28 juni 2024

Redaktionen

fredag, 28 juni 2019 09:22

CLS säljer i Paris för 447 Mkr

 

Den sålda kontorsfastigheten Ateliers Victoires i Paris omfattar 2.000 kvm i åtta våningar.



CLS har avtalat om en försäljning av kontorsfastigheten Ateliers Victoires i Paris för 42 MEUR, cirka 447 Mkr. Köparen förväntas tillträda fastigheten före slutet av september i år.

Ateliers Victoires, som omfattar 2.000 kvm moderna kontorsytor i en fastighet med åtta våningar på 48 Rue Croix des Petits Champs i Paris, har nyligen renoverats. Fastigheten har nu högkvalitativa kontorsytor med en övervåning som erbjuder panoramautsikt över Paris.

Byggnaden är fullt uthyrd till Epoka, en ledande konsult inom företagsekonomi, HR och marknadsföring.

Försäljningspriset var 21,4 procent över en värdering den 31 december 2018 och värdet återspeglade en initial avkastning om 3 procent.

I en kommentar till försäljningen säger Fredrik Widlund, vd för CLS Holdings:
– Försäljningen visar vår kompetens på kapitalförvaltning. Vi är långsiktiga investerare i Paris och vi är opportunistiska i vårt sätt att realisera värde. Intäkterna ger oss ytterligare resurser att återinvestera i fastigheter på våra nyckelmarknader.

fredag, 28 juni 2019 09:12

SATS och Workaround till Ursvik Entré

 

Cushman & Wakefield är rådgivare i uthyrningen av Ursvik Entré, också känd som Bankhus 90, en fastighet om 60.000 kvm, ägd av Nordisk Renting.



Ursvik Entré i Rissne norr om Stockholm börjar nu fyllas och i dagsläget är cirka 15.000 kvm uthyrt. Redan i sommar skapar Workaround dynamiska och flexibla kontorslösningar för små- och medelstora företag. Träningskedjan SATS har tecknat ett tioårigt hyresavtal och kommer efter årsskiftet att öppna ett gym om 2.000 kvm i den publika delen av byggnaden. Ursvik Entré, också känd som Bankhus 90, ägs av Nordisk Renting och med Cushman & Wakefield som rådgivare i uthyrningen.

– Vi hälsar både Workaround och SATS välkomna till Ursvik Entré och gläds åt att byggnaden och området får nytt liv. Vårt goda samarbete med Sundbybergs stad och näringsliv andas framtidstro, säger Caroline Bertlin, vd för Nordisk Renting.

Med sin närhet till kommunikationer samt byggnadens flexibilitet, storlek och välkända profil är Ursvik Entré ett spännande uthyrningsobjekt där SEB redan finns i en del av fastigheten och Ambulanssjukvården i Storstockholm AB (AISAB) flyttar in till hösten. Fastigheten omfattar totalt 60.000 kvm.

I och med SATS och Workaround tillförs närområdet både nya arbetsplatser men också tillgängliga servicefunktioner.

– Vi är mycket nöjda med den kommande etableringen i Ursvik Entré. Vi tror på fastigheten och den pågående utvecklingen i området, säger Christian Mannerstråle, Nordic Development Manager på SATS.

– Ursvik Entré med sin unika byggnad samt flexibilitet skapar en plattform i de växande norra delarna av Stockholm som Workaround behöver i vår fortsatta expansion. Vi har redan inlett dialoger med företag om att hyra kontor i huset. Portarna slås upp i augusti. Utöver kontorsplatser, kontorsrum och egna kontor med full service kan vi också erbjuda utrymmen för konferenser, utställningar och event, inklusive en påkostad hörsal för 200 personer, säger Andreas Broryd, Co-founder Workaround.

 

KF Fastigheters och Balders exploatering i Kungens kurva omfattar cirka 155.000 kvm mark. Bild: ÅWL Arkitekter

 

 



KF Fastigheters och Balders projekt i Kungens Kurva beräknas få en första inflyttning år 2021. Bild: ÅWL Arkitekter

 


 

 

Det planeras även för betydande infrastruktursatsningar i Huddinge kommun med bland annat Spårväg syd och Förbifart Stockholm. Bild: ÅWL Arkitekter

 

 

 


En stor stadsdelspark blir områdets gröna hjärta. Bild: ÅWL Arkitekter

 

 

 

Översiktsbild Kungens kurva med det nya bostadsområdet.

 

KF Fastigheter har valt Balder som ny partner och hälftenägare i bolaget som ska utveckla Kungens kurva till en komplett stadsdel med cirka 3.500 nya bostäder, skolor, handel och service.

 

– KF Fastigheter är ett välskött bolag med stor erfarenhet av god stadsutveckling. Jag är övertygad om att vi kan skapa något riktigt bra tillsammans, säger Erik Selin, vd för Fastighets AB Balder.

 

Balder förvärvar hälften av aktierna i det jv-bolag som skapats för att utveckla den framtida stadsdelen. Bolaget ska utveckla byggrätter främst för bostäder och samhällsservice i form av skola, förskolor, vårdcentral, dagligvaruhandel, äldreboende och kommunikationer. En stor stadsdelspark blir områdets gröna hjärta. Planprogrammet förväntas bli godkänt under hösten 2019, då detaljplaneläggningen kan påbörjas.

 

– Det är en stor tillgång för projektets genomförande och framtid att få in en stark och stabil partner som Balder. Vi ser nu fram emot att tillsammans utveckla den nya stadsdelen till ett modernt och hållbart framtidsområde söder om Stockholm, säger Helena Liljedahl, vd för KF Fastigheter.

 

Bolaget har även möjlighet att sälja en del av byggrätterna i framtiden. I affären ingår även att 20 procent av byggrätterna överlåtes till Trenum, ett bolag som samägs av Balder och Tredje AP-fonden, och som ska uppföra hyresrätter i den framtida stadsdelen som gränsar mot IKEA, Heron City och naturreservatet Gömmaren.

 

– Ett viktigt steg för utvecklingen av Kungens kurva som inom några år inte bara kommer att vara en plats för handel och upplevelser utan även en attraktiv bostadsort för tusentals nya Huddingebor, säger Daniel Dronjak, kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

 

Kungens kurva är angiven som regional stadskärna i landstingets utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Stora infrastruktursatsningar omfattar bland annat Spårväg syd och Förbifart Stockholm. I kommunens fördjupade översiktsplan planeras för en levande kombination av handelsplats och attraktiva bostadsmiljöer.

 

– Kungens kurva är en spännande plats som får en viktig roll för att avlasta Stockholms city med bland annat bostäder och kommunikationer. Vi har redan en stark relation med Huddinge kommun och jag ser fram emot att fördjupa den ytterligare, tillägger Erik Selin.

 

Strategisk Arkitektur har ritat förslaget på 180 havsnära lägenheter i Stenungsund.


Citycon har i nära samarbete med Stenungsunds kommun tagit fram ett förslag till ny detaljplan där Stenungstorgs centrum byggs ut med 180 havsnära lägenheter i två nya bostadshus, och med handel och service i bottenplanen.

 

Citycon förvärvade Stenungstorg 2006 och har hittills investerat 200 Mkr på att utveckla och utvidga centrumet. Den aktuella detaljplanen drivs med Citycon som byggherre och gäller området i södra änden av Stenungstorg, vid parken intill kulturhuset Fregatten.

 

– Stenungsund har unika kvaliteter med sin närhet till havet och pendlaravståndet till Göteborg. Den nya detaljplanen är ett viktigt steg för Stenungssund och för våra ambitioner att tillsammans med kommunen utveckla Stenungstorg till en modern och attraktiv stadskärna, säger Veronica Palmgren, stadsutvecklingschef på Citycon.

 

De nya bostadshusen vänder mot havet och förvandlar centrummiljön till en mer stadsmässig plats, med små torg och gågator som utgör levande gaturum. Det finns också planer på ett nytt resecentrum vid Stenungstorg där den nya knutpunkten kommer att erbjuda närhet till centrumfunktioner, service och bostäder.

 

Kvarter 18 i Barkarbystaden ska inrymma 127 hyresrätter och 133 bostadsrätter. Bild: KOD Arkitekter


Åke Sundvall har tecknat ett avtal med Byggvesta om att bygga 260 lägenheter i Barkarbystaden kvarter 18, som ligger i nära anslutning till den nya tunnelbanan i Barkarbystaden och består av 127 hyresrätter och 133 bostadsrätter i ett slutet kvarter med innergård. Under fastigheten planeras garage för 70 bilar och plats ska även beredas för 518 cykelplatser.

 

– Vi ser fram emot att bygga detta kvarter på uppdrag av Byggvesta och vi är särskilt glada över att få fortsätta vara verksamma i utvecklingen av Barkarbystaden där vi haft flertalet projekt genom åren, nu senast Kvarteret Paraden invid Stora Torget, säger Martin Sundvall, vd för Åke Sundvall Byggnads AB.

 

Byggstart ska ske under andra halvan av 2019 och byggtiden beräknas till cirka 30 månader.

torsdag, 27 juni 2019 11:12

Går det att rädda Prime Living?

 

Lars Wikström blev vd för det krisdrabbade Prime Living den 28 mars i år.


Analys: Stefan Fröjdendahl

 

Det fanns en räddningsplan för det svårt krisdrabbade Prime Living, som förvaltar drygt 1.000 bostäder på fyra orter. I april i år föreslog bolagets styrelse en nyemission om högst 400 Mkr. Syftet med emissionen var att anskaffa kapital för att färdigställa bolagets fastighetsutvecklingsprojekt i Spånga samt i Dublin på Irland. Men på bolagets årsstämma i maj röstade förslaget om nyemission ned, ett beslut som innebar att Prime Livings styrelseordförande Tobias Lennér lämnade bolaget, endast två månader efter att han valdes till ordförande. Nu har bolaget beslutat att sälja sin utvecklingsfastighet i Sandyford, Dublin, som köptes år 2017 för 10,3 MEUR, en försäljning som JLL Capital Markets har fått uppdraget att genomföra.

 

Som Fastighetsaktien tidigare har rapporterat om har förlusterna fortsatt i studentbostadsbolaget Prime Living. Under första kvartalet i år blev förlusten efter skatt – 31,5 Mkr, efter att driftsresultatet minskade till svaga 8 Mkr (9,3). Det har varit tuffa tider för Prime Living.

 

Prime Livings egna kapital sjönk stort den 31 mars 2019 till 166,1 Mkr (796,6), vilket medförde att soliditeten rasade till 9 procent (33).

 

Bolaget gjorde storförlust under 2018 med ett resultat efter skatt om –587 Mkr (142), motsvarande –39,8 kr (9,6) per stamaktie. Försvagningen berodde främst på sjunkande fastighetsvärden om –341 Mkr (222) och reaförluster i samband med fastighetsförsäljningar om –83 Mkr (0). I rörelseresultatet ingick kostnadsöverdrag med –166 Mkr, varav –80 Mkr var en reservering för kommande kostnader, för färdigställandet av det skandalomsusade projektet Ferdinand, bestående av 1.054 lägenheter i Spånga.

 

Frågan kvarstår om någon vill finansiera Prime Living långsiktigt? Av det extremt dåliga brygglånet från den 21 mars om 39,3 Mkr erhåller Prime Living endast 29,5 Mkr och lånet ska återbetalas redan nu den 30 juni. Som säkerhet har Prime Living pantsatt aktierna, aktier som har blivit allt mindre värda.

 

Den 26 juni godkände en extra stämma en nyemission om cirka 24 Mkr i bolaget.


I en kommentar kan sägas att denna nyemission är mycket svag och otillräcklig. Frågan blir även om Prime Living får tillbaka 10,3 MEUR efter försäljningen av utvecklingsfastighet i Sandyford Dublin?

 

Att aktien gick upp 24 procent under torsdagen till svag omsättning betyder inget, eftersom kursen var hopplösa 2,40 kr. I mars 2017 stod aktien som högst i 134,75 kr.


Troligt är att Prime Living tvingas sälja alla sina bostäder och projekt och när bolaget avnoteras har ett flertal aktieägare gjort mycket stora förluster.

 

De fastigheter som Heimstaden tillträder i Sandviken den 1 oktober ligger på Kalvdansvägen 1–19, Killingvägen 1–27, Svarvargatan 7 och 9, Norra Götgatan 12, Hyttgatan 18, Barrsätragatan 19, Storgatan 33, Baldersgatan 4 och Brednäsgatan 19.

 



Heimstaden har avtalat med Sandvikenhus om förvärv av 385 bostadslägenheter med total uthyrningsbar yta om 28.254 kvm. Efter förvärvet kommer Heimstaden att totalt ha 834 bostadslägenheter i Sandviken. Tillträde är planerat till den 1 oktober 2019.


– Dessa fastigheter utgör ett bra komplement till befintligt bestånd i Sandviken samtidigt ger det oss möjlighet att driva vår förvaltning än mer effektivt och på allvar etablera oss på orten med ett nytt förvaltningskontor. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla beståndet med stort kundfokus samt långsiktigt bidra till utvecklingen av Sandviken som ort, säger Jonathan Karlsson, transaktionsansvarig på Heimstaden.


– Vi har hittat en köpare som väl uppfyller våra krav vad det gäller långsiktighet och engagemang. Det är en aktör som vi från övriga Sverige ser satsar på såväl nyproduktion som kundnöjdhet och renoveringar av befintligt bestånd. Jag välkomnar flera aktörer till vår kommun vilket detta möjliggör, säger Stefan Lundqvist, vd på Sandvikenhus.


Sandvikenhus, som äger över 83 procent av hyresrätterna i Sandviken (motsvarande siffra i hela landet är i snitt 59 procent), har i kommunens uppdrag att årligen tillföra marknaden i Sandviken 40 hyresbostäder per år.


torsdag, 27 juni 2019 09:56

Cityindex för 104 stadskärnor

 

Våra stadskärnan förändras, en förändringen som är ett resultat av våra nya konsumtionsmönster, säger Anna Wiking, näringspolitisk chef för Fastighetsägarna Syd.

 


Cityindex är en kartläggning av den kommersiella utvecklingen i Sveriges samtliga stadskärnor. Försäljningen i de svenska stadskärnorna ökade svagt under 2018. Om det var näst intill stiltje gällande stadskärnornas totala utveckling så hände det desto mer i de olika branscherna. Hotell och kommersiell service växte starkast medan sällanköpsvaruhandeln hade det tuffare. Storstäderna uppvisade starkast tillväxt samtidigt som medelstora städer hade en negativ utveckling. Stadskärnorna i Svealand och Götaland hade en positiv utveckling medan stadskärnorna i Norrland backade.

 

I samarbete med Fastighetsägarna kartlägger HUI Research alla Sveriges 104 stadskärnor ur ett kommersiellt perspektiv inom ramen för Cityindex. Kartläggningen omfattar bland annat omsättningsutvecklingen för detaljhandel, restaurangnäring, hotell och kommersiell service (till exempel gym, frisörer och biografer).

 

Cityindex visar att stadskärnornas totala försäljning preliminärt ökade med 0,4 procent under 2018. Hotell var den bransch som bidrog mest till ökningen med en tillväxt om 4 procent följt av kommersiell service som ökade med 3 procent. Sällanköpsvaruhandeln, som är den bransch som omsättningsmässigt står för den största försäljningen i stadskärnorna, utvecklades negativt med drygt 2 procent och sämst gick det för modehandeln som backade med 3 procent.

 

– Det vi nu ser är att stadskärnan förändras, förändringen är ett resultat av våra nya konsumtionsmönster. Just nu är vi inne i en tid då många stadskärnorna ser över hur de ska kunna erbjuda rätt utbud. Förändring är en naturlig del av stadsutveckling, det är så våra städer har utvecklats genom alla tider. Ny efterfrågan driver utveckling, säger Anna Wiking, näringspolitisk chef för Fastighetsägarna Syd.

 

Storstäderna uppvisade högst tillväxt med 1 procent följt av kategorin större städer och småstäder. Medelstora städer utvecklades något negativt.

– Stadskärnor har en stor potential i att möta framtidens konsumenter där de befinner sig, men resan dit är tuff när gamla strukturer och affärsmodeller ifrågasätts och nya växer fram, säger Michael Cronholm, COO för HUI Research.

 

Ur ett regionalt perspektiv uppvisade stadskärnor i Svealand högst tillväxt med 0,6 procent följt av stadskärnor i Götaland. Norrländska stadskärnor hade en negativ tillväxt och minskade med 0,5 procent.

 

Förklaring stadskategorier

Storstad: Mer än 150.000 invånare i tätorten

Större stad: 37.500-149.999 invånare i tätorten

Medelstor stad: 15.000-37.499 invånare i tätorten

Småstad: 10.000-14.999 invånare i tätorten


 

Multihuset i Limhamn omfattar cirka 19.800 kvm uthyrningsbar yta, varav cirka hälften av denna yta består av ett parkeringshus. Trianon tillträder fastigheten under fjärde kvartalet i år.

 


Trianon har tecknat avtal om att förvärva projektet Multihuset av NCC. Multihuset är beläget i Limhamn i Malmö och förvärvet har ett underliggande fastighetsvärde om 425 Mkr. Tillträde beräknas ske under fjärde kvartalet 2019. Cushman & Wakefield var säljarens rådgivare.

 

Multihuset på Limhamn omfattar cirka 19.800 kvm uthyrningsbar yta, varav cirka hälften av denna yta består av ett parkeringshus. Projektet förväntas bli ett nav för området med vårdcentral, barnavårdscentral, livsmedelsbutik, parkering, apotek och förskola. Multihuset består även av ett trettiotal lägenheter samt attraktiva kontor.

 

NCC lämnar i samband med försäljningen inga hyresgarantier. Försäljningen beräknas ge en marginell resultatpåverkan i affärsområdet NCC Property Development i fjärde kvartalet 2019.

 

Multihuset miljöcertifieras enligt det internationella systemet BREEAM nivå Very good.

 

Förvärvet sker i bolagsform. Tillträde av fastigheterna planeras till fjärde kvartalet 2019. Förvärvet kommer att finansieras genom befintlig kassa samt genom upptagande av nya lån, i enlighet med bolagets policy.

 

– Förvärvet av Multihuset kommer ytterligare att stärka vår närvaro på Limhamn, säger Olof Andersson, vd för Trianon. Efter förvärvet kommer vår andel bostads- och samhällsfastigheter av portföljen att uppgå till över 75 procent, vilket är ytterligare ett steg närmare vårt långsiktiga mål om 80 procent.


 



Rekryteringen av Lennart Sten (bilden) innebär att han blir styrelseordförande (Non-Executive Chairman) i CLS Holdings från och med den 14 augusti 2019 och han efterträder då Henry Klotz som går i pension. Lennart Sten utsågs till styrelsen i CLS Holdings den 1 augusti 2014 och han fortsätter att vara medlem i bolagets valberedning.

Sten Mörtstedt, grundare av och majoritetsägare i CLS Holdings, säger:

– Lennart har varit en oberoende styrelseledamot i fem år och han har en omfattande och internationell erfarenhet av fastigheter. Jag är glad över att han blir styrelseordförande, en roll som han är väl lämpad för.

 

Lennart Sten säger i en kommentar till utnämningen:

– Henry har dedikerat en stor del av sin yrkeskarriär till CLS från år 1999 och han har varit en viktig del i bolagets framgångar. På styrelsens vägnar vill jag tacka Henry för hans lojala arbete, ledarskap och kloka råd. Jag ser fram emot att arbeta nära styrelsen och företagsledningen när vi genomför en strategi för en långsiktig tillväxt och jag välkomnar denna möjlighet att fortsätta att bidra till framgångarna för CLS.