22 december 2024
lördag, 22 november 2014 19:19

Wingårds Ting1 vann Stora Kakelpriset

Skrivet av 
alt
Stora Kakelprisets vinnare blev tings- och bostadshuset Ting1 i Örnsköldsvik ritat av Gert Wingårdh och Fredrik Lyth, Wingårdhs. Foto: Tord-Rickard Söderström.

 

alt

Arkitekt Gert Wingårdh. Foto: Therése Särnbäck.

 

alt

Arkitekt Fredrik Lyth, Wingårdhs. Foto: Adele Edling.

 

alt

 

Petronella Mill, KTH, vann Kakeltävlingen. Foto: Adele Edling.

 

alt

I Petronella Mills förslag: ”MAFK” valde hon att skapa ett museum i förlorad (återanvänd) keramik från renoveringar, rivningar och restaureringar. Ovanpå byggnaden har hon skapat studentbostäder med gemensamma kök och badrum, samt en terrass på taket tillgänglig för alla.

 

 

alt

2014 års vinnare av Stora Kakelpriset. Från vänster: arkitekt Fredrik Lyth, Wingårdhs, Nicklas Nyberg, vd för Nyberg Fastigheter och Förvaltning AB och Torsten Kail Larsen, vd för Svensk Bostadsutveckling AB. Foto: Adele Edling.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

I tretton år har Byggkeramikrådet, delat ut Stora Kakelpriset. I år vanns priset av Wingårdhs med det 11 våningar tillbyggda Tingshuset i Örnsköldsvik, ”Ting1”. Detta annorlunda och färglada hus har skapats av arkitekterna Gert Wingårdh och Fredrik Lyth, Wingårdhs. Prissumman är 50000 kr.

 

Tävlingstema för 2014 var keramik i byggfasad. Det vinnande tingshuset i Örnsköldsvik är nu ett väl synligt utropstecken i stadens silhuett, med sin färgsprakande fasad i glaserad, högblank keramik i åtta olika kulörer.

 

Övriga tre tävlande fick Stora Kakelprisets hedersomnämnanden. Dessa tre tävlande var fasaderna för fastigheterna kv Rosenborg 3, kontorshus i Frösunda Park (Vasakronan), Solna Restaurang Finefood, Hammarby Sjöstad (Fabege) samt kontorsfastighet, f d Thulehuset (Diligentia), Sveavägen 44, Stockholm

 

Byggherre och idégivare till projektet Ting1 är Nicklas Nyberg, vd för Nybergs Fastigheter & Förvaltning AB, och Torsten Kai Larsen, vd för Svensk Bostadsutveckling AB.

 

Det ursprungliga tingshuset från 1967 i centrala Örnsköldsvik köptes år 2010 av Nybergs Fastigheter & Förvaltning AB. Stadens krav var att nybygget skulle vara helt fristående från ursprungshuset. Det innebar att ett betongskaft byggdes på den befintliga, 8 x 8 meter, stora innergården. Den nya byggnaden kragar ut över den ursprungliga och bildar en fyrkant på 22 x 22 meter.

 

– Jag tyckte om kontrasten mellan det ursprungliga Tingshusets ofärgade betong och ett färgstarkt, kanske rent av blankt tillägg. Nicklas Nyberg är målarson och på alla sätt en färgstark, lokal entreprenör. Han samlar konst av Bengt Lindström (1925-2008), en internationellt känd målare med rötter i trakten. Lindströms kolorit inspirerade mig när det gäller fasaden på Ting1 med sina 60 x 60 cm glaserade, högblanka keramikplattor, säger Gert Wingårdh.

 

Under prisutdelningen i Stockholm framkallade arkitekt Fredrik Lyth skratt då han sa:

– Jag är från Wingårdhs. Jag heter inte Gert, han kunde tyvärr inte komma hit. Jag är Gerts motsats: lång, smal, hårig och skäggig.

 

Under arbetet med projektet slog Fredrik Lyth vad med en arkitektkollega att Ting1 aldrig skulle bli byggt, ”om det byggs äter jag upp min cykelhjälm”. (Lyckligtvis höll inte Lyth sitt vad.)

 

– Det har varit en relativt komplicerade detaljplaneändringen som krävdes. Det tog endast 1000 dagar från vår ursprungliga idé till det inflyttningsklara bostadsrättshuset med sina 51 lägenheter, säger byggherren Nicklas Nyberg, som själv bor på det översta våningsplanet i en ”takvilla”.

 

Petronella Mill, KTH, vann Kakeltävlingen

Under ceremonin i Spårvägshallarna delade även Byggkeramikrådets vd Magnus Janson ut ett pris till vinnaren av Kakeltävlingen, där arkitektstudenter i år fått till uppgift att omvandla Västerköpings nedlagda skola från 1930-talet till en semioffentlig anläggning med studentbostäder. Västerköping finns inte utan BKR har i en vision sagt att den påhittade orten har fyra högskolor och därför behövs det fler bostäder för studenterna.

 

Kakeltävlingen vanns av Petronella Mill från KTH, som får 20000 kr för sitt förslag ”MAFK”. Hon valde att skapa ett museum i förlorad (återanvänd) keramik från renoveringar, rivningar och restaureringar. Ovanpå byggnaden har hon skapat studentbostäder med gemensamma kök och badrum, samt en terrass på taket tillgänglig för alla.

 

Vinnaren och de två hederspristagarna får en resa till Valencia, där den stora byggkeramikmässan Cevisama pågår den 10-12 februari 2015.

 

De två hederspristagarna  i Kakeltävlingen var: ”100 studenter”, av Markus Wendén och Rickard Jakobsson, Chalmers samt ”Lyceum”, av Johan Bogren och Simon Hasselblom, Chalmers.

 

Byggkeramikrådet, BKR, bildades år 1989 av Plattsättarentreprenörernas Riksförening, PER och Kakelföreningen, KAF.


Idag är BKR auktoriteten när det gäller användandet av keramiska material, såväl i våtrum som i torra utrymmen. Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum, BBV, är för keramiska konstruktioner i våtrum ansedda som riktlinjer av hela ”Byggsverige”.