26 juni 2024

Redaktionen

onsdag, 10 oktober 2012 19:18

NCM tar EurekaKids till Sverige

alt
Anders Ejnar, etableringsansvarig på NCM Development.

 

Det spanska leksakskonceptet EurekaKids öppnar två butiker i Sverige, först i Kista Galleria den 25 oktober och någon vecka därefter i Skärholmens Centrum. Lokalerna omfattar 140 kvm respektive 100 kvm. Totalansvarig för EurekaKids etablering och igångsättning i Sverige är Anders Ejnar på NCM Development.

 

– Dessa två butiker ger oss en bra känsla för rätt etableringstakt och rätt läge. Vi jobbar nu för fullt med byggnationen av de två butikerna samt rekrytering, säger Anders Ejnar, som räknar med att etablera ytterligare två nya EurekaKids-butiker i Sverige under våren.

onsdag, 10 oktober 2012 19:10

Brostaden hyr ut i Smista

alt
Anders Nilsson, vd Brostaden.

 

Brostaden (Castellums dotterbolag i Stockholm) har tecknat ett hyreskontrakt med Fordonsmäklarna i Norden AB, som ska hyra om drygt 1 400 kvm, på Smista Allé 32 i Segeltorp. Fordonsmäklarna tillträdde lokalen i september 2012.

 

Fordonsmäklarna flyttar in en GreenBuilding klassificerad byggnad som färdigställdes i fjol, i ett av de nybyggnadsprojekt som Brostaden genomfört i området under de senaste åren. Smista Allé har ett utmärkt läge utmed E4:an, vilket ger fantastiska exponeringsmöjligheter.

 

– Vi är glada att välkomna Fordonsmäklarna till oss och till Smista Allé. I och med etableringen kommer det att finnas ett större utbud av begagnade bilar i området. Det är även glädjande att se den stora efterfrågan av lokaler i området, säger Anders Nilsson, vd Brostaden.

tisdag, 09 oktober 2012 18:29

Storstadens Plantagon får pris i New York

alt
Sweco har i samarbete med svenska Plantagon utvecklat det vertikala växthuset
för storstadsmiljö. Bild Sweco

 

Det svenska vertikala växthuset Plantagon har erhållit Svensk-Amerikanska Handelskammaren stora miljöpris The 2012 SACC New York – Deloitte Green Award, för sin gröna innovation för livsproduktion i storstäder. Priset delades ut av kung Carl XVI Gustaf vid en kunglig galamiddag i New York.

 

Sweco har i samarbete med svenska Plantagon utvecklat det vertikala växthuset för storstadsmiljö som ett alternativt sätt att odla närproducerat och mer yteffektivt.

 

Växthusens negativa miljöpåverkan är mycket låg och eftersom produkterna levereras direkt till stadens konsumenter minimeras transportkostnaderna.  Förutom att Sweco designar växthusen, projekterar och utvecklar man alla de tekniska lösningarna för att få växthusen att fungera.

 

Som första stad i Sverige, har Linköping tagit beslutet, att uppföra ett det vertikala växthuset vilket beräknas stå färdigt år 2013.

alt
Andelen cross-bordertransaktioner fortsatte att öka i Sverige och Danmark, enligt Colliers.

 

Enligt Colliers senaste Nordic Real Estate Review ökade antalet transaktioner i de nordiska länderna under årets första sex månader, jämfört med samma period förra året. För ökningen svarade Sverige och Norge, medan Finland och Danmarks transaktionsmarknad ligger på samma nivå som i fjol.

 

Andelen cross-bordertransaktioner fortsatte att öka i Sverige och Danmark. I Sverige uppgick andelen 24 procent under det första halvåret. Sammantaget domineras marknaderna runt om i Norden av lokala aktörer.

 

Alla fyra nordiska länder har begränsningar när det kommer till finansiering. Särskilt i Sverige har marginalerna ökat kraftigt vilket medför extra kostnader för investorer. Finansieringen är mest begränsad i Danmark där exempelvis små- och medelstora banker endast tillåts ha en exponering om 25 procent till fastighetsmarknaden.

tisdag, 09 oktober 2012 18:20

Bra utgångsläge för Stockholm

alt
Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region. Foto: Cato Lein

 

Under andra kvartalet 2012 fortsatte lönesumman att öka i Stockholm, pådrivet av en starkare privat sektor. Försäljningen steg inom samtliga branscher och sysselsättningen ökade, om än i ett lugnare tempo än tidigare. Byggandet föll, samtidigt som befolkningen fortsatte att öka.

 

– Stockholm är en stabil tillväxtregion trots den svaga utvecklingen av världsekonomin. Vi har ett bra utgångsläge att fortsätta att vara en säker hamn för boende, företag och investerare, säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region.

 

Under kvartalet påbörjades 1 132 lägenheter i länet, varav 762 i staden. Nedgången var kraftigast bland småhusen, med en minskning på över 80 procent.


Stockholm forsätter dock att vara en magnet för turister som under kvartalet fortsatte upp med

5 respektive 6 procent, i länet respektive staden.

tisdag, 09 oktober 2012 18:15

Stronghold kan växa med fler bolag

alt
Urban Edenström, koncernchef för Stronghold Investment AB.

 

Urban Edenström, koncernchef för Stronghold Investment AB, säger i en intervju i Industrirapport, utgiven av Realtid, att han gärna vill lägga nya bolag till portföljen, som i dag består av dotterbolagen Newsec och Datscha samt en ägarandel i Eklund Stockholm New York, vid sidan om Niam.

 

Att återuppta de tidigare planerna på en börsnotering beskriver Edenström samtidigt som uteslutna. Den börsfähiga styrelsen i Stronghold tänker han dock inte göra sig av med.

 

Enligt statistik från analysföretaget Preqin hade Niam V, under andra kvartalet i år, den största fondstängningen i sektorn.  Niam V har totalt 719 miljoner euro i tillgängligt kapital.

alt
Wallenstams projekt Segelflyget, omfattar 240 lägenheter i Barkarbystaden, Järfälla.

 

I närvaro av Cecilia Löfgreen, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, och Wallenstams vd Hans Wallenstam, togs igår det första spadtaget för projektetet Segelflyget med 240 lägenheter i Barkarbystaden, Järfälla. Inflyttning planeras till 2014.

 

– Barkarbystaden är ett av de största och mest intressanta utbyggnadsområdena i Stockholms-regionen. Här växer en modern och kommunikationsnära stadsdel med 5 000 bostäder och 6 000 arbetsplatser fram. Wallenstam är med sin byggstart med och bidrar till att Barkarbystaden får en spännande och variationsrik stadsmiljö och bebyggelse, säger Cecilia Löfgreen.

 

Wallenstams nyproduktion i Barkarbystaden omfattar totalt 400 lägenheter. Segelflygets 240 lägenheter, som utgör den första etappen för Wallenstam, byggs i varierande höjder om fyra till åtta våningar runt en kuperad grön innergård. I bottenplanen av husen planeras för lokaler, butiker, café och restauranger.

måndag, 08 oktober 2012 19:27

Scandic ökar fokus på Food & Beverage

alt
Ulrika Garbrant lämnar SATS för Scandic.

 

Scandic Hotels ser en stark utvecklingspotential  med sin verksamhet inom Food & Beverage och väljer därför att tillsätta en ny tjänst på koncernnivå inom området.

 

Ulrika Garbrant tillträder under oktober som Vice President för Scandics Food & Beverage-verksamheter. Hon får totalansvaret för Food & Beverage, d v s samlat ansvar för mat- och dryckverksamheten i alla nio länder där Scandic driver hotell.

 

Garbrant kommer närmast ifrån en tjänst som nordisk marknads- och produktdirektör från träningskedjan SATS. Tidigare har hon bland annat har hon varit vd för Espresso House och marknadschef och controller inom Scandinavian Service Partner.

måndag, 08 oktober 2012 19:11

ÖBO bygger studentbostäder

alt
Örebrobostäder, ÖBO, bygger 89 studentbostäder i Örebro city. Bild Juul Frost

 

Nu bygger ÖBO,  Örebrobostäder,  89 studentbostäder mitt i city och fortsätter förnyelsen av Varberga med förslag på 20 nya bostäder på taket till husen på Varbergagatan 21-26, 30-36 samt 60-69.

 

Den danska arkitektfirman Juul Frost har tagit fram ett förslag på studentlägenheterna, färdigmöblerade med moderna och hållbara material. Målet är att börja bygga i början av 2013 och att studenterna ska kunna flytta in till terminsstarten hösten 2014. Det blir Peab som bygger i ett partneringskap med ÖBO. Avsikten är också att tillsammans med Peab renovera det befintligta elevhemmet Teknisten.

 

De nya bostäderna på taket till husen på Varbergagatan kommer att variera i storlek mellan två rum och kök till fem rum och kök. Tanken är att tillföra stadsdelen bostäder som sticker ut och är annorlunda än övriga lägenheter, bland annat genom att de får egna terrasser med utsikt mot Varbergaparken och Kilsbergen och högre takhöjd samt takfönster i vardagsrummen.

alt
Kvarteret Sandeletten 1 i Ericssons gamla fabriksområde i Älvsjö ska byggas om till 450 bostäder.

 

Familjebostäder och JM har beslutat att gemensamt köpa en kontorsfastighet som ska byggas om till bostäder. Det blir 150 hyreslägenheter och 300 bostadsrätter med inflyttning år 2016. Det gemensamma projektet är fastigheten kv Sandaletten 1 som ligger i L M Ericssons gamla fabriksområde i Älvsjö i södra Stockholm. Fastigheten säljs av Fastighets AB Utforskaren som förvaltas av Valad Sweden.

 

– Det nya kvarteret blir ett rejält tillskott och komplement till Familjebostäders två nybyggda fastigheter i Älvsjö centrum. Den ena hade inflyttning i våras och den andra är färdig i juni nästa år. Med Sandaletten kommer Familjebostäder ha 350 nyproducerade hyreslägenheter i Älvsjö, säger Jonas Nilsson, ordförande Familjebostäder.

 

För JMs del, som står för två tredjedelar av förvärvet, uppgår affären till 106 Mkr.  Tillträde och betalning är beräknat till januari 2013. Detaljplanearbete pågår sedan ett år tillbaka och beräknas vara färdigt under 2014.

 

– Förvärvet stärker JMs förutsättningar att fortsatt vara med och utveckla Stockholms södra delar där efterfrågan på bostäder är stor. Fastigheten har ett mycket attraktivt läge med närhet till kommunikationer och grönområden. Samarbetet med Familjebostäder är mycket positivt då vi kompletterar varandra i området genom en blandning av upplåtelseformer, säger Pär Vennerström, regionchef JM.