4 juli 2024

Redaktionen

torsdag, 11 februari 2021 13:02

Vectura tecknar hyresavtal för Bromma sjukhus

 

 

 


Under hösten 2020 har Vectura tillsammans med White Arkitekter arbetat med sjukhusets gestaltning, funktionalitet och hållbarhet. Ambitionen är att tillskapa en välkomnande, levande och inkluderande atmosfär. Med inspiration av våren fylls byggnaden med liv och rörelse. Illustration av Bromma sjukhus är framtagen av White Arkitekter

 

 

 




Vectura har tecknat hyresavtal för lokaler som  för vårdverksamhet och vård- och omsorgsboende i nya Bromma sjukhus. Förhyrningarna uppgår till 2.300 kvm respektive 5.300 kvm. Stiftelsen Stockholms sjukhem är en av aktörerna och etablerar 78 vård- och omsorgsboenden i höghuset. Arbetet med ombyggnationen där Bromma sjukhus omvandlas från en sluten vårdbyggnad till en plats för naturliga möten mellan människor har startat. Med husets nya gestaltning möjliggörs utökad vård, omsorg och service som möter dagens behov.

– Stockholms sjukhem vill bidra till att skapa fler äldreboendeplatser för att möta framtidens ökade behov. Därför känns det spännande och roligt att tillsammans med Vectura skapa framtidens äldreboende för de som bor i Bromma med omnejd. Äldreboendet blir ett bra komplement till de sjukvårdsverksamheter vi redan driver vid Bromma sjukhus. Det ger oss möjlighet att erbjuda en sammanhållen vård och omsorg till de äldre, säger sjukhusdirektör Karin Thalén.

– Vi är otroligt glada över att Stiftelsen Stockholms sjukhem utökar sin verksamhet i huset med ett nytt vård- och omsorgsboende och samtidigt kunna välkomna en ny vårdaktör till Bromma sjukhus som kommer bidra ytterligare till vår vision för platsen. Förhyrningarna bekräftar platsens attraktivitet och vi är stolta över att våra hyresgäster är med och satsar på den förändringsresa vi nu börjar där vi ger Bromma sjukhus ny kraft som en självklar plats för vård, säger Katarina Fu, affärsenhetschef Samhällsfastigheter på Vectura.

I nuläget är cirka 80 procent av lokalerna uthyrda till vård- och omsorgsverksamheter och redan under Q1 2022 planeras en privat vårdgivare kunna bedriva sin verksamhet i nya lokaler. Framåt kommer det finnas plats för ytterligare vård och service i huset.

Under hösten 2020 har Vectura tillsammans med White Arkitekter arbetat med husets gestaltning, funktionalitet och hållbarhet. Ambitionen är att tillskapa en välkomnande, levande och inkluderande atmosfär. Med inspiration av våren fylls byggnaden med liv och rörelse.

–  Vi ska blåsa liv i det fina 60-talshuset och bidra till ett levande område. Bevara kvaliteter, utveckla möjligheter och tillföra matrialitet, taktilitet med vårens färger. Miljöerna ska upplevas trygga och välkomnande med en utformning som stödjer såväl patientens resa som personalens vardag. Gestaltningen ska samspela med den övergripande visionen om ett vitaliserat hus för vård och omsorg, men också utvecklas med de värdegrunder som våra hyresgäster vill ge uttryck för, säger Katarina Fu.

 

Vectura har tecknat ett avtal med Skanska för projektering och planering av ombyggnationen av Bromma sjukhus. Ambitionen från båda parter är att samarbetet fortsätter i ett helhetskontrakt avseende hela byggentreprenaden. Förberedande arbeten startar upp under Q1 2021 och ombyggnationerna planeras vara färdigställda Q1 2023.

Bromma sjukhus ingår i ett tvåårigt forskningsprojekt inom cirkulärt byggande tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet och Kaminsky Arkitektur. Fallstudien fokuserar på att planera och samordna återbruk och ta vara på resurser genom hela byggprocessen, från planering och projektering till förvaltning. Vectura siktar högt inom hållbarhet och utöver forskningsprojektet kommer Bromma sjukhus certifieras enligt LEED Gold.

Vectura är ett fastighetsbolag som utvecklar fastigheter till egen långsiktig förvaltning. Bolaget verkar inom segmenten samhällsfastigheter och kommersiella fastigheter och utvecklar vård- och omsorgsboenden, vårdfastigheter, kontor och hotell för eget ägande. Vecturas bestånd består av fastigheter som bär på ett rikt kulturhistoriskt arv, moderna och nyproducerade fastigheter till innovativa fastighetsutvecklingsprojekt med fokus på omsorg, liv och hälsa. Vectura ägs av Patricia Industries som är en del av Investor.

torsdag, 11 februari 2021 12:17

Skanska investerar 770 Mkr i Port 7 i Prag

 

 

 


Sammantaget kommer Port 7-komplexet i Prag att erbjuda cirka 35.000 kvm kontors- och butikslokaler i tre byggnader, med butiker, restauranger, kaféer och gym på bottenvåningen i byggnaderna.

 

 

 



Skanska investerar 76 MEUR, cirka 770 Mkr, i den första fasen av Port 7 i Prag, Tjeckien. Kontorsbyggnaden kommer att få tio våningar och en total uthyrningsbar yta på cirka 27.700 kvm, med två parkeringsplan under mark. Investeringen omfattar även garage för den planerade andra fasen av Port 7. Byggkontraktet uppgår till cirka CZK 1,7 miljarder, cirka 640 Mkr, vilket inkluderas i orderingången för Europa för det första kvartalet 2021.

Sammantaget kommer Port 7-komplexet att erbjuda cirka 35.000 kvm kontors- och butikslokaler i tre byggnader, med butiker, restauranger, kaféer och gym på bottenvåningen i byggnaderna. Port7-projektet innefattar också ett stort offentligt utrymme för avkoppling, promenader och möten med kollegor och vänner. Sportentusiaster kommer också att uppskatta det nyligen renoverade området intill floden Holešovice, där det kommer kunna gå att löpa, cykla eller kajakpaddla.

Port7 förväntas uppnå LEED Platinum- och WELL-certifieringar. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) fokuserar på energiförbrukning och hållbara material, medan WELL utvärderar hur arbetsmiljön påverkar människorna. Komfort och mikrobiologisk säkerhet i Port7 garanteras av Skanskas Care for Life Office-konceptet och bekräftas genom WELL Health & Safety Rating.

Byggandet av den första fasen startar i februari 2021 och är planerat att vara slutfört under det andra kvartalet 2023.

torsdag, 11 februari 2021 12:08

Hälsohuset Curanten i Sickla är fullt uthyrt

 

 

 


Hälsohuset Curanten i Sickla, omfattande 11.500 kvm, varav 9.500 kvm är avsedda för vård och hälsa, är nu uthyrt till 95 procent.

 

 

 



Under hösten flyttade de första verksamheterna in i det nya hälsohuset Curanten i Sickla. Sedan dess har efterfrågan på lokalerna varit stor. Bakom idén och det framgångsrika projektet står Atrium Ljungberg, som nu tecknat hyresavtal med BB Stockholm, Acudoc Fysiologlab, Söderögon och Stockholm Medicus. Därmed är alla lokaler för vård och hälsa fullt uthyrda.

Curanten omfattar totalt 11.500 kvm varav 9.500 kvm är avsedda för vård och hälsa. Bland verksamheterna i huset återfinns även aktörer som Kry, Sickla Hälsocenter, GHP Specialisttandläkarna, Distriktstandvården, Alva barnklinik, Arena Motion & Rehab, Friskis&Svettis och Vattenhuset. Med de senaste tillskotten är vårddelen nu fullt uthyrd och huset i sin helhet har en uthyrningsgrad på 95 procent.

Projektet har varit mycket framgångsrikt. Idén om att samla olika aktörer inom vård och hälsa, för att möjliggöra för synergier mellan de olika verksamheterna, har varit uppskattad bland de som etablerat sig i huset. Med Curanten är ännu en pusselbit på plats i Atrium Ljungbergs långsiktiga planer för Sickla som en urban plats i stark utveckling.

– Det finns en tydlig idé och vision bakom varje projekt i Sickla. Alla våra projekt genomförs med både eftertanke och omtanke, med människan i fokus. Curanten är unikt i sitt slag att samla aktörer inom vård och hälsa i ett och samma hotellinspirerade hus, och vi är glada över att det har varit ett så framgångsrikt projekt. Vi ser en fortsatt stor efterfrågan från aktörer inom vård och hälsa och det finns såklart potential för fler etableringar i området, säger Håkan Hyllengren, affärsutvecklingschef i Sickla.

– I Sickla har vi en historia av att alltid tänka nytt. Ett annat exempel är när vi samlade fyra gymnasieskolor i en och samma kunskapsgalleria, M7. Strävan efter att vara nyskapande, samtidigt som vi förvaltar det industrihistoriska arvet, är något vi tar med oss i den fortsatta utvecklingen av Sickla, avslutar han.

Sickla växer snabbt med både kontor, bostäder och service och efterfrågan från olika verksamheter ökar. Under 2021 planeras Clarion Collection Hotel Tapetfabriken att öppna vid Marcusplatsen och precis vid Sickla station planeras för ett 23 våningar högt landmärket - Sickla stationshus. Centrala Sickla, som idag består av låga handelsbyggnader, kommer fram till 2030 att utvecklas till trivsamma stadskvarter med en blandning av verksamheter och bostäder.

Hyresavtalen med BB Stockholm, Acudoc Fysiologlab, Söderögon och Stockholm Medicus omfattar totalt cirka 1.500 kvm. Alla hyresavtal är så kallade gröna hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.

 

 

 


Sofia Petzelius, vd och partner, New Property Retail & Development.

 

 

 



Bostadsfastighetsbolaget Einar Mattsson har ett stort antal kommersiella lokaler i sitt bestånd och Einar Mattsson har tecknat ett ramavtal med New Property Retail & Development för att vidareutveckla lokalerna och att hantera vakanser.

– Vårt mål är att vi hela tiden har uthyrda lokaler och nöjda lokalhyresgäster som tillför värde till områden i vårt befintliga bestånd. Det är det som New Property Retail & Development ska hjälpa oss med, säger Christian Ridderborg, uthyrningsansvarig på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB.
Han fortsätter:
– Hur man trivs i sitt närområde bestäms till stor del av vad gatuplanet innehåller och dess visuella uttryck. New Property Retail & Development har stor erfarenhet av att konceptualisera och skapa intressanta innehåll i gatuplanet – vilket ökar såväl trivsel som attraktiviteten för fastigheterna och därmed värdeutvecklingen.

– Vi är väldigt glada över att inleda ett samarbete med Einar Mattsson. Det är ett mycket starkt och anrikt fastighetsbolag med fastigheter i topplägen. Vi ser fram emot ett långsiktigt samarbete där vi tillför ett intressant innehåll i aktuella fastigheter, allt i syfte att skapa en levande och trivsam närmiljö, Sofia Petzelius, vd och partner, New Property Retail & Development.

New Property som bildades år 2005, med visionen att hjälpa fastighetsägare i alla värdeskapande led från uthyrning till transaktion. Inom segmentet uthyrning är New Property idag en av Sveriges största konsulter. Totalt omsätter koncernen över 90 Mkr med 24 anställda.

onsdag, 10 februari 2021 11:58

Nordr bygger Haga Palett med 340 bostäder

 

 

 


Haga Palett, med 340 bostadsrätter, byggs av Nordr (fd (Veidekke Eiendom), bara ett par minuter från Torsplan, med utsikt över Solna kyrka.

 

 

 



Inom ramen för projektet Haga Palett kommer Nordr bygga ett helt nytt bostadskvarter med totalt cirka 340 nya lägenheter. I den första etappen av projektet säljs 58 lägenheter med ett från pris om 2.395 000 kr. Säljstart sker den 10 februari och de första köparna väntas flytta in under hösten 2023.

Projektet strax norr om Torsplan innebär att Stockholms innerstan på väg att bli lite större. Solnavägen, som redan idag ansluter till Torsgatan, ska förvandlas till en ny levande stadsgata där butiker och restauranger samsas med träd och cykelvägar. Nya bostadskvarter ska binda samman Hagastaden med Solna och Nordr (fd Veidekke Eiendom) är först ut i denna omvandling.

–  Om en vecka påbörjar vi försäljningen av lägenheterna i Haga Palett och med det inleds också den stora omvandlingen av Solnavägen som ska bygga ihop Solna med Stockholms innerstad. Det känns väldigt spännande att vi är först ut och vi ser att det finns ett väldigt stort intresse för det där projektet, säger Åsa Lagerlöf, försäljningschef Stor-Stockholm på Nordr.

Haga Palett byggs bara ett par minuter från Torsplan, med utsikt över Solna kyrka samt de omkringliggande grönområdena som är k-märkta i dess helhet. Lägenheterna i projektet byggs i varierande planlösningar med 1-5 rum och kök som fördelas på en boyta om 29-122 kvm. Samtliga bostäder har antingen balkong eller egen uteplats och den största lägenheten i projektet har även en egen takterrass. Utöver detta har de boende även tillgång till en gemensam takterrass med fri utsikt över det vackra närområdet.

– Vi tycker att det är ett unikt projekt med tanke på den direkta närheten till både Stockholms innerstan och intilliggande naturområden. Lägenheterna lite högre upp har i många fall helt en fri utsikt och alla lägenheter har dessutom extra stora fönster, vilket ger ett väldigt fint ljusinsläpp och bidrar till den öppna känslan i bostäderna, säger Ann-Sophie Forsberg, regionchef Stor-Stockholm på Nordr.

onsdag, 10 februari 2021 11:51

MVB bygger nya Bjärehovsskolan

 

 

 


Den nya skolan i Bjärred byggs i två plan med 14 klassrum och fyra slöjdsalar med en total yta på cirka 3.500 kvm. Dessutom anläggs en ny och inspirerande utemiljö i samverkan med eleverna.

 

 

 


Lomma kommun har gett MVB i uppdrag att bygga Bjärehovsskolan i Bjärred, belägen i Lommabukten, drygt tio kilometer väster om Lund och drygt fem kilometer norr om Lomma. Ordervärdet är cirka 84 Mkr.

Den nya skolan medför att hela verksamheten samlas under ett tak vilket möjliggör en modernare pedagogik och en större samverkan mellan lärarna.

Befintlig skola stod klart 1967. Tio år senare tillkom en byggnad för högstadiet. Idag är skolan sliten, utspridd och inte anpassad för dagens krav på pedagogik och arbetsmiljö. Kommunen tog därför beslut om att uppföra en helt ny F-6 skola. Den nya skolan byggs i två plan med 14 klassrum och fyra slöjdsalar med en total yta på cirka 3.500 kvm. Dessutom anläggs en ny och inspirerande utemiljö i samverkan med eleverna.

– Bland de viktigaste vi kan göra som byggföretag är att vara med och skapa en bra lärmiljö för kommande generationer. Vi tackar därför Lomma kommun för förtroendet och ser fram emot ett givande samarbete. Nu ska vi arbeta för en bra och öppen dialog med pågående verksamhet och kringboende för att byggprocessen ska bli så smidig som möjligt, säger Thomas Ellkvist, vd för MVB Syd.

Befintliga byggnader och paviljong där F-klass, slöjd samt låg- och mellanstadiet har sina verksamheter kommer att rivas när den nya skolan är klar. Genom detta frigörs mark där kommunen på längre sikt planerar för en ny idrottshall samt nya bostäder.

Under projektet kommer verksamheten pågå i befintliga lokaler. Byggstart sker i april och hela skolan beräknas vara klar hösten 2022.

onsdag, 10 februari 2021 11:42

Carl Bandhold, ny finansdirektör för JM

 

 

 

 












Rekryteringen av Carl Bandhold innebär att han tillträder som ny ekonomi- och finansdirektör för JM, i samband med att nuvarande ekonomi- och finansdirektör Claes Magnus Åkesson (bilden), går i pension. Åkesson, född 1959, anställdes i JM år 1998.

Carl Bandhold
tillträder som ekonomi- och finansdirektör i JM den 16 augusti 2021. Han är idag CFO i Permobil sedan år 2011, och han har dessförinnan en bakgrund i bland annat Boston Consulting Group och Deutsche Bank.

– Genom rekryteringen av Carl Bandhold säkerställer vi en fortsatt mycket kompetent ekonomi- och finansledning inom JM och jag ser mycket fram emot att få arbeta tillsammans med Carl. När Claes Magnus nu går i pension vill jag rikta mitt varmaste tack för ett mycket bra, givande och roligt samarbete under de år vi arbetat tillsammans. Claes Magnus har verkligen bidragit till JMs framgång under de 23 år han varit ekonomi- och finansdirektör, säger Johan Skoglund, vd och koncernchef.

JMs nuvarande ekonomi- och finansdirektör Claes Magnus Åkesson lämnar JM i samband med att han går i pension, och kommer att stå till vd Johan Skoglunds förfogande fram till den 31 januari 2022.

 

 

 


Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

 

 

 



Oscar Properties Holding med fokus på fastighetsförvaltning och projektutveckling, har tecknat avtal om att förvärva en nyproducerad logistikfastighet i Rotebro, norr om Stockholm med fastighetsbeteckning Järfälla Sollentuna Härradsallmäning 1:28.

Fastigheten kommer vid tillträde vara fullt uthyrd och omfattar 4.200 kvm uthyrbar area. Underliggande fastighetsvärde uppgår preliminärt till 100 Mkr. Vid tillträde till fastigheten sker en riktad emission till säljaren om 15 Mkr. Emissionskursen fastställs i samband med tillträde.

– Detta förvärv ligger väl i linje med Oscar Properties strategi om att skapa stabila kassaflöden samtidigt som vi fortsätter att utveckla nya spännande fastighetsprojekt. Läget på fastigheten är också mycket bra med dess direkta närhet till E4 och Stockholm och Arlanda, kommenterar Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Hyresavtalet löper på sju år och är ett ”triple-net” avtal. Tillträde sker under tredje kvartalet 2021.

onsdag, 10 februari 2021 10:09

Point får planbesked för 444 lägenheter

 

 

 


Magnus Åkesson, vd för Point Properties.

 

 

 


Point Properties har på åtta månader lyckats få planbesked för planerade 444 lägenheterna om cirka 30.000 kvm på tre olika orter, Motala, Bollnäs och Trelleborg. Detta endast efter drygt ett år sedan den första utställningen för projekten lanserades.

– Mottagandet av Points projekt har varit överväldigande. Invånare, lokalmedia och politiker på alla orter, talar med en röst och vill ha projekten klara så fort som möjligt. Så det goda och nära samarbetet med kommunerna är ett rent nöje, kommenterar Magnus Åkesson, vd för Point Properties.

Point fokuserar på att återskapa levande stadskärnor runt om i landet genom att utveckla sina centrumfastigheter och ta ett helhetsgrepp kring boende, handel och samhällsservice. Point äger idag 16 fastigheter över hela landet till ett bokfört värde om 1,1 Mdkr, exklusive byggrätter.

– Points fastigheters bruttoarea ökar i detta första steg med 30 procenttill sammanlagt cirka 130.000 kvm. Och samtidigt är det både ett kvitto och en sporre för oss att fortsätta att hålla en hög tillväxttakt, kommenterar Magnus Åkesson.

Byggstart för det första bostadsprojektet är under upphandling med beräknad start i oktober 2021.

 

 

 


Henrik Saxborn, vd för Castellum.

 

 

 


I december 2020 avtalade Castellum om en stor försäljning till Blackstone om 18,1 Mdr kr för av 214 färdigutvecklade fastigheter inom främst lager- och logistik i Sverige. Se länk. Nu säljer Castellum ytterligare 53 fastigheter till Blackstone till en nettolikvid om 4,8 Mdr kr efter avdrag för upplupen skatt och omkostnader om 0,2 Mdr. Det överenskomna fastighetsvärdet innebär en premie om 27 procent över värderingen Q3 2020 och 15 procent över värderingen Q4 2020. Frånträde sker den 3 maj. Tillgångarna kommer ingå i Blackstones pan-europeiska last mile-plattform, Mileway.

Castellums ledning går emot största ägaren Rutger Arnhult och i den nya försäljningen av logistikfastigheter till Blackstone, skriver Realtid. Att Castellums ledning väljer att gå vidare med steg två innebär också att ledningen går emot största ägarens uttryckliga vilja då Rutger Arnhult, med 16,5 procent av bolaget, skulle föredra att Castellum behåller hela den existerande logistikportföljen.

Rutger Arnhult säger:
– En försäljning skulle påtagligt skada såväl Castellums löpande kassaflöde som vinsten per aktie. Därtill skulle försäljningen klippa av de så viktiga kundrelationerna med ett mycket stort antal hyresgäster inom logistik vilket vore väldigt olyckligt för denna verksamhe
t.

Om Castellum hade väntat med beslutet om Blackstone-affären till i mars 2021 hade bolaget eventuellt mött ett betydligt större motstånd i styrelsen. Vid årsstämman den 25 mars 2021 kan nämligen Rutger Arnhult väljas till ordförande i linje med det förslag som en majoritet av valberedningen lagt. Ett konkurrerande förslag – som även detta kommer att läggas fram vid stämman – innebär att sittande styrelseledamoten Per Berggren väljs till ordförande. Detta förslag stöds av näst största ägaren Stichting Pensioenfonds ABP, samt två leda­möter i valbered­ningen, Vincent Fokke - som representerar Stichting Pensioenfonds ABP - och Charlotte Strömberg, avgående styrelseordförande i Castellum.–

Genom den nya affären med Blackstone fortsätter Castellum sin strategiska portföljförflyttning via försäljning av ett färdigutvecklat bestånd för att kunna växa på de främsta tillväxtpositionerna och utveckla det mest moderna och flexibla logistik/lager-erbjudandet i Norden. Försäljningen visar än en gång den värdeutveckling som skett i vår logistikportfölj. Vi har nu en hög portföljomsättning som möjliggör strategiska förflyttningar och ser en fortsatt hög aktivitet under året,  säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.

Castellum har länge varit en av Nordens största aktörer inom lager/logistik och bibehåller även efter denna försäljning positionen som en av Nordens främsta i segmentet. Kvar i portföljen finns logistik/lager till ett värde av 11 mdkr, samt en utvecklingsbar yta på cirka 1,2 miljoner kvm att bebygga med nya, moderna och flexibla erbjudanden för logistik/lagersegmentet.

Drygt 10 Mdr kr ska investeras i nyutveckling av lager/logistik de kommande åren i de mest attraktiva lägena; Säve i Göteborg, Brunna 30 min från Stockholm och placeringar i södra Sverige.


– Detta sammantaget kommer positionera oss, inte bara som den största, utan också den mest flexibla och mest moderna logistikaktören i Norden, säger Henrik Saxborn.

Affären i sammandrag
Castellum avyttrar 53 fastigheter. Försäljningspris: 4,8 Mdr kr efter avdrag för upplupen skatt om cirka 0,2 Mdr kr. Hyresvärde: 300 Mkr. Ekonomisk uthyrningsgrad: 94 procent.Uthyrningsbar area: 350.000 kvm.
Fastigheter: Hantverkaren 2, Kumla Hage 13, Kumla Hage 3, Saltmossen 3, Segersby 1 i Botkyrka kommun. Backa 26:3, Backa 27:2, Backa 94:1, Kärra 37:4, Kärra 74:2, Kärra 74:3, Kärra 75:3 i Göteborg kommun. Fanan 39, Fanan 43, Fanan 47, Flaggan 1, Fogden 4, Karossen 3, Kartongen 3, Valsen 2 i Halmstad kommun. Grusbädden 3, Grusplanen 3, Topasen 1, Värjan 3 i Helsingborg kommun. Kranbilen 2 i Huddinge kommun. Flahult 21:3, Flahult 21:5 i Jönköping kommun. Kvartsen 2, Lerstenen 1, Lerstenen 2 i Lund kommun. Benkammen 6, Bjurö 12, Dubbelknappen 17, Finngrundet 1, Kalkgrundet 5, Långdansen 1, Ringspännet 1 i Malmö kommun. Stensätra 7 i Stockholm kommun. Årsta 38:1, Årsta 72:3 i Uppsala kommun. Bleckslagaren 1, Bleckslagaren 7, Bleckslagaren 8, Chauffören 2, Chauffören 3, Distributören 7, Däcket 1, Elektrikern 3, Järnmalmen 1, Kontrollanten 9, Speditören 8, Ånsta 20:148 i Örebro kommun.