25 juni 2024

Redaktionen

tisdag, 16 oktober 2012 19:34

Castellum ökade förvaltningsresultatet

alt
Håkan Hellström, avgående vd i Castellum.

 

Castellums vinst efter skatt för årets första tre kvartal blev 714 Mkr (719), motsvarande 4,35 kr (4,38) per aktie. I resultatet ingick värdeförändringar på fastigheter med 56 Mkr (436) och på räntederivat med -83 Mkr (-365). Förvaltningsresultatet förbättrades med 7 procent till 953 Mkr (889), motsvarande 5,81 kr (5,42) per aktie. Hyresintäkterna ökade till 2 285 Mkr (2 181) och nettouthyrningen för perioden uppgick till 43 Mkr (69).

 

– Den aktuella bilden är att det fortsatt finns bra efterfrågan på lokaler, trots klara tecken på en avmattning i den svenska ekonomin, säger Håkan Hellström, vd sedan sju år tillbaka och som samtidigt med offentliggörandet av rapporten meddelade att han ska lämna sin befattning vid kommande årsstämma den 21 mars 2013 för att gå i pension.

 

Under perioden uppgick nettoinvesteringarna till 1 536 Mkr (1 066) varav 886 Mkr (775) avsåg ny-, till- och ombyggnationer. Efter dessa värderades fastighetsportföljen till 35,4 Mdr kr (33,9).       

 

De räntebärande skulderna ökade till 18 472 Mkr (17 160) och finansierades till en medelränta om 3,6 procent. Det egna kapitalet uppgick till 11 304 Mkr (11 203). LE

tisdag, 16 oktober 2012 19:29

DTZ: Investerarna breddar fokus

alt

 

Investerarna prioriterar fonder med olika fastighetssektorer. Detta ger diversifiering och större möjlighet att hitta investeringsobjekt.

 

1. Investerarna är inte främmande för ”nya” fastighetssektorer, men det ska vara fastigheter av god kvalitet med stark hyresgäst på långt kontrakt. 2. Investerarna väljer i ökad utsträckning value-add och opportunistiska fonder. Core-fastigheter är för dyra och för få. 3. Investerarna väljer i stor utsträckning fonder som investerar endast i ett land och då helst ett med stark ekonomi och likvid fastighetsmarknad. 4. Investerarna håller sig helst på hemmaplan, där man kan marknaden och känner banken.

 

DTZ Research uppskattar i rapporten The Great Wall of Money att 311 miljarder dollar (2 082 miljarder kronor) av totalt nytt kapital finns tillgängligt att investera i fastigheter globalt under 2013. Detta är en ökning med 4 procent jämfört med DTZ:s uppskattning för 6 månader sedan.

 

I Sverige har kapitalet ökat med 7 procent det senaste halvåret och uppgår för närvarande till 7,1 miljarder dollar (47,5 miljarder kronor). Såväl det egna som det lånade kapitalet har ökat.

 

– Många fonder har i dagsläget en lågriskprofil och är fokuserade på så kallade ”core-fastigheter”, säger Karin Witalis, Head of Research på DTZ. Jämför vi riskprofilen hos existerande fonder, med de som är på gång, ser vi dock ett tydligt skifte från core mot value-add och opportunistiska fonder.

tisdag, 16 oktober 2012 17:45

1,42 Mdr kr till studentbostäder i Albano

alt
Svenska Bostäder och vd Pelle Björklund planerar att bygga 1 050 studentbostäder i Albano.

alt
Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus i Stockholm.

 

Nu har Stockholms Stadshus AB anslagit cirka 1 420 Mkr för nyproduktion av cirka 900 studentbostäder i Albano. Stockholm Stadshus AB har även beslutat att Svenska Bostäder tecknar nödvändiga markavtal. De preliminära avtalen som nu finns mellan Stockholms stad och Akademiska Hus säger bland annat att Svenska Bostäder förvärvar mark för cirka 600 lägenheter från staden och mark för cirka 300 lägenheter från Akademiska Hus. Avtalet med Akademiska Hus reglerar också ansvar och kostnadsfördelning för gemensamma exploateringsarbeten i området.

 

I en första etapp planerar Svenska Bostäder nybyggnation av cirka 900 hyreslägenheter, för studenter och forskare i Albano, till en total investeringsutgift om cirka 1 420 Mkr

 

Detaljplanearbete pågår. Bedömningen är att detaljplanen beslutas av stadsbyggnadsnämnden under 2013. Markberedning bedöms starta under 2014. Inflyttning planeras ske etappvis mellan 2018 och 2021.

Stockholms stads mål med utvecklingen av området är att uppföra cirka 900 lägenheter för forskare och studenter genom Svenska Bostäder och cirka 100 000 kvm universitetslokaler byggda av Akademiska Hus.

 

Området är beläget mellan Tekniska Högskolan och Stockholms Universitet. Markägare inom Albano-området är Akademiska Hus Stockholm AB, Stockholms Stad, Statens Fastighetsverk, AB Stor-Stockholms Lokaltrafik (Roslagsbanan), Trafikverket (Värtabanan) och Fysikhuset Stockholm KB.  Området har tidigare främst använts för småindustri, försäljning, verkstäder, lager och parkering, byggnaderna för dessa verksamheter är dock rivna förutom en kontorsbyggnad som ägs av staden.

 

I en andra etapp avser Svenska Bostäder att förvärva ytterligare mark för cirka 150 bostäder av övriga markägare i området, under förutsättning att överenskommelser med dessa kan träffas. BF/SF

tisdag, 16 oktober 2012 16:31

Timan, utvecklar NCC Hyresboende AB

alt
Stefan Timan lämnar Rikshem för NCC.

 

Stefan Timan har utsetts till ny chef för affärsutveckling i det nybildade bolaget NCC Hyresboende AB. Rekryteringen är ett led i NCC:s satsning på att utveckla hyresrätter i egen regi. NCC Boendes fokus ligger på att utveckla bostadsrätter och egna hem men numera är även hyresrätter en del av erbjudandet. Timan kommer närmast från Rikshem där han varit chef för bostadsfastigheter och projektutveckling.

 

– Det är mycket glädjande att Stefan Timan tackat ja till att leda vår svenska hyresrättsaffär. Den erfarenhet och kompetens han bär med sig är mycket värdefull för oss. Hans uppgift kommer att bli att hitta investerare och andra intressenter till våra olika projekt, säger Peter Svensson, vd NCC Boende.

måndag, 15 oktober 2012 18:34

Areim köper konkursportfölj

alt
Fredrik Ahlqvist på  Kilpatrick Townsend & Stockton
biträdde Areim i konkursen.

 

Areim Fond II har köpt en handelsportfölj med ICA som största hyresgäst. Portföljen ägdes tidigare TERI Property I Sweden AB:s konkursbo och TERI Property II Sweden AB:s konkursbo. På grund TERI:s konkurser gick förvaltaren Omniagruppen i konkurs i maj tidigare i år. Advokatbyrån DLA har fungerat som konkursförvaltare och Kilpatrick Townsend & Stockton biträdde Areim vid förvärvet.

 

– Vi genomförde vår första stängning av Areim Fond II för två veckor sedan och är självklart mycket nöjda med att redan genomföra det första förvärvet för fonden. Liksom vid tidigare förärv av handelsfastigheter kommer vi även här att sammarbeta med Möller & Partners, säger Leif Andersson, vd Areim, i ett pressmeddelande.


Areim Fond II kommer att investera i Sverige, huvudsakligen i Stockholm, med fokus på utveckling av kontorsfastigheter samt investeringar i handelsfastigheter och bostadsprojekt. Fonden har en livslängd på åtta år med en treårig investeringsperiod och en total investeringsvolym om cirka 6-7 Mdr kr.

måndag, 15 oktober 2012 18:27

Vasakronan startar projekt om 320 Mkr

alt
Vasakronan moderiniserar 33 000 kvm vid Telefonplan åt Försäkringskassan.

 

alt

Ronald Bäckrud, regionchef för Vasakronan i Stockholm.

Regeringen har godkänt ett tioårigt hyresavtal som tecknats mellan Vasakronan och Försäkringskassan vid Telefonplan strax söder om Stockholm. Det blir startskottet för ett moderniseringsprojekt om 33 000 kvm med en investering på 320 Mkr.

 

Under 2000-talet har det klassiska industriområdet, som så starkt förknippades med LM Ericsson och industri, successivt vitaliserats till att bli en levande stadsdel. Nu tar Vasakronan ytterligare ett steg i utvecklingen och moderniserar den byggnad som varit den sista enheten i Ericssons utflyttning från området.

 

– Att bygga om för Försäkringskassan, som hyrt 24 000 kvm, är för tillfället vårt största pågående projekt i området. Men parallellt med det har vi även påbörjat ett detaljplanearbete för att se hur vi bäst möter den ökade efterfrågan på bostäder i området, säger Ronald Bäckrud, regionchef för Vasakronan i Stockholm.

 

Försäkringskassan beräknas flytta in på Telefonplan till årsskiftet 2013/14. Då kommer lokalerna att rymma 1 250 arbetsplatser.

 

måndag, 15 oktober 2012 18:13

Micasas första nyproduktion

alt
Anders Nordstrand, vd Micasa. Foto:Olof Hadar.

 

Det är glädjande att Micasa, som äger och förvaltar Stockholms stads omsorgsfastigheter, nu fått markanvisning för att nyproducera 150 bostäder i Norra Djurgårdsstaden. Redan år 2006 kritiserade Fastighetsaktien att Micasa inte gavs möjlighet att bygga äldrebostäder som det råder stor brist på i Stockholm.

 

För första gången sedan bolaget bildades för drygt tio år sedan får nu Micasa möjlighet att bygga nya fastigheter för äldres boende.


I det bostadsområde som planeras i Norra Djurgårdsstaden, etapp Brofästet, har Micasa fått markanvisning för ett nytt vård- och omsorgsboende om 70 platser och ett trygghetsboende på 80 lägenheter.  Därmed tar Stockholm ett viktigt steg för att möta den väntade efterfrågan på moderna och fräscha boendealternativ när andelen äldre i staden om ett antal år ökar igen.

 

– De senaste åren har Micasa byggt om en stor del av våra nuvarande fastigheter. Där har den befintliga byggnaden många gånger begränsat möjligheterna att skapa ett optimalt boende i enlighet med dagens forskningsrön och erfarenheter. Nu får vi möjlighet att använda all vår samlade kunskap för att skapa ett äldreboende i världsklass, säger Anders Nordstrand, vd Micasa Fastigheter i Stockholm AB.

måndag, 15 oktober 2012 17:31

ÅF ökade vinsten till 236 Mkr

alt
Jonas Wiström, vd i ÅF, som nu har fler än 5 000 medarbetare.

 

För årets första nio månader ökade ÅF vinsten, efter en skattebelastning om minus 86,3 (-73,8) Mkr, till 236,1 Mkr (205,7). Enligt vd Jonas Wiström präglades det tredje kvartalet av en fortsatt god marknad för huvudparten av ÅF:s verksamhet. Konjunkturen i de Skandinaviska länderna var fortsatt god medan efterfrågebilden i övriga Europa var generellt sett svagare. Sammantaget bedömer ÅF marknadsutsikterna som övervägande positiva även om det rådande läget i världsekonomin utgör en ökande osäkerhetsfaktor.

 

Vid periodens ingång minskade det egna kapitalet i koncernen till 2 450,2 Mkr (2 360,7), samtidigt som soliditeten sänktes till 59,7 procent (61,6).

 

Under tredje kvartalet hade ÅF fler än 5 000 medarbetare verksamma i 20-talet länder. Den 11 oktober utsågs ÅF till att vara en av Sveriges fem populäraste arbetsgivare i "Karriärbarometern 2012/2013", enligt Universum. Totalt deltog 3 000 yrkesverksamma ingenjörer i studien.

fredag, 12 oktober 2012 17:25

Svenska Bostäder rustar i Akalla

alt
Svenska Bostäder renoverar miljonprogram i Akalla.

 

M3 Bygg har tecknat kontrakt med Svenska Bostäder för att utföra en ombyggnad av kv. Nystad 8 på Sibeliusgången 4 i Akalla för 75 Mkr. Projektet omfattar det andra av sex skivhus i kvarteret som ska rustas. Projektet, som är en del av det så kallade Järvalyftet, påbörjas i november och beräknas pågå i drygt ett år, till december 2013.

 

Den byggnad som ska moderniseras innehåller 99 lägenheter,  fördelade på 11 våningar för entréplan med förråd och lokaler; källar- och vindsvåning samt garage med 64 bilplatser. Huset är ett skivhus med tidstypisk arkitektur och det är en del av miljonprogrammet som byggdes under 1970-talet, vilket nu är i behov av en genomgripande upprustning. I projektet ingår även ombyggnad av gården på fastigheten kv. Nystad 7, det vill säga  gården mellan byggnaderna för Sibeliusgången 2 och Sibeliusgången 4.

 

– Vi har precis slutfört entreprenaden kv. Molde 5 som pågått sedan hösten 2010. Även detta var ett projekt ingår i Järvalyftet för Svenska Bostäder. Genom att tillvarata den erfarenhet vi samlat från våra tidigare liknande projekt, tillsammans med pågående nyrekryteringar,  är det vår avsikt att stärka vår position ytterligare på denna marknad den närmaste tiden, säger Johan Lindberg, vd för M3 Bygg AB.

fredag, 12 oktober 2012 17:21

Sankt Kors utvecklar i Linköping

alt
Sankt Kors ska bygga 460 bostäder i Wahlbecks Företagspark och Östra Valla.

 

Linköpings kommun satsar via helägda Sankt Kors Fastighets AB på att förvandla Wahlbecks Företagspark och Östra Valla till en modern stadsdel där en hållbar livsstil och en innovativ företagspark samverkar. Planen är att cirka 460 lägenheter och 16 000 kvm verksamhetsyta ska börja detaljplaneras i samråd med de boende och näringslivet. Projektet, som består av sex olika byggetapper, beräknas vara avslutat år 2022.

 

– Vi vill skapa en framåtblickande arena med en attraktiv boendemiljö och en spännande tillväxtmiljö för företag där det finns möjlighet att testa nya produkter och tjänster, säger Johan Kristiansson, vd Sankt Kors Fastighets AB.

 

Sankt Kors har under två år arbetat med förstudien tillsammans med Cleantech Östergötland, Energikontoret Östra Götaland, Linköpings universitet och kommunens näringslivskontor. Nu börjar planeringsarbetet som kommer att pågå till år 2014 då de första 120 lägenheterna kommer att börja byggas.

 

– Vi ser framför oss en stadsdel som kommer att attrahera både vuxna och barn att bo i och som kommer att locka besökare från både när och fjärran. Området kommer att ligga i framkant när det gäller miljöteknik med bland annat energieffektiva hus och kretsloppslösningar för vatten, avlopp och avfall, säger Jan-Åke Jonsson, fastighetsutvecklare på Sankt Kors