2 juni 2024

Redaktionen

torsdag, 05 juli 2012 18:14

NCCs första etapp i Tornby fullt uthyrd

alt
NCC sålde i maj i år Tornby Handelsgårdar i Linköping  till Cordea Savills och Pro2-Immo-Holding Sweden AB för 200 Mkr.

 

NCC Property Development har tecknat hyresavtal med klädkedjan Lager 157 i Tornby Handelsgårdar i Linköping. Kontraktet omfattar 2 300 kvm och innebär att den första etappen om 11 200 kvm helt uthyrd. I oktober Lager 157 tillsammans med XXL Sport och Vildmark samt hemelektronikvaruhuset Elgiganten. Även Bauhaus byggvaruhus öppnar ett varuhus på handelsområdet.

 

– Första etappen är uthyrd och fastigheten såld, så nu förhandlar vi med flera möjliga hyresgäster till nästa etapp, säger Manne Aronsson, regionchef för NCC Property Development.

 

Den var i slutet av maj som Cordea Savills genom sin fond Pro2-Immo-Holding Sweden AB förvärvade fastigheten för 200 Mkr. Att fastigheten nu är fullt uthyrd beräknas innebära en tilläggsköpeskilling om cirka 10 Mkr.

alt
Håkan Johanson, Senior Director på Colliers International.

 

De tyska öppna fastighetsfonderna kan komma att dubbla sitt innehav i Sverige framöver. Det tror Håkan Johanson, Senior Director på Colliers International, med lång erfarenhet från bankvärlden i Tyskland. Viktiga anledningar till detta är dels att Sverige anses vara en ”safe haven”, en säker tillflyktstort när hela havet stormar, dels finns en mycket liten del av fondernas totala innehav i Sverige.

 

I nyligen presenterad statistik från de tyska fastighetsfondernas intresseorganisation framgår det att av de 46 tyska fondernas samlade förmögenhet på 85 miljarder euro (733 Mdr kr), ligger 40 procent i andra euroländer och 30 procent på hemma-marknaden i Tyskland, dvs. totalt 70 procent i euroländerna. Den största enskilda marknaden utanför hemlandet är Frankrike med 17 procent. Sverige kommer långt ned på listan med bara 1,32 procent, på ungefär samma nivå som Tjeckien. Trots att Finland är ett euroland finns bara 0,86 procent av fondernas värde i Finland.

 

De öppna fastighetsfonderna, som i motsats till alla andra tyska fondslag (såsom aktiefonder, obligationsfonder, penningmarknadsfonder), har sedan 2007 haft en stadig tillväxt. Under 2011 var det bara fastighetsfonderna som hade ett tillflöde (1,2 miljarder euro) medan övriga hade ett utflöde på över 15 miljarder euro.  

 

Att alla verksamheter drar sig hemåt visade köp- och säljaktiviteten: 71 procent av köpen skedde i Tyskland, medan 66 procent av försäljningarna skedde från det utländska beståndet. Totalt såldes 88 fastigheter medan bara 49 köptes. Försäljningsaktiviteten lär fortsätta i och med att flera stora fonder ska avvecklas under de kommande 4-5 åren.

 

Tendensen att i kristider koncentrera sin verksamhet till hemmamarknaden kommer förmodligen även prägla den europeiska fastighetsmarknaden, förmodar Håkan Johanson. Men samtidigt tror han även att det borde vara fullt möjligt att fondernas allokering till Sverige kan fördubblas till 2,5 - 3,0 procent, vilket är i nivå med Polen och Belgien.

 

– Det enda som talar emot en höjd allokering är att vi inte är ett euroland, säger han.

torsdag, 05 juli 2012 18:00

Sista luckan på Tele2 Arena

alt
Tele 2 Arenans första event ska gå av stapel i juli 2013. Bild:White arkitekter

 

I april startades lyften av de åtta takluckorna som ska utgöra det skjutbara taket till Tele2 Arena (det nya namnet på Stockholms-arenan i Globenområdet). I dagarna sätts den sista takluckan på plats med millimeterprecision. Takluckorna bärs upp av två 220 meter långa och 1600 ton tunga balkar. Genom arenans takkonstruktion skapas en inomhusarena och utomhusstadion i samma byggnad.      

 

– Tele2 Arena är byggtekniskt ett komplext projekt. Det visar inte minst arbetet med takluckorna. För att takluckorna ska passa krävs att de 220 meter långa balkarna som bär upp taket i princip är spikraka. Millimeterprecision är nyckelordet och balkarna i förhållande till varandra får inte skilja sig mer än motsvarande ett blyertsstreck, säger Helena Ågren, kommunikationschef på SGA Fastigheter AB.

 

Tele2 Arena får 30 000 sittplatser, samt möjligheter för 40 000 besökare vid konserter.  Arenan blir hemmaarena för både Hammarby Fotboll och Djurgården Fotboll.


Arenans första event ska gå av stapel i juli 2013.

alt
Mike Putnam, vd för Skanska UK

 

Mike Putnam, vd för Skanska UK, har utsetts till ny ordförande för Green Construction Board (GCB) – en rådgivargrupp åt den brittiska regeringen. Han kommer att dela ordförandeskapet med Storbritanniens näringsminister Mark Prisk. GCB är även ett rådgivande forum för Storbritanniens design-, bygg-, infrastruktur- och fastighetsbranscher.

 

Green Construction Board samlar hela branschen kring viktiga framtidsfrågor och utvecklar åtgärder för att främja utvecklingen av grönt byggande. Forumet, som lanserades i november 2011, har bland annat samlat mer än 160 representanter för branschen för att ta fram långsiktiga mål för branschens utveckling, skapa en kunskapsbank i syfte att minska koldioxidutsläppen och identifiera andra åtgärder för att utveckla ett hållbart byggande.

 

– Jag är mycket hedrad över att ha blivit ombedd att ta mig an denna roll. Jag tror att byggbranschen har en viktig roll att spela i den gröna agendan, och att resultatet kommer att vara bra för den gröna ekonomin, säger Mike Putnam.

alt
Jeff Immelt, koncernchef GE.

 

EverBank, med huvudkontor i Florida, ska förvärva GE Real Estates låneverksamhet (Business Properties, verksamhet med sale-and-leaseback) för 2,51 miljarder dollar, cirka 17,4 Mdr kr. Industrikoncernen GE håller nu på att omstrukturera sin verksamhet inom GE Capital Finance.

 

Förvärvet omfattar lån om cirka 5,4 miljarder dollar till små och medelstora företag, vilket motsvarar knappt 1 procent av GE Capitals totala tillgångar, enligt uppgifter från Reuters. CEO för GE Capital Real Estate för Nordamerika, Alec Burger, säger att försäljning är i samklang med GE:s uttalade strategi att minska den totala storleken på koncernens fastighetsportfölj.

 

Enligt det lönsamhetsmål som har fastlagts av koncernchef Jeff Immelt, krävs att GE Capital ska stå för 40 procents av koncernens vinst. Det innebär i sin tur att GE:s nettoinvesteringar under 2012 ska minska från 436 miljarder dollar till 425 miljarder dollar. GE har nu valt en strategi att generellt förkorta löptiderna för koncernens fastighetsutlåning samt dess konsumentkrediter.

 

EverBank har i affären fått stöd från private equity-grupperna Sageview Capital, New Mountain Capital och TP Group, inte bara i affären med GE utan även i ett antal redan slutförda affärer.                        

 

EverBanks förvärv beräknas vara klart i december 2012 efter godkännande av berörda myndigheter.

alt
En av fastigheterna, Inom Vallgraven 21:11, om cirka 2000 kvm, står inför en omfattande renovering.

 

Vasakronan säljer fem fastigheter i Göteborg till Wallenstam för 408 Mkr. Fastigheterna omfattar totalt 13 000 kvm och frånträde sker den 3 september.

Tre av fastigheterna: Inom Vallgraven 15:1, 16:24 och 16:25, ingick som en del

av det bestånd som Vasakronan förvärvade av Diligentia tidigare i år.

 

– Det är ett sätt att ständigt höja kvaliteten på vårt fastighetsbestånd och en viktig förklaring till vår goda lönsamhet. Med försäljningen av de här fastigheterna skapar vi ekonomiskt utrymme och beredskap för nya förvärv och projekt, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

 

För Wallenstams del innebär affären en fortsatt koncentration av bolagets kommersiella bestånd till Göteborgs innerstad, något som ger bolaget ökade möjligheter att ta ett helhetsgrepp om stadsutvecklingen i innerstaden.


En av fastigheterna, Inom Vallgraven 21:11, om cirka 2000 kvm, står inför en omfattande renovering. Wallenstam ska uppgradera den till dagens krav på moderna kontorslokaler och förhoppningsvis även tillföra ytterligare yta till fastigheten.

alt
Mekonomens centrallager i Strängnäs.

 

FastPartner har förvärvat 15 fastigheter av fonden EAVF som förvaltas av AXA Real Estate med en sammantagen yta om cirka 52 000 kvm. Fastigheterna inrymmer till övervägande del bildelskedjan Mekonomens handels-, lager- och verkstadsfastigheter samt kedjans centrallager i Strängnäs.

 

Hyreskontrakten löper till 50 procent på tio år och resterande del på genomsnittligt 6 år. Merparten, 85 procent, av fastigheterna ligger i Fast Partners prioriterade förvaltningsområden Stocholm/Mälardalen. Fastigheterna utgör ett bra komplement till Fast Partners nuvarande förvaltningsområden. Sammantagna hyresintäkter uppgår till cirka 31,5 Mkr. Nordier Property Advisors har agerat rådgivare åt säljaren EAVF i samtliga försäljningar.

alt
Galären köper den anrika Bergströmska gården i Luleå.

 

Galären utökar sitt fastighetsbestånd med anrika Bergströmska gården (Sparven 16) på Rådstugatan i centrala Luleå. Säljare är Emx Bergströmska Gården AB. Förvärvet innebär att Galären binder samman flera egna fastigheter i kvarteret. I affären ingår sex affärs- och kontorslokaler samt tre lägenheter.

 

– Beslutet att förvärva fastigheten grundas dels på dess bevarandevärde, dels på närheten till Galärens övriga fastigheter i kvarteret, däribland Sparven 14, där vi just nu bygger 43 nya lägenheter, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären i Luleå.


Fastigheten omfattar totalt 1 322 kvm och utgörs av två huskroppar som är byggnads-minnesmärkta. Bergströmska gården byggdes 1826, men delar av gården betydligt äldre.

 

Tillsammans med Norrbottens museum, Länsstyrelsen och Luleå kommun ska Galären restaurera fastigheten så att dess historiska och kulturella värden säkras. Målsättningen är att miljöcertifiera byggnaderna enligt Green Building eller Miljöbyggnad.

alt
Britta Cesar-Munck lämnar Tjekien för Skanskas landbank i Sverige

 


Med anledning av Skanskas nyligen annonserade omstrukturering för att nå en långsiktigt acceptabel lönsamhet inom bostadsutveckling skapas en särskild enhet, Land bank Development Unit, för att arbeta med en anpassning av Skanskas landbank i Sverige. Ansvarig för denna enhet blir Britta Cesar-Munck.

 

Britta Cesar-Munck, som närmast har varit vd för Skanskas kommersiella fastighetsutveckling i Tjeckien, tillräder omgående sin nya tjänst som är baserad i Stockholm. Britta kommer att rapportera till Richard Hultin, vice vd, Skanska AB, med ansvar för Skanskas bostadsutvecklingsverksamhet.

 

För skapa en lönsam och kapitaleffektiv affärsverksamhet i linje med framtida volymer, ska Skanskas landbank hanteras aktivt, exempelvis genom försäljningar, kombinationsaffärer och byten till byggrätter för kommersiell fastighetsutveckling, i syfte att skapa värde för bolaget. Främst gäller detta Skanskas landbank i Stockholmsområdet.

alt
Martin Blessing, styrelseordförande i Commerezbank.

 

Enligt ett pressmeddelande från Fitch Wire så förfaller ett stort antal stora fastighetslån i juli i år. Fitch menar att de flesta av dessa lån inte kan refinansieras och således kan det inte ske återbetalningar till de skuldsatta fastigheternas investerare på grund av brist på refinansieringsalternativ.

 

Problemen med refinansiering av kommersiella fastighetskrediter lyftes fram i förra veckan när Commerzbank, den största långivaren för kommersiella fastigheter i Tyskland, meddelade att den ska lämna marknaden för kommersiella fastighetslån. I en kommentar kan sägas att det i praktiken innebär att Eurohypo läggs ned för gott.

 

Enligt Fitch förfaller i Europa, nu i juli, cirka 2,5 miljarder euro i kommersiella fastighetslån, så kallade CMBS-lån, Commercial Mortgage Backed Security, vilket är värdepapperiserade lån. En typ av triple A-lån, med höga ställkostnader, vilka var särskilt populära kring år 2005. Det kan noteras att det fanns inga förfall av denna lånetyp under maj och juni i år.

 

Av totalt 32 större europeiska kommersiella fastighetslån har endast 13 refinansierats med längre löptider på grund av brist på refinansieringsalternativ. I en kommentar visar problemen med refinansieringar på den europeiska lånemarknaden på en trend om att fler banker kommer att kräva statliga bankstöd under de närmaste åren. SF