28 september 2024

Redaktionen

måndag, 01 juli 2019 13:24

NCC bygger för 290 Mkr åt Riksbyggen

 

Totalt ska Riksbyggen låta NCC bygga 182 hyrestääter och 43 bostadsrätter i Linköping.


NCC ska tillsammans med Riksbyggen bygga åtta nya bostadshus med sammanlagt 182 hyresrätter och 43 bostadsrätter i Berga Park i Linköping. Ordervärdet uppgår till 290 Mkr.

 

Kvarteret byggs med två av NCC:s typhus, NCC Lamell och NCC Folkboende. Lamellhusen får sju våningar och byggs så att de formar en innergård. På den placeras ett punkthus, NCC Folkboende, som byggs i åtta våningar.

 

– Det här är bra och prisvärda bostäder som byggs med gedigna material och har låg energiförbrukning samtidigt som de är kostnads- och yteffektiva. Det möjliggör för fastighetsägaren att sätta rimliga hyror. Vi är glada att Riksbyggen ser att dessa bostäder kan möta kundernas behov, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sverige.

 

Byggnationen påbörjas under hösten och beräknas vara klar våren 2022.

 

I kvarteret kommer det främst att byggas mindre lägenheter med en till två rum och kök, men även lägenheter med tre rum och kök. Innergårdens utemiljö är delvis belägen ovanpå ett underjordiskt garage som förser kvarteret med parkeringsplatser. Här kommer det även att byggas en lekplats, ytor för samvaro samt parkeringsplatser utomhus.

 

Spektri, som består av fem moderna kontorsbyggnader om cirka 35.000 lokalyta, är beläget i det exklusiva affärsdistriktet Otthmi, i västra Helsingfors.


Fonden KKP 5 LL, har med Tristan Capital Partners som rådgivare, off-market förvärvat en grupp kontorsbyggnader som kallas Spektri i Helsingfors. Förvärvet omfattar även tre parkeringsplatser med utvecklingsrättigheter. Tristan kommer att samarbeta med Trevian Asset Management som lokal kapitalförvaltare för vidareutveckling av Spektri.


Spektri, som består av fem moderna kontorsbyggnader om cirka 35.000 lokalyta, beläget i affärsdistriktet Otthmi, Helsingfors. Spektri var ursprungligen utvecklat som ett nytt affärsdistrikt för den professionella yrkeskåren i den välbärgade västra delen av Helsingfors.

 

Kontorsbyggnaderna genomgick en stor renovering år 2017 med nya moderna restauranger, ett stort auditorium, flera nya mötesrum, ett gym av hög kvalitet, yogastudio, lokaler för skönhets- och sjukvård samt sauna.

 

Anne-Jan Jager, CEO för Tristan, säger:

– Spektri är en spännande investeringsmöjlighet som ger ett starkt diversifierat kassaflöde från 110 företag med en uthyrning om 90 procent. Med cirka 2.000 yrkesverksamma är Spektri ett etablerat och viktigt centrum i Helsingfors och utvecklingsrättigheterna i Spektri erbjuder möjligheter att bygga ut området.


Marknaderna i Otaniemi-Keilaniemi har haft en stark tillväxt tack vare deras lättillgänglighet med bil och kollektivtrafik, den nya tunnelbanans öppning, Aalto-universitetets expansion och den pågående bostadsutvecklingen i området. Området har blivit en etablerad affärsdestination för över 800 företag. Mer än 50 procent av börsvärdet på Nasdaq Helsingfors ligger i västra Helsingsfors.


Reima Söderholm, CEO på Trevian säger:

– Otaniemi-Keilaniemi har ett starkt rykte som en plats för utbildning, forskning och ett brett utbud av företag, teknik och nyföretagande, vilket gör Spektri till ett spännande projekt om cirka 50.000 kvm.

 

Transaktionen var Tristans nittonde i Norden. Det samlade värdet av Tristans affärer på de nordiska marknaderna har nu överstigit 1,5 miljarder euro.

 

 


 

Kortfattat innebär diversifierad hyressättning att byggherren får bygga både bostadsrätter och hyresrätter inom en och samma markanvisning med tillägget att en del av hyresrätterna ska ha en låg hyra.


Inom ett år ska Sveriges första bostadskvarter med inkomstanpassade hyresnivåer stå färdigt för inflyttning. Förhoppningen är att projektet, som är ett samarbete mellan Örebro kommun och fastighetsbolaget Botrygg, ska bidra till ett mer inkluderande samhälle.

 

– Effekten blir att vi får en större social blandning i våra bostadskvarter och därmed ett mindre segregerat samhälle, säger Adam Cocozza, vd för Botrygg AB.

 

Kortfattat innebär konceptet, som Botrygg kallar diversifierad hyressättning, att byggherren får ett uppdrag av kommunen att bygga både bostadsrätter och hyresrätter inom en och samma markanvisning med tillägget att 20 procent av hyresrätterna ska ha en låg hyra. Konceptet har arbetats fram gemensamt av Örebro kommun och Botrygg sedan 2015.

 

– Målsättningen med samarbete var att arbeta fram en modell som möjliggör för en frånskild låginkomsttagare med två barn att efterfråga en nyproducerad hyresrätt. En del av den vinst vi gör på bostadsrätterna går till att subventionera hyran i ett antal hyresrätter, säger Adam Cocozza.

 

I det aktuella projektet i Örebro med totalt 30 bostadsrätter och 100 hyresrätter, kommer 20 procent av de nybyggda hyresrätterna, totalt 20 lägenheter, att få en hyra som ligger mellan 15-30 procent lägre än de övriga hyresrätterna i kvarteret beroende på storlek. Exempelvis skulle en rabatterad trea på 65 kvadratmeter stor lägenhet få en månadshyra på runt 6.700 kronor.

 

– Samtliga lägenheter är byggda med samma höga standard, oavsett om de är bostadsrätter eller hyresrätter och oavsett hyresnivå. Bostadsrätterna ligger i ett bättre läge inom kvarteret samt att de har möjlighet att göra tillval. Det är den enda skillnaden, säger Adam Cocozza.

 

Tanken med projektet är att det ska kunna kopieras av andra kommuner och fastighetsaktörer runtom i Sverige. Tillsammans med Örebro kommun har Botrygg arbetat fram en juridisk modell som säkerställer att hyran inte höjs i efterhand.

 

– Vi kom fram till en modell där kommunen upplåter marken med tomträtt, det vill säga att byggherren hyr marken av kommunen. Till tomrättsavtalet ligger ett sidoavtal som stipulerar att våra hyror inte får höjas mer än den årliga höjning som allmännyttan gör. Skulle vi ligga högre så kan kommunen utdela ett högt vite som gör att det inte blir ekonomiskt lönsamt för oss att höja hyrorna, säger Adam Cocozza.

 

Cocozza betonar att modellen ännu är långt ifrån perfekt, exempelvis kan det vara svårt att säkerställa en rättvis fördelning av bostäderna.

 

– Det viktiga är att vi visar på att det går att hitta lösningar på bristen på bostäder med överkomliga hyror. Förhoppningen är att vårt projekt ska bidra till mindre segregation och ett mer inkluderande samhälle, avslutar Adam Cocozza.


Det aktuella Örebro-projektet är under byggnation och ska stå klart för inflyttning 2020.

måndag, 01 juli 2019 09:21

Löfberg bygger ny stadsdel i Karlstad

 

 

Löfberg Fastigheters inleder utvecklingen av den nya stadsdelen Tullholmen i Karlstad, vackert beläget i Tullholmsviken, genom ett förvärv av tre kvarter av Coop Värmland.

 

 

Löfberg Fastigheter ska i en första etapp byyga cirka 200 bostäder, kommersiella ytor inklusive en Coopbutik, samt cirka 130 parkeringsplatser under tak.


Nu är det klart att Löfberg Fastigheter köper mark av Coop Värmland för inleda utvecklingen av Tullholmen – den nya stadsdelen i centrala Karlstad. I den första etappen bygger Löfberg Fastigheter bostäder, en Coopbutik och andra kommersiella ytor, samt parkeringsplatser. Går allt som planerat är etappen färdigbyggd vid årsskiftet 2021/2022. Löfberg Fastigheter har även köpt mark av Coop Värmland för ytterligare två etapper.

 

– En möjlighet för oss att fortsätta bidra till en positiv utveckling av Karlstad. Vi tar med oss erfarenheterna från Bryggudden och siktar även här på att utveckla en attraktiv stadsdel där människor vill leva, arbeta och bo, säger Tomas Rhöse, vd på Löfberg Fastigheter.

 

Det känns bra att göra affär med Löfberg Fastigheter som precis som vi har en lång tradition och ambition att vara en positiv kraft i Värmland. Samtidigt ger det oss ett väsentligt ekonomiskt tillskott och inte minst ett mycket attraktivt butiksläge i centrala Karlstad, säger Coop Värmlands vd Tomas Sjölander.

 

Både bostads- och hyresrätter
Tullholmen har sedan slutet av 1800-talet använts för olika industriändamål, de senaste decennierna i Coop Värmlands regi. Det vackra läget vid Tullholmsviken och närheten till centrum ger goda möjligheter att utveckla en ny och intressant stadsdel. Totalt handlar det om 58.000 kvm fördelat på 10 kvarter, vägar, torg och parkeringar. Efter affären med Löfberg Fastigheter äger Coop Värmland ytterligare sju kvarter för vidare försäljning och förädling.

 

I den första etappen bygger och utvecklar Löfberg Fastigheter cirka 200 bostäder, kommersiella ytor och runt 130 parkeringsplatser under tak. Bostäderna består av både bostadsrätter och hyreslägenheter. De kommersiella ytorna viks framför allt åt en ny modern Coopbutik, och parkeringsplatserna för besökare och boende kompletteras med gatuparkering i kommunens regi.

 

– Det här är vårt första stora projekt utanför Bryggudden där det också handlade om att omvandla en anrik industrimiljö till en levande och mångfunktionell stadsdel. Nu lägger vi all kraft på att göra den första etappen så bra som möjligt, innan vi fortsätter vår del i utvecklingen av Tullholmen, säger Tomas Rhöse.

 

Avtalet mellan Löfberg Fastigheter och Coop Värmland tecknades den 28 juni och gäller mark för tre etapper. Parterna har enats om att inte kommentera köpeskillingen. Detaljplanen för den nya stadsdelen på Tullholmen antas under hösten. Byggstart för den första etappen sker våren 2020 och etappen ska vara klar för inflyttning vid årsskiftet 2021/2022.

måndag, 01 juli 2019 08:58

NREP i JV om att bygga 2.000 bostäder

 

Från vänster: Terje Björsell, vd för We are Tomorrow och Stefan Wallander, vd för NREPs svenska verksamhet



NREP och We are Tomorrow bildar ett nytt JV för utveckling och ägande av hyresrätter. Satsningen innebär att bolagen tillsammans tar en större roll i byggandet av morgondagens hållbara stad. Ambitionen är att utveckla och förvalta ett bestånd om 2.000 lägenheter där ett första projekt startar efter sommaren. Projektet om upp till 200 lägenheter omfattar nära 14.000 kvm BTA i Nykvarn.


– Partnerskapet med NREP ger en långsiktig finansiering som skapar oss större möjligheter att förvärva såväl färdiga som potentiella byggrätter och bygga upp ett bestånd av hyresfastigheter. Samarbetet visar att vi är på god väg att bli en mycket stark aktör i byggandet av morgondagens stad. Vår innovativa syn på projektutveckling och kompetens inom industriell bostadstillverkning passar mycket väl ihop med NREPs kompetenser och starka marknadsnärvaro, säger Terje Björsell, vd för We are Tomorrow.

 

Samarbetet ska bilda en unik kombination av projektutveckling, kapital, industriell bostadstillverkning, totalentreprenad och fastighetsägande, vilket ska skapa både effektivitet och en stark genomförandekraft för att kontrollera hela kunskaps- och värdekedjan för nya bostäder.

 

– För oss är samarbetet ytterligare ett viktigt steg i vår ambition att växa inom bostadssegmentet i Sverige. We are Tomorrows kunskap om utveckling, bostadstillverkning och användandet av massivträstommar i KLT ligger i linje med vår syn på effektivt byggande och våra klimatambitioner. Vi ser framemot ett givande samarbete, säger Stefan Wallander, vd för NREPs svenska verksamhet

 

 

Från vänster: Lars Holm, vd för Offentliga Hus i Norden AB och Joachim Kuylenstierna, vd för Aktiebolaget Fastator.



Aktiebolaget Fastator och dess största innehavsbolag Offentliga Hus i Norden AB har i ett antal separata transaktioner ingått avtal om att förvärva fastigheter med ett totalt underliggande fastighetsvärde om 1,3 Mdr kr.

 

Offentliga Hus förvärvar sex fastigheter i fem kommuner i Mälardalen, Dalarna och Småland med ett totalt underliggande fastighetsvärde om 1,1 Mdr kr. Samtliga sex fastigheter är samhällsfastigheter med huvudsakligen kommuner eller regioner som hyresgäster. Fastigheterna har en total uthyrningsbar yta om cirka 61.000 kvm och totala hyresintäkter om cirka 74 Mkr.

 

Fastator förvärvar sex fastigheter i Storstockholm med ett totalt underliggande fastighetsvärde om 200 Mkr. Fastigheterna utgörs av en kombination av kassaflödes- och utvecklingsfastigheter. Fastigheterna har en total uthyrningsbar yta om cirka 76.000 kvm och totala hyresintäkter om cirka 21 Mkr.

 

Merparten av förvärven avses tillträdas under det fjärde kvartalet 2019. Förvärven ska finansieras med eget kapital och banklån.

 

– Det är glädjande att kunna presentera ytterligare ett antal mycket intressanta förvärv. Offentliga Hus fortsätter på sin tillväxtresa, samtidigt som bolaget stärker sin position som partner till samhällssektorn, kommenterar Joachim Kuylenstierna, vd för Fastator.

 

 

 

Genom en förnyad markanvisning, omfattande det nordligaste kvarteret av Östra Sala backes tredje etapp och ett mindre område i anslutning till Gränbystaden galleria, kan Atrium Ljungberg utveckla ett nytt kontorskluster i Uppsala. Bild: C.F. Møller Architects

 



Uppsala kommun har beslutat att ge Atrium Ljungberg en förnyad markanvisning i Östra Sala backe i anslutning till Gränbystaden. Samtidigt har C.F. Møller Architects vunnit det parallella uppdraget för att rita de nya byggnaderna i området, som bland annat kommer att innehålla en stor mängd kontor. I och med denna utveckling av området tillskapas ett nytt kontorskluster i Uppsala.

 

Den förnyade markanvisningen omfattar det nordligaste kvarteret av Östra Sala backes tredje etapp och ett mindre område i anslutning till Gränbystaden galleria. Därmed ges Atrium Ljungberg möjligheten att utveckla Gränbystaden till ett nytt kontorskluster i Uppsala, med goda kommunikationer och med ett stort utbud av restauranger och närservice. Utöver kontor planeras det även för friskvård, utbildning och bostäder.

 

Gränby har utpekats som en av de fem stadsnoderna i Uppsala. Noden planeras innehålla en högre koncentration av arbetsplatser och sammanlänkas med en tät kollektivtrafik.

 

– Östra Sala backe är en viktig pusselbit i utvecklingen av Uppsalas östra stadsdelar och vi ser fram emot ett gott samarbete med Atrium Ljungberg när vi binder ihop södra och norra sidan av Vaksalagatan, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande.

 

I samband med den förnyade markanvisningen har C.F. Møller Architects vunnit det parallella uppdraget för byggnaderna i området. I bedömningsgruppen fanns representanter från både Atrium Ljungberg och Uppsala kommun.

 

– Vi anser att C.F. Møller Architects bidrag kommer att bidra till att skapa en värdig och intressant entré till Uppsala. Deras förslag knyter även ihop Gränbystaden med Östra Sala backe på ett fint sätt, säger Daniel Kvant Suber, Atrium Ljungbergs affärsutvecklingschef för Uppsala och norra Stockholm.

 

fredag, 28 juni 2019 13:42

SBB köper i tre nordiska huvudstäder

 

Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

 



Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, fortsätter att växa inom social infrastruktur genom ett flertal förvärv av samhällsfastigheter i de nordiska storstadsregionerna omfattande totalt cirka 47.000 kvm uthyrningsbar yta. Fastigheterna ligger i Stockholmsregionen (Täby och Strängnäs), Köpenhamnsregionen (Glostrup och Slagelse), Osloregionen (Kongsvinger) och Århusregionen (Randers).

 

Fastigheterna om 47.000 kvm uthyrningsbar yta hyrs av till cirka 97 procent av offentliga eller offentligt finansierade hyresgäster. Fastigheterna utgörs primärt av utbildningslokaler, kontor för myndigheter, vårdinrättningar och trygghetsbostäder. De största hyresgästerna är SSB (norska statistikmyndigheten), Brøndby Kommun, Syddansk Universitet och Skat (danska skattemyndigheten).

 

Den genomsnittliga kontraktslängden för hyreskontrakten i fastigheterna är cirka 7,5 år och hyresintäkterna för 2019 uppgår till cirka 61,9 Mkr med ett driftnetto om bedömt 55,2 Mkr.

 

– Vi har under detta andra kvartal 2019 stärkt vår position betydligt i Nordens största städer och dessa förvärv stärker ytterligare vår position som Nordens ledande noterade aktör inom social infrastruktur, säger Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

 

SBB har tillträtt fastigheterna under juni 2019.

 

 

Humlegården Fastigheter har sitt huvudkontor i T-House på Engelbrektsplan i Stockholms city. Foto: Gustav Kaiser.



Humlegården Fastigheter har tecknat gröna banklån genom Swedbank om cirka 1,9 Mdr kr. Detta är bolagets första gröna låneavtal. Samtidigt emitterades ytterligare 450 Mkr i en grön obligation med en löptid om fyra år. Humlegården tar därmed stora steg mot målet om att all finansiering ska vara grön. Andelen uppgår nu till cirka 55 procent.

 

Humlegården hade vid årsskiftet gröna obligationsfinansieringar om 2,7 Mdr kr, vilket motsvarade 31 procent av utestående lån. Genom de nya gröna banklånen samt emitterandet av gröna obligationer är nu cirka 55 procent av finansieringen grön. Obligationerna och lånen finansierar projekt och initiativ med högt ställda miljökrav. Humlegården har som ambition att miljöcertifiera hela fastighetsbeståndet och att all nyproduktion ska ha högsta möjliga miljöcertifiering.

 

– Vi ser att finansmarknaden visar ett fortsatt stort intresse för hållbar finansiering. Genom de gröna finansieringsformerna kan fastighetsägare och finansmarknad göra en gemensam insats i klimatfrågan, något vi ser positivt på. Vi har höga ambitioner i vår målsättning avseende grön finansiering och det är glädjande att vi nu kommit mer än halvvägs i det arbetet, säger Mikael Andersson, finanschef på Humlegården Fastigheter.

 

Cirio Advokatbyrå har agerat rådgivare avseende den gröna bankfinansieringen.

 

 



Rekrytering av Pia Markwall Toyne (bilden) innebär att hon kommer att verka som senior uthyrare för Colliers International inom affärsområdet retail. Hon har lång erfarenhet från retail, med ett förflutet från Unibail-Radamco-Westfield och Steen & Ström. Hon har även arbetat med köpcentrum som Mall of Scandinavia, Täby Centrum, Emporia, Tuna Park och Nova Lund.

 

Inom retail erbjuder Colliers strategi, projektledning, kommersiell förvaltning, uthyrning och hyresgästrepresentation med fokus på att utveckla och etablera köpcentrum, gallerior, shoppinggator samt externa handelsområden.

 

Hanna Strand, Head of Retail, säger:

– Jag är glad över att ha rekryterat Pia till mitt team. Med hennes gedigna erfarenhet av både fastighetsägarsidan och retail samt vårt starka globala nätverk, är vi rustade att ta oss an den nya generationens retail.