiella ställning.



Överlåtelserna sker i bolagsform. Tillträde kommer att ske under andra kvartalet.

 

torsdag, 20 juni 2019 14:25

Berlin fryser hyresnivån i fem år

 

I en kommentar kan sägas att Akelius, som är en stor fastighetsägare i Berlin med nära 14.000 lägenheter, har känt av rörelsen som kräver tvångsförsäljning av privata bostadsbolags lägenheter till staden för att motarbeta hyreshöjningarna.

 

De styrande i Berlin har beslutat att frysa hyresnivån i fem år. Berlinbornas allt högljuddare protester mot stigande hyror har fått gehör, enligt Svt och TT.

 

I många år har det varit lätt att hitta bostäder med överkomliga hyror i den tyska huvudstaden, jämfört med andra storstäder i Europa. Det har lockat mängder av artister, musiker, studenter och unga företagare att bosätta sig i Berlin.

 

Men en inflyttning på runt 40 000 människor per år det senaste decenniet har lett till bostadsbrist och att hyrorna mer än fördubblats sedan 2008, enligt bostadsportalen immowelt.de.

 

Runt 85 procent av invånarna i Berlin hyr sin bostad och många befarar att deras värdar tänker sälja fastigheterna och att de inte får råd att bo kvar. En rad förslag diskuteras för att lösa bostadskrisen, bland annat att tvångsinlösa lägenheter från privata fastighetsägare och att snabba på bygget av billiga bostäder.

 

Nu föreslår stadens styrelse att hyrorna ska frysas i fem år. Beslutet ska fattas i stadsfullmäktige i höst och träda i kraft vid nyår. För att inte hyresvärdar ska skynda sig att höja hyrorna inför beslutet ska det gälla retroaktivt från den 18 juni.

 

Men även om hyrorna i Berlin har ökat är de fortfarande lägre än i exempelvis London och Paris. En tvårummare i trendiga Prenzlauer Berg kostar runt 16.000 kr i månaden, vilket är ungefär hälften mot vad en liknande lägenhet kostar i Primrose Hill i London.


I en kommentar kan sägas att Akelius, som är en stor fastighetsägare i Berlin med nära 14.000 lägenheter, har känt av rörelsen som kräver tvångsförsäljning av privata bostadsbolags lägenheter till staden för att motarbeta hyreshöjningarna. SF

 

Derwent London erhöll ett bygglov för The Featherstone Building i februari 2016. Arkitekt: Morris & Company

 

 

Skanska har tecknat avtal med Derwent London om att bygga The Featherstone Building, EC2 i centrala London, Storbritannien. Kontraktet är värt GBP 58 M, cirka 695 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Europa för det andra kvartalet 2019.

 

Fastigheten kommer att bestå av både kontor och butikslokaler, och ha en yta på cirka 1.160 kvm. Byggnaden är utformad för att se ut som fyra enskilda kontorsblock som varierar i höjd och färg. The Featherstone Building lever upp till de högsta miljöstandarderna för att uppnå miljöackrediteringarna BREEAM 2014 – Outstanding och LEED V4  Platinum.

 

Bygget kommer att inledas i september 2019. Projektet är planerat att vara färdigställt under november 2021.

 

 


 

Fastigheterna Örnen 33+34, om totalt 13.000 kvm, uppförs i Folkparken i Växjö av Peab för K-fastigheter.

 

 

K-Fast Holding (“K-Fastigheter”), köper fastigheter med 171 hyreslägenheter i området Folkparken i Växjö.  De förvärvade fastigheterna Växjö Örnen 33+34, säljs av Borohus, som ingår i koncernen Västkuststugan.

 

Lägenheterna som just nu är under uppförande av Peab tillträds i två etapper, med första etappen om 70 lägenheter vid halvårsskiftet 2020 och andra etappen om 101 lägenheter under första kvartalet 2021.

 

Fastigheterna har en uthyrningsbar bostadsyta om cirka 13.000 kvm och fastighetsvärdet i transaktionen uppgår till 480 Mkr. Efter genomfört förvärv har K-Fastigheter totalt tre fastigheter med 295 hyreslägenheter i Växjö.

 

– Folkparken har ett attraktivt läge i Växjö och vi ser fram emot att inom kort kunna erbjuda fler hyresrätter med hög kvalitet i denna tillväxtort, säger Niklas Larsson, chef för K-Fastigheters affärsområde Förvaltning.

 

Det samlade hyresvärdet vid färdigställt projekt av Växjö Örnen 33+34 uppgår till 23,8 Mkr med ett driftnetto om 20 Mkr, mätt i årstakt.

 

 

 

Kägeludden i Esbo. Enligt en utredning som Stiftelsen för kommunal utveckling (KAKS) har låtit göra är Esbo Finlands livskraftigaste stad. Avståndet från Esbo centrum till Helsingfors centrum är cirka 8 km, och till Helsingfors-Vanda flygplats är avståndet cirka 25 km. Esbo bildar huvudstadsregionen Storhelsingfors med grannstäderna Helsingfors, Grankulla och Vanda, som tillsammans har över 1,1 miljoner invånare.

 


 

Hemfosa har förvärvat en skolfastighet i Esbo, Finland till ett underliggande fastighetsvärde om 23,1 MEUR, motsvarande cirka 245 Mkr. Förvärvet bidrar till att stärka Hemfosas position på den finska marknaden för samhällsfastigheter och som hyresvärd för finska kommuner.

 

I fastigheten bedriver skoloperatören Omnia, som ägs av tre kommuner, vuxenutbildning. Fastigheten är centralt belägen i stadsdelen Hagalund, Esbo i Helsingforsområdet. Den fullt uthyrda fastigheten har ett långt hyresavtal med en uthyrningsbar yta om 7.100 kvm. Årliga hyresintäkter uppgår till 1,3 MEUR, motsvarande cirka 13,8 Mkr. Fastigheten tillträddes den 19 juni 2019.

 

– Jag är nöjd att vi genomför denna affär där vi förvärvar en attraktiv skolfastighet i bra läge i Helsingforsområdet. Genom förvärvet stärker vi Hemfosas position som hyresvärd för finska kommuner vilket är betydelsefullt för att växa vidare inom samhällsfastigheter i landet. Hemfosas ambition är att öka tillväxttakten i Finland och ser goda möjligheter till flera förvärv framöver, kommenterar Anna Alsborger, transaktionschef på Hemfosa.

 

 

 

Riksbyggen, tillsammans med Skebo, Heimstaden och Lindbäcks, är en av de fyra aktörer som redan 2017 aviserade att de tänker vara med och bidra till att sammanlagt 1.000 nya bostäder byggs i Skellefteå när batterifabriken Northvolt blir verklighet.

 


Planerna för den nya batterifabriken Northvolt blir allt konkretare och Riksbyggen är en av de aktörer som ska vara med att förse Skellefteå med nya bostäder. Redan nu bygger Riksbyggen för fullt i Skellefteå och nyligen har lägenheterna i etapp tre vid Strömsör släppts. Riksbyggen är en av de fyra aktörer som redan 2017 aviserade att de tänker vara med och bidra till att sammanlagt 1.000 nya bostäder byggs i Skellefteå när batterifabriken Northvolt blir verklighet. De övriga tre aktörerna som ställt sig bakom satsningen är Skebo, Heimstaden och Lindbäcks.

 

– Det är fantastiskt spännande tider i Skellefteå just nu. Det är otroligt roligt att Riksbyggen på ett väldigt handfast sätt kan vara med och bidra till Skellefteås framtida tillväxt, säger Lars Lundgren, marknadsområdes för Riksbyggen Bostad i norra Sverige.

 

– Tillgången på bra bostäder är en förutsättning för att både samhälle och näringsliv ska fungera. Efterfrågan på hållbara bostäder med en långsiktig och trygg förvaltning är fortsatt stor fortsätter Lars Lundgren.

 

Bostadsrätterna i Brf Viktoriastrand 3  har nyligen släppts till intressenter i Riksbyggens förturskö. Inom kort kommer lägenheterna att släppas till allmänheten och då är försäljningen i Viktoriastrand 3, som också är den sista etappen för Riksbyggen på Strömsörsområdet, öppen för alla.

 

Brf Viktoriastrand 3 kommer att bestå av 25 bostadsrätter i Strömsör i centrala Skellefteå. Husen kommer att bli fyra till sex våningar höga och alla lägenheter får minst en inglasad balkong. Inflyttning är planerad att ske under våren 2021.

 

Flerfamiljshuset RESA i Washington med 326 lägenheter är rikligt utrustat med bland annat en takterrass, tillgång till concierge-tjänster dygnet runt och ett fitnesscenter.

 

 

Skanska har sålt bostadshuset RESA i Washington, D.C., USA, till Northwestern Mutual för cirka 1,3 Mdr kr. Transaktionen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development USA under andra kvartalet 2019. Tillträdet till fastigheten är planerat till juni 2019.

 

Flerfamiljshuset RESA är tolv våningar högt med 326 lägenheter och ligger i NoMA-området i Washington, D.C.

 

Bostadshuset är rikligt utrustad med bland annat en takterrass, tillgång till concierge-tjänster dygnet runt, ett fitnesscenter utformat med toppmodern utrustning samt parkeringsgarage med 187 parkeringsplatser och laddstationer för elbilar.

 

Skanska byggstartade detta LEED Gold-certifierade projekt i oktober 2016 och det slutfördes under andra kvartalet 2019.

 

 

 

Det är i en fastighet på Regeringsgatan 21 som Strawberry Living ska hyra ut 32 företagslägenheter och ej på taket till Urban Escape, enligt en uppgift till Fastighetsaktien av Marcus Hallberg, presskontakt på AMF Fastigheter.

 



AMF Fastigheter ingår avtal med Strawberry Living AB om del av fastigheten på Regeringsgatan 21 i Urban Escape om att i fastigheten skapa 32 små lägenheter, om totalt 1.800 kvm.

 

Lägenheterna ska förmedlas av Strawberry Living AB som företagslägenheter. AMF Fastigheter vill med avtalet ytterligare främja den dynamiska företagskulturen inom Urban Escape genom att erbjuda hyresgäster och potentiella hyresgäster en möjlighet till korttidsboende och arbete i Stockholms city.

 

Strawberry Living AB startades 2017 när Petter Stordalen blev majoritetsägaren i bolagen Företagsbostäder AB och Personalbostäder AB. Bolagets affärsidé är att leverera företagsboenden och lösa kunders bostadsbehov. Bolaget är idag störst på den svenska marknaden när det gäller företagsboenden. I dagsläget omfattar verksamheten uthyrning av cirka 2.200 lägenheter på 8 orter i Sverige. Ytterligare cirka 1.000 företagslägenheter ska skapas de kommande åren.

 

Nordic Choice Hotels, ägt av Stordalen, driver två hotell i Urban Escape: At Six och Hobo. SF

 

 

Mikael Nicander, vd för Stendörren Fastigheter.

 



Botkyrka kommunfullmäktige har antagit en ny detaljplan som medger byggnation av cirka 800 lägenheter, kvarterscentrum samt lagerhotell på Stendörrens fastighet Tegelbruket 1 i Botkyrka. Den del av fastigheten som omfattas av den förändrade detaljplanen utgörs i dagsläget huvudsakligen av parkeringsytor. Om den nya planen inte överklagas kommer den att vinna laga kraft under tredje kvartalet 2019.

 

Stendörrens vd Mikael Nicander, säger i en kommentar:

– Det är jättekul att vi kommit så här långt i vårt planarbete som startade hösten 2016. Under tredje kvartalet 2019 kommer en genomförandestudie för hela projektet göras och utifrån den kommer vi att fatta beslut om hur vi uppnår största möjliga aktieägarvärde.