4 juli 2024

Redaktionen

 

 

 


Skanskas kontorsprojekt Equilibrium i Bukarest, Rumänien, om totalt 40.800 kvm, beräknas vara slutfört under det första kvartalet 2023.


 

 

 

Skanska investerar 45 MEUR, cirka 455 Mkr, i andra fasen av kontorsprojektet Equilibrium i Bukarest, Rumänien. Den andra byggnaden kommer att få en total uthyrningsbar yta på 19.900 kvm.

Den 12 våningar höga byggnaden kommer att uppföras i norra delen av Bukarest. Drygt 200 parkeringsplatser över och under mark kommer också att byggas. Projektet är certifierat i förväg enligt LEED Guld.

Byggnationen planeras att starta i februari 2020 och förväntas vara slutförd under det första kvartalet 2023.

När båda byggnaderna i kontorskomplexet är färdigställda kommer det bestå av totalt 40.800 kvm uthyrningsbar yta. Projektet har en unik blandning av gröna ytor och moderna mötesnav med gratis WiFi, tillgängligt för allmänheten.
måndag, 08 februari 2021 18:47

SHH markanvisas 300 bostäder i Flemingsberg

 

 

 


SHH har tillsammans med C.F. Møller Architects utformat ett levande och tillgängligt bostadskvarter för cirka 300 nya bostäder samt lokaler i bottenplan på Hälsovägen i Flemingsberg.


 

 

 

SHH har av Huddinge kommun utsetts till vinnare av markanvisningstävling för Hälsovägen i stadsdelen Flemingsberg. Tillsammans med C.F. Møller Architects har SHH utformat förslag för ett levande och tillgängligt bostadskvarter med 300 nya bostäder. Hållbarhet och tillgänglighet är i fokus för det nya kvarteret där SHH har valt att samarbeta med COLIVE för en del av bostäderna.

Markanvisningsområdet för Hälsovägen är beläget centralt, intill Flemingsberg centrum. Flemingsberg bedöms vara ett av landets viktigaste utvecklingsområden, med en stark tillväxt och stora utvecklingsmöjligheter. Som en del av Flemingsbergs framväxt inleddes markanvisningstävlingen för Hälsovägen under våren 2020 och i februari 2021 utsåg Huddinge kommun SHH:s bidrag till det vinnande förslaget.

SHH har tillsammans med C.F. Møller Architects utformat ett levande och tillgängligt bostadskvarter för cirka 300 nya bostäder samt lokaler i bottenplan. Innovation, variation och hållbarhet står i fokus för SHH:s förslag, vilket är i linje med kommunens vision för Flemingsbergs framväxt. Genom samarbete mellan SHH och COLIVE kommer en andel av bostäderna erbjuda co-living, en social och dynamisk boendeform som ska bidra till kvarterets attraktivitet.

– Vi på SHH är både stolta och glada över möjligheten att få genomföra ytterligare ett projekt i Huddinge. Vår ambition har varit att ta fram ett förslag som möter både kommunens utvecklingsmål för Flemingsberg och SHH:s målsättning för en hållbar bostads- och samhällsutveckling. Vi fram emot att bidra till stadsdelens framväxt genom utvecklingen av 300 nya bostäder i ett fantastiskt läge, säger Fredrik Alvarsson, vd för SHH Bostad AB.

SHH avser att långsiktigt äga och förvalta bostäderna vid Hälsovägen efter färdigställande. Bolaget har sedan tidigare ett antal projekt runt om i Huddinge kommun och utvecklingen av det nya kvarteret längs Hälsovägen kommer att bedrivas parallellt med utvecklingen av övriga bostads- och samhällsutvecklingsprojekt.

 

 

 


Under 2020 inledde eller återupptog Bostadsförmedlingen samarbeten med 27 bostadsbolag.


 

 

 

Bostadsförmedlingen i Stockholm förmedlade 17.735 bostäder under 2020. Det var fler än under något tidigare år och möjliggjordes av att cirka 200 bostadsbolag lämnade in lediga bostäder.

I toppen av förmedlingslistan ligger Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder, tre av Stockholms stads kommunala bostadsbolag. Tillsammans bidrog dessa tre till 38 procent av 2020 års totala förmedling. På femteplatsen hittar vi ett annat kommunalt bolag, Huddinge kommuns bostadsbolag Huge Bostäder.

Det privata bolaget med allra flest förmedlingar under 2020 var Wallenstam med 999 bostäder. Därefter följde Hembla, Stena Fastigheter, HEBA, Rikshem och Citycon.

Under 2020 inledde eller återupptog Bostadsförmedlingen samarbeten med 27 bostadsbolag. Det ligger i linje med att Bostadsförmedlingen under flera år har varit framgångsrika med att samla regionens bostadsbolag.

– Det är glädjande att Bostadsförmedlingen i Stockholm går för högtryck, med cirka 200 bostadsbolag som lämnar in lägenheter till förmedlingen. Arbetet fortsätter under 2021 med att etablera fler samarbeten med regionens bostadsbolag, och att förmedla fler bostäder till stockholmarna, säger Bostadsförmedlingens styrelseordförande Dennis Wedin (M).

De tio bolagen med flest förmedlade bostäder (antal inom parentes)
1. Svenska Bostäder (2.831). 2. Stockholmshem (2.339). 3. Familjebostäder (1.560). 4. Wallenstam (999). 5. Huge Bostäder (860). 6. Hembla (818). 7. Stena Fastigheter (678). 8. HEBA (608). 9. Rikshem (574). 10. Citycon (394).


 

 

 


Humlegården Fastigheter föreslås få en markanvisning i kvarter 38 längs med Norra Stationsgatan i västra Hagastaden. Kvarteret ska innehålla cirka 22.000 kvm BTA avsedda för kontor med inriktning mot life science samt cirka 40 lägenheter avsedda för forskar-/talangbostäder.


 

 

 

Stockholms stad föreslår en markanvisning avseende kontor och bostäder till Humlegården i västra Hagastaden. Kombinationen av kommersiella lokaler och forskar-/talangbostäder ska bidra till visionen om att göra det framväxande Hagastaden till ett av världens främsta områden för life science.

Markanvisningen är belägen i kvarter 38 längs med Norra Stationsgatan i västra Hagastaden. Kvarteret ska innehålla cirka 22.000 kvm BTA avsedda för kontor med inriktning mot life science samt cirka 40 lägenheter avsedda för forskar-/talangbostäder.


Hagastaden har utvecklats till en naturlig förlängning av innerstaden och Humlegården ser ett stort intresse för de platser bolaget utvecklar och förvaltar i området. Ett exempel är Norra Station, ett pågående utvecklingsprojekt vid Norra Stationsgatan, där en kombination av kontor och restauranger ska bli en ny nod i kvarteret.

– Markanvisningen i västra Hagastaden stärker vår närvaro i en spännande stadsdel. I denna satsning fortsätter vi utvecklingen av vårt erbjudande, där vi tar utgångspunkt i kundernas behov och de trender i omvärlden som påverkar arbetsliv, kontor, fastigheter och stadsrummet i stort, säger Anneli Jansson, vd för Humlegården.

I det nya kvarteret vill Humlegården erbjuda framtidssäkrade kontor i ett intressant sammanhang, med tillgång till coworking och andra tjänster som skapar flexibilitet och underlättar vardagen. Här planeras även lägenheter, då tillgången till forskar-/talangbostäder är en viktig förutsättning för att attrahera talang till Stockholm och fortsätta stärka life science-klustret.

Miljön ska vara stadsmässig och nya stråk kopplar samman kvarteret med omgivningen. För att utforma en attraktiv och hållbar plats som skapar förutsättningar för ett aktivt liv har Humlegården även ett stort fokus på gröna zoner, såsom pocketparks, som möter generösa gatusektioner för promenad, cykelpendling och motion.

– Vi är mycket glada och stolta över den positiva respons vi mottagit kring vår projektidé för platsen. I vårt förslag skapas hållbara, smarta kontor och bostäder som tillsammans med gröna zoner laddar västra Hagastaden med energi, spännande innehåll och trygghet. Kombinationen av kommersiella lokaler och talangbostäder gör kvarteret levande och främjar både mötet mellan människor och näringslivet, säger Anna Kullendorff, affärsutvecklingschef på Humlegården.
måndag, 08 februari 2021 12:17

Castellum i avtal med Region Örebro län

 

 

 


Fastigheten Tullen 8 i Örebro, byggdes 1976 för Statistikmyndigheten SCB och den har en total area om cirka 27.000 kvm. Planen är att fastigheten kan hyras av Region Örebro län, som därmed kan samla merparten av den administrativa personalen på samma plats omkring år 2024.


 

 

 

Castellum och Region Örebro län har tecknat en gemensam avsiktsförklaring gällande kontorslokaler på cirka 10.500 kvm i centrala Örebro.

Avsiktsförklaringen öppnar för att en stor del av fastigheten kan hyras av Region Örebro län, som därmed kan samla merparten av den administrativa personalen på samma plats omkring år 2024.

Planen är att de omkring 340 personer som idag har sina arbetsplatser på Eklundavägen kommer att ha sitt framtida kontor i de nya lokalerna på Klostergatan 23. Vilka ytterligare verksamheter som kan komma att flytta in är ännu inte bestämt. De tänkta nya lokalerna ligger inom ett geografiskt område mellan Universitetssjukhuset Örebro och Resecentrum i Örebro som gör att det är nära till många av regionens verksamheter på USÖ-området och goda möjligheter att resa kollektivt till de som finns på längre avstånd.

– Vi är glada över att inleda samtal som kan ge framtida förutsättningar för oss att hyra kontorsytor med ett bra läge. Ambitionen är att tillsammans med Castellum skapa en bra arbetsplats för våra medarbetare som har administrativa tjänster, säger regiondirektör Rickard Simonsson.

Ett första delmål är att identifiera vilka delar av lokalerna som Regionen har behov av. Målsättningen är att den utredningen ska vara slutförd innan 1 juni i år. Därefter tecknas en ny avsiktsförklaring för den del av lokalerna som Regionen har behov av. Intentionen i den nya avsiktsförklaringen blir att ingå ett hyresavtal senast preliminärt 31 december, samt att Castellum förbinder sig att fram till samma datum inte teckna hyresavtal för dessa ytor med annan part.

– Vi är stolta över möjligheten att kunna erbjuda riktigt bra kontorslokaler för regionen, säger Per Gawelin, vd för Castellum Region Mitt. Exakt hur lokalerna utformas är givetvis för tidigt att prata om, men vi vet att vi har goda möjligheter att skapa moderna och ändamålsenliga kontor till Region Örebro län och vi ska göra vårt bästa för att regionens medarbetare ska trivas bra hos oss.

Huset, med fastighetsbeteckning Tullen 8, byggdes 1976 för Statistikmyndigheten SCB och den har en total area om cirka 27.000 kvm.

 

 

 

 












Rekryteringarna av Erik Gass  (bilden t v) som fastighetschef och Fanny Algstedt (bilden t h) som analytiker innebär att Oscar Properties Holding AB  får två nya medarbetare.

Erik Grass
tillträder sin tjänst som fastighetschef för Oscar Properties under det andra kvartalet 2021. Han har tidigare arbetat som fastighetschef på Kvalitena och Broadgate Asset Management, samt som förvaltningschef på Stendörren Fastigheter. Erik Grass är utbildad civilingenjör på Kungliga Tekniska Högskolan med inriktning lantmäteri, mark och fastighet.

Fanny Algstedt tillträder sin tjänst som analytiker under det andra kvartalet 2021. Hon har tidigare arbetat på Tenzing Invest och JLL. Hon är utbildad civilingenjör på Kungliga Tekniska Högskolan med inriktning Samhällsbyggnad.

– Vi kommer att ha stor nytta av den mångåriga erfarenhet som Erik och Fanny innehar och de kommer att få en viktig roll med tanke på den fas bolaget är inne i nu, med mål att expandera och bygga upp det nya Oscar Properties, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

måndag, 08 februari 2021 11:56

Ylva Gunterberg, ny utvecklingschef på Nordr

 

 

 

 












Rekryteringen av Ylva Gunterberg (bilden) innebär att hon blir ny utvecklingschef på Nordr. Hon har de senaste tre åren arbetat med att för Nordr utveckla flexibla radhus, Flex. Hon har ett förflutet från bland annat NCC.

Ylva Gunterberg tillträder sin tjänst omgående och hon efterträder Johan Corke, som i samband med försäljningen av den teknik och know-how som utvecklats i Nordr, tillträder tjänsten som vice vd och affärsutvecklingschef på Libitum. 

måndag, 08 februari 2021 11:48

Croisette lanserar försäkringsförmedling

 

 

 


Jenny Ulriksson, Head of Insurance Advisory, Croisette Real Estate Partner.


 

 

 

Croisette lanserar ett sjätte affärsområde, försäkringsförmedling, inriktad mot fastighetsbranschen. Jenny Ulriksson, Head of Insurance Advisory, har rekryterats med mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen.

Croisette Insurance Advisory AB har tillstånd från och står under tillsyn av Finansinspektionen (FI), den myndighet som övervakar företagen på finansmarknaden för ett gott kundskydd. Syftet med bolagets verksamhet är att hantera fastighetsbranschens försäkringsrådgivning och ta tillbaka en del av branschen som utan anledning hamnat utanför fastighetsbranschens kontroll. Croisette blir med tillskottet av affärsområdet en unik rådgivare, då fastighetsrådgivare i övrigt systematiskt valt bort affärsområdet. 

– För Croisette är detta ett oerhört strategiskt affärsområde, där vi nu, med finansinspektionens tillstånd, kan bedriva en rådgivning som ger både bredd och spets i Fastighetsbranschen. Vi ges nu möjligheten att både titta uppifrån och ner, samt från andra hållet, och kan uttala oss även om en hyresgäst är rätt försäkrad eller ej till våra huvudkunder, fastighetsägarna. Vi befäster vår ställning med spetskompetens inom en del av fastighetsbranschen som fastighetsrådgivare helt enkelt inte orkat ta sig an även om det kan tyckas märkligt när tillgångarna såklart kräver fullgoda försäkringar, säger Per Svensson, CEO, Croisette Real Estate Partner. 

Jenny Ulriksson, med lång erfarenhet inom både försäljning och försäkring, från bla. MARSH, Winterthur International (AXA XL) och A&A Active Insurance, har rekryterats för att ansvara för affärsområdet. Hon kommer senast från försäkringsförmedlaren Novu.

– Som ytterligare ett steg mot att vara den mest kompletta fastighetsrådgivaren och det självklara valet för fastighetsägarna, ser jag det som en fantastisk möjlighet att nu kunna erbjuda tjänster även på försäkringsområdet. Vi har noterat en stor efterfrågan och ser en enorm potential hos vår kundgrupp. Att vara en del av det här expansiva företaget, den Rosa Familjen med ledord som Nytänkande, Hängivenhet och Långsiktighet, känns både inspirerande och utmanande. Jag är väldigt stolt och tacksam för förtroendet och ser med stor entusiasm fram emot att mig an, och vidareutveckla, vårt nya affärsområde: Försäkringsförmedling. En otroligt spännande resa, säger Jenny Ulriksson, Head of Insurance Advisory, Croisette Real Estate Partner. 


måndag, 08 februari 2021 11:40

Selhall köper Kista Gård

 

 

 


År 2012 anlades ”Kista Gårds Park” kring gården med den kulturhistoriska miljön som tema. Bland annat har en del av den gamla allén återskapats.

 

 

 

En ny detaljplan Kista Gård för har ett positivt planbesked för vårdbostäder med en yta om 9.737 kvm. Blåmärkta Kista gård har med anor från 1700-talet.


 

 

 

Sehlhall Fastigheter utökar sitt bestånd genom att teckna avtal om förvärv av fastigheterna Kista Gård 1 och Kista Gård 2. Fastigheterna, där den nya detaljplanen har erhållit ett positivt planbesked, har en yta om 9.737 kvm och inrymmer bland annat den blåmärkta gården med anor från 1700-talet. Sehlhall vill utveckla fastigheterna genom att säkerställa att det kulturhistoriska värdet bibehålls, samtidigt som bolaget vill komplettera med social infrastruktur för framtiden.

Säljaren av fastigheterna är DSAM Sverige AB. Sehlhall utreder nu möjligheterna att komplettera befintliga fastigheter med nya funktioner och bebyggelse. Sehlhall vill skapa en trygg och stimulerande miljö med sammanlänkade verksamheter som förstärker och drar synergier från varandra, möjligen genom en kombination av vårdboende och trygghetsbostäder med en social verksamhet i befintliga byggnader.

– Det är verkligen en fantastisk miljö med stor potential. Vår ambition är att skapa något unikt, där hänsyn tas till historien samtidigt som vi vill bidra till framtiden. Det är också kul att planera ett sådant här projekt i Stockholm där vi ser att det finns stora behov av social infrastruktur framåt säger Dan T. Sehlberg, vd för Sehlhall Fastigheter.

Projektet i Kista Gård kommer att utvecklas och förvaltas inom kompetensområdet Sehlhall Vårdbostäder.

Fakta Kista Gård
Gården började kallas Kista i början av 1700-talet på grund av gemensamma ägoförhållanden med Kista i Sollentuna socken. Den kvarvarande bebyggelsen från Kista gård består av huvudbyggnad (från 1852), norra flygeln (från 1893), en källare (från 1760) samt brygghus/tvättstuga (från 1800). Öster om gården återfinns ett sädesmagasin (från 1820), som tyvärr brann 2018, samt arbetarbostäder från 1820 och 1830. År 2012 anlades ”Kista Gårds Park” kring gården med den kulturhistoriska miljön som tema. Bland annat har en del av den gamla allén återskapats.
måndag, 08 februari 2021 11:25

Akelius: Diversifiering ökar tryggheten

 

 

 


Ralf Spann, vd för Akelius Residential Property.


 

 

 

För helåret 2020 blev hyresintäkterna för Akelius Residential Property totalt 471 MEUR och driftöverskottet steg till 259 MEUR. Driftöverskottet för jämförbara fastigheter ökade med 8,4 procent, medan vakansen för jämförbara fastigheter minskade med 1,1 procentenheter när hyresintäkterna steg med 3,6 procent.

Den justerade överskottsgraden ökade från 65 procent till 68 procent. Fastighetsbeståndets värde var 12.139 MEUR, cirka 122,60 Mdr kr, vid utgången av december 2020, jämfört med 11.694 MEUR, cirka 118,11 Mdr kr, vid årsskiftet 2018/2019.

Räntetäckningsgraden var 2,5 gånger jämfört med 2,0 gånger för ett år sedan. Den genomsnittliga upplåningsräntan minskade under perioden från 2,25 till 1,95 procent. Likviditeten uppgick till 1.117 MEUR.

I en kommentar till bokslutskommittén säger vd Ralf Spann:
– Globala förändringar påverkar varje marknad och bransch olika. Verkligt värde på fastigheterna samt hyresinbetalningar är i genomsnitt på samma nivå som för pandemin. Detta påvisar värdet av en diversifierad tillgångsportfölj. Detta möjliggör fastighetsförvärv, vilket skapar en ännu större och stabilare fastighetsportfölj.