28 september 2024

Redaktionen

tisdag, 02 juli 2019 17:01

Fastpartner visade vinst om 897 Mkr

 

Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartner.


Fastpartner redovisade en sänkt halvårsvinst efter skatt till 897 Mkr (914), per stamaktie 4,85 (4,95) kr. I resultatet ingick orealiserade värdeförändringar i fastigheter om 818 Mkr (661) och i derivat och finansiella placeringar om -63 Mkr (10). Hyresintäkterna ökade med 11,7 procent till 804 Mkr (720) och driftnettot steg med 11,4 procent till 537 Mkr (483), vilket gav en överskottsgrad om 66,8 procent (67,0).

 

Förvaltningsresultatet förbättrades med 3,3 procent till 377 Mkr (365), motsvarande 2,08 kr (2,02) per stamaktie. I periodens förvaltningsresultat ingick resultatandelar om -2,4 Mkr avseende Fastpartners gemensamma bolag med Slättö, som planerar ett projekt om 900 lägenheter i Bromsten. I föregående periods förvaltningsresultat ingick resultatandelar om 12,5 Mkr avseende uppförande av bostäder i Täby. Detta projekt är slutfört och samtliga lägenheter är sålda och tillträdda.

 

Under årets sex första månader förvärvade Fastpartner fastigheter för 1.949 Mkr och investerade 407 Mkr i befintligt bestånd, vilket bidrog till att portföljens marknadsvärde steg till 25,5 Mdr kr (22,3 vid årsskiftet).

 

Koncernens egna kapital ökade till 9.683 Mkr (9.114), motsvarande en soliditet om 35,8 procent (38,7), justerad enligt EPRA NAV 43,0 procent (45,9).

 

De räntebärande skulder uppgick till 13.862 Mkr (12.157) och finansierades till en medelränta om 1,9 procent (2,0).

 

Fastpartners rullande årliga förvaltningsresultatet beräknades till cirka 870 Mkr (760). Bolagets mål är att i slutet av år 2020 uppnå ett på årsbasis rullande förvaltningsresultat om 950 Mkr – detta utan att ge avkall på principen om en tillfredsställande avkastning på eget kapital.

 

Marknaden gillade rapporten då aktien steg med 3,4 procent till 78,40 kr som senast betalt. LE

 

Lidingö Tryckregulatorn 2 som Aberdeen köper ligger i JM:s stora utvecklingsområde Dalenum på Lidingö.

 

 



Spaken 1 i Täby omfattar 137 hyresrätter.


 

Planområdet för Lådmakaren 4 i Rissne, Sundbyberg.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magnus Kenning, transaktionschef på Aberdeen Standard Investment Sverige.

 


JM har tecknat avtal med Aberdeen Standard Investment om försäljning av tre hyresrättsfastigheter i Stockholmsområdet. Affären uppgår till 1.200 Mkr.

 

Fastigheterna som avyttras är de färdigställda fastigheterna Lidingö Tryckregulatorn 2 och Täby Spaken 1 samt Sundbyberg Lådmakaren 4 som har produktionsstartats under det andra kvartalet 2019. Fastigheterna har ingått i större utvecklingsområden där JM genomför bostadsprojekt. Totalt avyttras 376 bostäder. Försäljningen av Lidingö Tryckregulatorn 2 och Täby Spaken 1 kommer att redovisas inom affärssegment JM Fastighetsutveckling under det tredje kvartalet 2019 där resultatet uppgår till 170 Mkr.

 

Tillträde sker av Lidingö Tryckregulatorn 2 och Täby Spaken 1 under tredje kvartalet 2019 och Sundbyberg Lådmakaren 4 planerat till andra kvartalet 2022. Likvid erhålls med cirka två tredjedelar under tredje kvartalet 2019 och med resterande del vid tillträdet av Sundbyberg Lådmakaren 4. Sundbyberg Lådmakaren 4 kommer att intäkts- och resultatredovisas successivt under projektets genomförande, inom affärssegment JM Fastighetsutveckling.

 

– Vi ser den starka marknaden som en god möjlighet att avyttra några av våra hyresrättsfastigheter som vi har utvecklat på egen mark. Under de senaste åren har JM byggt upp och utvecklat en stor hyresrättsportfölj där volymen har kommit upp till en nivå där det nu är aktuellt att avyttra ett antal fastigheter. JM har som målsättning att utveckla minst två hyresrättsprojekt per år vilket vi även i fortsättningen kommer sträva mot, säger Pär Vennerström, affärsenhetschef JM Fastighetsutveckling.

 

Magnus Kenning, transaktionschef på Aberdeen Standard Investments, Sverige, säger:

– Förvärvet av dessa tre bostadsfastigheter utgör det första förvärvet i Sverige för vår nya Europeiska bostadsfond, ASPER. Jag är glad att vi kan tillföra dessa tre attraktiva fastigheter till den nya fonden. Marknaden för hyresbostäder i Sverige är intressant ur ett europeiskt perspektiv. Vi har en förhållandevis stor hyresbostadssektor och i kombination med våra långsiktiga makroekonomiska utsikter utgör den en av våra prioriterade bostadsmarknader i Europa. Vi förvaltar idag redan cirka 20.000 bostadslägenheter i våra olika fonder och mandat i Europa och har tecknat avtal om ytterligare produktion av cirka 8.000 lägenheter.

 

Setterwalls, EY och WSP har varit köparens Aberdeen Standard Investments rådgivare i affären medan Newsec var rådgivare till säljaren JM.

 

Ombyggnaden av HSB:s huvudkontor färdigställdes år 2013 då fastigheten fick en ny invändig utformning och en nyare fasad.

 

Union Investment köper fastigheten med HSB:s huvudkontor på Fleminggatan 41 på Kungsholmen. Säljare är AFA Sjukförsäkrings AB. Fastigheten omfattar 11.500 kvm uthyrningsbar yta och HSB hyr 85 procent av ytorna. Köpeskillingen har inte meddelats. AFA köpte fastigheten av HSB i april 2013 då fastigheten genomgick en större renovering. Se länk. Troligen betalade AFA cirka 500 Mkr för fastigheten Smultronet 6.

 

Förvärvet sker genom Union Investments fond UniInstitutional European Real Estate.

 

– Vi har köpt fem kontorsfastigheter i Stockholm för fyra olika fonder sedan år 2016. HSB:s huvudkontor på Kungsholmen är ett perfekt tillägg till vår portfölj, säger Martin Schellin, head of Investment Management Europe på Union Investment.

 


Union Investment har haft Pangea och Linklaters som rådgivare.

 

 

 

Hotellfastigheten Best Western Plus Sthlm Bromma var ursprungligen SAS huvudkontor som omvandlades till ett fullservicehotell år 2010 efter en större renovering med totalt 202 rum.

 

 

Midstar Hotels förvärvar hotellfastigheten Best Western Plus Sthlm Bromma. Säljare är Concentus i Kalix Holding AB. Hotellet, som ligger intill Bromma flygplats terminal, har 202 rum, 15 konferensrum, bar, restaurang, gym och bastu. Hotellfastigheten Best Western Plus Sthlm Bromma var ursprungligen SAS huvudkontor som omvandlades  till ett fullservicehotell 2010 efter en större renovering och renovering.

 

Bromma flygplats är Sveriges tredje största flygplats och området runt Bromma flygplats utvecklas kontinuerligt med en tunnelbanestation bredvid hotellet och flygplatsen som kommer att vara klar i slutet av 2020.

 

– Vi har stor tro på Swedavia och utveckling av Bromma Airport med omgivning inklusive Bromma Blocks. Vi är glada över vårt första förvärv inom Stockholmsregionen, vilket är mycket i linje med vår långsiktiga strategi,  säger Ola Stendebakken, partner på Midstar.

 

Midstars rådgivare i affären var advokatfirman Cederquist, Svalner och WSP. Catella Corporate Finance och advokatbyrån Kaiding var säljarens Concentus rådgivare.

 

Midstar Hotels AB grundades i april 2015 av Midstar AB tillsammans med Alecta, Kåpan, PRI Pensionsgaranti och Riksbankens Jubileumsfond. För närvarande äger Midstar Hotels 24 hotell; varav 13 i Sverige, 9 i Norge och 2 i Danmark, med totalt 3.460 rum.


 

 


 

 

Fastigheten som Altura och SHH Samhällsfastigheter bygger åt Humana i Östhamra, Norrtälje, ska utrustas med solceller. Vidare planeras generösa gemensamhetsytor, modern välfärdsteknik som Humanas egna belysningslösning som hjälper äldre att upprätthålla dygnsrytmen samt rehabgym och en trivsam trädgård med växthus.

 

 

 

Nu kliver Altura in i Norrtälje för att utveckla ett modernt äldreboende tillsammans med SHH Samhällsfastigheter. Boendet, 3.800 kvm med 60 lägenheter, planeras stå färdigställt år 2021 då omsorgsaktören Humana flyttar in för att bedriva äldreomsorg i fastigheten.

– Nu fördjupar vi vårt samarbete med SHH Samhällsfastigheter genom att påbörja vårt andra utvecklingsprojekt tillsammans. Det är glädjande då vi har samma värderingar kring välbefinnande i hemmet och prioriterar naturliknande koncept. Nu kommer vi göra allt vi kan för att boende, anhöriga och Humanas personal ska trivas bra i äldreboendet, säger Dorotea Stellmach, ansvarig för konceptutveckling på Altura.

För att främja trivsel är grönska högt prioriterat. Äldreboendet får därför en stimulerande utomhusmiljö med växthus, gym samt gott om sittplatser. Fastigheten utrustas även med hållbara specifikationer så som solceller på taket och energieffektiva lösningar.

– För SHH Samhällsfastigheter är det viktigt att kunna erbjuda välutvecklade och bra bostäder för olika skeden i livet. Vi ser ett stort behov av nya äldreboenden och kommer nu att kunna erbjuda Humana ett välutvecklat äldreboende i Norrtälje som tillfredsställer både målgruppens och verksamhetens behov. Vi är också glada över att återigen utveckla boendet tillsammans med Altura, säger Fredrik Alvarsson, vd för SHH Samhällsfastigheter.

 

Projektet Bro Mälarstrand omfattar totalt cirka 1.500 nya bostäder samt byggrätter för fastigheter för samhällsservice i form av butiker, vårdboende, skola och förskolor. Visionsbild: Semrén & Månsson.


 

KF Fastigheter genomför sin andra affär i det framtida bostadsområdet Bro Mälarstrand och säljer byggrätter för två skolfastigheter till Turako. Fastigheterna är belägna i utvecklingsområdet som sträcker sig från Bro station ner till Mälaren. Sammanlagt planeras för cirka 4.200 nya bostäder söder om Bro station, varav 2.500 i Bro Mälarstrand, med första inflyttning planerad till sommaren 2020.

 

Den största skolfastigheten ligger i den nordligaste delen av detaljplaneområdet där den första etappen är byggstartad. Den andra skolfastigheten ligger i det mellersta området.

 

– Vi är mycket nöjda över att sälja skolfastigheterna till Turako, som är en långsiktig och professionell aktör. Den första inflyttningen i bostadsområdet planeras till sommaren 2020 så det är strategiskt viktigt att skola och förskola byggs, säger Helena Liljedahl, vd för KF Fastigheter.

 

För närvarande pågår även förberedelser för den huvudgata som löper ner mot vattnet och de södra delarna av området och som är en förutsättning för att förädla och även avyttra ytterligare byggrätter. I juni 2018 sålde KF fastigheter hälften av sina byggrätter till Magnolia Bostad, vilket blev startskottet på områdets utveckling. Resterande del, drygt 80.000 kvm bostadsbyggrätter och ytterligare en skolbyggrätt, har KF Fastigheter behållit för att avyttra när huvudgatan står klar preliminärt 2021.

 

Visionen med Bro Mälarstrand är att skapa ett naturnära bostadsområde som erbjuder ett rikt fritidsliv med goda förutsättningar för hästsport, golf, vattenaktiviteter och natursköna upplevelser. Området, som är cirka 100 hektar, löper utmed Mälarens strand och gränsar till Bro Hof Slott Golf Club. I närheten ligger också Bro Park galopp som är Sveriges nya huvudstadsbana för galopp.

 

Bebyggelsen kommer att variera och bestå av allt från radhus och villor till flerfamiljshus. Upplåtelseformen kommer att kunna vara såväl hyresrätter som bostadsrätter samt småhus med äganderätt. Förutom bostäder innehåller detaljplanen områden för service i form av butiker och restauranger samt förskolor, skola och vårdboende. Längs stranden anläggs en strandpromenad med solbryggor, kajer, småbåtshamn och en badplats. Området kommer att trafikeras av busstrafik och det kommer även finnas gång- och cykelvägar till Bro pendeltågstation.

 

KF Fastigheter har ägt fastigheter och mark i området sedan 1947. JLL är rådgivare till KF Fastigheter i försäljningsprocessen.

 

Köparen Turako AB är ett privatägt bolag och bildades 2009 av Magnus Widén. Turako har byggt ett tjugotal skolor och driver ett stort antal projekt för skolfastigheter i Stockholmsregionen.

 

Anna Alsborger, transaktionschef på Hemfosa.


 

 

Hemfosa har förvärvat en kontorsportfölj med övervägande andel offentliga hyresgäster till ett underliggande fastighetsvärde cirka 465 Mkr. Med detta förvärv och den affär om 274 Mkr (se länk) som genomfördes i juni stärker Hemfosa sin närvaro i Helsingforsområdet, i linje med bolagets strategiska satsning på den finska marknaden.

 

Hemfosa har förvärvat fem fastigheter där Esbo stad och Helsingfors stad tillsammans står för 82 procent av hyresvärdet. Fyra fastigheter ligger i Esbo och en fastighet i Helsingfors, samtliga väl belägna med goda trafikförbindelser. Uthyrningsbar yta uppgår till cirka 21.100 kvm. Uthyrningsgraden uppgår till 85 procent och återstående avtalslängd är 5,7 år. Årliga hyresintäkter uppgår till 4,5 MEUR, motsvarande cirka 47,5 Mkr. Fastigheterna tillträddes den 1 juli 2019.

 

– Med ytterligare en affär i Helsingforsområdet stärker vi Hemfosas ställning som ägare av samhällsfastigheter i Finland, helt i linje med vår satsning på den finska marknaden. Fastigheterna har dessutom utvecklingspotential med möjligheter till ökad uthyrning och framtida projekt, kommenterar Anna Alsborger, transaktionschef på Hemfosa.

 

 

 

Söderhallarna om 8.500 kvm och som uppfördes 1991, är ritat av arkitekten Bo Kessel och består av två hus med handel, kontor och service samt parkering. Söderhallarna ägs till 100 procent av Atrium Ljungberg sedan år 2016.

 

Embassy House och Atrium Ljungberg välkomnar Futuregames till kontoret i Söderhallarna på Medborgarplatsen. Futuregames tillhandahåller utbildningar i spelutveckling och är en viktig aktör i den fortsatta tillväxten för svensk spelindustri.

 

– Futuregames utbildningar är strategiskt viktiga, inte bara för Södermalm och Stockholm utan även dataspelsindustrin som helhet, säger Anders Nilsson, Embassy House. Att kunna kombinera coworking för startups med nya talanger ger möjlighet till både branschens kompetensförsörjning och nya studios.

 

– Vi är väldigt glada över att Futuregames valt Embassy House. Deras verksamhet ligger helt i linje med vår vision för nya Söderhallarna där vi vill skapa en mötesplats för mat, kultur och moderna kontor med fokus på startups, tech och kreativa branscher. En mer passande etablering var svårt att hitta, säger Mikael Gillerlöv, fastighetschef Medborgarplatsen på Atrium Ljungberg

 

Tom Löyche, vd för CM Educations som driver Futuregames, berättar att samarbetet med Embassy House började redan för något år sedan när de utökade sin verksamhet. När nya lokaler kom på tal önskade de dels vara nära de stora bolagen i branschen, tillika framtida arbetsgivare åt många av studenterna men även nära partners, startups och tech-scenen som helhet.

 

Alla parter är eniga, att kombinera verksamheter som bygger community skapar inte bara en bra mix utan även andra synergier och samarbetsprojekt, ett ekosystem i Söderhallarna.

 

– Medborgarplatsen är strategiskt beläget mitt på Södermalm och erbjuder bra kommunikationer, restauranger och butiker som gör det enkelt för människor att arbeta och trivas och vi ser fram emot starten i augusti, avslutar Mikael Gillerlöv, Atrium Ljungberg och Anders Nilsson, Embassy House.

 

Futuregames är en av världens främsta utbildningar inom spelutveckling, 2D och 3D grafik. Sedan 2008 har mer än 1.000 individer genomgått Futuregames olika program och som nu arbetar i den svenska spelindustrin.

 

Embassy House är en av Stockholms största Coworking aktörer med fokus på startups och tech. Med mer än 100 fantastiska medlemsföretag på tre centrala platser i Stockholm kombinerar bolaget människor, entreprenörskap och teknik.

 

måndag, 01 juli 2019 14:35

Wallenstam bygger co-living i Haninge

 

Från vänster: Hans Wallenstam, vd för Wallenstam, Jonas Häggqvist, grundare och vd för Colive, Malin Kernby, affärsområdeschef bostad Wallenstam, Katarina Liljestam Beyer, vice vd för och medgrundare av Colive AB samt Mathias Aronsson, regionchef Stockholm och Uppsala, Wallenstam.

 



Parkstråket med 293 hyresrätter i Haninge byggs i hus med träfasader i 4 till 9 våningar. Byggstart: 2018. Första inflyttning: 2020. Bild: Semrén & Månsson

 

 

Wallenstam och Colive har skrivit en överenskommelse om ett co-livingprojekt i Haninge. Delningslägenheterna för cirka 100 hyresgäster är en del av Wallenstams projekt Parkstråket och produktionen är redan i full igång. Första inflyttning planeras till hösten 2020.

 

I september 2018 startade produktionen av projektet Parkstråket i Haninge. Nu har en överenskommelse tecknats om att ett trapphus bestående av 17 delningslägenheter för cirka 100 hyresgäster kommer att hyras ut till Stockholmsbaserade Colive AB. Utöver delningslägenheterna bygger Wallenstam också 267 vanliga hyresrätter som hyrs ut via Wallenstams egen kö och Stockholms Bostadsförmedling. Inflyttning planeras etappvis från hösten 2020 och till våren 2021.

 

– Vi har märkt ett ökat intresse för allt inom delningsekonomi och kollektivt boende. Därför känns det väldigt bra att nu kunna testa att erbjuda även denna boendeform, säger Mathias Aronsson, regionchef Stockholm och Uppsala, Wallenstam AB.

 

Delningskonceptet innebär att hyresgästerna kommer att ha sitt eget privata rum och delar på umgängesytor och kök. I hyran ingår bland annat internet, städning av gemensamma ytor samt möblemang.

 

– I varje delningslägenhet bor ca 5-6 personer som delar på kök och vardagsrum, vilka utgör cirka hälften av den totala ytan. Resterande hälft består av privata sovrum. Utöver delningslägenheterna har hyresgästerna full tillgång till byggnadsgemensamma ytor i bottenplan; En mötesplats för alla ”colivers” i huset där komponenter som ”social tvättstuga”, lounge, arbetsytor, umgängesytor och en utvändig terrass ingår. Målgruppen är unga vuxna mellan 20-35 år som värdesätter att bo tillsammans med andra för ökad social interaktion och gemenskap, samtidigt som bostaden erbjuder ett bibehållet privatliv genom det egna rummet. säger Katarina Liljestam Beyer, vice vd och medgrundare på Colive AB.

 

Hon fortsätter:

– Det är en oerhört viktig milstolpe att vi nu kan erbjuda co-living i ett första storskaligt projekt. Vi har tillsammans med Wallenstam på kort tid lyckats skapa en boendemiljö som innehåller alla de komponenter som vi anser behövs för att kunna erbjuda en riktigt bra boendeupplevelse. Hela vägen från det egna rummet och delningslägenheten till det extra servicelager som ingår och inte minst, möjligheten att ingå i ett community med möjlighet att lära känna och umgås med nya människor.

 

 


Totalt består Tovatt idag av cirka 20 medarbetare i Stockholm och Eskilstuna och bolaget blir nu ett helägt dotterbolag till Sweco Architects med 1.200 medarbetare i koncernen Sweco med totalt 16.000 medarbetare


Sweco stärker sin position inom stadsplanering och byggnadsarkitektur genom att förvärva Tovatt Architects & Planners. Efterfrågan på hållbara stadsmiljöer och byggnader blir allt mer komplex och med Tovatt kan Sweco erbjuda en ovanligt komplett kompetens, både i Sverige och internationellt.

 

– Det är med stor glädje vi välkomnar Tovatt Architects & Planners till oss. Vi blir nu ännu starkare inom såväl stadsplanering som husarkitektur med både en bredd och vassare spets som få andra kan erbjuda, säger Jan Mattsson, vd för Swecos arkitektverksamhet. Vi är måna om att varje streck i stadsplanen och ritningen innebär något positivt för människorna som ska leva där, och med Tovatt ökar vi möjligheten att vinna uppdrag som bidrar till att arbeta mot en mer hållbar värld.

 

Liksom Sweco har Tovatt en lång tradition av att gestalta hållbara vardagsmiljöer för framtidens stadsbor, både i Sverige och internationellt. Historiskt är företaget sprunget ur Ralph Erskine Architect & Planner och Erskine Tovatt Architects. Sedan 2015 ägs och leds företaget av Johannes Tovatt, David Neuschütz och Stella Lindstam.

 

– Vi har alltid delat Ralph Erskines syn på sambandet mellan arkitektur, formgivning och socialt ansvarstagande. Samgåendet med Sweco är därför en naturlig men också viktig utveckling för oss på Tovatt. Vi delar gemensamma värderingar och arbetar båda med arkitektur som präglas starkt av hänsyn till klimat och miljö. Vi har under många år saknat den stora plattformen och det nära samarbetet över disciplingränserna i samhällsbygget och det är här vi nu kommer att kunna möta kunder och utmaningar på ett kraftfullare sätt, säger Johannes Tovatt, vd på Tovatt Architects & Planners.

 

Totalt består Tovatt idag av cirka 20 medarbetare i Stockholm och Eskilstuna och blir nu ett helägt dotterbolag till Sweco Architects.

 

 

Sweco har cirka 16.000 medarbetare i Europa  och Swecos arkitektverksamhet är en av världens största med över 1.200 medarbetare. Under åren har Sweco gjort ett flertal strategiska förvärv av arkitektkontor såväl i Sverige, Danmark som i Tyskland. Bredden av discipliner med experter under samma tak har lett till många framgångsrika uppdrag inom arkitektur, stadsplanering och landskapsarkitektur.