28 september 2024

Redaktionen

tisdag, 25 juni 2019 12:46

New Property fyller Fenix Gallerian

 

Fenix Gallerian i Nässjö ägs sedan i maj 2018 av KTI fastigheter.

 



New Property Retail & Development och KTI fastigheter skapar nytt liv i Fenix Gallerian i Nässjö. Gallerian byggs om och under hösten 2019 flyttar nya koncept in, bl.a. hamburgerkedjan Bastard Burgers och Ur & Penn med sitt senaste koncept.

 

Nässjö är en mindre stad med 32.000 invånare, där kommunen engagerar sig i att utveckla staden och den vill attrahera både befintliga och nya invånare.

 

Stockholmsbaserade KTI fastigheter satsar nu med hjälp av New Property Retail & Development på att utveckla och hyra ut Fenix Gallerian i Nässjö. Fenix Gallerian kommer tillsammans med granngallerian Loket bilda det naturliga varvet på stan.


– En levande och attraktiv stadskärna påverkar inte bara det absoluta närområdet utan hela kommunen, säger Sofia Petzelius, vd  & partner på New Property Retail & Development.

 

Vi ser stor potential även i mindre städer. Vi känner oss väldigt nöjda med detta läge i Nässjö och även samarbetet med New Property, säger Simon Wanler, vd för Bastard Burgers

 

New Property Retail & Development arbetar över hela Sverige för både fastighetsägare och kommuner med utveckling och uthyrning av publika ytor.

 

 

Mikael Söderlundh, analyschef, och André Lundberg, projektledare på Pangea Property Partners.

 



Nordiska fastighetsaktier fortsätter att ånga vidare på börsen och under det senaste året har sektorn stigit med 32 procent, exklusive utdelningar, jämfört med 3 procent för börsen generellt. Framförallt har de svenska fastighetsbolagen gått starkt och värderas nu 14 procent över sina substansvärden i genomsnitt, vilket skapar ett intresse för nya bolag att söka sig till börsen. Detta framgår av den senaste upplagan av Pangea Listed Overview som produceras av Pangea Property Partners.

– Fastigheter har under hela 2000-talet varit en av de absolut starkaste sektorerna på börsen, drivet av låga räntekostnader och stigande hyresintäkter. De senaste åren har också internationellt kapital flödat in på den nordiska fastighetsmarknaden och bidragit till rekordlåga avkastningskrav inom flera segment. 2019 är åttonde året i rad med stigande börskurser för nordiska fastighetsaktier, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Enligt rapporten har det gått allra bäst för fastighetsbolag med fokus på logistik och bostäder med en börsuppgång på 70 procent respektive 33 procent i genomsnitt under det senaste året. Bolag med fokus på köpcentrum har däremot haft det fortsatt trögt och bara stigit 5 procent. Sett till geografi har svenska fastighetsbolag gått starkast och ökat med 35 procent, medan fastighetsbolag i övriga Norden har ökat med 14 procent.

Den positiva utvecklingen har medfört att svenska fastighetsbolag nu värderas 14 procent över sina underliggande substansvärden i genomsnitt. Många fastighetsbolag i övriga Norden värderas däremot till en generell rabatt på 20-25 procent, enligt rapporten.

– När svenska fastighetsbolag fortsätter att gå urstarkt på börsen motiverar det fler bolag att överväga en börsnotering. Det finns nu fler fastighetsbolag på börsen än någonsin tidigare, där John Mattson och K2A är de senaste nytillskotten, och ytterligare bolag står i kö, säger André Lundberg, partner och projektledare på Pangea Property Partners.

Enlilgt Pangeas rapport finns idag 34 fastighetsbolag noterade på den nordiska huvudlistan och ytterligare 16 fastighetsbolag är noterade på First North, med ett samlat börsvärde på 63 miljarder euro. Därtill finns ett tiotal projektutvecklare med ett börsvärde på ytterligare 4 miljarder euro.

– Fastigheter utgör nu ungefär fem procent av det samlade börsvärdet i Norden, och nio procent i Sverige, vilket är den högsta nivån vi har sett sedan början av 90-talet, säger André Lundberg.

.

 

 

En av Stockholms mest centrala fastigheter, på Klarabergsgatan 23 och 29, är Sergel Nova ägd av AFA. Fastigheten, om cirka 13.200 kvm, och som uppfördes 1957, fick större ombyggnationer 2009 och 2019.


När de danska kedjorna Toys R Us och BR i Norden gick i konkurs i december 2018 tappade AFA Fastigheter en stor hyresgäst i Sergel Nova. Denna fastighet, Hägern Större 14, är en av Stockholms mest centrala fastigheter i hörnet Drottninggatan – Klarabergsgatan. I höst öppnar Intersport en ny butik i två plan om totalt 1.500 kvm på den eftertraktade adressen. Vad är hyresnivån är för denna centrala butik meddelas inte. Troligt är att hyresnivån för leksaksbutiken BR var cirka 15.000 kr/kvm för butikslokalen på nedre plan och betydligt lägre hyresnivå för det övre planet.

 

– Intresset för lokalen har varit stort men valet av Intersport som hyresgäst och det nya konceptet känns helt rätt. Vi är mycket glada över att kunna hälsa Intersport välkomna till huset, säger Henrik Olmér på AFA Fastigheter.

 

– Vi ges här alla möjligheter att skapa en riktigt inspirerande försäljningsyta. Det här kommer utan tvekan vara nordens fräschaste sportbutik när vi slår upp dörrarna till hösten. Här finns alla delar som krävs i konceptet som gör oss till sportbranschens ledande omnikanal retailer i Sverige, säger Marcus Wibergh, vd för Intersport.

 

Intersport är världens största sportkedja med fler än 5.500 butiker i 44 länder. I Sverige har Intersport över 100 butiker inklusive e-handel, intersport.se, och är den ledande återförsäljaren inom sport.

 

Från Business Region Göteborgs konjunkturseminarium syns från vänster: Peter Warda, analytiker och Henrik Einarsson, etableringschef. Foto: Ben Kendall

 


Trots handelskonflikter och att Sverige tappar fart går Göteborgsregionen fortsatt starkt. Den långa högkonjunkturen är dock över. Det visar Business Region Göteborgs senaste konjunkturrapport.

 

Med pågående handelskonflikter i världen och ett Sverige som tappat fart är Göteborgsregionens näringsliv ändå i ett starkt läge. Lönesumman ökar, jobbtillväxten är dubbelt så hög som för riket i övrigt och arbetslösheten når den lägsta nivån sedan finanskrisen. Men högkonjunkturen är över. Det framgår av Business Region Göteborgs senaste konjunkturrapport.

 

– Konjunkturen i regionen mattades av förra perioden och avmattningen fortsätter. Nu har vi en mätning under våren på näringslivet som visar att konjunkturen i regionen ligger på den lägre intervallenheten för lägesindikatorn ´starkare än normalt´, säger Peter Warda, analytiker på Business Region Göteborg.

 

Göteborgsregionens konjunkturindex för våren 2019 stannade på 24 vilket är en bra bit från förväntningarna från förra hösten då vårprognosen uppgick till 40 som är den nedre intervallgränsen för högkonjunktur. Företagen är också mer försiktiga i sina förväntningar om hösten 2019 då läget spås förbättras endast marginellt.

– Högkonjunkturen är definitivt över för många branscher men det betyder inte att marknaden är dålig och någon lågkonjunktur är inte i sikte. Det kluriga är att budskapen är dubbla. Företagen säger att orderingången är bra och att omsättningen ökar. Ändå tror man att det kommer vara ett lugnare tempo framöver. Det är det som händer när du går från en produktion som slagit i taket och skruvar ner den till ett mer normalstarkt läge, då måste man ställa om, säger Peter Warda.

 

Sedan mätningen för hösten 2018 har läget dämpats i nästan alla branscher. Bäst konjunktur upplever fordonbranschen med ett konjunkturindex på 48. Även IT-branschen upplever en fortsatt högkonjunktur med ett index på 45. Den största konjunkturförsämringen jämfört med höstens mätning står byggindustrin och maskinindustrin för.

 

Konjunkturrapporten visar också att Göteborgsregionen har en dubbelt så stark sysselsättningstillväxt som övriga riket.

 

– Vi har den lägsta noteringen för arbetslösheten sedan juli 2007, alltså precis innan finanskrisen. Vi får se hur det utvecklar sig men vi förväntar oss att vi under de kommande fyra kvartalen inte kommer se samma starka jobbtillväxt. Det finns snarare en risk att arbetslösheten kan komma ökat svagt efter sommaren, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

 

Fast det är fortfarande ett bra läge för Göteborgsregionen. Handelskonflikten och Brexit är nog de saker som kan skaka om systemet mest.

 

 



Rekryteringen av Robert Otterstål (bilden) innebär att han blir Atrium Ljungbergs fastighetschef för Västra Sickla i Nacka. Han kommer närmast från Fabege och han tillträder sin tjänst på Atrium Ljungberg den 1 september.

 

Robert Otterstål kommer att ansvara för bolagets fastigheter i västra Sickla omfattande cirka 80.000 kvm kontors- och utbildningslokaler, ett område som kommer att växa till 100.000 kvm uthyrbar yta innan årets slut. Inom området finns bland annat det nyligen avslutade kontorsprojektet Sickla Front, de pågående projekten på Nobelberget och vårdhuset Curanten.

 

– Robert är mycket välkommen till oss. Tillsammans med driftpersonal, affärsutvecklare och projektledare kommer han att vara en viktig drivkraft när vi fortsätter att utveckla stadsdelen Sickla. Vi vill att staden lever under dygnets alla timmar, där arbete, bostäder, lärande, kultur, service och handel tillsammans utgör en attraktiv helhet, säger Chris Helin, regionchef hos Atrium Ljungberg.

 

Just nu pågår ett flertal byggnadsprojekt i Sickla för bostäder, hotell, förskola och en vård- och hälsodestination. Det finns också planer för ett stationshus med uppgång från tunnelbanan som kommer till Sickla år 2026, ännu fler lägenheter och kontorsarbetsplatser kompletterat med handel och service.

 

 

 







 

Vy mot det stora torget där Barkarbystadens västra tunnelbaneuppgång kommer att ligga. Här blir stadslivet som mest intensivt med kontor, handel, restauranger och annan service. Visionsbild: Tovatt 2019

 


Detaljplan är nu antagen av Järfälla kommun för tunnelbanestation, 15 nya kvarter i Barkarbystaden. Detaljplanen utgör den fjärde etappen i Barkarbystaden och är den mest centrala delen i stadsbyggnadsprojektet på Barkarby gamla flygfält. Det är här som Barkarbystadens tunnelbanestation med två uppgångar ska byggas tillsammans med 2.200 bostäder, kontor, handel, restauranger, service, förskolor, parker och torg.

 

– Nu har vi antagit detaljplanen där tunnelbanestationen Barkarbystaden kommer att ligga. Det är en central del och en mycket viktig detaljplan för utvecklingen av den nya staden som växer fram på Barkarby gamla flygfält. Här får tunnelbanestationen Barkarbystaden två uppgångar och runtomkring bygger vi en innehållsrik, attraktiv, modern och hållbar stadsmiljö med den medvetna människan i centrum, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

 

I kvarteren vid tunnelbaneuppgångarna finns de bästa lägena för kommersiella lokaler och bra förutsättningar för livligt stadsliv med kaféer, restauranger, kultur, konferens, hotell, handel och livsmedelsaffär. De tre torgen som planeras i området har plats för uteserveringar i bra sollägen.

 

Detaljplanen för Barkarbystaden IV omfattar i korthet: 1. Tunnelbanestationen Barkarbystaden med två uppgångar. 2. Totalt 2.200 nya bostäder. 3. 35.000 kvm lokaler för kontor, handel och service. 3. Tre förskolor med möjlighet till bra lek- och utemiljöer 4. Parker och torg.

 

Runt tunnelbanan blir bebyggelsen tätare med högre våningsantal, för att sedan trappas ner i höjd och öppna sig med grönytor mot det befintliga villaområdet Kyrkbyn som gränsar till området. I detaljplanen finns spår från Barkarbyfältets tid som flygplats. Bland annat bevaras den gamla landningsbanans läge och delar av den blir gågata och rekreationsyta i den nya stadsbilden.


Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14.000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2032. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarbystaden pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I, Barkarbystaden II, Barkarbystaden III och Barkarbystaden X samt detaljplanearbete för detaljplanerna Veddesta I, Veddesta II, Veddesta III och Veddesta IV.

 

 

Finansinspektionens fasad på Norrlandsgatan i Stockholm.

 

Finansinspektionen har i en ny rapport meddelat att man avser att höja mängden kapital som bankerna ska hålla vid utlåning till kommersiella fastighetsföretag. Detta för att säkerställa den finansiella stabiliteten även i tider av svår finansiell stress. Finansinspektionen återkommer flera gånger i rapporten till 90-talskrisen, då fastighetssektorn kraschade, säger Amanda Welander på CBRE:s fastighetsblogg.

 

Bankkrisen i början på 90-talet orsakades av en hastigt avreglerad kreditmarknad, jämte att Riksbanken försökte vidmakthålla en fast växelkurs samtidigt som kapital började flöda fritt. Nu år 2019 är de flesta mått på företagens stabilitet, såsom räntetäckningsgrad och belåningsgrad, bra. Medianen för belåningsgraden ligger på 55 procent, vilket är i paritet med Europa. Fastighetspriserna behöver alltså sjunka 45 procent först innan företagen inte längre kan återbetala sina lån genom att sälja fastigheten.

 

Ökad andel obligationslån

Ett skifte som dock har skett de senaste åren är att de börsnoterade fastighetsföretagens obligationslån har gått från att utgöra 2 procent av deras totala lånefinansiering 2010 till 27 procent 2018. Att lånefinansieringen i växande utsträckning kommer från kapitalmarknaden innebär att kreditriskerna i fastighetssektorn sprids på fler aktörer än banker. Det borde borga för en ökad finansiell stabilitet, vilket Finansinspektionen också konstaterar.

 

Ökad mängd kapital som hålls för att täcka utlåning till sektorn kan såklart vara bra i händelse av en kris. Men det riskerar också att få oönskade effekter. Allt annat lika behöver då bankerna antingen öka merförsäljningen genom tjänster runtom utlåningen för att bibehålla samma lönsamhet, eller höja marginal mot kund.

 

Mer etablerade aktörer kan då välja kapitalmarknaden istället för banken. Det kan också vara så att bankerna väljer bort fonder och stabila familjeföretag som använder få tjänster utöver utlåning, och istället prioriterar snabbväxande företag som jobbar mycket med sin kapitalstruktur, och gör mycket kapitalmarknadstransaktioner, börsintroduceringar, etc. Detta trots att stabila familjeföretag intuitivt borde ha en lägre risk.


Amanda Welanders slutsats blir att Finansinspektionens målsättning är eftersträvansvärd, men det är inte säkert att åtgärden ger önskad effekt.

 

 

 

I Kungspassagen i Uppsala ska Castellum bygga ett nytt kontorshus enligt The WELL Building Standard och som Miljöbyggnad, i nivå guld.

 

 

The WELL Building Standard – är en internationell byggstandard som väger in människors välbefinnande i arbetslivet. Människor som mår bra på arbetsplatsen presterar bättre. Det är helt enkelt ett sätt att kombinera hälsa och trivsel med ökad effektivitet. WELL utgår från sju koncept som påverkar vår hälsa: luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och välbefinnande.

 

– Vi bygger och förvaltar fastigheter, men vårt primära fokus är inte väggar, golv och tak utan alla de som går till jobbet i någon av våra byggnader. Förutom moderna och funktionella kontorsytor hoppas vi att de som ska arbeta i Kungspassagen ska få en hälsosam och hållbar vardag, säger Robert Ahlstedt, t.f. affärsområdeschef på Castellum.


Det nya kontorshuset kommer att byggas i enlighet med Miljöbyggnad med ambition att nå nivå guld, vilket är den högsta svenska miljöcertifieringen. Det innebär att fastigheten kommer att ha solceller, grön el samt koldioxidneutral fjärrvärme. För att uppmuntra till att ta cykel till och från jobbet, eller ta en löprunda på lunchen, kommer det att finnas tillgång till omklädningsrum med dusch. Det planeras även för en gemensam takterrass med utomhuskontor. Vi spenderar i genomsnitt 90 procent av tiden inomhus.

 

I Kungspassagen vill Castellum uppmuntra till nya vanor på kontoret och forskning visar att vistelse utomhus främjar hälsan och bidrar till lägre stress. Planerad inflyttning är fjärde kvartalet 2021.

 

måndag, 24 juni 2019 12:01

Nyfosa köper för 1,6 Mdr av Klövern

 

Stina Lindh Hök, operativ chef för Nyfosa.

 


Nyfosa har tecknat avtal med Klövern om förvärv av en fastighetsportfölj till ett värde om 1.570 Mkr. Förvärvet avser en portfölj av 21 kommersiella fastigheter, varav de flesta belägna i Örebro, men även i Malmö, Växjö samt Haninge. Klöverns rådgivare i affären har varit CBRE.

Fastigheterna har en yta om totalt cirka 123.000 kvm med årliga hyresintäkter inklusive vakanshyror om 139,5 Mkr. Bland hyresgästerna återfinns bland annat JF Hillebrand Logistics AB, WSP Sverige AB och Bioglan AB. Genomsnittlig återstående avtalstid uppgår till 4,5 år. Uthyrningsgraden uppgår till 93 procent.

Tillträdet ska ske den 30 augusti och förvärvet finansieras genom upptagande av ny kreditfacilitet.

– Det här är en stabil portfölj med fastigheter i bra lägen och säkra kassaflöden som vi är glada att vi fick möjligheten att förvärva. Portföljen ger oss en god plattform i Örebro och därutöver kompletterar fastigheterna i Malmö, Växjö och Haninge befintligt bestånd väl, säger Stina Lindh Hök, Operativ chef för Nyfosa.

Transaktionen omfattar följande fastigheter:

Örebro: Barkenlund 11, Forskarbyn 2, Fåraherden 1, Importören 2, Karossen 5, Karossen 19, Karossen 32, Kitteln 11, Lantmannen 2, Oxbacken 7, Pigan 1, Vindrutan 1 och Vindtunneln 1. Malmö: Brudbuketten 11, Getingen 5, Lillgrund 5 och Spindeln 2. Haninge: ordbromalm 6:3, Jordbromalm 6:20 och Jordbromalm 6:76. Växjö: Sunaman 5.

 

Karta från Brommaprogrammet som antogs av Stadsbyggnadsnämnden år 2017.

 

Flera bolag har anvisats mark av Exploateringskontoret för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Riksby. De bolag som anvisas mark är Stockholmshem, Maxera Bostad 12 AB, Skanska Mark och Exploatering Nya Hem AB samt Sveafastigheter Bostad AB.


En markanvisning för skola och förskola inom fastigheten Ulvsunda 1:1 och Riksby 1:13 har beviljats Skolfastigheter i Stockholm AB. Även en markanvisning för kommersiella verksamheter inom fastigheten Ulvsunda 1:1 har beviljats Sagax Projektutveckling AB.

 

Stadsutvecklingsområdet i Riksby kommer att delas upp i flera detaljplaner som genomförs under en längre tidsperiod. Utöver bostäder planeras även en utveckling av verksamheter för förskolor och skolor, idrotts- och rekreationsfunktioner samt en förbättrad park och grönstruktur. Inriktningsbeslutet avser hela Riksby. Området bedöms ha en total utbyggnadstid om cirka 12-14 år.

 

1. Markanvisning för kv 1 har beviljats Stockholmshem för cirka 140 hyresrätter, som tomträtt, varav cirka 40 upplåts till Stiftelsen för Hotellhem i Stockholm.

 

2. Markanvisning för kv 2 har beviljats Skanska Mark och Exploatering Nya Hem AB för cirka 100 bostadsrätter. Försäljningspriset ska avtals vid ett senare tillfälle.

 

3. Markanvisning för kv 3 har beviljats Sveafastigheter Bostad AB för 160 lägenheter, varav 60 hyresrätter och 100 bostadsrätter. Hyresrätterna avtala med med tomträttsupplåtelse medan marken för bostadsrätterna säljs till ett pris om 16.000 kr/kvm ljus BTA.

 

4. Markanvisning för kv 4 har beviljats Maxera Bostad 12 AB för 120 bostadsrätter. lägenheter till ett pris om 16.000 kr/kvm ljus BTA.

 

5-6. Markanvisning för kv 5 och 6 har beviljats Skolfastigheter i Stockholm AB för grundskola med cirka 1.200 elever F-9 med tillhörande skolgymnastiksal samt förskola om 8 avdelningar. Anvisningen sker med tomträttsupplåtelse.

 

7-8. Markanvisning för kv 7 och 8 har beviljats Sagax Projektutveckling AB för cirka 40.000 kvm BTA för lokaler inom kommersiell verksamhet samt ett parkeringshus. Anvisningen avtalas med tomträttsupplåtelse.