26 juni 2024

Redaktionen

alt
Victoria Tower vann arkitekturpris i Singapore.

 

Scandic Victoria Tower har tilldelats första pris i kategorin hotell/fritid i tävlingen som varje år genomförs under World Arcitecture Festival, som pågår i Singapore 3-5 oktober.

 

Scandic Victoria Tower är ritat av Gert Wingårdh och ligger bredvid Kistamässan i Kista Science City. Fastigheten ägs av den norske hotellinvesteraren Arthur Buchardt.


– Det här är ett fantastiskt hotell i en lika fantastisk miljö. Scandic Victoria Tower har blivit ett landmärke som syns vida kring och det har verkligen satt en prägel på området i Kista, säger Helena Söderberg, hotelldirektör på Scandic Victoria Tower.

alt
Andelen som tror att finansieringsvillkoren kommer att försämras, har minskat från 54 procent till 19 procent.

 

I DTZ:s undersökning Property Investor Confidence Index för fjärde kvartalet 2012, redovisar investerarna att de tror på en förbättring av situationen på finansieringsmarknaden. Andelen som räknar med förbättrade finansieringsvillkor det närmaste kvartalet har stigit från 6 procent till 14 procent. Samtidigt har andelen som tror att finansieringsvillkoren kommer att försämras, minskat från 54 procent till 19 procent. Indexvärdet som sammanfattar investerarnas syn på finansieringssituationen har stigit från -48 i juni till -5 idag. Som jämförelse kan nämnas att under hösten 2008, när finanskrisen slog till på allvar, sjönk indexvärdet till -65.

 

– Med en fortsatt god utlåningsvilja hos de nordiska bankerna kombinerat med tydligare tolkningar av kommande regelverk, alternativa finansieringslösningar och en ökad närvaro av utländska banker är finansieringsmarknaden på stark återhämtning, säger Fredrik Lidjan, Head of Capital Markets, DTZ i Sverige. Vi känner tydligt av detta i många av våra pågående affärer.


Då det gäller efterfrågan på lokaler är investerarna aningen mer negativa än förra kvartalet. Detta gäller samtliga sektorer; kontor, handel och industri. Indexvärdena ligger dock betydligt högre än de gjorde under finanskrisen 2008-2009. Majoriteten av de svarande anser att efterfrågan kommer att förbli stabil på kort sikt.

Transaktionsvolymen hittills i år, uppgår till cirka 64 Mdr kr. Detta kan jämföras med 76 Mdr kr samma period 2011.

 

– Trots att finansieringsmöjligheterna ses som ett mindre problem idag jämfört med tidigare i år, är DTZ:s prognos att transaktionsvolymen inte kommer upp i samma volym som 2010 och 2011. Cirka 80-90 miljarder kronor känns mer realistiskt, säger Karin Witalis, Head of Research för DTZ i Sverige.

alt
                         Henrik Strömgren och Henrik Svensson.

 

Storebrand Fastigheter, som ansvarar för SPP Livförsäkrings och Euroben Life&Pensions fastighetsallokering, stärker teamet och satsar ytterligare på att bygga upp den kommersiella förvaltningen av den direktägda fastighetsportföljen. I samband med detta rekryteras Henrik Strömgren som fastighetschef med ansvar att bygga upp och förvalta den direktägda portföljen. Samtidigt tillträder Henrik Svensson i en ny roll som chef för fastighetsutveckling.

 

Henrik Strömgren kommer närmast från Aberdeen Asset Management och har tidigare arbetat inom Newsec Asset Management, medan Henrik Svensson har arbetat en tid inom Storebrand Fastigheter som bland annat projektledare och som ansvarig för projektgenomförandet av ombyggnaden av Kvarteret Fyrfotan 1, nytt huvudkontor för SPP, Storebrands svenska verksamhet och SJ.

onsdag, 03 oktober 2012 21:20

Hestia avtalar stort med Aberdeen

alt
Gunnar Isaksson, vd Hestia.

 

Hestia har tecknat avtal med Aberdeen Asset Management om teknisk drift av samtliga fastigheter i den av Aberdeen förvaltade SEB Trygg Liv-portföljen (Gamla Livförsäkringsaktiebolaget SEB Trygg Liv). I uppdraget ingår fastigheter i Malmö, Helsingborg, Göteborg, Stockholm och Uppsala med en total yta på 500 000 kvm.
 

Flera av fastigheterna finns i Stockholms innerstad, bland annat Kungshallen vid Hötorget. Som en följd av avtalet med Aberdeen, och andra nya avtal som tecknats under hösten, kommer Hestia att nyanställa 35 tekniker, förvaltare, administratörer och ekonomer.

 

Nyligen tecknade Hestia avtal med Mengus om teknisk drift och förvaltning av kontorsfastigheterna Solna Gate och Solna One med en yta av 40 000 kvm.

alt
Om två år, hösten 2015, öppnar Unibail-Rodamco Mall of Scandinavia i Solna.

 

Om två år, hösten 2015, öppnar Unibail-Rodamco Mall of Scandinavia i Solna. Inom kort tas det första spadtaget för projektet, som ska kombinera shopping, nöjen, restauranger, biograf och service på ett sätt som är unikt för den svenska marknaden. Projektet, som ska byggas av Peab i den nya stadsdelen Arenastaden i Solna, blir Skandinaviens största köpcentrum med drygt 100 000 kvm shopping, 250 butiker och restauranger och 4 000 p-platser, cirka 7 minuter från Stockholm C.

 

– Mall of Scandinavia har ett unikt läge och är mycket lätt att nå oavsett om man kommer med bil, kollektivtrafik, cykel eller till fots. Tillgängligheten är mycket viktig för att skapa en trevlig och smidig upplevelse för kunden, säger Per Ronnevik, Director of Development Nordic, Unibail-Rodamco.

 

För projektet talar även en stark befolkningsutveckling och en förväntat förstärkt köpkraft. Arenastaden spås bli den del av Stockholmsregionen som har den allra högsta andelen nya invånare och som i framtiden kommer att utvecklas till en naturlig förlängning av Stockholms innerstad.


– Både internationella och nationella aktörer har visat ett stort intresse för möjligheten att etablera sig i en region som Stockholm, där befolkningstillväxten är stark även i en internationell jämförelse, säger Lars-Åke Tollemark, Director of Operations Nordic, Unibail-Rodamco.

onsdag, 03 oktober 2012 21:10

Heba säljer fastighet på Södermalm

alt
Muttern 6 på Heleneborgsgatan 9 på Södermalm.

 

alt

Lennart Karlsson, vd Heba Fastighets AB. Foto: Cato Lein.

 

Heba säljer fastigheten Muttern 6 på. Helenborgsgatan 9 på Södermalm i Stockholm. Transaktionen genomförs som en bolagsaffär med tillträde den 1 november 2012. Köpare är Magnolia Bostad  AB. Fastigheterna omfattar 53 lägenheter om totalt cirka 2 560 kvm och det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 94 Mkr.

 

– Försäljningen innebär att Hebas omfattande program för nyproduktion av hyresbostäder i Stockholm tillförs ytterligare resurser, framhåller Lennart Karlsson, vd Heba.

 

I en kommentar kan sägas att Heba får bra betalt för en fastighet, uppförd 1926 och som inte har genomgått ett ROT-program. Nu finns det förslag från regeringen att ROT-avdrag även ska omfatta hyresrätter, samtidigt som fastighetsskatten ska sänkas från 0,4 till 0,3 procent av taxeringsvärdet. Det finns också ett förslag att den tid som en presumtionshyra ska anses vara skälig ska förlängas från 10 till 15 år, ett förslag som innebär att möjligheterna för Hebas framtida nyproduktion stärks.

 

På gårdagens börs gick Hebas aktie upp 3,20 procent. SF

alt
Helene Arvidsson lämnar Star Lund för Triangeln Malmö.

 

Vid årsskiftet tar Scandic över Hilton Malmö City i Triangeln med en stark Scandic-profil vid rodret. Med en gedigen bakgrund, både från branschen och Scandic, har Helene Arvidsson med sitt ledarskap och sitt sätt att arbeta med möten som strategiskt verktyg tagit ett flertal Scandic-hotell framåt i utvecklingen.

 

Helene Arvidsson har de senaste sju åren varit hotelldirektör på Scandic Star Lund som idag är en ledande aktör inom mötesindustrin. Hennes arbete har uppmärksammats bland annat vid kompetensgalan år 2010 då hon var finalist i kategorin årets framtidschef. Som många andra ledare på Scandic har Helene gått den långa vägen då hon började sin resa som servitris på Scandic Bollnäs 1991.

 

– Jag har alltid sett min resa i Scandic som en tillgång. Den har gett mig en övergripande förståelse för samtliga funktioner på ett hotell och vikten av intern kommunikation, struktur och kultur, säger Helene Arvidsson.

tisdag, 02 oktober 2012 17:33

Skanska säljer för 537 Mkr till SPP

alt
Skanska säljer Fålhagen 70:1, omfattande 16 600 kvm vid Uppsala entré, till SPP.

 

Skanska har tecknat avtal med SPP Fastigheter om överlåtelse av kontorsfastigheten Fålhagen 70:1 och garagefastigheten Fålhagen 70:2 i Uppsala. Bägge fastigheterna är fullt uthyrda. Affärerna genomförs som bolagstransaktioner där köpeskillingen beräknats utifrån ett sammanlagt fastighetsvärde om 537 Mkr. Tillträde sker i december för kontorsfastigheten respektive andra kvartalet 2015 för garagefastigheten. Leimdörfer har varit rådgivare till Skanska vid transaktionen.

 

Kontors- och butiksfastigheten omfattar totalt 16 600 kvm med hyresgäster som Uppsala kommun, Coop Sverige, Ernst & Young, Btwentyfour och Länsförsäkringar. Garagefastigheten ska rymma 155 bilplatser.

 

Fastigheterna är en del av den stora omdaning som pågår i området kring Uppsala Station med bland annat nya perronger, ombyggda järnvägsspår, ny stationsbyggnad och centralpassage under spåren. Här har även ett nytt Radisson Blu hotell byggts och nu påbörjas byggandet av nya bostäder.

 

Skanska garanterar byggnadens energiprestanda genom att tillämpa branschens gemensamt framtagna avtalsform för att säkerställa energiprestanda i byggnader, Energiavtal 12, som utarbetats av Sveby. Det innebär att Skanska under tre år ansvarar för energiuppföljning och ledning samt garanterar att projekterad energiprestanda uppnås.
 

– För oss som investerare i moderna fastigheter med låg risk och långa kassaflöden är det viktigt att få full trygghet i att den projekterade förbrukningen uppnås. Genom att Skanska erbjudit oss denna lösning minimeras vår risk samtidigt som vi förvissar oss om att miljöklassningarna kommer att uppfyllas säger Marita Loft, vd för Storebrand Fastigheter AB.

tisdag, 02 oktober 2012 17:28

Brostaden köpte för 154 Mkr

alt
Två av förvärven ligger i Lunda, Spånga, omfattande 9 400 kvm.

 

Fastighets AB Brostaden har förvärvat och tillträtt fyra fastigheter i Stockholmsområdet. Investeringen uppgår till 154 Mkr.

 

Två av fastigheterna ligger i Lunda företagsområde i Spånga. Dessa har en uthyrningsbar yta om 9 400 kvm och innehåller huvudsakligen skolverksamhet.


Den tredje fastigheten, om 2 800 kvm, är belägen i Veddesta industriområde i Järfälla och den fjärde fastigheten är en industrifastighet i Årsta. Den uthyrningsbara ytan för denna uppgår till 3 300 kvm.


Samtliga fastigheter är i princip fullt uthyrda och ligger i anslutning till Brostadens befintliga bestånd.

tisdag, 02 oktober 2012 17:23

NCC bygger skånelängor åt ALM

alt
På sikt planerar ALM Equity 75 bostäder i Torekov.

 

På en gammal äppelodling på Bjärehalvön bygger NCC 18 fritidsbostäder med skånsk bykänsla för ALM Equity. Återvunnet taktegel, dörrar i olika färger och putsade fasader ska ge en känsla från förr. Ansvarig arkitekt är Stephan Gip, känd för att ha ritat flera hus i Torekov. Ordern är värd 32 Mkr. Men den kan bli större: på sikt planerar ALM 74 bostäder i området.
  

– Trots en tuff marknad för fritidsboende har vi redan sålt flera av husen på ritning. Kunderna har gillat konceptet med klassiska skånelängor i en lättskött förpackning, där de kan njuta mer och jobba mindre med huset, säger Didrik Holm, projektledare, ALM Equity.
  

Området ligger längs Ängalagsvägen nära Torekovs golfbana och får tennisbana och ett stort gemensamt orangeri och ett gemensamt parkområde. NCC:s arbete påbörjas oktober och de första bostäderna är inflyttningsklara till midsommar.