1 juni 2024

Redaktionen

onsdag, 26 september 2012 18:49

Newsec förvaltar 4 700 kvm i Göteborg

alt
Newsec ska förvalta Vallgraven 15:2, även kallad ”Gamla Riksbankshuset”, på Södra Hamngatan i Göteborg.

 

Newsec har erhållit förtroendet att förvalta fastigheten Inom Vallgraven 15:2, även kallad ”Gamla Riksbankshuset”, på Södra Hamngatan i Göteborg. Byggnaden har totalt cirka 4 700 kvm uthyrbar och bland hyresgästerna finns Swedbank som förlagt sitt regionkontor i fastigheten. Fastigheten såldes nyligen av Klippan Kulturfastigheter till RREEF Spezial Invest GmbH, som agerade på uppdrag av sin fond EuCoReF.

 

– Våra kunder köper kvalitet och kompetens och vi är väldigt stolta över att ha erhållit ett nytt förtroende från fastighetsägaren. Vi har en djup relation sedan 2004 och ett nära samarbete som ska resultera i ökat mervärde för båda parter genom aktiv förvaltning, säger Gustav Dahlfors, fastighetschef på Newsec Asset Management.

 

Uppdraget omfattar ekonomisk och teknisk förvaltning samt bolagsredovisning av fastigheten, som totalrenoverades 2004. Mixen av gammalt och kulturmärkt med nyrenoverat och hög teknisk standard gör fastigheten till ett unikt objekt i centrala Göteborg.

onsdag, 26 september 2012 18:46

Wallenstam och Oscar samarbetar i Tyresö

alt
Oscar Engelbert, vd på Oscar Properties.

 

Wallenstam och Oscar Properties har tecknat avtal om att tillsammans nyproducera cirka 230 bostadsrättslägenheter vid Bollmora Allé mitt i centrala Tyresö. Projektet ägs till 50 procent av parterna vardera och byggstart är beräknad till första kvartalet 2013. De planerade bostadsområdets två kvarter med gröna gårdar är tänkt att skapa en ny entré till Tyresö kommun.

 

Vid halvårsskiftet i fjol sålde Wallenstam 1 528 lägenheter i Husby, Stockholm, till Stendörren för 875 Mkr. I samband med detta fick Wallenstam en option att förvärva den aktuella byggrätten i Tyresö, en affär som genomfördes tidigare i år.

 

– Vi på Oscar Properties har ett genuint intresse av att skapa och tillföra en tydlig och innovativ arkitektur till Stockholms bostadsmarknad. Vi ser nu fram emot att tillsammans med Wallenstam bygga personliga, moderna hem med en tydlig identitet och karaktär i Tyresö, säger Oscar Engelbert, vd på Oscar Properties.

onsdag, 26 september 2012 18:41

Jernhusen hyr ut 1 200 kvm

alt
Jernhusen bygger om konferenslokaler till kontor på Centralstationen i Stockholm.

 

Jernhusen har hyrt ut 1 200 kvm kontorsyta på Centralstationen i Stockholm till Sveriges kommunikationer. Lokalerna, som tidigare har använts som konferenslokaler, byggs om till en modern kontorsmiljö för cirka 50 personer med konferenslokaler, gästarbetsplatser m.m. Inflyttning sker den 1 januari 2014. NewOffice och Tenant & Partner har varit rådgivare i uthyrningsprocessen.

 

Kollektivtrafikens hus blir en samlingsplats för kollektivtrafikens aktörer för att förbättra samverkan i branschen. Det är Sveriges kommunikationer som står för hyreskontraktet och det största företaget i lokalerna blir Samtrafiken. Diskussioner förs också med flera andra bolag som exempelvis Branschföreningen Tågoperatörerna, Bussbranschens Riksförbund, Svensk Kollektivtrafik och Svenska Taxiförbundet.

 

tisdag, 25 september 2012 18:52

Vasakronan hyr ut till Scandic i Malmö

alt
Scandic tar över efter Hilton i Vasakronans hotell vid Triangeln i Malmö.

 

 

alt

Anders Kjellin, regionchef Öresund Vasakronan.



 

Vasakronan har tecknat avtal med Scandic som tar över operatörskapet efter Hilton i den välkända hotellfastigheten vid Triangeln i Malmö. Scandic tar över driften den 1 januari 2013.

 

Hotellet blir Scandics femte etablering i Malmö och det är en etablering som med sitt utmärkta läge och till sin karaktär kompletterar hotellkedjans övriga bestånd i Malmö på ett bra sätt.



 

– Vi är glada över att en så välkänd, stark och etablerad aktör tar över verksamheten. Hotellet ligger i Malmös bästa läge. Det har ett stort antal möteslokaler med hög kapacitet och festvåning, vilket är vad Scandic letat efter, säger Anders Kjellin, regionchef Öresund Vasakronan.




Parallellt med inflyttningen kommer Vasakronan tillsammans med Scandic att påbörja en renovering av fastigheten. Det är 216 rum och publika ytor som ska uppgraderas.



 

– Vi har kommit fram till en helhetslösning som båda parter är väldigt nöjda med. Triangeln är en naturlig mötesplats för alla som rör sig i Malmö city och området är under stark expansion. Hotellet är ett bra komplement till övriga verksamheter i området, avslutar Anders Kjellin.




Scandic Triangeln kommer att ta emot gäster så snart som möjligt efter årsskiftet 2012/2013.

tisdag, 25 september 2012 18:42

Offentliga Hus köper för 245 Mkr i Värmland

alt
Erik Adelsohn, vd i Offentliga Hus.

 

Offentliga Hus har genom en bolagsaffär förvärvat fyra fastigheter i Värmland till ett underliggande fastighetsvärde om 245 Mkr och en yta om 27 000 kvm. Det är offentliga verksamheter i form av äldreboenden, vårdcentral, skola och tandläkarmottagning med landstinget och kommuner som hyresgäster.
 
– Vi tycker att Karlstad och Värmland är en bra del av landet att investera i och fastigheterna ligger helt i linje med vår strategi. Dessa långa hyresavtal ger oss en stabil bas i regionen och vi ser potential för att växa mer här. Vidare har vi fått en mycket positiv bild av Landstinget i Värmland, samt de kommuner vi fått som hyresgäster och tror och hoppas att vi kommer kunna göra mer ihop framöver, säger Erik Adelsohn, vd i Offentliga Hus.

tisdag, 25 september 2012 17:55

Framtidens kontor i Gallerians kvarter

alt
Charlotta Liljefors Rosell, affärsområdeschef kontor på AMF Fastigheter.

 

Nu intar 40 masterstudenter från KTH Arkitekturskolan och Konstfack 1 600 kvm i AMF Fastigheters lokaler på Regeringsgatan 29 i Stockholm. Under 12 veckor ska de tillsammans undersöka hur framtidens kontorsmiljöer kan se ut. De bästa idéerna kommer att byggas i fullskaliga modeller och presenteras i januari 2013.

 

I våras inledde AMF Fastigheter ett samarbete med KTH Arkitekturskolan och Konstfack för att öka kunskapen om framtidens arbetsplatser och arbetssätt. Projektet, som kallas futuRum, syftar till att ta tillvara studenternas nytänkande och testa deras kreativa förslag i verkliga modeller.

 

futuRum är ett sätt för oss att få idéer kring framtidens kontorsmiljöer och skapa affärsmöjligheter i kommande kontorsprojekt. Studenterna är inte bundna vid gamla föreställningar om hur ett kontor ska se ut, utan de kan bidra med nya perspektiv. Vi tror att samarbetet kommer att gagna våra kunder och i förlängningen driva hela branschen framåt, säger Charlotta Liljefors Rosell, affärsområdeschef kontor på AMF Fastigheter.

 

Studenternas konceptarbeten projektleds av arkitekt Peter Ullstad på arkitektbyrån Codesign och bedöms av en jury. Utvalda grupper kommer att få bygga sina förslag i full skala och presentera dem i januari 2013. Under hösten kan man följa arbetet på futurumstudion.se.

 

– Organisationer, arbetssätt och teknik är i ständig förändring, men kontorsmiljöerna hänger inte alltid med. I futuRum får studenterna möjlighet att utforska hur arbetsplatser kan se ut i ett mobilt samhälle, säger Peter Ullstad, arkitekt på Codesign.

 

I ett samtal med Charlotta Liljefors Rosell säger hon att de fullskaliga modellerna inte bara kommer att användas utan de kommer även att utvärderas.

 

I en kommentar kan sägas, att bli en vinnare i konkurrensen om framtida hyresgäster i centrala Stockholm, handlar inte bara om läget, hyresnivåerna, utan även om hur anpassningsbara framtidens kontorsmiljöer är. Enligt en avhandling från KTH av arkitekten Christina Bodin Danielsson, jämfördes de olika kontorsformerna och den undersökningen visade att de som trivdes bäst satt i ett flex- eller cellkontor. Sämst trivdes de som arbetade i ett mellanstort kontorslandskap, vilket fortfarande är den vanligaste kontorsformen på våra arbetsplatser. SF

tisdag, 25 september 2012 17:46

Savills ska hyra ut 12 000 kvm

alt
Älvsjö 360, som omfattar 22 000 kvm kontorslokaler, ägs av Valad.

 

Savills har nyligen avtalat med Valad om uthyrning av 12 000 kvm kontorslokaler i området Älvsjö 360.

 

– Vi är glada att vi fått förtroendet att arbeta med etapp två av uthyrningsarbetet i Älvsjö 360. Ett antal nyckelhyresgäster har redan flyttat in och vi ser möjligheten att nu ytterligare bidra med vår kunskap för att fylla vakanserna och då även visionen om att skapa en arbetsplats för livet, säger Petter Klingofström, Savills Sweden.

 

– Älvsjö 360 är ett område bebyggt med cirka 22 000 kvm lokaler som inrymmer flexibla kontor, vilka kan anpassas efter olika hyresgästers behov. Tanken med Älvsjö 360 är att skapa en arbetsplats anpassad efter den nya tidens behov, där alla delar i livet ska fungera tillsammans. Inom kort kommer det redan befintliga serviceutbudet att kompletteras ytterligare, berättar Andreas Häglund, asset manager på Valad.

 

alt
Spårvagnshallarna omfattar 23 000 kvm uthyrbar yta.

 

alt

Erik Selin, vd Balder. Foto: Cato Lein

 

alt

Thomas Persson, vd Catella Corporate Finance, Sverige. Foto: Cato Lein

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Balder ska köpa Spårvagnshallarna, omfattande cirka 23 000 kvm, i centrala Stockholm för 1,1 Mdr kr. Säljare är DNB Livsforsikring via DNB Næringseiendom. Catella har varit säljarens rådgivare, medan Balder har haft Handelsbanken Capital Markets som finansiell rådgivare och Linklaters som legal rådgivare.

 

Balder finansierar förvärvet, dels genom egen kontantinsats, dels genom banklån, dels genom att emittera en miljon preferensaktier om totalt 290 Mkr.

 

Vidare har DNB Livsforsikring ingått ett avtal om att vidareförsälja dessa preferensaktier till Handelsbanken, som sedan i sin tur har beslutat att erbjuda dem till försäljning i ett erbjudande riktat till allmänheten i Sverige samt till institutionella investerare i Sverige och utomlands. Emissionsprospektet beräknas godkännas och offentliggöras den 26 september 2012.

 

I juni 2011 emitterade Balder 4 miljoner preferensaktier till teckningskursen 250 kr per aktie. I denna emission var 2,6 miljoner avsedda för institutioner medan 0,4 miljoner var för avsedda för Balders aktieägare och för allmänheten i Sverige. Således tillfördes bolaget totalt 1 Mdr kr.


Vidare, emitterade Balder 1 miljon preferensaktier i januari 2012, till en teckningskurs om 265 kr, vilket innebar att bolaget tillfördes ytterligare 265 Mkr i eget kapital.

 

Nu ska Balder emittera ytterligare 1 miljon preferensaktie till teckningskursen 290 kr, vilket innebär att tillskott om 290 Mkr. Om denna emission lyckas, vilket är högst troligt, kommer Balder ha emitterat totalt 6 miljoner preferensaktier värda nominellt 1 565 Mkr, vilket kan ses som nytt eget kapital för bolaget.

 

De två emissionerna av preferensaktier, som Balder har genomfört, har varit kraftigt övertecknade, eftersom de har gett en årlig utdelning om 20 kronor, med kvartalsvis utbetalning, vilket för den första stora emissionen om 4 miljoner preferensaktier, har inneburit en utdelning om 8 procent. Denna utdelning på en allmänt osäker aktiemarknad har lockat ett stort antal placerare till preferensaktien. På börsen har den snabbt stigit från 250/265 kr till 302 kr.

 

På min fråga vad det är som sätter gräns för antalet preferensaktier säger Erik Selin, vd Fastighets AB Balder, i ett telefonsamtal, att det är avhängigt bolagets intjäningsförmåga.

 

I en kommentar kan sägas att Balder har en hög intjäningsförmåga. Enligt den senaste halvårsrapporten för 2012 ökade bolaget halvårsvinsten efter skatt till 514 Mkr (453), motsvarade 2,94 kr per stamaktie (2,87). Särskilt starkt var även att förvaltningsresultatet ökade till 303 Mkr (209), varav intressebolag svarade för 46 Mkr (11).

 

Generellt tror marknaden på Balder, eftersom bolaget är en vinnare då aktien gått upp med cirka 40 procent i år. Detta trots att stamaktien inte utlovar någon utdelning.

 

Orsaken till att DNB Livsforsikring säljer är att bolaget tillsammans med DNB Scandinavian Property Fund nyligen har avtalat om att betala 4,8 miljarder NOK, cirka 5,48 Mdr kr, till Oslo S Utvikling, för byggnation av ett nytt huvudkontor för DNB-koncernen, omfattande totalt 80 000 kvm, i den nya stadsdelen Bjørvika i Oslo. Totalt förvaltar DNB fastighetstillgångar om 40 miljarder NOK.


Spårvagnsshallarna är en profilfastighet med starka hyresgäster som Sirius International Insurance, Lowe Brindfors, SATS, Intellecta och JTI Sweden. Fastigheten har även en betydande konferensverksamhet samt 200 garageplatser.

 

Thomas Persson, Catella, säger att han inte blev överraskad över det stora intresset som fastigheten hade på marknaden.

 

Det var även Catella, med Anders Eliasson och Lennart Schuss, som sålde Spårvägshallarna till Vital Forsikring ASA (numer DNB Livsforsikring ) i september 2004, då säljaren Länsförsäkringar Liv erhöll 942 Mkr, vilket motsvarade en direktavkastning om cirka 6,5 procent.

 

Samtliga byggnader i Spårvagnshallarnas kvarter renoverades i början på 1990-talet. Två av de tre hallarna behöll tak och fasader och hyrdes ut bland annat till Moderna museet under åren1994–1997, således under den tid då det nya Moderna museet uppfördes på Skeppsholmen.

 

Den tredje spårvagnshallen, närmast spårvägspalatset, monterades ned, och en ny u-formad kontorsbyggnad uppfördes med fasader mot Tulegatan och Birger Jarlsgatan. Kring det nybildade gårdsrummet, mellan spårvägspalatset och det nya huset, uppfördes ytterligare en byggnadskropp, med formen av en diamant. Detta diamantformade mitthus har tio våningar, medan de övriga nybyggda kontorsdelarna har sju våningar.

 

Den stora ombyggnationen blev ganska kostbar för Wasa Försäkring (som år 1985 fick sitt namn som ett initialord då bolagen Vegete, Aktiebolaget Valand, Skånska Brand och Allmänna Brand, fusionerades).

 

År 1998 fusionerades i sin tur Wasa med Länsförsäkringar, vilket innebar att Länsförsäkringar med sin förvaltare Humlegården Fastigheter disponerade de ombyggda Spårvägshallarna.

 

Spårvagnshallarna uppfördes 1905 i samband med att hästspårvagnarna avvecklades och spårvägstrafiken elektrifierades. Arkitekt var Adolf E Melander som i tidens anda gav byggnaderna ett borglikt utseende.

 

Hallarna fungerade som spårvagnshallar fram till att spårvägen avvecklades år 1967, därefter fungerade hallarna som ett spårvägsmuseum under 1970-talet.

 

Under hela 1980-talet och fram till att ombyggnationen påbörjades 1991, användes hallarna till företag med bilförsäljning.

 

måndag, 24 september 2012 22:07

Maria Bäckman blir JMs chefsjurist

alt
Maria Bäckjman blir ny chefjurist i JM.

 

Maria Bäckman har utsetts till ny chefsjurist i JM från och med den 1 oktober då nuvarande chefsjurist Urban Lilja går i avtalspension.  Bäckman har arbetat som bolagsjurist i JM sedan april 2000 och hon kommer i sin nya roll att ingå i bolagets koncernledning.

måndag, 24 september 2012 22:04

Rikshem köper för halv miljard av Kalmar

alt
Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande i Kalmar.

 

Den 19 december 2011 beslutade kommunfullmäktige i Kalmar att sälja ett antal kommunägda fastigheter. Nu när anbudstiden har gått ut är det klart att Rikshem har lämnat högsta budet. Den överenskomna köpeskillingen för fastigheterna är 506 Mkr, varav 307,5 Mkr för kommunens fastigheter och 198,5 Mkr för Kalmarhems fastigheter. Preliminärt tillträde är november/december 2012. Befintliga hyresavtal för äldreboende förlängs med en löptid om 15 år.

 

– Vi får genom Rikshem en långsiktig ägare som vill investera i nya hyresrätter. Kalmarhem minskar sin skuldsättning och bolaget kan därmed börja bygga igen. Kalmar kommun frigör kapital som finansierar investeringar. Ett gemensamt bolag bildas för att stödja internationellt flyg och vidare skapas en stiftelse för att stödja sociala investeringar och forskning. En riktigt bra och en viktig affär för Kalmar!, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson.