25 juni 2024

Redaktionen

lördag, 29 september 2012 12:50

Brinova och Newsec vann ROT-pris

alt
Brinovas Hus 06 i Beckomberga, Bromma. Foto: Sofia Jonsson.

 

alt

Newsecs Palmfelt Center i Slakthusområdet i Stockholm.

 

Brinovas ombyggnation av Beckomberga Hus 06 i Bromma tilldelades Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2012 vid ett frukostseminarium i Kulturhuset i fredags. Juryn för ROT-priset gav även ett hedersomnämnande till Newsecs Palmfelt Center i Slakthusområdet.

 

Inom tuffa ekonomiska ramar förvandlades arkitekt Carl Westmans klassicistiska byggnad 06 på Beckomberga till ett skräddarsytt äldreboende. Entreprenör för projektet var PO Service Bygg och Måleri och för formgivningen svarade Megaron Arkitekter och Murman Arkitekter.

 

torsdag, 27 september 2012 19:48

Wihlborgs köper Baltzar City i Malmö

alt
Baltzar City i centrala Malmö omfattar 11 350 kvm, varav 7 800 kvm är kontor och 3 500 kvm butiksytor.

 

Wihlborgs stärker sin position i Malmö och förvärvar Baltzar City från Catella Real Estate AG KAG genom fonden Nordic Cities. Transaktionen sker genom en bolagsaffär och Wihlborgs värde på fastigheten blir 473 Mkr.

 

Baltzar City är ett landmärke som ligger vid korsningen av gågatorna Södergatan och Baltzarsgatan. Den uthyrningsbara ytan omfattar 11 350 kvm, varav 7 800 kvm är kontor och 3 500 kvm butiksytor.


Vakansen är för närvarande 4 procent och direktavkastningen uppgår till 5,25 procent.


Fastigheten omfattar 3 235 kvm tomtareal och innehas med äganderätt. Tillträde sker omgående.

 

torsdag, 27 september 2012 19:44

Atrium Ljungberg firar halvtid för Mobilia

alt
Om ett år omfattar Mobilia i Malmö cirka 60 000 kvm handelsyta samt 260 bostäder i kvarteret.

 

I dagarna firar Atrium Ljungberg att Mobilia i Malmö är halvvägs på sin resa från traditionellt köpcentrum till stadskvarter. Bolaget satsar 1,1 Mdr kr i om- och tillbyggnadsprojektet, som i dagarna får sju nya hyresgäster: Gina Tricot, Intersport, SATS, Skånes största modeföretag Spirit, Slimfood, Svea Vaccin och Team Sportia.


Om ett år är det grand opening. Då har Mobilia vuxit från en uthyrbar yta på 35 000 kvm till 60 000 kvm och ytterligare ett fyrtiotal verksamheter. Och 2014 har antalet bostäder i kvarteret ökat från 190 till 260.

 

– Vi tror starkt på Mobilia som handels- och mötesplats med ett strategiskt läge mitt i Malmö, på gränsen till innerstan. Mobilia är ett välkänt varumärke med en själ och en historia som vi bevarar och utvecklar, precis som vi gjort i flera andra projekt såsom Sickla Köpkvarter i Stockholm och Rådhuset i Uppsala, säger Carola Lavén, affärsutvecklingschef på Atrium Ljungberg.

torsdag, 27 september 2012 19:39

Mikael Hallengren ny regionchef på Peab

alt
Mikael Hallengren, ny chef för Peab Hus Stockholm.

 

Mikael Hallengren har utsetts till ny regionchef inom Peabs division Stockholm Hus. Han kommer närmast från en tjänst som affärsområdeschef på Einar Mattsson där han ansvarat för företagets byggverksamhet.


Som regionchef på Peab får Hallengren bland annat ansvar för de pågående projekten Quality Hotel Arena i Arenastaden och omdaningen av Älvsjö Resecentrum. Han kommer närmast från en tjänst som affärsområdeschef på Einar Mattsson där han ansvarat för företagets byggverksamhet.

 


torsdag, 27 september 2012 19:33

Visningar i Barkarbystaden

alt
Byggvesta har produktionsstartat 197 hyresrätter i Barkabystaden.

 

Efter en invigning av en lekplats i Ålstaparken i den nya stadsdelen Barkarbystaden, Järfälla, i söndags har flera byggherrar visningar.


FolkhemBrabo, Peab och Viktor Hanson fortsätter med visningarna av sina radhus och lägenheter.


Wallenstam och Byggvesta kommer att samla intresseanmälningar för sina hyreslägenheter.


ICA och TK Development ska berätta om sina projekt med handelslokaler i Barkarbystaden.


På det gamla flygfältet i Barkarby växer nu den nya stadsdelen fram med totalt

cirka 5 000 bostäder med varierande utformning och karaktär. Med en avvägd mix av hyreslägenheter, bostadsrätter, radhus och villor gestaltas en attraktiv och levande stadsmiljö med närhet till naturen.

torsdag, 27 september 2012 17:03

Cornerstone växer i Norden

alt
Charles Weeks, CEO Cornerstone Europe.

 

Ungefär hälften av Cornerstones medarbetare i Europa finns nu i de nordiska länderna. I dag har bolaget 30 anställda fastighetsspecialister i Stockholm och Helsingfors.


Charles Weeks, CEO, Cornerstone Europe säger:

– Vi är i Norden för att stanna. Nästa steg blir att möta behovet av nya former för fastighetsfinansiering, inte minst genom debt-produkter. Vi har just gjort vår första debt-finansering i Europa, till ett värde av drygt 1 miljard SEK, och vi kommer nu att marknadsföra dessa lösningar även i Norden, där vi ser ett stort behov.


Cornerstone grundades 1994 för att förvalta det stora amerikanska pensionsfonden MassMutuals tillgångar. Idag förvaltar Cornerstone globalt tillgångar om totalt 32 miljarder dollar, cirka 472,5 miljarder SEK.

alt
Utlåningen ökar i Storbritannien för att få igång den tröga försäljiningen av småhus.

 

Enligt en undersökning som Bank of England har genomfört så ökar nu åter utlåningen med pantsäkerhet till brittiska hushåll. Detta ses positivt eftersom den brittiska bostadsmarknaden har varit trög under en längre tid. Men ökningen av bolån medför att utlåningen till företag minskar liksom lån utan säkerhet till hushåll.

 

Bankerna räknar med att när mängden hypotekslån ökar kommer det att innebära att bolåneräntorna sänks. Till Financial Times säger Howard Archer, ekonom på IHS Global Insight:

 

– Ökningen av hypotekslån skänker hopp om att aktiviteten på bostadsmarknaden får ett nytt liv under de kommande månaderna, även om mycket beror på hur villiga människor är att fortfarande köpa hus under de mycket svåra och osäkra ekonomiska förhållanden som råder i Storbritannien.


I en kommentar kan sägas, att det i UK, liksom i Sverige är det ett rekordlågt bostadsbyggande. Under år 2011 färdigställdes endast 109 020 nya bostäder i UK, vilket är 40 procent lägre än året före finanskrisen 2008, således år 2007, då det färdigställdes 152 628 bostäder.

 

I Sverige är bostadsbyggandet nere på katastrofala siffror. Under första halvåret 2012 påbörjades, enligt SCB, cirka 2 350 lägenheter i småhus, vilket är en minskning med 53 procent jämfört med första halvåret 2011 då 4 950 lägenheter påbörjades.

onsdag, 26 september 2012 19:03

Castellum investerar för en halv miljard

alt
I Jägersro, Malmö, har Briggen påbörjat en om- och tillbyggnation av cirka 11 000 kvm i Gamla TV-huset.

 

Castellum har via sina helägda dotterbolag genom fört investeringar för cirka 500 Mkr. I Stockholm har Brostaden köpt fyra fastigheter med kontor- och lagerytor om 15 500 kvm från Profi. Tre av objekten ligger i västra Stockholm och ett i Årsta, samtliga i direkt anslutning till befintligt bestånd. Investeringen uppgår till 154 Mkr och fastigheterna är i princip fullt uthyrda. Vidare har Brostaden börjat bygga ett parkeringsdäck om 9 600 kvm i Smista Allé. Investeringen beräknas uppgå till 71 Mkr och färdigställdande ska ske under andra kvartalet 2013. Dessutom har bolaget köpt en kontorsfastighet om 5 500 kvm i Huddinge för 56 Mkr.

 

I Jägersro, Malmö, har Briggen påbörjat en om- och tillbyggnation av cirka 11 000 kvm i Gamla TV-huset på Agnesfridsvägen. Investeringen beräknas uppgå till drygt 100 Mkr och vara färdigställd sista kvartalet 2013. Fastigheten är uthyrd till 90 procent till Migrationsverket. Efter ombyggnation kommer byggnaden att vara miljöklassad enligt Miljöbyggnad och Green Building. Uthyrningen är Briggens första gröna hyresavtal.

 

I Torsvik, Jönköping, har Corallen köpt en uthyrd lagerfastighet om 9 020 kvm för 45 Mkr. På fastigheten finns en outnyttjad byggrätt om 5 000 kvm. Vidare har bolaget påbörjat en nybyggnation i Ljungarum, Jönköping, av 3 100 kvm lager- och industriytor. Investeringen beräknas uppgå till 39 Mkr och vara färdigställd första kvartalet 2013.

 

I Kärra, Göteborg, slutligen, har Eklandia börjat att bygga 3 800 kvm industrilokaler. Investeringen beräknas uppgå till 29 Mkr och projektet ska vara färdigställt under första kvartalet 2013. 

 

onsdag, 26 september 2012 18:58

Aspelin Ramm ökar satsningen på bostäder

alt
Eva Marby har anställts som bostadsutvecklingschef på Aspelin Ramm.

 

alt

Lennart Karlsson, vd Aspelin Ramm.

 

Aspelin Ramm Fastigheter har anställt Eva Marby som chef för bolagets bostadsutveckling. Hon kommer närmast från en tjänst som bostadsutvecklingschef på Tommy Byggare och har tidigare arbetat som projektchef inom JM.

 

– Med Eva Marby som bostadsutvecklingschef kan vi intensifiera vår satsning på att utveckla bostäder vid sidan av kommersiella fastigheter. Även om vi märker en viss tröghet på dagens bostadsmarknad finns det ett stort underliggande behov av fler bostäder. Inte minst när det gäller moderna och funktionella bostäder i storstadsregionerna, säger Lennart Karlsson, vd för Aspelin Ramm Fastigheter.

 

För närvarande arbetar Aspelin Ramm med bostadsprojektet ”Studio 58” på Norra Älvstranden i Göteborg. Det är en fortsättning av projektet ”Studio 57” där möjligheten med tredimensionell fastighetsbildning använts för att bygga nya bostäder ovanpå en befintlig byggnad.


Det andra pågående bostadsprojektet är nya Vallhamra torg, i Sävedalen precis utanför Göteborg. Där förvandlas ett klassiskt förortstorg från 1960-talet till en helt ny och trygg stadsmiljö med bostäder, butiker och lokal service.

 

Lennart Karlsson ser flera intressanta bostadsutvecklingsprojekt inom den närmaste framtiden. Bland annat undersöks möjligheten att bygga mellan 500 och 600 nya bostäder i anslutning till Pedagogen Park i Mölndal.

alt
Erik Barnekow, ansvarig för Industrial & Logistics, EMEA på Colliers International.

 

Colliers Internationals senaste rapport om industrimarknaden i Europa visar att Prime rents-nivåerna förblev i stort sett oförändrade under första halvåret 2012. De osäkra ekonomiska utsikterna har påverkat hyresgästernas vilja att skaffa sig nya lokaler sedan 2011. Trots det har många hyresgäster varit intresserade av att skaffa bättre, effektivare och mer miljömässigt hållbara lokaler under den här perioden.

 

Enligt Erik Barnekow, ansvarig för Industrial & Logistics, EMEA på Colliers International är det hos de strategiskt bra placerade tillväxtmarknaderna i central- och Östeuropa, Baltländerna och Turkiet som vi kan se en uppgång i prime-hyror. Under det kommande året tror Colliers att lägen som Prag, Warszawa, Bratislava, Istanbul och St Petersburg kan komma att se en uppgång i prime-hyror.

 

– I västra Europa är det lägena med begränsad tillgång till yta, som London Heathrow, Antwerpen och Bryssel där sannolikheten är störst för ökade hyresnivåer, säger Barnekow.