4 juli 2024

Redaktionen

måndag, 08 februari 2021 10:50

MVB bygger om Stadshotellet i Varberg

 

 

 


MVB bygger om Stadshotellet i Varberg som kommer att ge hotellet större ytor för sin verksamhet. Taket rivs och ett orangeri i två plan uppförs med en tillhörande takterrass på en sammanlagd yta av 680 kvm.


 

 

 

Varbergs Fastigheter har gett byggföretaget MVB i uppdrag att genomföra nästa stora förändring på det anrika Stadshotellet som invigdes 1902 då det från början fanns även en rad andra verksamheter i fastigheten bland annat butiker, ett tryckeri och brandkåren. Hotellet är idag den enda verksamheten i huset som funnits sedan start. Fastigheten har genomgått flera renoveringar under årens lopp men många av originaldetaljerna har bevarats, till exempel det utsmyckade trapphuset i nyrenässans och jugend. Hotellet drivs sedan 1994 av Anna Riis och Lars-Olov Oskarsson som bland annat lanserade hotellets Asia Spa 2001.

Nu är det dags för nästa utveckling av fastigheten som kommer att ge hotellet större ytor för sin verksamhet. Taket rivs och ett orangeri i två plan uppförs med en tillhörande takterrass på en sammanlagd yta av 680 kvm. Tillbyggnaden medför att befintliga hissar och trapphus förlängs för att nå upp till den nya delen. Hela projektet kommer att ske under pågående hotell- och spa verksamhet och kräver därför noggrann planering för att inte störa boende och spagäster.

– Fastigheten är en av Varbergs mest kända byggnader och vi tackar för det förtroendet vi har fått av Varbergs Fastigheter. Det är ett spännande projekt som har sina utmaningar men där vår kompetens och erfarenhet kommer till sin fulla rätt, säger Mattias Kågeby, regionchef på MVB Astor Bygg

Just nu pågår planering och projektering. Rivningsarbetet beräknas påbörjas under februari med byggstart i mitten av april. Den nya hotelldelen förväntas vara klar under våren 2022.

MVB är en etablerad byggentreprenör i Varberg och har bland annat utfört ombyggnaden av Räddningsstationen, tillbyggnaden av Stadshus A och Ankarhallen. Pågående projekt i Varberg är bland annat uppförandet av flerfamiljshusen Träslövs Terrasser och Kvarteret Svärdfisken.


 

 

 


Nybygget bidrar till att Campus Lappis får totalt över 3.000 bostäder, vilket gör det till Sveriges största studentbostadsområde.


 

 

 

Stockholms studentbostäder, SSSB, har beslutat att bygga 182 nya lägenheter på Campus Lappis. I höstas invigdes de första av 800 nya lägenheter och nu startar etapp två, som består av ett hus och en förskola. Produktionsstart är beräknad till tidig höst i år och inflyttning är planerad till juli 2023.

Under 2020 och 2021 har Stockholms studentbostäders fyra nya hus blivit färdiga för inflyttning på Lappkärrsberget vid Stockholms universitet. Totalt har 297 studentbostäder blivit färdiga i Campus Lappis. Efterfrågan har varit stor och studenterna har flyttat in i sina nya hem.

Nästa steg i utvecklingen av Campus Lappis är att i anslutning till de nya husen bygga ett lamellhus med bostäder, som också innehåller en förskola. Genom färdigställande av huset kommer en gemensam utemiljö bildas för bebyggelsen.

Nybygget bidrar till att Campus Lappis får totalt över 3.000 bostäder, vilket gör det till Sveriges största studentbostadsområde.

– Genomförandet av etapp två kommer sluta cirkeln av utveckling i den nordöstra delen av Lappkärrsberget. Nyproduktionen är en helt central del i att kunna utveckla området för att över tid lyfta hela området och skapa ett ännu mer attraktivt Campus Lappis. När denna del av Lappkärrsberget blir fullt utbyggd så har vi skapat 479 nya bostäder och är på väg mot vårt långsiktiga mål med 10.000 bostäder i SSSBs bestånd, säger Ingrid Gyllfors, vd för Stockholms studentbostäder.

Projektering påbörjas omgående och produktionsstart är beräknad till tidig höst i år.

- Med attraktiva hem för studenter skapar vi framtid. Det är vår vision och vi har tagit stora steg mot visionen genom att under 2020 kunna hälsa cirka 250 studenter varmt välkomna till sina nya hem på Lappkärrsberget. De nyproducerade bostäderna blev snabbt uthyrda och våra kunder är mycket nöjda med sitt nya boende. Vi arbetar hårt för att också etapp två blir lika lyckosamt som första etappen, säger Malin Söderman, projekt- och teknikchef på Stockholms studentbostäder.

– Vi är mycket glada för det fortsatta förtroendet att få bygga vidare på Campus Lappis och bidra till utvecklingen av studentbostadsområdet. Att få vara del av samhällsbyggandet och skapa trivsamt boende för studenterna känns betydelsefullt, säger Lars Enroth, regionchef på Peab.

Campus Lappis ligger i Kungliga nationalstadsparken och har direkt anslutning till Stockholms universitet och är beläget ett par kilometer från KTH.

Fakta om nya huset
Det nya lamellhuset som Peab börjar bygga i höst på uppdrag av Stockholms studentbostäder planeras att uppföras i sex till nio plan med totalt 182 lägenheter. I byggnaden kommer också en förskola med ett tillagningskök samt en cafélokal finnas. Fasaden smälter in i området genom sin tegelfasad och sina platta tak. Runt huset anläggs en trivsam gård samt en förskolegård och parkeringsplatser för bil och cykel. Av de 182 lägenheterna är 177 stycken 1 rum och kök mellan 21 och 24 kvadratmeter och fem stycken är planerade som 2 rum och kök på ca 34 kvadratmeter. Det finns gemensamma balkonger på flera våningsplan, en gemensam tvättstuga på första våningen och lägenhetsförråd i källaren.

Fakta om Campus Lappis
Lappkärrsberget, eller Lappis som de flesta säger, ligger i ett naturskönt område på Norra Djurgården, mitt i Nationalstadsparken med egen en strand  Det är SSSBs största och mest kända område. Här bor flera tusen studenter i egen stadsdel med bara några minuters promenad från Stockholms universitet. Under 2020 har området utvecklats med miljöstugor, bikupor, utomhusgym och en padelbana.

 

 

 


Wihlborgs förvärvade fastigheten Hermes 10 i centrala Helsingborg med totalt 51.000 kvm i april 2019. Nu pågår ett utvecklingsarbete som ska ge fastigheten en tydligare identitet.


 

 

 

Wihlborgs har tecknat avtal med en ny hyresgäst om 2.000 kvm i Hermes 10 i centrala Helsingborg. Samtidigt fortsätter arbetat med att utveckla fastigheten och ge den en tydligare identitet.

Den nya hyresgästen, som är en aktör inom finanssektorn, flyttar in i oktober. Bland övriga hyresgäster i Hermes 10 finns Campus Helsingborg, Ikea, Helsingborgs Stad, CapGemini och WSP.
Här finns också Mindpark, en coworking-verksamhet med cirka 75 företag och entreprenörer, konferens- och mötesrum i olika storlekar, eventytor, café samt inkubator- och acceleratorverksamhet. Wihlborgs förvärvade Hermes 10 med totalt 51.000 kvm i april 2019 och nu pågår ett utvecklingsarbete som ska ge fastigheten en tydligare identitet.

– Helsingborg har profilerat sig som en hubb för e-handel, men näringslivet är mångfacetterat och här finns också framgångsrika konsultbolag, techbolag och aktörer inom exempelvis bank och finans som uppskattar tillgången till kompetens och Helsingborgs attraktivitet som stad. Därför fortsätter vi utveckla moderna kontor som kan hjälpa företag att skapa kreativa och inspirerande arbetsplatser för sina medarbetare. Både kvarteret Hermes och vårt nya kontorsprojekt Prisma har ett fantastiskt läge nära hav och city med de bästa pendlingsmöjligheterna tack vare läget vid Helsingborg C, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs
måndag, 08 februari 2021 10:23

Castellum drar tillbaka budet på Entra

 

 

 


Henrik Saxborn, vd för Castellum AB.


 

 

 

Den 7 januari 2021 offentliggjorde Castellum ett pressmeddelande om lämnandet av ett villkorat frivilligt utbytes- och kontant erbjudande att förvärva samtliga utestående aktier i Entra ASA i enlighet med en erbjudandehandling daterad den 7 januari 2021. Nu löpte perioden ut för accept av erbjudandet ut den 6 februari 2021 och Castellum har inte mottagit accepter av erbjudandet i tillräcklig utsträckning för att den lägsta graden av accept har uppnåtts.

 

– Castellums ambition att bygga vidare på den nordiska plattformen inom kontor och logistik kvarstår. Bolaget har idag en av Nordens starkaste balansräkningar med en belåningsgrad om cirka 40 procent efter försäljningen till Blackstone och kommer fortsätta förvärva och utveckla nya projekt där Castellum har pågående projekt för cirka 4,7 Mdr kr, säger vd Henrik Saxborn.

Balders stora innehav, om drygt 25 procent av aktierna i Entra, har omöjliggjort Castellums och SBB:s bud, eftersom deras bud kräver 90 procents anslutningsgrad.

 

 

 


Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget är Stockholms största hotell med 558 rum.


 

 

 

Under 2020 registrerades 6.92 miljoner gästnätter i Stockholms län, vilket är en minskning med 55 procent jämfört med året innan. Tillbakagången i Stockholm är den i särklass största bland länen i Sverige. Samtidigt ökar den procentuella andelen av de nationella resenärerna jämfört med 2019.

Det är storstäder har drabbats hårdast när resandet nästintill har upphört i pandemins spår. I internationell jämförelse ligger Stockholm på genomsnittet bland Europas städer. Flera turisttäta städer längs Medelhavskusten har också drabbats hårt, medan mindre städer på kontinenten har klarat sig bättre.

Andelen nationella gästnätter i Stockholms län är däremot högre än 2019 (78 procent jämfört med 64 procent). Resultatet följer internationella tecken om ett ökat lokalt resande när av reserestriktioner ändrat resmöjligheterna internationellt. Bookings.com förutspår att denna trend kommer att bestå som en följd av ändrade beteenden orsakade av pandemin.

– I den mörka helhetsbilden är det glädjande att svenskarnas procentuella andel av övernattningar i Stockholm ökat under pandemin. Trenden med lokalt och nationellt resande är avgörande för att få igång besöksnäringen i Stockholm och det ger oss ett bra utgångsläge inför 2021. Vi välkomnar både kortväga och långväga besökare till huvudstaden, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Besöksdestination Stockholm har under 2020 backat på flera områden. På helårsbasis gick antalet flygpassagerare tillbaka 75 procent och besök på olika attraktioner gick ned med 82 procent. Såväl antalet färje- och kryssningspassagerare som museibesök minskade med 67 procent. Det framgår ur Stockholm Tourism Barometer.


– Statistiken från förra året visar svart på vitt vad vi har att arbeta utifrån. Nu gäller det att ställa om och återstarta Stockholm för att stå redo när det är återigen är möjligt att resa, uppleva, bo och äta i vår stad, säger Caroline Strand, vd för Visit Stockholm

Pandemin covid-19 lamslog hela världen redan under 2020 års första kvartal. Resandet upphörde och fick en enorm påverkan på besöksnäringen globalt. Sverige och Stockholm var inget undantag. Nedgången var knappt märkbar i februari, med undantag för några få marknader för långresor. Därefter följde en kraftig nedgång under andra kvartalet för att sedan sakta öka något månad för månad.

Pandemins andra våg och nya restriktioner under fjärde kvartalet avbröt uppgången, och under årets två sista månader avtog resandet kraftigt.

Källor: SCB/Tillväxtverket samt Stockholm Tourism Barometer och Bookings.com. Preliminära siffror för 2020.



 

 

 

 











Götessons moderbolag har valt Martin Creydt (bilden) till ny styrelseledamot i Götessons moderbolag. Martin Creydt är idag fastighetsdirektör på Pandox AB och han har en lång erfarenhet av operativt arbete inom den nordiska hotellbranschen. Creydt började med extrajobb på helger under sina unga år, därefter följde studier på både Handelshögskolan i Göteborg och på Cornell University i USA.


– Jag ser fram emot att få ta del av Martins långa erfarenhet inom hotellbranschen och som affärsutvecklare. Martin kommer säkerligen bidra med värdefull kompetens då vi som bolag breddar vårt erbjudande inom nya områden, säger Emil Johansson, vd och koncernchef för Götessons.

– Jag ser fram emot att hjälpa Götessons på sin spännande tillväxtresa och samtidigt själv får bredda mina kunskaper inom kontorssektorn som till vissa delar närmar sig mer de publika ytor som hotellbranschen utvecklar, säger Martin Creydt.

– Martin kommer bli ett mycket värdefullt tillskott till Götessons styrelse med sin gedigna erfarenhet. Vi ser fram emot att tillsammans kunna stötta ledningen i det strategiska utvecklingsarbetet de kommande åren, säger Niklas Sloutski, ordförande i Götessons.

Götessons utvecklar och tillverkar produkter för kontorets, konferensens och hotellets arbetsplatser. Med Europa som huvudmarknad säkerställer Götessons ergonomiska, funktionella och väldesignade helhetslösningar för kunden. Företaget grundades 1984 av Ola Götesson. Under 2019 tog Accent Equity Partners AB över majoritetsägandeskapet för Götessons fortsatta expansion på den nordiska och internationella marknaden. Bolaget omsatte år 2019 drygt 238 Mkr med ett resultat om 35,5 Mkr.

fredag, 05 februari 2021 12:10

Sportkedjan XXL hyr 3.100 kvm i Sickla

 

 

 


Sickla i Nacka är i en expansiv fas och utvecklas snabbt med nya bostäder och fler arbetsplatser. Atrium Ljungberg: Visionsbild för Centrala Sickla.


 

 

 

Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal om drygt 3.100 kvm med Nordens största sportkedja XXL som öppnar i Sickla. XXL kommer att flytta in i en nybyggd del av Sickla galleria och butiken som kommer att ha fullt sortiment planeras att öppna under hösten 2021.

XXL grundades i Norge år 2000 och är idag en komplett destination för sport och utomhusaktiviteter med både näthandel och fysiska varuhus. Totalt har XXL 90 varuhus i Norge, Sverige, Finland och Österrike. I Sverige finns idag 29 varuhus och till hösten öppnar XXL i Sickla som varuhus nummer 30.

– Spännande och intressanta varuhus där du kan uppleva saker på plats, få bra råd och guidning i kombination med en snabb och smidig e-handel är framtiden. Vi fortsätter därför att investera i våra varuhus. För oss är en etablering i Sickla strategiskt helt rätt. Här får vi en stark representation i de södra delarna av Stockholm med ett stort upptagningsområde dels från city, dels från Nacka, Värmdö och Tyresö. Här finns också en stark koppling till både skärgård och friluftsliv och framförallt en närhet till de många aktivt fritidsintresserade i detta område, säger XXL:s Sverigechef Anders Lindblom.

XXL öppnar i den del av Sickla galleria som just nu är under om- och tillbyggnation. I tillbyggnaden tillskapas utöver den nya handelsytan även parkeringslösningar för det nya hälsohuset Curanten som öppnade i Sickla under hösten.

XXL har ett stort utbud av märkesvaror för sport och fritidsaktiviteter och Sickla stärker nu sin position som en av de största i Stockholm inom segmentet.

– Vi är verkligen glada att XXL väljer Sickla för sin nya butik. Det är en stadsdel där mycket är på gång och vi ser ett stort intresse både från befintliga butiker som satsar vidare och från nya aktörer som vill etablera sig i Sickla, säger Charlotta Gustafson, Head of Leasing på Atrium Ljungberg.

Sickla är i en expansiv fas och växer och utvecklas snabbt med både nya bostäder och fler arbetsplatser. Nyligen öppnade hälsohuset Curanten och under 2021 invigs det nybyggda Clarion Collection Hotel Tapetfabriken vid Marcusplatsen med 240 rum. Totalt planeras för 7.000 nya arbetsplatser i Sickla som ska utvecklas fram till år 2030 när utbyggnaden av tunnelbanans blå linje ska vara klar.

Hyresavtalet med XXL är ett så kallat grönt hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.
fredag, 05 februari 2021 11:14

Extra utdelning i Skanska

 

 

 


Skanska sålde i december 2020 en 95-procentig ägarandel i kontorsfastigheten 2 + U i Seattle, Washington, USA, till ett rekordbelopp om 669 miljoner dollar, cirka 5,53 Mdr kr, till den sydkoreanska finanskoncernen Hana Alternative Asset Management, tillsammans med Hana Financial Group. 2 + U består av en byggnad på 65.000 kvm i Seattles Central Business District och en 2.200 kvm stor yta i gatuplan känd som Urban Village, med lokal detaljhandel och kulturutbud. Tornbyggnaden i 38 våningar är 150 meter hög.


 

 

 

För helåret 2020 minskade Skanska intäkterna med 10 procent till 158,6 Mdr kr (176,8), justerat för valutaeffekter minskade intäkterna med 8 procent.

Rörelseresultatet, som inkluderar försäljningen av ägarandelen i Elizabeth River Crossings, steg med 52 procent till totalt 11,9 (7,8) Mdr kr. Periodens skatt uppgick till –2.350 Mkr (–1.353), vilket motsvarade en effektiv skattesats om 20 (18) procent. Det innebar att resultatet per aktie ökade med 45 procent till 22,46 kr (15,46).

I balansen minskade tillgångarna till 125,6 Mdr kr (126,0) med ett eget kapital som steg till 38,7 Mdr kr (33,0). Det innebar att soliditeten steg till 30,8 procent (26,2) efter att en justerad räntebärande nettofordran(+)/nettoskuld(-) stigit till 16,0 Mdr kr (30 september 2020; 8,0), enligt IFRS.

Styrelsen föreslår en utdelning om 9,50 (3,25) kronor per aktie, varav 6,50 (3,25) kronor per aktie i ordinarie utdelning och 3,00 (0,00) kronor per aktie i extrautdelning.

 

Operativt kassaflöde från verksamheten uppgick till 14,5 Mdr kr (3,8), enligt IFRS.

Orderingången i Byggverksamheten steg till 149,8 Mdr kr (145,8), justerat för valutaeffekter ökade orderingången med 6 procent. Orderstocken minskade till 178,9 Mdr kr (30 september 2020; 182,9).

Rörelseresultatet i Byggverksamheten minskade till 3,5 Mdr kr (3,8) , motsvarande en rörelsemarginal om 2,5  procent (2,4). Rörelseresultatet i Projektutveckling steg till 5,4 Mdr kr (4,5). Det innebar att avkastning på sysselsatt kapital i Projektutveckling ökade till 12,2 (10,3) procent och att avkastning på eget kapital uppgick steg 26,0 procent (21,4).

I rapporten säger vd Anders Danielsson:
– Med en tillbakablick på 2020, präglades året av spridningen av covid-19 och dess negativa effekter på samhällen, ekonomier och finansiella marknader världen över. Skanska agerade snabbt och beslutsamt för att skydda våra anställda, bolaget och vår balansräkning. Vi har hanterat dessa tuffa tider väl och trots en andra pandemivåg har vår Bygg och Bostadsutvecklingsverksamhet varit fortsatt stabila. Vi har också kunnat leverera stora vinster från fastighetsförsäljningar inom Kommersiell fastighetsutveckling. Dessutom har vi lyckats avyttra vårt ägande i ett vägtrafikprojekt på attraktiva nivåer. Sammantaget har detta bidragit till en rekordvinst, starkt kassaflöde och en stark balansräkning som gör att vi överträffar vårt finansiella koncernmål för 2020. Givet detta resultat, marknadsutsikter och framtida investeringsmöjligheter föreslår styrelsen en utdelning om 9,50 kronor per aktie, varav 6,50 kronor i ordinarie utdelning och 3,00 kronor per aktie i extra utdelning.


fredag, 05 februari 2021 10:26

Märta Stenevi är ny bostadsminister

 

 

 


Märta Stenevi (MP) är ny jämställdhets- och bostadsminister.


 

 

 

Märta Stenevi (MP), född 1976, har utnämnts till jämställdhets- och bostadsminister av regeringen Löfven II. Utnämningen blev klar efter att Isabella Lövin lämnat regeringen.

Den tidigare finansmarknads- och bostadsministern Per Bolund (MP) får ett nytt uppdrag som ny miljö- och klimatminister samt som vice statsminister.

Miljöpartiets nya språkrör blir Märta Stenevi. Per Bolund fortsätter att vara manligt språkrör.

– Sverige är inne i ett högt bostadsbyggande. Märta Stenevi får nu ett samlat ansvar för jämställdhet, boende och byggande, meddelade Stefan Löfven vid presskonferensen under fredagen den 5 februari.

Märta Stenevi har varit regionråd i Skåne 2014–2016, kommunalråd i Malmö 2016–2019 och Miljöpartiets partisekreterare 2019–2021.I Europaparlamentsvalet 2019 stod hon på plats sju på Miljöpartiets lista och blev inte invald.

 

 

 


Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.


 

 

 

Vasakronans hyresintäkter för helåret 2020 minskade till 7.006 Mkr (7.040). I ett jämförbart bestånd var minskningen 1 procent (7). Till följd av pandemin har intäkterna påverkats negativt om totalt 139 Mkr på grund av lämnade hyresrabatter, hyreslättnader, reserveringar för osäkra hyresfordringar samt minskade parkeringsintäkter.

Nyuthyrningar har gjorts om 119.000 kvm (220.000) med en årshyra på 535 Mkr (982). Nettouthyrningen minskade starkt till –18 Mkr (426).  Resultatet av omförhandlingarna resultatet sjönk till 7,3 procent att jämföra med 11,8 procent föregående år.

Uthyrningsgraden minskade till 91,9 procent (94,1) vid årets utgång. Vakansen om 8,1 procent förklaras till 2,0 procentenheter (1,6) av vakans i pågående projekt och utvecklingsfastigheter.

Under året genomfördes omförhandlingar av 315.000 kvm (306.000), motsvarande en årshyra om 977 Mkr (1.030). Omförhandlingsresultatet för hyreskontrakt relaterat till kontor minskade till 11,9 procent (14,9).

Av de kontrakt som har varit föremål för omförhandling under perioden med tillägg för omflyttning inom beståndet har drygt 72 procent (73) valt att förbli hyresgäster hos Vasakronan. I Läppstiftet i Göteborg har Collector förlängt sitt hyresavtal om 4.600 kvm i 7 år och i  Jakob Större i Stockholm har Riksdagsförvaltningen förlängt sitt avtal om 3.000 kvm på 5 år.  

Driftöverskottet minskade till totalt 5.189 Mkr (5.207). I ett jämförbart bestånd var utfallet i nivå med föregående år.

Resultat före värdeförändringar och skatt minskade till 3.577 Mkr (4.921). Förändringen förklaras främst av ett lägre resultat från joint ventures, –219 Mkr (1.105), till följd av minskad förväntad byggrättsvolym


Värdeförändring på bolagets 171 (174) fastigheter om 2,34 miljoner kvm (2,32) minskade till 1.083 Mkr (13.270), vilket motsvarar en värdeförändring på 0,8 procent (9,7).  Fastighetsbeståndets värde uppgick vid periodens utgång till 162.420 Mkr (156.071).

Per 31 december 2020 värderades hela fastighetsbeståndet externt av Cushman & Wakefield och Forum Fastighetsekonomi.

Värdeförändringen kopplad till förvaltande fastigheter uppgick till –434 Mkr (11.234), motsvarande -0,3 procent (9,5) och för projekt- och utvecklingsfastigheter till 1.517 Mkr (1.989), motsvarande en ökning om 7 procent (11,5).

Årets värdenedgång för Vasakronans handelsfastigheter bedöms till cirka 5 procent. Storleken på nedgången beror bland annat på hur stort kontorsinslag det fanns i respektive handelsfastighet.

Direktavkastningen för det totala fastighetsbeståndet minskade för helåret 2020 till 3,3 procent (3,7 procent). För förvaltade fastigheter sjönk direktavkastningen till 3,7 procent (4,0). Ovissheten kring de långsiktiga effekterna av pandemin på hyresmarknaden innebär att gjorda antaganden i värderingarna innehåller en ovanligt hög grad av osäkerhet.

Värdeförändring på derivat förbättrades till 167 Mkr (–881), framförallt till följd av sjunkande långa marknadsräntor i Norge. Resultat efter skatt minskade till 3.714 Mkr (13.909) En vinstutdelning om 2.000 Mkr (3.000) för verksamhetsåret 2020 föreslås årsstämma.

Under året minskade soliditeten till 30 procent (41) med en räntetäckningsgrad som sjönk till 4,4 gånger (4,6). De räntebärande skulderna ökade till 66.789 Mkr (63.123), finansierade till en snittränta om 1,6 procent (1,7).


– 2020 präglades av Covid-19 och blev ett år som inget annat. Hittills har pandemin gett begränsade effekter på vår verksamhet och vi levererar fortsatt ett stabilt resultat. Ännu är det för tidigt att dra några slutsatser om de långsiktiga effekterna. Vårt erbjudande är dock starkt, räntorna är fortsatt låga och våra projekt kommer att bidra med ökade hyresintäkter allt eftersom de blir inflyttade. Det borgar för stabilitet och god intjäning även den kommande perioden, säger Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.