4 juli 2024

Redaktionen

tisdag, 09 februari 2021 17:09

Peter Olsson, ny regionchef på Wihlborgs

 

 

 

 












Fastighetschefen Peter Olsson (bilden) på Wihlborgs blir ny regionchef i Malmö. Han har lång erfarenhet från fastighetsbranschen, varav de senaste fyra åren på Wihlborgs.

Peter Olsson ansvarar idag för Wihlborgs fastigheter i Dockan och Hyllie. Tidigare har han arbetat som fastighetsförvaltare på Kungsleden och som marknadsområdeschef på Svea Real.

– Det är en styrka för oss att kunna växa inifrån och dessutom ger det våra medarbetare utvecklingsmöjligheter inom bolaget. Med Peter Olsson som regionchef får vi fortsatt stort kund- och affärsfokus men också kontinuitet och stabilitet. Förutom Peters gedigna kunskap om verksamheten väger hans personliga egenskaper tungt och jag är mycket glad att nu kunna välkomna honom till koncernledningen, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

– Jag är mycket glad att få möjlighet att ta ett övergripande ansvar för förvaltning och utveckling av vårt fastighetsbestånd i Malmö. Vi har en fantastisk och kundnära organisation och jag ser fram emot att vi gemensamt får ta oss an den framtida utvecklingen i Malmö med våra kunder, säger Peter Olsson.

Peter Olsson tillträder rollen som regionchef den 1 maj 2021 och han kommer att ingå i Wihlborgs koncernledning. Fram till dess är Andreas Ivarsson tillförordnad regionchef i Malmö vid sidan av sitt ordinarie uppdrag som projekt- och utvecklingschef.

 

 

 


Patrizia köpte två logistikfastigheter i Eindhoven i Nederländerna i oktober 2020, för totalt 65 miljoner euro.

 

 

 


Totalt avslutade Patrizia transaktioner för cirka 7,5 miljarder euro, cirka 77,5 Mdr, under räkenskapsåret 2020, varav majoriteten var förvärv. Med den senaste transaktionen har Patrizia avslutat över 40 miljarder euro, cirka 409 Mdr kr, i transaktioner, sedan år 2015 på uppdrag av sina kunder.

Philipp Schaper
, chef för europeiska transaktioner på Patrizia, säger:
– Trots de tuffa marknadsförhållandena kunde teamet bakom Patrizia förvärva och underteckna cirka 145 transaktioner i Europa under förra året 2020. Tack vare våra erfarna lokala team på våra 24 kontor över hela världen och vårt omfattande nätverk av kontakter fortsatte vi att göra attraktiva investeringar för våra kunder.

I en transaktionsvolym om 6 miljarder euro som undertecknades 2020 kom 60 procent från Patrizias internationella marknader, inklusive cirka 20 procent från Storbritannien respektive BeNeLux, medan Iberia och Norden tillsammans svarade för de återstående 20 procent.

Philipp Schaper
tillägger:
– Vårt nuvarande fokus för 2021 är en strategi för förvärv av stadsnära logistikfastigheter.

Patrizia förvaltar mer än 46 miljarder euro, cirka 470 Mdr kr, i tillgångar och bolaget sysselsätter över 800 yrkesverksamma på 24 platser världen över. Genom Patrizia Foundation är Patrizia engagerad i socialt ansvar. Stiftelsen har hjälpt över 220 000 barn i nöd världen över under de senaste 20 åren.


 

 

 


I Källberga, cirka 10 kilometer norr om Nynäshamn, planeras för 700 bostäder, butiker och samhällsservice i första utbyggnadsetappen.

 

 

 


Finska Hoivatilat ska bygga förskola, skola och idrottshall i det nya bostadsområdet Källberga, strax norr om Nynäshamn. Samhällsfastighetsbyggarna Hoivatilat, som är en del av den europeiska fastighetskoncernen Aedifica, har tecknat avtal om förvärv av byggrätt om cirka 5.000 kvm BTA (bruttoarea) för nybyggnation av förskola, skola och idrottshall i det nya bostadsområdet Källberga, Nynäshamns kommun. Säljare är Källberga Mark AB, ägt av Marcus Wallenberg. Affären är bland annat villkorad av bygglov.

I natursköna Källberga planeras för 700 bostäder, butiker och samhällsservice i första utbyggnadsetappen. Området har unika lägeskvaliteter, och gestaltningsprogrammet har mycket höga ambitioner avseende såväl social och ekologisk hållbarhet som arkitektur.    

Skolbyggnaden kommer att inrymma såväl förskola som skola, och vara dimensionerad för cirka 450 barn och elever.

– Ambitioner avseende både byggnation och val av operatör för drift av skolan, är som alltid när vi är involverade, mycket högt ställda, säger Hoivatilats vd Maria Frid. De planerade byggnaderna kommer också att certifieras i enlighet med Miljöbyggnad silver.   

– Vi är stolta över att ha fått förtroendet att vara med och utveckla området. Nästa steg i projektet är att bjuda in intresserade skoloperatörer som delar vår vision om långsiktighet och kvalitet, fortsätter Maria Frid. Skolverksamheten är central för utvecklingen av nya områden, varför vi känner både ansvar och glädje över att få vara med och förverkliga våra och områdets höga ambition.


Måndagen den 8 februari 2021 togs det första spadtaget för Källberga. Vid en coronasäkrad ceremoni planterade markägaren Källberga Mark AB, representerad av Marcus Wallenberg och Fanny Sachs, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Harry Bouveng och kommunalrådet Patrik Isestad, ett träd för att symbolisera projektets och kommunens gemensamma inriktningar inom hållbarhet och långsiktighet.   

Den första utbyggnadsetappen omfattar en blandad bebyggelse om skola/förskola med tillhörande idrottshall, flerbostadshus, radhus och villor, samt övergripande infrastruktur med allmän platsmark i form av gator, parker, torg och VA.

Infrastrukturen byggs ut av AB Styrhytten som är ett familjeägt bolag med säte i Södertälje kommun. En kombinerad förskola och skola utvecklas av Hoivatilat AB. En viktig samhällsfunktion med målsättning om terminsstart senast januari 2024 för cirka 450 elever.

Villorna upplåtes i samverkan med Fiskarhedenvillan AB, där fokus är att arbeta fram en sammanhållen gestaltning med ett hållbart erbjudande gentemot framtida bostadsägare. Flerbostadshusen och radhusen har flera intressenter, där slutförhandling pågår.

Första utbyggnadsetappen för infrastruktur beräknas vara klar i sin helhet 2024, produktionen av bostäderna och skolan beräknas starta under fjärde kvartalet 2021, med inflyttning under 2023.    

Källberga

Källberga är ett nytt naturnära bostadsområde i Nynäshamns kommun med högt satta ekologiska och sociala mål. Källberga utformas från den kuperade och omväxlande naturen för att harmonisera och skapa varierande boendekvarter och mötesplatser, där landsrummet tas tillvara på och återspeglas i gestaltningen.

Områdets natur är spännande, där skogbeklädda och dramatiska bergsryggar ramar in fält som tidigare användes för jordbruk. Både skogen och havet är nära. Här kan man enkelt motionera året runt, ströva i skogen eller åka längdskidor på vintern.

Källberga ligger en knapp mil norr om Nynäshamn, med infart från Muskövägen och i direkt närhet till väg 73, vilket medför goda kommunikationsmöjligheter till Stockholm med omnejd. Tätorten Ösmo ligger ca en kilometer bort och nås enklast med cykel där pendeltåget till både Stockholm och Nynäshamn avgår var 30e minut. I direkt anslutning till Källberga avgår även olika pendlarbussar till Nynäshamn och Stockholm var 20e minut.

Hoivatilat AB
Direkt översatt från finskan betyder ordet Hoivatilat ”Vårdfaciliteter”. För bolaget  står det också för ”Hus med Hjärta”. Hoivatilat planerar, utvecklar, bygger och är långsiktiga ägare till samhällsfastigheter avsedda för förskola, skola, vård och omsorg.

 

 

 


Teknikmagasinet hyr 6.000 kvm i Logicenters anläggning i Eskilstuna Logistikpark.

 

 



Nu står det klart att retailföretaget och e-handlaren Teknikmagasinet flyttar in i Logicenters anläggning i Eskilstuna Logistikpark. Det mångåriga avtalet gäller en 6.000 kvm stor yta av logistikfastighetsaktörens anläggning. Samtidigt fortsätter Logicenters att utveckla fastigheten för att kunna inrymma ytterligare hyresgäster.

Eskilstuna Logistikpark, som är belägen strax utanför Eskilstuna, är utrustad för att fungera som ett centrallager för både nystartade och befintliga retailföretag och är anpassad för en kombination av butiks- och e-handelsflöden.

 

– Vi vill varmt välkomna Teknikmagasinet till vår moderna fastighet i Eskilstuna och vi är mycket glada över att de flyttar in. Teknikmagasinet är en spännande aktör inom den växande e-handeln och vi ser fram emot att få följa deras expansion på nära håll. Jag vill tacka för det goda samarbetet och är övertygad om att de kommer att stortrivas i sitt nya lager, säger Fredrik Nygren, Commercial Manager på Logicenters.

Eskilstuna Logistikpark omfattar 420 hektar mark och är belägen strax utanför Eskilstuna med direkt närhet till motorväg, järnväg samt flygplats. Logistikparkens geografiska läge skapar goda transportmöjligheter till Örebro samt till Mälardalsregionen och Stockholm. Något som bidrar till optimala förutsättningar för snabbväxande retailföretag och e-handlare. Dessutom finns möjlighet till ytterligare expansion för logistikfastighetsaktören i området, vilket möjliggör expansion för såväl nuvarande som nya hyresgäster framöver.

 

– Vårt nya lager ger oss större kapacitet och är optimerat för att hantera vår växande e-handel. Det ligger dessutom optimalt placerat ur ett logistikperspektiv. Att stanna i Eskilstuna där vårt nuvarande lager ligger var ett uttalat mål för att kunna behålla vår befintliga personal och deras kompetens. Dessutom gör det flytten betydligt smidigare och minimerar risken för störningar, säger Ulrika Göransson, vd för Teknikmagasinet.

 

 

 


Logicor äger en terminalbyggnad om 13.000 kvm i Pilängen, cirka 5 km väster om centrala Örebro.

 

 

 


Colliers har fått i uppdrag att agera rådgivare åt Logicor vid uthyrningen av en terminalbyggnad om 13.000 kvm i Örebro. Fastigheten ligger i Pilängen, cirka 5 km väster om centrala Örebro. Schenker, Svedol, XXL, Ebrex, Lidl och DSV är några av de företag som idag har lager i området.

Mikael Wallner
, Head of Leasing and Industrial & Logistics på Colliers säger:
– Det är med stor glädje vi inleder vårt samarbete med Logicor. Efterfrågan på lager- och logistiklokaler är fortsatt stor och Örebro betraktas ofta som en av Sveriges bästa logistikplatser med cirka 70 % av Sveriges befolkning som bor inom en radie av 30 km. Vi är mycket stolta över detta uppdrag och ser fram emot ett långvarigt samarbete med Logicor.

Christoffer Walljaeger, Senior Asset Manager på Logicor, säger:
– Vi är glada att samarbeta med Colliers och att kunna erbjuda denna högkvalitativa, bra belägna fastighet i Örebro för uthyrning. Colliers erfarenhet på marknaden gör att vi har ett stort förtroende för dem och vi ser fram emot ett givande samarbete.

Logicor är en av de största ägarna och operatörerna av modern logistik och distributionsfastigheter i Europa. Företagets portfölj erbjuder flexibla och skräddarsydda anläggningar längs den europeiska distributionskedjan. Logicor äger för närvarande 13,6 miljoner kvm uthyrningsbar yta belägen på viktiga logistikmarknader i Europa.

 

 

 


NCC bygger i Motala ett nytt bostadshus med 64 hyreslägenheter i storlekarna 1,5–4 rum och kök med inglasade balkonger. Huset uppförs i 15 våningar och redan från våning sju får de boende utsikt över Vättern. Foto: White Arkitekter

 

 

 


– Det var här i kvarteret Facklan som vi startade bostadsutvecklingen på 1950-talet. Nu bygger vi vidare med nya visioner om ett modernt boende och en utveckling av hela kvarteret med fler bostäder. Det känns spännande att få bygga Motalas högsta hus som blir ett nytt landmärke. Tillsammans bygger vi Motalas framtid, säger Daniel Starkengren, styrelseordförande i Bostadsstiftelsen Platen.

Projektet går under namnet Facklan och omfattar ett nytt bostadshus med 64 hyreslägenheter i storlekarna 1,5–4 rum och kök med inglasade balkonger. Huset uppförs i 15 våningar och redan från våning sju får de boende utsikt över Vättern. På plan 14 och 15 skapas lokaler med egen entréhiss, som exempelvis kan hyras ut till en bistroverksamhet.

 

Det nya huset samspelar med tidigare bebyggelse och får en tegelfasad i tre olika kulörer. Huset miljömärks enligt Svanen och får låg energianvändning, vilket bidrar till låga drifts- och underhållskostnader.

Ett parkeringsgarage med 36 platser i två plan, delvis under mark, kommer att byggas inne på gården. I garaget blir det också plats för förvaring av cyklar.

Uppdraget ingår i det strategiska partneringsamarbetet mellan NCC och Bostadsstiftelsen Platen som inleddes i augusti 2017 gällande nybyggnadsprojekt i och runt staden. Tidigare har 80 nya bostäder uppförts i projekten Gamla stan, etapp 1 och 2. 

– Vårt långsiktiga samarbete i partnering ger goda förutsättningar för ett tredje framgångsrikt projekt. Huset byggs med prefabricerad stomme i betong. Ytterväggarna kläs med tegel på fabrik och fönstren sitter på plats vid leverans. Detta ger en effektivare och mindre väderkänslig byggprocess med mindre spill och att huset kan uppföras utan fasadställning, säger Marcus Sandlund, affärschef NCC Building Sweden.

Byggstart är planerad under första kvartalet 2021 och huset beräknas vara klart i början av 2023. Affären uppgår till cirka 170 Mkr och den orderregistreras i första kvartalet 2021 i affärsområde NCC Building Sweden.

 

 

 

 












Bostadsbolaget Willhem har rekryterat Ulrika Sand och Mirja Primo som fastighetschefer till Willhem i Stockholm respektive Göteborg.     

Ulrika Sand
(bilden t v), är nu fastighetschef i Stockholm. Hon har en lång erfarenhet av detaljhandel och etableringar efter sina 20 år på Systembolaget samt 3 år inom ICA Fastigheter. Senast kommer hon från Klövern där hon arbetat som affärsenhetschef med ett bestånd av främst kontor, lager och logistikfastigheter.

Mirja Primo (bilden t h), är nu fastighetschef i Göteborg. Hon kommer närmast från en befattning som enhetschef på Trafikverkets fastighetsavdelning, där hon arbetat sedan 2015. Hon har mångårig erfarenhet från fastighetsbranschen, där hon bland annat arbetat som fastighetsförvaltare och fastighetsutvecklare, både i den privata sektorn och från entreprenörsbranschen.

Willhems vd Mikael Granath uppskattar tillskottet av ännu fler kvinnliga chefer i verksamheten. Han säger:
– Vi är väldigt glada för att kunna locka fler kvinnor till branschen och välkomnar Ulrika och Mirja som chefer för två av våra viktigaste delmarknader. Här har vi en ambition att växa under de kommande åren, så det är två värdefulla rekryteringar för vår framtida utveckling.

De båda nyrekryteringarna tillträdde sina tjänster den 1 februari.

 

 

 


Oscar Properties ska bygga 200 bostäder med blandad upplåtelseform vid Norra Kajen i Sundsvall.

 

 

 


Oscar Properties, med fokus på fastighetsförvaltning och projektutveckling, köper tre byggrätter för produktion av bostäder i centrala Sundsvall. Bostäderna kommer att byggas med blandad upplåtelseform. Byggrätterna, som ligger vid området Norra Kajen, är belägna intill vattnet och Sundsvallsfjärden. Förvärvet innefattar byggrätterna kv.8, kv.11 samt kv.13. Gällande detaljplan för byggrätterna förväntas medge uppförande av omkring 200 bostäder om sammanlagt 21.133 LBTA och de kommer att utvecklas av Oscar Properties dotterbolag Norrterna

– Vi ser en betydande potential i att etablera oss på attraktiva områden i hela Sverige, där vårt främsta fokus är att bygga bostäder av hög kvalitet med fokus på design, som många har råd med. Det är därför mycket glädjande att vi nu förvärvar flera byggrätter i Sundsvall där avsikten är att bygga såväl bostads- som hyresrätter, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Köpeskillingen uppgår till 3 500 kr/LBTA, där betalning för respektive byggrätt ska erläggas under första kvartalet 2022, respektive första kvartalet 2023, samt tredje kvartalet 2024. Första inflyttning planeras till det första kvartalet 2023.


tisdag, 09 februari 2021 12:11

Titania bygger Hälsans hus på Lidingö

 

 

 


Titania ska bygga Hälsans hus i Högsätra centrum på Lidingö. Den nya byggnaden ska omfatta cirka 5.400 kvm BTA vårdverksamhet och 2.200 kvm BTA garage.

 

 

 


Kommunstyrelsen i Lidingö stad har godkänt ett markanvisningsavtal med Titania Holding AB för en fastighet om cirka 5.400 kvm BTA vårdverksamhet och 2.200 kvm BTA garage. Den nya byggnaden, som benämns Hälsans hus, ligger i Högsätra centrum och marken kommer att upplåtas med tomträtt. Vårdverksamheter som idag är inhysta i det befintliga Högsätrahuset, som planeras att rivas i samband med nybyggnationen, kommer att erbjudas lokaler i Titanias framtida fastighet. Kvalitetsprogrammet som ligger till grund för markanvisningstävlingen har ett tydligt fokus på klassisk arkitektur och är en av de första i Sverige i denna typ av område.

Einar Janson,
vd för Titania säger:
–  Vi är oerhört glada över att ha fått förtroendet från Lidingö stad att skapa något som för vår tid, än så länge, är unikt. Det har under de senaste 15 åren visserligen byggts enstaka bostadshus, äldreboenden och även småskaliga bostadsområden i klassisk stil runt om i Sverige. Vissa kommersiella byggnader har också genomförts i klassisk stil. Men oftast har utgångspunkten för dessa varit att byggnaderna skall smälta in i befintlig bebyggelse som redan var utförd i förmodernistisk stil. Vad som gör Högsätraprojektet till det första i sitt slag är dels att det för första gången under senare tid i Sverige byggs i klassisk stil i ett befintligt miljonprogramsområde och dels att beslutsfattare haft modet att till och med riva befintliga byggnader och strukturer från 70-talet av lågt estetiskt värde för att ge plats för något annat. Det brukar annars finnas en försiktighet kring rivning av befintliga byggnader och en ibland överdriven respekt för att varje epok har adderat en årsring till stadsstrukturen som är värd att bevara oavsett nivå på den arkitektoniska kvaliteten hos dessa byggnader. Titanias byggnad, Hälsans hus, specifikt är dessutom unik i det att den kommer att innehålla landstingsfinansierad vård. Det är första gången på över ett sekel som en byggnad med den funktionen får en sådan här utformning med både klassisk komposition i proportioner, materialval, utsmyckning och val av byggnadstekniskt utförande.

Einar Janson fortsätter:
– Den stora utmaningen för oss ligger givetvis i att skapa en byggnad som ser ut som renderingarna. För vissa delar finns inga genvägar för att uppnå den kvalitet som krävs. Titania kommer att lägga extra resurser för att få till helhet och detaljer, främst de utvändiga delarna, för att byggnaden skall uppfattas som att den är byggd med omsorg och inte bara hämtar element från det klassiska. Rent konkret görs detta med att använda hantverksmässiga metoder och påkostade materialval. Vi kommer t ex att putsa fasaden för hand, utföra valven i handslaget tegel och använda individuellt utförda smidesräcken för balkonger. Nyckeln till att få ekonomisk genomförbarhet trots de delar som kommer att kosta väsentligt mer än en standardbyggnad ligger i att det finns en genomtänkt rationalitet i grundstommen - byggnadsvolymen, fönstersättning, installationer och utnyttjandet av invändiga ytor. På de stora kostnadsdrivande posterna och ur produktionseffektivitetssynpunkt är det en smart byggnad. Titania har också erfarenhet från att i tidigare genomförda prisvinnande projekt kombinera arkitektoniska kvaliteter med sänkning av stora kostnadsdrivande poster genom att i tidiga skeden lägga stora resurser på mycket detaljerade konstruktionsritningar och tekniska lösningar för att sedan kunna genomföra själva produktionen effektivt och industriellt enligt förutbestämd plan.

Einar Janson tillägger:
– Utöver detta ligger det förstås också ett marknadsmässigt mervärde i att skapa speciella och attraktiva byggnader och miljöer som motiverar att lägga kostnader för att höja kvaliteten. Platser behöver inte ha något kommersiellt värde i sig men skapas, självklart, av karaktären på byggnader och offentlig miljö. Dagens Högsätrahus med omkringliggande struktur är inte en plats som inbjuder folk till att stanna kvar och ta en extra kopp kaffe men Titania har sett i tidigare utförda projekt hur det kommersiella läget kan förändras drastiskt till det bättre när den fysiska miljön förändras. Titanias plan är att äga och förvalta Hälsans hus långsiktigt och vi ser fram emot att det vi investerar i byggnaden resulterar i en plats som blir attraktiv för affärsidkare att driva rörelse vid, attraktivt för anställda att jobba vid och attraktiv för alla övriga att komma till, nyttja och stanna kvar en stund vid.

Titania har funnits sedan år 2005, men verksamheten har bedrivits sedan år 2002, då som enskild firma under namnet Einar Janson Bygg. Titania har idag cirka 2.000 bostadsbyggrätter i projektportföljen. Titania Holding omsatte år 2019 cirka 151,5 Mkr (504,3) med en förlust om –86,2 Mkr (28,4). Tillgångarna var 2019 1,65 Mdr kr (1,13).
tisdag, 09 februari 2021 11:52

Atrium Ljungberg höjer utdelningen

 

 

 


Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

 

 

 

För helåret 2020 ökade Atrium Ljungberg nettoomsättningen till 2.839 Mkr (2.811), varav hyresintäkterna minskade till 2.344 Mkr (2.577). Hyresintäkterna i jämförbart bestånd, exklusive coronarabatter, minskade med 0,2 procent. Resultatet för helåret 2020 sjönk till 867 Mkr (2.807), motsvarande 6,69 kr/aktie (21,59). Styrelsen föreslår att utdelningen höjs till 5,05 kr/aktie (5,00).

Uthyrningsgraden sjönk till 91 procent (93), inklusive projektfastigheter. Nettouthyrningen ökade till –16 Mkr (–82), varav 27 Mkr (–46) avsåg projektfastigheter.

Driftöverskottet från fastighetsförvaltningen minskade till 1.565 Mkr (1.767), en minskning med 11,4 procent. Minskningen förklaras av frånträde av Farsta Centum i juni 2020 samt av frånträde av Kolding 1 och Kolding 2 i september 2019, tillfälliga coronarabatter, ökade kostnader för kundförluster samt fastighetsskatt. I jämförbart bestånd, exklusive coronarabatter, ökade driftöverskottet från fastighetsförvaltningen med 0,5 procent. Överskottsgraden uppgick till 67 procent (69).

Resultatet före värdeförändringar sjönk till 1.124 Mkr (1.234). De orealiserade värdeförändringar förvaltningsfastigheter minskade till –119 Mkr (2.283) och de realiserade värdeförändringar derivat försämrades till –252 Mkr (-90).

Värdet på förvaltningsfastigheterna sjönk till 46.026 Mkr (47.513), liksom värdet på de totala tillgångarna som sjönk till 49.615 Mkr (51.062).

I balansen minskade det egna kapitalet till 22.668 Mkr (22.784) efter att de långfristiga skulderna minskat till 25.662 Mkr (27.193). Det medförde en soliditet om 45,7 procent (44,6) och en räntetäckningsgrad om 7,2 gånger (4,3).

Investeringar i egna fastigheter steg till 2.513 Mkr (1.810), medan förvärv av fastigheter sjönk till 410 Mkr (1.174). Försäljningar av fastigheter ökade till 3.979 Mkr (1.031).

– Människor har ett grundläggande behov av interaktion. Vi behöver mötas för att utvecklas och denna insikt utgör grund för vår stadsutveckling. Attraktiva platser och finansiell stabilitet ger trygghet i oroliga tider, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.