28 september 2024

Redaktionen

fredag, 05 juli 2019 13:23

Amasten lanserar kooperativ boendeform

 

Kön till Amastens kooperativ i Kronandalen öppnades den 5 juli. Insatserna för bostäderna i Kronandalen är från 190.000 kr för 1,5 rum om 43 kvm med en månadshyra om 4.800 kr till 320.000 kr för 3 rum om 70 kvm med en månadshyra om 7.900 kr.

 

 

 


Amasten presenterar tillsammans med Luleå kommun ett testprojekt – en kooperativ boendeform i den nya stadsdelen Kronandalen i Luleå. Ett kooperativt boende är en hybrid mellan hyresrätt och bostadsrätt där hyresgäster betalar en insats för lägenheten som återfås vid utflyttning. I Amastens kooperativ ingår möjligheten att semestra i Portugal.

 

– Luleå är en innovativ och hållbar kommun som passar perfekt för den här typen av satsningar. Vi vill tillsammans skapa rörelse på bostadsmarknaden, säger Jan-Erik Höjvall, vd för Amasten.

 

– Det är jättekul att fler företag är intresserade av att etablera sig i Luleå. Att det dessutom är ett företag som kan erbjuda låga hyresnivåer är extra roligt, säger Niklas Nordström, kommunstyrelsens ordförande i Luleå.

 

På en ansträngd bostadsmarknad växer nya boendeformer fram, Amasten testar därför marknaden i Luleå inför pilotprojekt i Kronandalen.

 

– Vi tror på nya lösningar på boendefrågan men vi måste även lyssna på vad marknaden säger. Vi öppnar därför en kö där den som är intresserad kan anmäla sig. Vi får se om intresset finns, fortsätter Jan-Erik Höjvall.

 

fredag, 05 juli 2019 11:45

Fortsatt värdetillväxt i Fabege

 

I maj meddelade Fabege att bolaget sålt den nyutvecklade kontorsfastigheten Pelaren 1 om 21.500 kvm till KPA Pension.

 

I september lämnar Christian Hermelin posten som vd för Fabege.

 


Hyresintäkterna ökade till 1.449 Mkr (1.237), driftsöverskottet steg till 1.063 Mkr (908) och förvaltningsresultatet förbättrades med 30 procent till 741 Mkr för Fabege under årets första sex månader. Vinsten efter skatt minskade till 2.790 Mkr (5.175), motsvarande 8,44 kr per aktie (15,64) där orealiserade värdeförändringar på fastigheter ingick med 3.122 Mkr (5.278) och på räntederivat med -503 Mkr (38).

– Marknadsutsikterna har inte förändrats sedan förra kvartalet. Stockholm står starkt och har en långsiktig tillväxtprognos, vilket ger goda förutsättningar för Fabeges fortsatta tillväxt. Fabege är rätt positionerat och kan erbjuda kontorslokaler i attraktiva, moderna och hållbara stadsdelar i Storstockholm. Den ränteförändring vi har sett under senaste kvartalet har ännu inte fått genomslag i våra värderingar och jag förväntar mig vi kommer se en fortsatt press nedåt på avkastningskraven under kommande kvartal, säger vd Christian Hermelin, som den 1 september slutar sin tjänst på Fabege och efterträds av Stefan Dahlbo.

Under perioden investerade Fabege 1.213 Mkr i ny-, till- och ombyggnationer, vilket bidrog till att företagets totala fastighetsvärde steg till 71,8 Mdr kr (67,6 vid årsskiftet). Per den 1 sålde Fabege kontorsfastigheten Pelaren 1 mitt emot Globen och Söderstadion för 1,6 Mdr kr till KPA Pension. De räntebärande skulderna ökade till 27.544 Mkr (26.275) och finansierades till en snittränta om 1,68 procent (1,55).

Det egna kapitalet steg till 36.868 Mkr (34.964) motsvarande en soliditet om 50 procent (51) och det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) beräknades till 134 kr (125) per aktie.

 

Byggstart för Galärens trygghetsboende på Bergviken i Luleå beräknas ske våren 2020. Bild: Tirsén & Aili

 



Galären har lämnat in bygglovsansökan för det planerade trygghetsboendet i kvarteret Daggkåpan på Bergviken i Luleå. Om allt går som planerat ska de 133 lägenheterna stå klara 2022. Projektet beräknas kosta cirka 300 MKR.

– Trygghetsboendet på Bergviken bjuder på ett bekvämt boende för den som är 65 +. Vi är övertygade om att trygghetsboendet kommer att bli väldigt attraktivt med tanke på de kvalitéer vi kommer att erbjuda hyresgästerna, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären.

Projektet, som har ritats av Tirsén & Aili Arkitekter, omfattar 9.000 kvm och fyra huskroppar med totalt 133 lägenheter i trygghetsboende, en inbyggd och glasad vinterträdgård med loftgångar mellan husen och en restauranglokal om cirka 200 kvm. Lägenheterna utgörs av 1, 2 och 3 rum och kök och är mellan 35-71 kvm. Galären äger sedan tidigare Floras kulle Trygghetsboende i Luleå centrum som invigdes i oktober 2017.

– Detta blir ett spännande projekt med en helt ny typ av konstruktion. Med goda erfarenheter av vårt tidigare trygghetsboende känner vi oss trygga både med byggnationerna och efterfrågade lägenhetsstorlekar, säger Magnus Bjuhr, projektchef på Galären.

I projeket ingår en vinterträdgård med aktivitetsytor, utegym och plats för odlingar. Dessutom finns gott om gemensamma utrymmen som bland annat erbjuder pool, bastu, träningsmöjligheter, tvättstudio och en vinkällare.

– Utöver detta adderar vi även konstnärlig utsmyckning för att försköna boendemiljön, avslutar Gunnar Tåhlin.

fredag, 05 juli 2019 10:05

Kinesisk fastighetsmiljardär häktad

 

På några dagar har den kinesiske fastighetsmiljardären Wang Zhenhua förlorat drygt 2 miljarder dollar av sin förmögenhet efter att han har häktats anklagad för sexuellt ofredande av barn.

 


En av Kinas stora fastighetsutvecklare, Wang Zhenhua, 57 år, har förlorat 2 miljarder dollar av sin förmögenhet under de senaste dagarna efter det att han fängslades i Shanghai, anklagad för sexuellt ofredande av barn. Enligt ett flertal internationella medier har nu Wang Zhenhua, nu avsatts som styrelseordförande i Future Land Development Holdings, ett ledande fastighetsbolag i Kina där Wang Zhenhua äger 71 procent av aktierna.

 

Aktierna i Future Land Development Holding har rasat med 32 procent under de senaste dagarna, vilket innebär att marknadsvärdet på bolaget har minskat med cirka 4 miljarder dollar. Forbes uppskattar Wang Zhenhuas förmögenhet till cirka 4,4 miljarder dollar.

 

Efter att Wang Zhenhua har häktats har styrelsen i Future Lands utsett Wang Zhenhuas 31-årige son Wang Xiaosong till ny ordförande i bolaget.


Future Lands är en av Kinas större fastighetsutvecklare av bostäder med totalt cirka 13.000 anställda.

fredag, 05 juli 2019 08:51

Ola Svensson, ny chef för SBB Danmark

 


Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, rekryterar Ola Svensson (bilden) som landschef för Danmark och regionchef för Öresundsregionen.

 

Ola Svensson anställs från 1 oktober 2019 som landschef för Danmark och regionchef för Öresundsregionen med placering i Malmö. Han har närmare 20 års erfarenhet av fastighetsförvaltning och han kommer senast från Victoria Park.

 

Ola Svensson har arbetat i stora och växande fastighetsbolag under 20 år. Den huvudsakliga geografiska inriktningen har varit södra Sverige. Han är utbildad vid Lunds Tekniska högskola och har erfarenhet från bland annat Akelius fastigheter, MKB fastighets AB, Rikshem, Stena fastigheter och senast Victoria Park.

 

– SBB växer kraftigt och fortsätter med förvärv i södra Sverige och Danmark. Ola är en viktig del i att skapa fortsatt tillväxt i Södra Sverige och Danmark, säger Fredrik Holm, förvaltningschef, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.

 

SBB växer kraftigt i Öresundsregionen och skapar därmed en ny region syftande till att bibehålla en hög kvalitet för bolagets hyresgäster.

 

– Det är fantastiskt roligt att få möjlighet att arbeta i ett av landets största tillväxtbolag inom fastigheter. Min erfarenhet kommer att passa väl in i det höga tempo som SBB växer, säger Ola Svensson.






torsdag, 04 juli 2019 14:39

Bonnier och ByggVesta bildar bolag

 

På bilden ses från vänster: Marcus Svensson, vd ByggVesta Development, Rolf Eriksson, vd ByggVesta, Lars Jonsson, ägare ByggVesta, Thomas Tranberg, chef fastighetsutveckling Bonnier Fastigheter, Agneta Jacobsson, styrelsemedlem ByggVesta, Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter, Jenny Jonsson, ägare ByggVesta, Erik Haegerstrand vd Bonnier Group och styrelseordförande Bonnier Fastigheter samt Björn Boestad, transaktionsansvarig Bonnier Fastigheter.

 


Bonnier Fastigheter och ByggVesta har undertecknat ett samarbetsavtal om att tillsammans bilda ett 50/50 ägt joint-venture som ska äga och förvalta hyresrätter i Stockholmsområdet. Basen för samarbetet utgörs av nio projekt på tillsammans cirka 1.600 lägenheter som ingår i ByggVestas markportfölj i Stockholmsregionen.

 

ByggVesta har en lång och gedigen erfarenhet av markexploatering, utveckling och långsiktig förvaltning av hyresrätter i egen regi och i joint venture-samarbeten. Bonnier Fastigheter är ett aktivt fastighetsbolag som förvaltar och utvecklar fastigheter och stadsrum. Bolagen har ett gemensamt fokus på nytänkande samt på stabil och hållbar tillväxt i långsiktiga innehav.

 

– Bonnier Fastigheter har idag en fastighetsportfölj med huvudsakligen kontor som haft en bra värdeutveckling över åren. Att nu ta steget in i bostäder är ett strategiskt beslut som innebär en riskspridning genom diversifiering av fastighetsbeståndet, säger Erik Haegerstrand, vd Bonnier Group och styrelseordförande Bonnier Fastigheter.

 

– Vi ser stor potential i samarbetet mellan två värderingsdriva, familjeägda bolag. Genom bolagens samlade erfarenhet och kunnande kan vi skapa framgångsrika koncept och bidra till en intressant stadsutveckling, säger Rolf Eriksson, vd ByggVesta.

 

– Vi ser som samhällsbyggare fram emot att nu även ta steget in i bostadssegmentet. Detta genom samarbetet med ByggVesta som är en erfaren bostadsutvecklare och en trygg partner, säger Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter.

 

Kännetecknande för fastigheten Härden 16 är bland annat det goda läget i mötet mellan Vasastaden och Hagastaden. Kvarteret är en del av satsningen Norra Stationsgatan, där Humlegården är en av flera fastighetsägare som tillsammans med Stockholms stad har en gemensam vision för området.

 




Riksrevisionen har tecknat ett 6-årigt avtal om cirka 4.100 kvm fördelat på två våningsplan i Humlegårdens fastighet Härden 16, belägen vid Sankt Eriksgatan och Norra Stationsgatan. Lokalerna tillträds i augusti 2020.

Riksrevisionen är en del av riksdagens kontrollmakt, med uppdraget att granska statens verksamhet och bedöma resultatet av statliga insatser. Organisationen består av cirka 300 medarbetare och har kontor i Stockholm, Uppsala och Jönköping. Kontoret i Stockholm ska flytta från lokaler på Nybrogatan till Humlegårdens fastighet Härden 16 på Sankt Eriksgatan.

– Tillsammans med Riksrevisionen skapar vi ett modernt, framtidssäkrat kontor som anpassats efter deras behov, i ett läge som är ett av Stockholms mest intressanta med närhet till både klassiska kvarter i Vasastaden och det framväxande Hagastaden, säger Peter Lind, fastighetschef på Humlegården.

 

Lågan i centrala Växjö präglas av modern arkitektur och består av 84 välplanerade hyreslägenheter i två huskroppar.

 



Lansa Fastigheter fortsätter att expandera. Med det nya bostadsprojektet Lågan i Växjö passerar bolagets totala projektportfölj 1 Mdr kr. Uppförandet av 84 hyreslägenheter i Växjö påbörjas omgående med planerad inflyttning sommaren 2021. Lansas totala fastighetsbestånd uppgår till cirka 2,7 Mdr kr.

 

Hyreslägenheter med hög kvalitet och bra läge på expansiva orter har varit ett signum för Lansa Fastigheter sedan bolaget etablerades för drygt tre år sedan.

 

– Det är ingen tvekan om att den generella utvecklingen på bostadsmarknaden gynnar vår affärsmodell. Med Lågan passerar värdet på vår projektportfölj en miljard kronor vilket i sig är en stor händelse för ett ungt fastighetsbolag, kommenterar Claes Malmkvist, vd för Lansa.

 

Bara ett kvarter från torget i Växjö startar produktionen av 84 hyreslägenheter redan i sommar. Bostäderna uppförs i två byggnader med välplanerade lägenheter och en attraktiv arkitektur.

 

– Vi prioriterar bra lägen i regionstäder och det innebär för oss nära anslutning till kollektivtrafik, service, handel inom gångavstånd samt trygga bostäder och omgivningar. Detta uppfylls med råge i vårt första projekt i Växjö, säger John Ödman, utvecklingsansvarig på Lansa.

 

Lägenheterna planeras vara klara för inflyttning till sommaren 2021. De två byggnaderna som utgör Lågan blir certifierad med miljöbyggnad silver. Serneke Bygg har utsetts till entreprenör.

 

En del av den sålda bostadsportföljen ligger i Birkerød, med cirka 20.500 invånare, 2,5 mil norr om Köpenhamn. 
År 2007 sammanslogs kommunen Rudersdal med kommunen Birkerød i region Hoverdstaden, Storkøbenhavn. Kommunen är den näst rikaste i Danmark. Bilden visar en del av huvudgatan i Birkerød.



Niam har sålt tre danska bostadsfastigheter med totalt 277 bostäder i Birkerød, Glostrup och Holmegård, till Heimstaden för drygt 500 MDKR, cirka 704 Mkr. Den sålda bostadsportföljen består av radhus och lägenheter samt 2 mindre kommersiella fastigheter.

 

– Vi har framgångsrikt lyckats och utvecklat dessa bostadsfastigheter som Niam köpte från Finansiel Stabilitet 2013. Vi är glada att återigen göra en transaktion med Heimstaden, som är en seriös aktör på den danska marknaden. Niam har en fortsatt positiv prognos för utvecklingen av den danska fastighetsmarknaden, och vi förväntar oss att vara en betydande investerare i Danmark, säger Michael Berthelsen, chef för Niam, Danmark, till Byensejendom.

Heimstaden har tidigare köpt flera bostadsportföljer av Niam i Danmark.

 

 

 

 

 

Stoa Vests detaljhandelspark om cirka 22.000 kvm, är belägen i Arendal, en populär sommarstad i det norska Sørlandet. Bild: Malling & Co


 


Den opportunistiska fonden European Property Investors Special Opportunities 3 (EPISO 3), har med Tristan Capital Partners som rådgivare, sålt fyra handelsparker och två tomter i Norge, till det norska bolaget Ragde Eiendom AS. Köpeskillingen uppgår till 160 MEUR, cirka 1,68 Mdr kr.

 

De sålda fastigheterna omfattar Stoa Vests detaljhandelspark i Arendal, som förvärvades 2016 och tre fastigheter som ingick i en större detaljhandelsportfölj som Tristan förvärvade 2015, bland annat: Breiviksenteret i Ålesund, Tune Handelspark i Sarpsborg och Grenland Handelspark i Grenlandö.

 

Jean-Philippe Blangy, chef för kapitalförvaltning på Tristan Fund, säger:

– Under de senaste åren har vi ökat hyresintäkterna genom att förlänga viktiga hyresavtal och säkra nya högkvalitativa hyresgäster. Totalt har vi förnyat eller säkrat 23 nya hyresavtal för mer än 41 MNOK för en yta om drygt 36.000 kvm. De sålda fastigheterna har bra lägen och med en genomsnittlig uthyrningsnivå om 96 procent och en återstående avtalslängd om 8 år. Affären inkluderar även utvecklingen av ett nytt servicecenter för Tesla i Sarpsborg.

 

Han fortsätter:

– Vi har nu levererat majoriteten av de affärsplaner som vi införde när vi förvärvade tillgångarna och vi är glada att vidarebefordra dem till det erfarna teamet hos Ragde Eiendom AS.


Den säljande fonden hade Anvil Asset Advisors och advokatfirman Thommessen som rådgivare.