28 september 2024

Redaktionen

torsdag, 04 juli 2019 09:22

Hermods gymnasium på Gärdet byggs ut

 

Framtida vy från söder mot entrén till Gärdets tunnelbanestation. Bild: Rydberg & co

 



 

 

Vy från nordväst som visar utbyggnaden av gymnasieskolan. Bild: Rydberg & co

 

Under nästa år ska en plan antas av stadsbyggnadsnämnden om att bygga ut Hermods gymnasium på Gärdet med två nya byggnader i två respektive sex våningar. Skolfastigheten, som ligger på Smedsbacken 35, ägs av Försäkringsbranschens Pensionskassa FPK.

 

Projektet kommer innebära bättre undervisningssalar samt ytor för skolhälsovård, administrativa lokaler, bibliotek, matsal, utbildningskök samt ett mottagningskök. Skolmat tillhandahålls idag via catering och tillagas ej på skolan.

 

Projektet kommer också att stärka den urbana karaktären i anslutning till Gärdets tunnelbanestation genom att tillbyggnaden närmast vänds mot tunnelbaneentrén med entré till gymnasieskolan och publika lokaler. På detta sätt ges förutsättningar för att en koppling mellan gymnasieskolan och den publika torgytan skapas.

 


Användningen i planen breddas till skola, centrum och kontor. Kontorsbestämmelsen ger en flexibilitet för framtida användning, om gymnasieverksamheten upphör.

 

 

Martin Malhotra, projektledare på Catella och Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.




I juliupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI ökar huvudindex från 50,3 till 50,8, vilket indikerar en något förbättrad kreditmarknad. Fastighetsbolagen har en fortsatt positiv syn på marknaden, samtidigt som bankerna ser på framtiden med ökad pessimism.

 

– Årets andra CREDI-enkät visar på ett positivt skifte i kreditmarknaden, där förbättrad tillgång till skuldfinansiering och längre löptider upphäver effekten av förväntat högre kreditmarginaler. Huvudindex höjs framför allt av en förbättrad uppfattning av den nuvarande situationen bland bankerna. Däremot är bankerna alltmer pessimistiska vad gäller den framtida utvecklingen då deras förväntningsindex faller till den näst lägsta nivån i CREDIs historia. Vidare avslutades en 21 kvartal lång trend av sjunkande genomsnittliga räntor när de noterade fastighetsbolagens genomsnittliga ränta ökade marginellt till 2,0 procent, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

 

 

– Aktiemarknaden har återhämtat sig ordentligt under året då totalavkastningen på Stockholm OMX 30 index varit nästan 20 procent. Den huvudsakliga orsaken har varit centralbankernas helomvändning samt förväntningarna på att vi kommer se lägre räntenivåer och mer kvantitativa lättnader från centralbankerna framgent. Den svenska aktiemarknaden är en relativt bra indikator för CREDIs huvudindex och utvecklingen föreslår att vi kommer se en stabil kreditmarknad de kommande kvartalen, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.


– Den låga långräntan reflekteras även i fastighetsbolagens preferensaktier, där det genomsnittliga avkastningskravet har fallit till 6,1 procent sedan årsskiftet. Dessutom har den avtagande volymtillväxten av företagsobligationer inneburit att obligationernas andel av fastighetsbolagens skuld förblivit på 28 procent, avslutar Martin Malhotra.


CREDI består av två delar: dels ett index baserat på en enkät till noterade fastighetsbolag och aktiva banker, dels en uppsättning index och analyser baserade på allmänt tillgängliga uppgifter.

 

 

Christian Fladeland, CIO Heimstaden.



Heimstaden AB har köpt en portfölj om 18 fastigheter med totalt 772 bostäder, 6 mindre kommersiella lokaler och 25 p-platser. Köpeskillingen är 97,4 MEUR (1.024 Mkr) och säljare är Patrizia AG.

Förvärvet, som omfattar en uthyrbar yta om cirka 54.000 kvm, är ett tillägg till Heimstadens nuvarande holländska portfölj, som efter förvärvet bestå av cirka 10.500 bostäder.

– Efter vårt stora förvärv tidigare i år har vi varit angelägna om att fortsätta att expandera vår holländska plattform, säger Christian Fladeland, CIO of Heimstaden.

– Den här portföljen erbjuder högkvalitativt prisvärt boende på bra mikroplatser i välfungerande städer där vi är närvarande sedan tidigare, tillägger Mattis Falkentoft, investeringschef på Heimstaden.

Transaktionen kommer initialt att finansieras genom befintliga likvida medel samt likviditet från majoritetsägare, Fredensborg AS, och därefter kommer inteckningslån att tas ut för en del av köpeskillingen.


I en kommentar kan sägas att Heimstaden gillar Nederländerna då bolaget i mars i år förvärvade 536 bostadsfastigheter med totalt 9.544 lägenheter, om 806.000 kvm, för 1,4 miljarder EUR, cirka 14,6 Mdr kr. Säljare var bolag knutna till Round Hill Capital. Se länk

onsdag, 03 juli 2019 11:05

NCC vinstvarnar

 

Tomas Carlsson är vd för NCC sedan januari 2018.


NCC vinstvarnar för det andra kvartalet i år – resultatet påverkas av vite och rättegångskostnader.

 

Tingsrätten i Göteborg avslog nyligen NCC:s yrkande gällande den rättspsykiatriska vårdanläggningen Rågården i Göteborg som stod klar hösten 2012. NCC delar inte tingsrättens uppfattning och kommer att överklaga domen. NCC avsätter dock totalt 43 Mkr, motsvarande vite och motpartens rättegångskostnader. Avsättningarna belastar NCC:s resultat i det andra kvartalet.

 

Avgjorda tvister gällande infrastrukturprojekt i Norge gör att NCC minskar gjorda reserveringar vilket påverkar resultatet i andra kvartalet positivt.

 

Sammantaget förväntas resultateffekten för NCC bli begränsad i andra kvartalet skriver NCC i ett pressmeddelande.

 

 

Transaktionsvolymer i Norden under det första halvåret 2019 (transaktioner över 5 MEUR).



Transaktionsvolymerna på de nordiska fastighetsmarknaderna uppgick till nästan 20 miljarder euro (210 Mdr kr) under årets sex första månader, vilket är 11 procent lägre än samma period föregående år. Volymen i Sverige har emellertid ökat avsevärt och logistiksektorn är hetare än någonsin. Det framgår av en ny rapport från Pangea Property Partners.


– Den kommersiella fastighetsmarknaden fortsätter att vara mycket stark och locka till sig betydande kapital. Det gäller särskilt den svenska marknaden, där vi hittills i år har sett totalt 21 enskilda affärer på över en miljard kronor – ett ovanligt stort antal. Generellt sett är transaktionsaktiviteten hög och vi förväntar oss att årets totala transaktionsvolym i Norden överstiger 40 miljarder euro för femte året i rad. Av denna volym förväntar vi oss att Sverige står för cirka 18 miljarder euro, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Hittills i år är transaktionsvolymen i Sverige uppe i 8,3 miljarder euro, vilket är en ökning med 11 procent från förra året. Det är också den näst högsta volymen någonsin under ett första halvår. I övriga Norden uppgick transaktionsvolymen till 4,0 miljarder euro i Norge, 3,7 miljarder i Finland och 3,6 miljarder euro i Danmark, vilket för alla länder innebär en minskning jämfört med samma period föregående år. Antalet transaktioner förblev på ungefär samma nivå.

Internationella investerare var nettoköpare av nordiska fastigheter för 2,7 miljarder euro första halvåret 2019. Utländska köpare svarade för 32 procent av volymen medan utländska säljare stod för 18 procent.

När det gäller segment var kontor den största sektorn under perioden med 29 procent av volymen, följt av bostäder på 21 procent. Retail uppgick till 17 procent, vilket visar att detta har varit ett aktivt segment trots fokus på oroliga återförsäljare. Andelen lager- och logistikfastigheter ökade till totalt 17 procent, jämfört med 11 ​​procent under motsvarande period ifjol.

– Logistik har aldrig varit hetare än just nu, både vad gäller prissättning och aktivitet. Sektorn domineras av internationella köpare som vill göra stora portföljförvärv, säger Bård Bjølgerud, vd och partner hos Pangea Property Partners.

De största fastighetstransaktionerna i Norden under första halvåret 2019
1. Elo och Varmas sammanslagning av köpcentra Jumbo och Flamingo i Finland (0,6 miljarder euro)
2. Lilium och Castellums fastighetsbyte, 26 fastigheter i Linköping och Sundsvall (5,2 Mdr kr)
3. DNB Livs förvärv av DNB Banks huvudkontor i Oslo från Samhällsbyggnadsbolaget (4,5 Mdr kr)
4. Blackstone köp av 30 lager- och logistikfastigheter i Sverige från Corem (4,2 Mdr kr)
5. Allianz och CBRE GIPs förvärv av åtta logistikfastigheter i Sverige och Danmark från en fond som förvaltas av Ness, Risan & Partners (4,0 Mdr kr)

För Pangeas del var det första halvåret starkt och bolaget var rådgivare i över 20 fastighetsaffärer och andra rådgivande uppdrag i Norden med ett underliggande fastighetsvärde på cirka 1,5 miljarder euro – företagets näst bästa första halvåret någonsin.

Exempelvis medverkade Pangea som rådgivare i Castellums och Liliums fastighetsbyte om 5,2 Mdr kr. Bolaget var också rådgivare när Bane NOR Eiendom och Eiendomspar inrättande ett nytt gemensamt ägt parkeringsbolag i Oslo samt vid försäljningen av två huvudkontor och detaljhandelsfastigheter i Oslo CBD för Genesta respektive Tristan Capital Partners.

– Vi har också pågående uppdrag värda cirka 700-900 miljoner euro som ska ingås inom en snar framtid, inklusive ett antal spännande köp- och säljuppdrag i Stockholm, avslutar Bjølgerud.

 

Utsikt från Stadshuset. Foto: Björn Olin, mediabank.visitstockholm.com

 


Konjunkturen i Stockholm är fortsatt god under årets första kvartal. Att näringslivet utvecklas väl visar sig bland annat i att lönesumman ökar. Stockholm stad visar för det aktuella kvartalet upp ett nytt rekordbyggande av lägenheter. Antalet nya företag ökar och arbetslösheten ligger på stabila 4,0 procent. Det som skapar oro på arbetsmarknaden är att antal varsel ökade kraftigt under februari månad.

 

Lönesumman i privat sektor ökade jämfört med motsvarande kvartal 2018 i både Stockholms län och stad. Lönesumman ökade även per invånare och per sysselsatt, vilket innebär att köpkraften i länet fortsätter att växa. Samtliga branscher ökade där information & kommunikation samt fastigheter stod för den högsta procentuella ökningen. Nystartade företag ökar och det gör också antalet konkurser, samma trend både för länet och staden.

 

Rapporten visar vidare att Stockholms arbetsmarknad är i huvudsak fortsatt stark. Antalet sysselsatta invånare i länet har ökat med 2,8 procent. Arbetslösheten i förhållande till befolkningen minskade något både för länet och för staden. Antalet varslade personer ökade dock kraftigt under kvartalet och framförallt under februari månad. En liknande uppgång i varsel såg vi senast i slutet av 2016. Samtidigt minskade antalet lediga jobb registrerade hos arbetsförmedlingen i både länet och staden.

 

– Det är glädjande att de flesta konjunkturindikatorer fortfarande pekar åt rätt håll i Stockholm även under inledningen av 2019 trots en orolig omvärld. Samtidigt finns det orosmoment som gör att vi nu måste anstränga oss än mer för att Stockholm ska fortsätta växa och vara en attraktiv företagsplats, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

 

Bostadsbyggandet ökade under årets inledande kvartal i jämförelse med motsvarande kvartal 2018 och det gäller framförallt Stockholms stad. Antalet påbörjade lägenheter närmar sig rekordnivåer för staden. Stockholm är attraktivt och befolkningen ökar med 1,6 procent för länet och 1,4 procent för staden.

 

– Stockholm Business Region arbetar nu målinriktat för att Stockholm ska bli Sveriges mest företagsvänliga stad 2025. Att Stockholm har en tillmötesgående och lösningsorienterad service till företagare och näringsidkare blir än viktigare när kulmen för högkonjunkturen är passerad, säger Staffan Ingvarsson, vd för Stockholm Business Region.

onsdag, 03 juli 2019 09:54

Marie Mannholt lämnar Kungsleden

 

 

Marie Mannholt har varit medlem i Kungsledens ledningsgrupp sedan år 2014. 


Marie Mannholt, kommunikations- och marknadschef och medlem i Kungsledens ledningsgrupp sedan år 2014, har valt att lämna sin tjänst.

 

– Marie har genom åren lett ett flertal strategiska transformationsprojekt inom kommunikation, IR, marknadsföring och fastighetskoncept och därigenom bidragit till ompositioneringen av hela bolaget. Hennes kompetens, erfarenhet och inspirerande ledarstil har varit mycket värdefulla och jag beklagar att hon nu väljer att lämna, säger Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden.

 

– Det har varit både utvecklande och inspirerande att vara med och omvandla Kungsleden till vad det är idag – ett långsiktigt, kundorienterat, högkvalitativt och finansiellt stabilt fastighetsbolag. Kungsleden har gjort en fantastisk resa. Efter fem och ett halvt år känner jag att det är dags för mig att öppna upp för nya utmaningar, säger Marie Mannholt.

 

Caroline Arehult, vd för Hemfosa.


Hemfosa har förvärvat en vårdfastighet i Nacka till ett underliggande fastighetsvärde om 156 Mkr. Förvärvet ger Hemfosa möjlighet att stärka närvaron i Nacka kommun. Hemfosa betalar med nyemitterade stamaktier till säljaren ICA-handlarnas Förbund Finans AB, som därmed ökar sin ägarandel i Hemfosa.

 

Fastigheten har en uthyrbar yta om totalt cirka 4.720 kvm och är fullt uthyrd, och de årliga hyresintäkter uppgår till cirka 8,3 Mkr. Fastigheten inrymmer lokaler för vård och omsorg. Hyresgäst är Vardaga, med vilka Hemfosa redan har ett etablerat samarbete. Återstående avtalstid är 3,8 år. Tillträde ägde rum den 3 juli 2019.

 

Säljare av fastigheten är ICA-handlarnas Förbund Finans AB. Den överenskomna köpeskillingen i förvärvet erläggs i sin helhet med stamaktier i Hemfosa. Styrelsen i Hemfosa har därför, med stöd av emissionsbemyndigande som lämnades vid bolagets årsstämma, beslutat att emittera 1,76 miljoner stamaktier till ICA-handlarnas Förbund Finans AB. Apportemissionen innebär att antalet stamaktier i Hemfosa ökar från cirka 167,73 miljoner aktier till cirka 169,49 miljoner aktier, vilket medför en utspädning för existerande stamaktieägare om drygt 1 procent.

 

– Detta förvärv passar Hemfosas portfölj mycket väl. Genom förvärvet kompletterar vi befintligt bestånd i området och får möjlighet att fortsätta utveckla vårt samarbete med Nacka kommun och med Vardaga. Därtill ger emissionen av stamaktier oss möjligheten att göra ICA-handlarnas Förbund till en större aktieägare i Hemfosa, kommenterar Caroline Arehult, vd för Hemfosa.

 

onsdag, 03 juli 2019 09:19

Wihlborgs fortsätter växa i Danmark

 

Fastigheten Hørkær 12 i huvudstadskommunen Herlev, cirka 20 km nordväst om Köpenhamn, är en av två fastigheter som Wihlborgs nu köper av ATP Ejendomme.


Wihlborg har den 1 juli förvärvat fastigheterna Hørkær 12 i Herlev och Brydehusvej 30 i Ballerup om totalt 17.000 kvm. Fastigheterna förvärvas för en köpeskilling om 153 MDKK, cirka 218 Mkr, och säljare är ATP Ejendomme. Bland de större hyresgästerna finns Coor, Dansk Sundhedssikring, HP Elektronik, Descom och Bakholmen Auction. Vid tillträdet är uthyrningsgraden 88 procent. Fullt uthyrt uppgår hyresvärdet till 11 MDKK, cirka 15,7 Mkr, och avkastningen till 6,5 procent.

 

– En stor del av Wihlborgs danska fastighetsbestånd finns i Herlev och Ballerup. Detta är en fin möjlighet för oss att komplettera vårt bestånd med ytterligare två fastigheter i området. I Hørkær arbetar vi med ett stadsutvecklingsprojekt i anslutning till våra befintliga fastigheter och genom köpet av grannfastigheten Hørkær 12 blir det enklare för oss att skapa en bra helhet i omvandlingen av kvarteret, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

 

– Under de senaste åren vi gjort en omvandling av de två fastigheterna som nu är fullt utvecklade. Det är därför en bra tidpunkt för oss att sälja fastigheterna till en ägare som med en större portfölj i Herlev/Ballerup-området har bättre möjlighet att uppnå synergieffekter än vi, säger Helle Lindhardt, Asset Manager på ATP Ejendomme.

 

 

Intresset håller i sig för Familjebostäders 178 nya lägenheter i projektet Algoritmen i Hagastaden med planerad inflyttning 2020. Under juni fick projektet 4.144 sidvisningar (5.188 i maj) på Bostadsförmedlingens hemsida.

 


I juni förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm 1.278 bostäder, varav 247 var studentbostäder och 114 ungdomslägenheter samt 277 var nyproducerade lägenheter. Den genomsnittliga kötiden var 10,4 år.

 

Hittills i år har 7.347 lägenheter förmedlats av Bostadsförmedlingen i Stockholm. Det är 524 lägenheter fler än vid samma tidpunkt år 2018.

 

Den kortaste kötiden – 1 månad – hade den hyresgäst som fick kontraktet på en studentlägenhet om 25 kvm på Ärvingevägen 14 i Kista, och den längsta kötiden – 31,8 år – krävdes för en lägenhet om om 4 rum och köp på Katarina Bangata 26.

 

Den mest klickade annonsen gällde en femrummare om 140 kvm på Kåkbrinken 11A i  Gamla stan – 15.387 sidvisningar, medan det mest klickade nybyggnadsprojektet var i juni, precis som under maj månad, Projekt Algoritmen, Hagastaden – 4.144 sidvisningar (5.188 maj).