28 september 2024

Redaktionen

 

Vy över det nya området i Barkarby där Skanska Sverige utvecklar och bygger tre kvarter med bostäder, kontorslokaler, kommersiella ytor, hotell, vårdboende och parkeringshus. Parkeringshusen blir fundament för Veddestabron som går genom området och blir en länk till den nya kollektivtrafiknoden i Barkarby med tunnelbana, pendeltåg, ny bussterminal och regionaltågstation. Visionsbild: Sandellsandberg arkitekter

 


 

 



Köpe- och exploateringsavtalet mellan Järfälla och Skanska Sverige omfattar kvarter 4, kvarter 5 och kvarter 6 samt två parkeringsgarage som ska byggas som en integrerad del och utgöra fundament för Veddestabron. I kvarter 4 bygger Skanska bostadsrätter och kommersiella lokaler i gatuplan. I kvarter 5, som ligger närmast E18, bygger Skanska kontorslokaler, kommersiella ytor, hotell, kontor och vårdboende. Kvarter 6 omfattar hyresrätter och kommersiella lokaler i gatuplan.

 

 

Järfälla kommun tecknar köpe- och exploateringsavtal med Skanska Sverige för tre kvarter och två parkeringshus i det framväxande Barkarby. Kvarteren får ett mycket centralt och lättillgängligt läge intill den nya kollektivtrafiknoden i Barkarby med tunnelbana, pendeltåg, ny bussterminal och regionaltågstation.

 

De tre kvarteren omfattar totalt 63.000 kvm ljus BTA. Här ska Skanska Sverige utveckla bostäder, kontorslokaler, kommersiella ytor, hotell, vårdboende och parkeringshus. Byggtiden för respektive kvarter beräknas till 2-3 år och byggstart planeras ske under 2020 och 2021.

 

– Det är mycket glädjande att Skanska Sverige väljer att investera i tre kvarter och utvecklar och bygger både bostäder, kontor och hotell i det framväxande Barkarby. Den här platsen kommer inom några år att vara en av de mest attraktiva och mest lättillgängliga i nordvästra Stockholm tack vare närheten till den nya kollektivtrafiknod som växer fram här tillsammans med Förbifart Stockholm, E18 och närheten till Arlanda och Bromma, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

 

De två parkeringshusen som Skanska Sverige uppför blir fundament för Veddestabron som just nu byggs genom området och ska binda samman det framväxande Barkarby på båda sidor av E18. Veddestabron ska utformas som en urban stadsgata med entréer och verksamheter i direkt anslutning till bron vilket ställer höga krav på utformningen av kvarteren och fasaderna som vetter mot brogatan.

 

– Det är jätteroligt att vi nu tar nästa steg i det samarbete som vi påbörjade 2016 och att vi nu kan vara med och utveckla en ny del av Barkarby. Här får vi möjligheten att utveckla integrerad stadsutveckling tillsammans med infrastruktur, säger Alexandra Lauren, vice vd, Skanska Sverige AB.

 

Beslutet om köpe- och exploateringsavtal med Skanska fattades av kommunfullmäktige i Järfälla måndagen den 17 juni.

onsdag, 26 juni 2019 14:55

Mot fusk i Stockholms byggbransch

 

 

Från vänster syns när de kommunägda fastighetsbolagen i Stockholm skriver under en gemensam avsiktsförklaring: Håkan Torhult, chef projektenheten Familjebostäder, Magnus Colling, chef upphandlingsavdelningen Sisab, Kristina Sahle, Scandinavian Risk Solutions, Morgan Jansson, inköpschef Stockholmshem och Håkan Jansson, inköpschef Svenska Bostäder. Foto: Bengt Alm

 


Familjebostäder, Stockholmshem, Svenska Bostäder och Sisab tar ytterligare ett steg för sund konkurrens och schyssta arbetsvillkor på våra byggarbetsplatser. Nu skriver bolagen på en gemensam avsiktsförklaring för att jobba på ett enhetligt och proaktivt sätt tillsammans.

 

Modellen som utvecklats för att motverka ekonomisk brottslighet, svartarbete och oegentligheter på byggarbetsplatser heter Rättvist byggande.

 

– Det här är ett viktigt arbete för säkra arbetsplatser, bra arbetsvillkor och sund konkurrens. När vi bygger ska det vara utan fusk, säger Jonas Schneider, vd för Familjebostäder.

 

Rättvist byggande omfattar allt ifrån kontraktsskrivning till oannonserade kontroller på byggarbetsplatser och att följa upp hela kedjan av underentreprenörer. I det arbetet spelar säkerhetsföretaget Scandinavian Risk Solution (SRS) en nyckelroll. De har upphandlats för att utföra kontrollerna på byggarbetsplatserna för alla fyra bolag, i enlighet med avsiktsförklaringen.

 

– Vi tar nu ytterligare steg för att öka inspektioner och uppföljning på våra byggen. Det kommer att minska oegentligheterna i branschen, säger Håkan Siggelin, projektutvecklingschef på Familjebostäder.

 

Modellen för Rättvist byggande

1. Samtliga entreprenörer som arbetar på våra byggarbetsplatser ska vara kända och kontrollerade av oss.

2. Fysiska arbetsplatskontroller genomförs oannonserat på byggarbetsplatserna. Vi arbetar tillsammans med vår upphandlade partner SRS som följer upp att alla leverantörer i hela kedjan uppfyller kontraktskraven. Exempelvis kontrolleras att samtliga på byggarbetsplatsen har giltigt ID06-kort, ID-handling och arbetstillstånd.

3. Våra byggarbetsplatser skyltas med Rättvist byggande. Vi uppmanar alla att anmäla misstankar om oegentligheter till en oberoende funktion (Fair Play Bygg).

4. Våra medarbetare är utbildade i Rättvist byggande.

5. Vi har ett brett och nära samarbete med de myndigheter som arbetar med tillsyn inom det här området – Ekobrottsmyndigheten, gränspolisen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket. Vi samarbetar även med Sveriges Byggindustrier som arbetar för att skydda sina medlemmar från osund konkurrens och Fair Play Bygg som är en oberoende visselblåsarfunktion för anmälningar/tips från privatpersoner och organisationer.

 

 

 


 

 

Visionsbild för Stena Fastigheters 168 hyresrätter på Smaragdgatan i Tynnered, västra Göteborg. Bild: Fredblad Arkitekter

 


Bland ett antal andra aktörer lyckades Tornstaden få förtroendet av Stena Fastigheter att ansvara för totalentreprenaden av 168 hyresrätter i Tynnered som ligger i västra Göteborg. De två hus som nu ska byggas kommer att innehålla bostäder för seniorer samt ett äldreboende med därtill hörande gemensamma ytor. Förra veckan togs det första spadtaget och projektet beräknas stå klart till stadens 400-årsjubileum 2021.

 

I ett befintligt bostadsområde längs med Briljantgatan och Smaragdgatan i västra Göteborg ansvarar Tornstaden för totalentreprenaden av 168 nya lägenheter. Projektet avser nyproduktion av ett flerbostadshus om 72 lägenheter och ett äldreboende om 96 lägenheter samt samlingsytor och personalutrymmen. Byggnationen har nyligen startat och de första bostäderna beräknas vara klara för inflyttning under våren 2021.

 

– Stena Fastigheter utvecklar trygga och trivsamma boendemiljöer. En viktig del i utvecklingsarbetet är att ha samarbets-partners som man känner stort förtroende för. I våra tidigare projekt med Tornstaden har detta fungerat mycket bra, säger David Berkow, avdelningschef på Stena Fastigheter i Göteborg.

 

Tornstaden har tidigare anlitats av Stena Fastigheter både i Göteborg, Stockholm och Uppsala.

 

– I konkurrens med ett antal andra starka aktörer lyckades vi på Tornstaden återigen få förtroendet av Stena Fastigheter. Nyligen avslutade vi byggnationen av Kallebäcks Torn och i Sisjödal färdigställer vi ytterligare ett projekt för Stena Fastigheter under året. Vi är mycket glada att vi får fortsätta vårt väl inarbetade samarbete i detta spännande projekt i Tynnered, säger Erik Olofsson, vd för Byggnads AB Tornstaden.


onsdag, 26 juni 2019 13:27

SPG tecknar långt hyresavtal med ICA

 

Carl Zetterqvist, Head of Investment & Asset Management på SPG.

 




Scandinavian Property Group (SPG) har tecknat ett 13-årigt hyresavtal med ICA avseende en lokal på cirka 1.000 kvm i direkt anslutning till den nya pendeltågstationen i Vega, Haninge. Projektet innehåller både bostadsrätter, hyresrätter, livsmedelsbutik samt garage.

– Vi är väldigt glada att kunna hälsa ICA välkomna till Vega och med denna etablering, som endast ligger 25 meter från den nyöppnade pendeltågstationen, kommer Vega få sin första riktiga livsmedelsbutik, säger Carl Zetterqvist, Head of Investment & Asset Management på SPG.

SPG uppför sedan tidigare 103 bostadsrätter i stadsdelen, vilka färdigställs under hösten. Nästa etapp med cirka 200 hyresrätter, livsmedelsbutik och garage ska byggstartas strax efter sommaren.

onsdag, 26 juni 2019 11:27

HEBA säljer i Farsta för 290 Mkr

 

HEBA säljer tomträtterna Svärdsö 1 på Lysviksgatan 63-77 (översta bilden) och Idö 1 på Östmarksgatan 6-28 i Farsta söder om Stockholm. Byggnaderna innehåller 155 lägenheter och är uppförda 1957 respektive 1959.

 



HEBA har idag tecknat avtal om överlåtelse av Idö 1 och Svärdsö 1 i Farsta, båda upplåtna med tomträtt. Affärerna genomförs som bolagsaffärer med tillträden planerade till oktober 2019. Köpare är Fastighets AB Senator.

Byggnaderna på fastigheterna omfattar 155 lägenheter om totalt 9.706 kvm och 649 kvm lokaler. Köpeskillingen för aktierna i de fastighetsägande bolagen är baserad på ett underliggande fastighetsvärde om 290 Mkr och uppgår (preliminärt) till cirka 219 Mkr. På tillträdesdagen kommer HEBA, utöver köpeskillingen, att erhålla en återbetalning av lämnade lån från det fastighetsägande bolaget om 57,6 Mkr.

Det sammanlagda underliggande fastighetsvärdet överstiger den externa värderingen per årsskiftet 2018/19 med cirka 4,8 procent. Reserverad skatteskuld kommer att återföras och innebär en skatteintäkt om cirka 45 Mkr.

HEBA har ett omfattande ROT- och nybyggnadsprogram som medför stora investeringar.

– Genom försäljningarna får vi möjligheter till att ytterligare öka vår nyproduktion av bostäder och äldreboenden och samtidigt förbättra bolagets intjäningsförmåga, säger Patrik Emanuelsson, vd för HEBA Fastighets AB.

 

Agriport Datacenter Area, cirka 5 mil norr om Amsterdam, är den största regionen för datahallar i Nederländerna.

 


Google investerar nu ytterligare 1,1 miljarder dollar i nederländska datahallar genom utbyggnader i Eemshaven. Det betyder att Googles totala investering i Nederländerna har ökat till totalt 2,8 miljarder dollar, cirka 26,5 Mdr kr sedan år 2016.


Google kommer även att bygga ett nytt centrum för datahallar i Agriport, cirka 5 mil norr om Amsterdam samtidigt som Google utökar sitt befintliga bestånd av datahallar i Eemshaven.

Förra året rapporterade Construction Global att Google hade köpte 70 hektar mark utanför Amsterdam för att där bygga Agriport datacenter.

 

Google har även köpt mark i Danmark, Luxemburg och Sverige. Efter flera års förhandlingar blev det klart att Google kunde köpa 109 hektar skogsmark  av Avesta kommun i oktober 2017. Orsaken till att Google valde att bygga i Sverige var att regeringen hade sänkt skatten på el till serverhallar från 29 öre till ett halvt öre per kilowattimme

 

När Googles utbyggnader i Eemshaven är klara kommer 350 anställda att arbeta där och i Agriport kommer 125 personer att anställas.

 


Finansdirektören hos Willhem, Peter Malmén (bilden), har utsetts till vice vd i bolaget från och med den 13 juni 2019. Han är sedan drygt fyra år tillbaka Willhems finansdirektör och medlem i bolagets ledningsgrupp. Peter Malmén har sedan tidigare mångårig erfarenhet från kvalificerade befattningar inom ekonomi, finans, transaktion och fastighetsutveckling från bland annat Stena fastigheter, Newsec och SWECO.


Sedan Peter Malmén började på Willhem har han framgångsrikt utvecklat bolagets finans- och transaktionsfunktion och han har bland annat ansvarat för de stora fastighetsförvärv som gjorts i linje med bolagets tillväxtstrategi.

 

Peter Malmén kommer även fortsatt att ha rollen som finansdirektör och han innehar från och med den 13 juni den kompletterande titeln vice vd.

 

 

 

 

 

 







 

Petter A Stordalen med Per Taube. Det är Taube som har utvecklat Airport City Stockholm som ett samarbete mellan Swedavia AB, Sigtuna kommun och Per Taubes bolag Arlandastad Holding. Fotograf Marie-Therese Karlberg.

 


Den nya mötesdestinationen Scandinavian XPO som växer fram i Arlanda expanderar genom utökat samarbete med Strawberry Living, kontrollerat av Petter Stordalen. Förutom den redan pågående om- och tillbyggnationen av befintliga Quality Airport Hotel Arlanda med 420 hotellrum tillkommer nu cirka 50 enheter för ett Longstay med lägenheter för långtidsboende. Det innebär att  Strawberry Living och Nordic Choice Hotels kommer operera över 1.400 rum år 2021 i Arlandaområdet.

 

Med Strawberry Livings nya satsning på Longstay breddas utbudet av olika boendealternativ. Det utökade samarbetet innebär att destination Scandinavian XPO tillsammans med Strawberry Living och Nordic Choice Hotels i Q1 2021 kommer erbjuda cirka 500 hotellrum inom destinationens väggar och totalt 800 hotellrum i den direkta närheten.

 

– Det här känns riktigt, riktigt spännande. Arlanda är en av de snabbast växande regionerna i Norden och en plats som vi tror på och ser en fortsatt stark utveckling för i framtiden. Det finns ingen annan plats där vi har valt att samla så många hotellrum och vi kommer arbeta aktivt för att få både hotellen och longstay samt området att växa sig ännu starkare, säger Petter A Stordalen.

 

Koncernen Strawberrys satsning innebär att Clarion Hotel, Quality Airport Hotel, Comfort Hotel och Longstay genom Strawberry Living finns representerade i Arlandaområdet.

 

Samarbetet med koncernen Strawberry  lyfter hela mötesdestinationen. Att Petter och hans bolag väljer att expandera sin verksamhet tillsammans med oss säkerställer en hög kvalitetsnivå för hela destinationen Scandinavian XPO som november 2020 kommer omfatta 40.000 kvm mässa, möten, konferens och hotellverksamhet, avslutar Per Taube, styrelseordförande i Arlandastad Holding AB.

tisdag, 25 juni 2019 15:30

Kry hyr 4.000 kvm i Bonnierhuset

 

Bonnierhuset, uppfört år 1949, sett från Kungsholmen och till höger Bonniers Konsthall, uppförd år 2006.

 


För första gången på över 20 år erbjöds marknaden möjlighet att hyra kontorslokaler om närmare 4.000 kvm i Bonnierhuset. Lokalen ligger i ett plan och har en rymlig industriell känsla. I Bonnierhuset erbjuds ett fullservicekoncept med alla tänkbara tjänster som gör det möjligt för hyresgästen att fokusera på den egna kärnaffären. Bland många intressenter blir det KRY som blir ny hyresgäst hos, och granne med, Bonnier Fastigheter.

 

Området kring Torsgatan genomgår just nu en förvandling och den tidigare något bortglömda sträckan mellan St Eriksplan och Barnhusbron får ett rejält lyft. Här breddas cykelbanor och planteras träd. En ”boxpark” med butiker, restauranger och caféer planeras. Kulturen kommer att leta sig ur konsthallen och Bonnierhuset till gaturummet och Vasaparken får ny entré från Torsgatan.

 

– Bonnierhuset är en fantastisk fastighet och med allt som är på gång i området är Torsgatan nu en riktigt bra adress. Vi ser fram emot att välkomna KRY till Bonnier Fastigheter och dessutom som grannar i Bonnierhuset, säger Tomas Hermansson, vd för Bonnier Fastigheter.

 

– Vi är fulla av förväntan på de möjligheter som de nya lokalerna i Bonnierhuset ger i KRY, inte minst i nästa tillväxtfas. Det är ett fantastiskt läge och en plats där vi kan påskynda arbetet med framtidens hälso- och sjukvård, säger Johannes Schildt, vd för KRY.

 

 

Colliers International Group Inc. har 14.000 anställda i 68 länder. Colliers globala nätverk är en stor tillgång i arbetet inom Retail.

 



Colliers International kompletterar sitt tjänsteutbud med Retail. Inom Retail erbjuder Colliers strategi, projektledning, kommersiell förvaltning, uthyrning och hyresgästrepresentation med fokus på att utveckla och etablera köpcentrum, gallerior, shoppinggator samt externa handelsområden.

 

I början av maj fick Colliers Sverige en ny ägare som idag tillhör Colliers International Group Inc. med 14.000 anställda i 68 länder. Colliers globala nätverk är en stor tillgång i arbetet inom Retail.

 

Ansvarig för affärsområdet är Hanna Strand som har lång och gedigen erfarenhet av retailmarknaden. Pia Markwall Toyne har nyligen anslutit till Colliers Retailteam som senior uthyrare och Marie Ryding börjar efter sommaren som uthyrare.

 

Hanna Strand, Head of Retail:

– Som de flesta vet genomgår retailmarknaden stora förändringar vilket leder till att företag bl.a annat behöver se över sina strategiska frågeställningar samt uthyrningar. Där vill vi finnas till hands och stötta upp som rådgivande part. I marknaden som råder krävs gedigen kompetens, vilket vi har.

 

Dan Törnsten, CEO Colliers Sverige:

– Retail är ett starkt affärsområde hos Colliers International och efterfrågan från våra kollegor i Europa har varit stor när det gäller att etablera Retail som affärsområde i Sverige. Vårt globala nätverk är viktigt för oss och vi ser nu fram emot spännande samarbeten och etableringar på den svenska marknaden.