2 juni 2024

Redaktionen

alt
Danska 3XN vann tävlingen om ett nytt entréhus i Vällingby Parkstad i juni 2010.

 

Alecta har avtalat om att förvärva två fastigheter av Sveafastigheter i Vällingby Parkstad, vilka tidigare var Vattenfalls huvudkontor i Råcksta. Sveafastigheter, som köpte de två kontorsfastigheterna av tyska IVG år 2006 för 725 Mkr, ska bygga om dem till sammanlagt cirka 460 hyresrätter. Ombyggnationen startar direkt efter nyår och beräknas pågå fram till 2014. Catella och Kilpatrick Townsend har varit rådgivare åt Sveafastigheter, medan Falkenborn Advokatbyrå har varit rådgivare åt Alecta. Vad Alecta betalar för de två fastigheterna är inte publikt.

 

– Vi är mycket nöjda med att komplettera vår befintliga fastighetsportfölj med moderna hyresrätter i Stockholmsområdet och samtidigt vara en del av utvecklingen i Vällingby Parkstad. Att förvärva hyresrätter i bra skick och läge har länge varit en prioritering för oss så det känns väldigt bra att vi har kunnat slutföra denna affär, säger Fredrik Palm, chef fastigheter Sverige på Alecta.  

 

Vattenfall flyttade ut hela sin verksamhet i september och i januari 2013 startar ombyggnation av befintliga hus, viss rivning, planering av ny infrastruktur samt byggnation av nya hus.

 

Hela området kommer att få cirka 1 300 bostäder, fördelat på hyresrätter, bostadsrätter, stadsradhus samt närservice, parkering, förskola och skola. Cirka 3 000 personer kommer att bo i området.

söndag, 16 december 2012 21:23

Carlsberg har flyttat in i Arenastaden

alt
Carlsberg har flyttat till Arenastaden, granne med sin sponsrade Friends Arena.

 

I dagarna har Carlsberg Sverige flyttat sitt huvudkontor från Ulvsunda till Arenastaden i Solna. Förutom Carlsbergs nya huvudkontor, om 2 700 kvm, inhyser stadsdelen sedan tidigare hyresgäster som Vattenfall, Nike och Egmont.

 

Carlsberg Sveriges nya huvudkontor i Arenastaden har Friends Arena som granne.  Grannskapet är passande eftersom Carlsberg är officiell partner till Friends Arena.


I stadsdelen öppnar även Quality Hotel Friends med 400 rum, attraktiva bostäder byggs, de första klara 2014 och hösten 2015 står Skandinaviens största shoppingupplevelse klart – Mall of Scandinavia.

alt
Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden, har godkänt förvärvet av Hemsö.

 

alt

Kungsleden med vd Thomas Erséus såg till att bolagets egna kapital ökade med 850 Mkr.

 

Nu stärker Kungsleden sin likviditet genom att sälja sitt hälftenägande i Hemsö Fastighets AB till Tredje AP-fonden samtidigt som bolaget erhåller en återbetalning av ett aktieägarlån för en total köpeskilling om 3 320 Mkr. Priset för aktierna utgör 1 820 Mkr och återbetalningen av aktieägarlånet 1 500 Mkr. Kungsleden, som har haft flera vinstvarningar efter förlorade skattedomar, vilket lett till att totalt 3,2 Mdr kr står på spel om bolaget förlorar processerna. Kungsleden siktar på att vinna processerna, men bolaget har slopat utdelning för år 2012. I slutet på oktober föll aktien med över 20 procent sedan Thomas Erséus varnade för att pågående skattetvister leda till en likviditetseffekt om minus 3,2 Mdr kr.

 

Vid försäljningen till Tredje AP-fonden tecknar Kungsleden samtidigt ett avtal om att köpa 15 fastigheter, med ett betydande inslag av kontorsverksamhet, av Hemsö för en total köpeskilling om cirka 1 600 Mkr till en direktavkastning av 7,0 procent.

 

Pangea Property Partners och Mannheimer Swartling Advokatbyrå har varit rådgivare.

 

Genom affären blir Hemsö till 100 procent ägt av Tredje AP-fonden. Priset på aktierna överstiger det bokförda värdet på aktieinnehavet med cirka 650 Mkr inklusive transaktionskostnader. Totalt ökar det egna kapitalet med cirka 850 Mkr efter bland annat en skatteeffekt om cirka 200 Mkr. Försäljningen påverkar det utdelningsgrundande resultatet för 2012 med cirka 1 500 Mkr.

 

Affären är en del i implementeringen av Kungsledens nya strategi vars huvuddrag kommunicerades i samband med delårsrapporten för tredje kvartalet. Försäljningen är ett led i fokuseringen av affärsverksamheten mot helägda fastigheter i tillväxtregioner i Sverige. I och med affären ökar Kungsledens finansiella flexibilitet. Kungsleden kommer att i samband med en kapitalmarknadsdag i början av nästa år närmare beskriva hur frigjort kapital ska investeras inom ramen för den nya strategin.

 

Transaktionen är villkorad av godkännande från Konkurrensverket och beräknas kunna slutföras under det första kvartalet 2013. Frånträde är beräknat till den 15 februari. Kungsleden kommer att kunna tillgodoräkna sig sin andel av förvaltningsresultatet i Hemsö fram till dess.

 

Försäljningen gör att Kungsleden höjer sin prognos från tidigare kommunicerat 300 Mkr till 1 800 Mkr. Efter beskedet om affären steg aktien med 8,3 procent till 36,50 kr. LE

alt
Jonathan Hull, CBRE.

 

Investeringarna i kommersiella fastigheter i Europa uppgick till totalt 28,3 miljarder euro under tredje kvartalet 2012. Det är en ökning med 14 procent jämfört med årets andra kvartal och i nivå med omsättningen under motsvarande kvartal ifjol. Det framgår av en rapport från CBRE.

 

Under de tre senaste åren har investeringsomsättningen uppvisat ett starkt säsongsmönster med en betydligt högre omsättning under avslutningen av året. CBRE förväntar sig att detta mönster upprepas även i år.

 

Enligt Jonathan Hull, Head of EMEA Capital Markets, CBRE, koncentreras kapital för närvarande främst till fastigheter vars egenskaper mest liknar obligationer. Därför är skillnaden mellan primära och sekundära objekt rekordstor. Därmed kan belöningen bli stor vid framgångsrik ompositionering av tillgångar genom aktiv kapitalförvaltning.

torsdag, 13 december 2012 22:41

Göteborg får högsta betyg av Moodys

alt
Moodys ger för sjunde året i rad Göteborgs Stad högsta kreditbetyg.

 

Kreditvärderingsinstitutet Moodys ger för sjunde året i rad Göteborgs Stad högsta betyg. Stark ekonomisk bas, bra finanser och bra budget- och riskkontroll ligger till grund för Moodys bedömning. Beskedet innebär goda möjligheter till fördelaktiga lån när staden står inför omfattande investeringar.

 

– Ju oroligare det är runt om i den finansiella världen, desto värdefullare är det med ett högt betyg, säger stadens finanschef Magnus Borelius, som därför värderar årets trippel-A högre än det som 2006 inledde den sjuåriga sviten.

 

– Vi förvaltar trots allt 20 Mdr kr i lån och lika mycket i finansiella derivat, fortsätter han.

 

Tidigare år har både Moodys och Standard & Poors’s uttryckt oro för Göteborgs beroende av några få stora industrier. Men i Moodys senaste kreditvärdering konstateras uppskattande att Göteborg fått en större tjänstesektor och ett bredare näringsliv.

 

Nästa vecka ska Standard & Poors’s presentera sin bedömning av Göteborgs ekonomiska situation.

alt
Skanskas Kombohus.

 

alt

NCC:s Kombohus.

 

alt

Lindbäcks Byggnads Kombohus.

 

Tre byggföretag erbjuds ramavtal om att leverera det nyckelfärdiga punkthuset Sabos Kombohus Plus. Lindbäcks Byggnads AB, NCC och Skanska har alla lyckats kombinera flexibla bostadslösningar med ett effektivt byggande. Avtalet beräknas uppgå till cirka 5 000 lägenheter och ha ett värde om 6 Mdr kr.

 

Ramupphandlingen har skett i form av en tävling där byggföretag förbinder sig att leverera ett punkthus i åtta våningar med fyra-fem lägenheter per våningsplan. Lägenheterna förväntas ha balkong eller uteplats och byggnaden ska ha en låg energiåtgång. Högsta fasta pris per kvm boarea: 13 000 kr/kvm, exklusive moms, markarbeten och övriga byggherrekostnader. 

 

– Med rimliga markpriser och exploateringsavtal kan våra medlemsföretag nå en total produktionskostnad på 20-23 000 kronor/kvm boarea, inklusive moms, säger Kurt Eliasson, vd för Sabo.

alt
Joakim Nordblad, fondförvaltare, Aberdeen Fastighetsfond Sverige.          

 

På uppdrag av Aberdeen Fastighetsfond Sverige har Aberdeen tecknat ett tioårigt hyresavtal med Uppsala Universitet om cirka 1 400 kvm att användas som tentamenssalar i fastigheten Årsta 69:1 i Fyrislund i Uppsala. Inflyttning sker under våren 2013.

 

Samtidigt expanderar InkClub i samma fastighet. InkClub hyr ytterligare 1 350 kvm lageryta och hyr därmed totalt 6 940 kvm i fastigheten.

 

Nyuthyrningar och omförhandlingar i fondens hela fastighetsportfölj hittills i år uppgår till cirka 15 000 kvm, vilket motsvarar cirka 11 procent av portföljens totala yta.

 

– Uthyrningarna ligger helt i linje med fondens investeringsstrategi, säger Joakim Nordblad, fondförvaltare hos Aberdeen.            

 

Aberdeen Fastighetsfond Sverige äger 25 fastigheter till ett värde av cirka 2 Mdr kr.

torsdag, 13 december 2012 22:25

Kunskapsporten kontrakterar Bombardier

alt
Joakim Ollén, vd Kunskapsporten.

 

Bombardier blir ankarhyresgäst i den nya etappen i Kunskapsportens kunskapsby i Norra Station, Hässleholm. Företaget hyr cirka 1 800 kvm på ett tioårskontrakt. Planerad inflyttning är årsskiftet 2013/2014.

 

Den tredje etappen, om 5 500 kvm, började byggas i höstas och kommer att omfatta två byggnadskroppar med kontors- och utbildningslokaler. Mellan husen ligger ett glastorn som förbinder husen och ger stark profil till etappen, med bästa skyltläge mot Centralstationen och kulturhuset. I etappen ingår också ett underjordiskt parkeringsgarage.

 

Norra Station är mötesplatsen för utbildning, forskning och företagande i centrala Hässleholm.
Området ligger i direkt anslutning till järnvägsstation/resecentrum och karaktäriseras av långa, magasinslika byggnader. 
Här finns utbildningslokaler, företagshotell, studentbostäder, kontor, butiker, kafé, restaurang mm.

 

– Att skapa ett ledande kunskapskluster i Skånes bästa kommunikationskluster är vår ambition med Norra Station, säger Joakim Ollén, vd Kunskapsporten.

torsdag, 13 december 2012 00:20

MKB Fastighets AB investerar 185 Mkr

alt
MKB Fastighets AB satsar 185 Mkr på Malmö Greenhouse.


Styrelsen för MKB Fastighets AB har beslutat att investera 185 Mkr i konceptet Greenhouse Augustenborg. Investeringen är ett led i MKB:s strategi att bidra till och stärka Malmös attraktionskraft.

 

Projektet består av tre sammanhängande delar: ett fjortonvåningshus med odlarlägenheter, tolv radhus samt det gamla tvätteriet/förrådet med ekoprofilförskola och en ny takträdgård. Tillsammans bildar delarna en innehållsrik miljö där idéer om grönt boende och stadsutveckling kommer till praktiskt uttryck på flera olika sätt.

 

Fastigheten, som ritas av Jaenecke Arkitekter, kommer att bli ett nytt landmärke för Malmö. Detaljplanen förväntas vinna laga kraft i januari 2013. Projektet är tänkt att genomföras som en samverkansentreprenad (partnering) med NCC.


Projektering är tänkt att starta januari 2013, medan rivningsarbeten och byggstart är planerad till hösten och inflyttning beräknas ske under tredje kvartalet 2015.

alt
CapMan och Tristan köper Pfizers huvudkontor i Sollentuna.


CapMan har i ett joint venture med CCP III, en fond förvaltad av Tristan Capital Partners, köpt Pfizers svenska huvudkontor i en sale and leaseback-transaktion till ett värde av 166 Mkr. Byggnaden heter Malten 1 och ligger i Sollentuna. Jones Lang LaSalle var Pfizers rådgivare i affären.

 

Fastigheten byggdes av Skanska år 2005 för Pfizers räkning. Den omfattar 16 000 kvm och ligger strategiskt mellan Stockholms affärsdistrikt och Arlanda flygplats invid riksväg E4 i Silverdal, Sollentuna. BMW och Pfizer hyr lokaler i byggnaden och det finns ytterligare 3 000 kvm kontorsutrymme ledigt för uthyrning. CapMan Real Estate kommer att ansvara för förvaltningen av fastigheten.

 

– Det här är vårt första förvärv i Sverige sedan vi etablerade CapMan Real Estate i Stockholm för ett år sedan. Investeringen ligger helt i linje med vår värdeskapande strategi, som även präglat våra tidigare fastighetsfonder, säger Mika Matikainen, chef för CapMan Real Estate.