4 juli 2024

Redaktionen

måndag, 15 februari 2021 16:29

First Class Brands flyttar till Staffanstorp

 

 

 


First Class Brands of Sweden har avtalat om ett sjuårigt hyresavtal om 5.000 kvm stor yta av Logicenters blivande fastighet i Staffanstorp.

 

 

 




Nu har ett av Sveriges snabbast växande företag inom hälsoprodukter skrivit avtal med Logicenters om att flytta in i deras kommande toppmoderna anläggning i Staffanstorp, Skåne. Det står klart efter att parterna skrivit ett sjuårigt hyresavtal om 5.000 kvm stor yta av Logicenters blivande fastighet. Hela anläggningen
beräknas stå klar under början av 2022 och First Class Brands of Sweden väntas flytta in senare under samma år. Fastighetens resterande yta om hela 20.000 kvm byggs för närvarande på spekulation.

– Vi är väldigt glada över att First Class Brands of Sweden blir den första hyresgästen i vår kommande moderna fastighet. Det är roligt att vi nu är igång med vår satsning i Staffanstorp och First Class Brands of Sweden är ett gott exempel på framtidsföretag som insett värdet i det attraktiva läget som området erbjuder, säger Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters.

Fastigheten kommer att uppföras på adressen Västanvägen i Kronoslätts Företagspark. Med närhet till Malmö och Öresundsregionen är områdets geografiska läge mycket attraktivt för många olika typer av företag. Tidigare har stora företag som Bring Frigo, Kuehne+Nagel och Microsoft valt att etablera sig i företagsparken.

Då First Class Brands of Sweden flyttar in i en femtedel av fastigheten innebär det att resterande yta om cirka 20.000 kvm kommer att stå till förfogande för ytterligare hyresgäster.

– Vi ser mycket fram emot att flytta in i vår nya logistikanläggning som dessutom blir belägen i ett perfekt läge för att stötta vår tillväxtresa och verksamhet. Jag vill tacka Logicenters för ett gott samarbete hittills och vi kommer att följa utvecklingen av det som blir vårt nya lager samt huvudkontor i Sverige med stor spänning, säger Felipe Garay, COO & Delägare på First Class Brands of Sweden.

 

 

 

 












Rekryteringen av Fred Grönwall (bilden) innebär att han ersätter Anders Borggren som har valt att trappa ned för att så småningom gå i pension. Fred Grönwall, som närmast kommer från en roll som fabrikschef för Cementa AB, tillträder sin tjänst i början av sommaren och han blir en del av koncernledningen.

I rollen som chef för teknisk drift kommer Fred Grönwall att ansvara för den fortsatta utvecklingen av Fabeges arbetssätt samt proaktivt arbete med digitaliserings- och utvecklingsfrågor. Som fabrikschef inom Heidelberg Cement Group har Fred Grönwall visat prov på gedigen ledarerfarenhet och arbete med ständiga förbättringar inom teknik, energi och miljö samt digitaliseringsfrågor.

– Vi tackar Anders Borggren för att han har utvecklat både vårt arbetssätt och drivit digitaliseringsfrågorna framåt i stor skala. I Fred ser vi att vi har hittat rätt person att ta vid där Anders slutar och att ta oss vidare till nya nivåer, kommenterar Stefan Dahlbo, vd och koncernchef för Fabege.

Fred Grönwall är civilingenjör i energisystem med kompletterande studier i företagsekonomi.

 

 

 


Hotellet kommer ligga granne med Linnéuniversitetets nybygge i Kalmar. Arkivbild. Foto: Sveriges Radio

 

 

 

Lars Wärnberg, vd för LW Fastigheter, höll tillsammans med Petter Stordalen en presskonferens vid Universitetskajen i Kalmar om ett nytt hotellbygge som parterna ska bygga. Foto: Sveriges Radio

 

 

 




Petter Stordalen med Nordic Choice Hotels och LW Fastigheter ska bygga ett nytt hotell i Kalmar. Projektet presenterades av Petter Stordalen, LW Fastigheters ägare Lars Wärnberg och kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) på en presskonferens under måndagsförmiddagen. Det nya hotellet ska stå vägg-i-vägg med Linnéuniversitetet vid Universitetskajen och bygget startar nästa år. Tanken är att hotellet, med 11 våningar om cirka 9.800 kvm och 200 rum, ska stå klart till sommaren 2024.

Till radio P4 Kalmar sa Petter Stordalen:
– Det är inte pessimister som har byggt Sverige. Det är ljus i tunneln och ett vaccin kommer. Till sommaren är epidemin över.

 

År 2022 sätter exploatören LW Fastigheter spaden i jorden för att påbörja bygget av Kalmars nya mötesplats. Det 200 rum stora konferens- och familjehotellet bryter många år av stiltje på hotellmarknaden i staden. Det blir ett välkommet tillskott i en stad där antalet hotellrum i princip varit oförändrat de senaste tio åren samtidigt som efterfrågan ökat med 50 procent under samma period.

–  Jag blev förbluffad när jag såg kalkylerna. Här har du en av Nordens finaste städer som brottas med en underkapacitet på hotellsidan. Det var för mig tydligt att vi i Nordic Choice Hotels missat en fantastisk möjlighet att få utöka vår närvaro i stan och ge Clarion Collection Hotel Packhuset ett syskon. Det här är ett fantastiskt projekt som tydligt och klart signalerar en tro på framtiden och som bejakar den tydliga trend som finns kopplat till ett ökat privatresande, säger Nordic Choice Hotels ägare Petter Stordalen.

Hotellet beräknas kunna ta emot de första gästerna 2024 och de kommer då mötas av 200 hotellrum, restaurang, barer, konferensavdelning, gym med relax och inte minst en skybar högst upp på 11:e våningen med 360 graders utsikt.

– Tänk dig att du en fredagkväll 2024 tar hissen högst upp till 11:e våningen, beställer en gin och tonic, tittar ut över Kalmarsund, Kalmar slott och bort mot Öland och känner att helgen har börjat. En kväll kan knappast bli bättre säger, Stordalen.

Det nya hotellet blir en dygnet-runt öppen verksamhet och navet i den nya stadsdelen som nu växer fram vid gästhamnen. Universitetet och biblioteket har redan öppnat och tillsammans med hotellet och annan näringsverksamhet så kommer området bli en aktiv och spännande mötesplats i staden.

– För oss är Universitetskajen ett drömprojekt. Det kommer att bli en smältdegel av kunskap och entreprenörskap som inramas av vackra Kalmar och Kalmarsund. Vi är väldigt glada över att Nordic Choice Hotels antagit utmaningen att etablera ett hotell i stadsdelen. Det är en viktig pusselbit för att skapa en levande mötesplats och aktivitet året om, dygnets alla timmar, säger Lars Wärnberg, ägare till LW Fastigheter.

Annordia har varit rådgivare till LW Fastigheter vid utvecklingen av hotellet och rekryteringen av operatör.

Preliminära projektfakta:
1. Beräknad byggstart: 2022. 2. Öppning: 2024. 3. Fastighetsägare: LW Fastigheter. 4. Hotelloperatör: Nordic Choice Hotels-5. Arkitekt: Krook & Tjäder. Antal hotellrum: 200 (20- 42,5 kvm). 6. Restaurang: plats för cirka 120 sittande gäster inomhus och ytterligare 100 gäster på uteserveringen intill gästhamnen. 7. Bar & Kafé: Vid restaurangen finns en cafédel med cirka 20 sittplatser samt en bar. 8. Takbar: 200 kvm stor bar på 11:e våningen med tillhörande terrass.. 9. Gym & relax: På våning 10 placeras en 280 kvm stor gym- och relaxavdelning. I anslutning finns det dessutom två terrasser där den ena har en utomhuspool och den andra ett utegym. 10. Konferensavdelning: Hela plan 2 är dedikerat för möten och event. Hotellet får sju möteslokaler på sammanlagt 525 kvm. Den största konferenslokalen är på 300 kvadratmeter och rymmer upp till 345 personer i biosittning.

fredag, 12 februari 2021 16:25

Nu öppnar Scandinavian XPO nära Arlanda

 

 

 


Nu öppnar Scandinavian XPO den första etappen på 40.000 kvm, nära Arlanda flygplats. I Scandinavian XPO finns stora evenemangs- och mässhallar, konferenslokaler, Quality Hotel Arlanda XPO och restauranger samt service.

 

 

 




Trots att det har varit tufft för Arlandastad Holding med en hotellkonkurs med First Hotel Arlanda, ett hotell
som den 10 januari 2021 blev Scandic Arlandastad (se länk), står nu mötes- och evenemangsarenan Scandinavian XPO.
Arlandastad Holding ägs av bolagets styrelseordförande Per Taube. I Scandinavian XPO, som öppnar nu första etappen på 40.000 kvm, nära Arlanda flygplats, finns stora evenemangs- och mässhallar, konferenslokaler, Quality Hotel Arlanda XPO och restauranger samt service-

Arenan har inte bara moderna och flexibla lokaler med kapacitet för såväl stora event som små konferenser, inom gångavstånd finns även Quality Hotel Arlanda XPO, aktiviteter och annat som bygger inspirerande möten. Fördelarna är många inte minst avståndet till Uppsala och Stockholm som endast är 20 minuter, samt de 421 hotellrum som finns under samma tak som mässhallarna.

– Världen längtar efter att mötas. Nu står vi förberedda när det återigen blir möjligt att ses. Vi har sett till att platsen har de förutsättningar som krävs för hälsosamma mötesupplägg. Vi står redo med möteslokaler och hotell såväl som närodlad mat och spännande aktiviteter. Här finns exempelvis möjlighet till padel, gym, skjutbiograf, testbanor för fordon på asfalt och terräng. Man kan även golfa eller boka in en ölprovning på det lokala bryggeriet. Vi har givetvis även ökat våra redan högt ställda krav för säkra möten. Nordens närmaste mötesplats gör det lätt att hålla avstånd, berättar Dieter Sand, vd för Arlandastad Holding.

Redan nu finns det flera pågående projekt och verksamheter i arenan. En digital studio på 2.500 kvm med tre scener är redan igång och även en pop-up padel i en av hallarna.

– Trots alla utmaningar med pandemin ser vi en stor efterfrågan på vår typ av arena och de upplevelser vi kan erbjuda. Flexibilitet och med möjligheter till alla typer av möten, stora hallar, mysiga konferensmöjligheter kombinerat med digitala möten under säkra förhållanden samt starka ägare gör att vi känner oss hoppfulla inför hösten 2021. Och vi förstår på mängden bokningar från höst 2021 och in i 2024 att våra kunder har förstått fördelarna med att boka upp sitt evenemang, sin mässa eller konferens hos oss, säger Staffan Littmarck, vd för Scandinavian XPO.

Quality Hotel Arlanda XPO som är en del av Scandinavian XPO öppnar samtidigt upp dörrarna till ett nyrenoverat hotell. Med sina 421 hotellrum, moderna konferenslokaler och restaurangen Brasserie X erbjuder arenan en helhetsupplevelse.

– Jag är oerhört glad över att vi nu äntligen kan öppna dörrarna till Nordens kanske bästa möteshub. Vi smyger igång under våren och räknar med fullt tryck i höst. De ytor vi tillsammans kan erbjuda är oerhört konkurrenskraftiga internationellt sett och jag är övertygad om att vi snabbt kommer att positionera oss och locka stora internationella mässor, kongresser och möten, säger Quality Hotel Arlanda XPO:s vd Jessica Carlde.

Arlandastad Holding AB är ett fastighetsutvecklingsbolag som utvecklar Sveriges första flygplatsstad Airport City Stockholm. Bolaget äger och förfogar över 241 hektar mark i direkt anslutning till Arlanda flygplats. I en snabbväxande region i ett av Sveriges strategiskt bästa lägen mellan Stockholm och Uppsala utvecklar vi attraktiva miljöer för möten, kommersiella intressen, forskning och utbildning. Scandinavian XPO är en del av den långsiktiga utveckling som sker i området.

Scandinavian XPO är en mötes- och evenemangsarena i Arlandastad. Här finns flexibla ytor anpassade för alla typer av möten mellan människor; Stora evenemangs- och mässhallar. Konferenslokaler, hotell och restauranger. Service och aktiviteter för hälsosamma, omväxlande möten. Allt fem minuter från Arlanda Flygplats. Scandinavian XPO är Nordens närmaste mötesplats.

Quality Hotel Arlanda XPO
Mitt i hjärtat av Scandinavian XPO ligger Quality Hotel Arlanda XPO. Hotellet har ett helt nytt hotelltorn och en i övrigt nyrenoverad anläggning som inkluderar 421 hotellrum, 2.202 kkvm stor mötesyta, restaurang, bar, gym och mycket mer. Hotellet är en del av Quality Hotel som är en av Nordens största hotellkedjor med över 60 hotell i Sverige, Norge och Danmark, och marknadsför restaurangerna Brasserie X. Bakom hotellkedjan står Nordic Choice Hotels ägt av Petter Stordalen.

 

 

 

 












Studentbostäder i Sverige inleder året med en nyrekrytering av Sofia Folstad (bilden) som ny finans- och transaktionschef. Med en gedigen erfarenhet från fastighetsbranschen och finansvärlden tar hon över ansvaret för bolagets förvärvs- och tillväxtstrategi, med fokus på fastighetsförvärv. Hon kommer att ingå i ledningsgruppen.

Sofia Folstad
kommer närmast från en roll som Director inom Capital Markets på Colliers. Med en bakgrund inom transaktioner för bostäder och samhällsfastigheter blir hon ett viktigt tillskott för SBS. Sofia Folstad har genom åren varit framgångsrik i flera projekt inom investering och fastighetstransaktioner under sina år på SEB och Colliers.

– Det känns spännande att bli en del av Studentbostäder i Sverige med tanke på den expansiva fas bolaget befinner sig i. Jag har i tidigare roller följt SBS sedan starten 2018 och är imponerad över den resa bolaget gjort. Med starka ägare och en stabil plattform för tillväxt och fokus på att öka transaktionstakten hoppas jag kunna bidra till fortsatt tillväxt, säger Sofia Folstad.

SBS står inför en spännande framtid. Ett viktigt nästa steg för SBS är rekryteringen av Sofia Folstad för att kunna fokusera på bolagets förvärvs- och tillväxtstrategi.

– Jag är jätteglad och stolt över att vi lyckats rekrytera Sofia med en sådan bred erfarenhet inom fastighetsbranschen och finansvärlden, där hon blir ett betydande tillskott i ledningsgruppen. Det här är ett viktigt steg på resan mot att bli en ledande nordisk aktör inom studentbostäder, säger Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Sverige.

 

 

 


RAW Property skapar bostäder där de boende har stor frihet att själva utforma bostaden.

 

 

 




Bostads AB Mimer och RAW Property – ett dotterbolag till Besqab – har genomfört en fastighetsaffär där RAW Property köper en byggrätt i kvarteret Förseglet på Öster Mälarstrand i Västerås.  RAW Property utvecklar bostäder med ett helt nytt koncept som innebär att de boende köper ett antal kvadratmeter yta och får total frihet att utforma bostadens planlösning, ytskikt och interiör.

Köpeavtalet omfattar byggrätt av tre huskroppar på totalt 5.743 kvm BTA och i avtalet ingår också gemensamhetsanläggningar och en gemensam utveckling av Förseglet på Öster Mälarstrand. RAW Property kommer att bygga cirka 80 bostäder som beräknas vara klara till Q3 2024.

– Vi är nya i en traditionell bransch och det är häftigt att Mimer ger oss möjligheten att vara med i Förseglet-projektet. Vårt mål är att erbjuda flexibla bostäder till ett lägre pris och att växa nationellt, med en början i Stockholm/Mälardalen. Att det blev Västerås beror på att vi gillar staden och Öster Mälarstrand är ett jättefint område. Det ska bli kul att bygga våra RAW projekt där och erbjuda en annorlunda bostadsprodukt. Med RAW konceptet är det inte bara friheten att bygga sitt eget som inspirerat oss, utan även den sociala gemenskapen mellan de boende. De träffar varandra, diskuterar olika lösningar och lånar verktyg av varandra. Det är en sorts ”nybyggaranda”, något som vi gillar, säger Oliver Thornton, vd för RAW Property.

– Öster Mälarstrand är en av Sveriges mest attraktiva utvecklingsområden och i Förseglet strävar vi efter en hållbar blandning av upplåtelseformer. Vi kommer själva att bygga ett stort antal hyresrätter och det är bra att vi fått med RAW Property på båten. De utvecklar bostadsrätter med ett helt nytt och innovativt koncept. Det är roligt med ett företag som tar nya grepp som utvecklar byggandet och erbjuder västeråsarna ett nytt sätt att köpa bostad. I slutänden kommer det här vara en viktig del i att utveckla Förseglet till ett fint sjönära område med både hyresrätter och bostadsrätter, allt kring en gemensam grön gård, säger Mikael Källqvist, vd för Bostads AB Mimer.

– Som huvudägare i RAW Property ser Besqab det som utmärkt att RAW fortsätter att växa i Mellansverige med sitt innovativa och flexibla koncept som vi tror kommer att passa bra i det attraktiva området Öster Mälarstrand i Västerås, säger Albert Koistinen, styrelseordförande för RAW Property.

Kvarteret Förseglet ligger på ett av Västerås mest attraktiva områden. På platsen utvecklas nu strandnära bostadsrätter, hyresrätter och lokaler. Förseglet omfattar totalt 5 hektar byggbar mark. Mimer kommer att i etapp 1 bygga 183 hyresrätter. Ett projekt som är under upphandling och beräknas vara klart Q4 2024.

RAW Property har pågående bostadsprojekt i Uppsala, Linköping och Stockholm. RAW Property är ett dotterbolag till börsnoterade Besqab. RAW Property skapar bostäder där de boende har stor frihet att själva utforma bostaden.

fredag, 12 februari 2021 11:01

Catella: Starkt finskt transaktionsår

 

 

 


Antti Louko, Managing Director, Catella Finland.

 

 

 




Catella har publicerat sin Market Indicator Spring 2021 Finland. I rapporten sägs att den finska fastighetsmarknadens transaktionsvolym var 5,7 miljarder euro 2020. Transaktionsvolymen minskade något jämfört med år 2019, vilket åtminstone delvis kan förklaras av corona-pandemin och därmed införda restriktioner för resor som förhindrade transaktionerna. Trots de exceptionella förhållandena förblev utländska investerares intresse för den finska fastighetsmarknaden stark. År 2020 genomfördes fastighetsinvesteringar i Finland till ett värde om 3,0 miljarder euro av utländska investerare, vilket var cirka 53 procent av alla fastighetsinvesteringar.

De primära avkastningarna för kontor- och logistikfastigheter minskade under hösten 2020. Avkastningen för kontor i Helsingfors CBD minskade under hösten med 0,1 procentenheter och är nu cirka 3,4 procent, vilket är nära den nivå som föregick pandemin.

I tillväxtregioner förblev primäravkastningen för både kontors- och logistikfastigheter mestadels densamma som under 2020. Avkastningskravet för butikslokaler i bästa läge ökade dock både i Helsingfors och i nästan alla tillväxtregioner på grund av den osäkerhet som påverkar marknaden för detaljhandeln.

Trots lågkonjunkturen orsakad av pandemin har inga signifikanta förändringar för vakansgraden för kontor upptäckts. Vakansgraden för kontor i Helsingfors var 12,2 procent vid årsskiftet. Ändå tvivlar Catella på att den kommersiella fastighetsmarknaden kommer att överleva pandemins ekonomiska kris utan konsekvenser. Det är troligt att vakansgraden ökar och flera utmaningar kommer att finnas på kontors- och detaljhandelsmarknaden under våren 2021.

 

 

 


Fruängens centrum invigdes 1962 och tunnelbanan till Fruängen stod klar år 1964. Centrumbebyggelsen är grönmärkt av Stadsmuseet i Stockholm vilket innebär att bebyggelsen anses vara ”särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt”.

 

 

 


Kvällsbild från järnvägsstationen i Tumba. Foto av Lumena arkitekter för en ny detaljplan för tillbyggnad och ombyggnad av Tumba Centrum som ursprungligen uppfördes i mitten på 1990-talet.

 

Högdalens centrum är beläget i stadsdelen Högdalen i södra Stockholm. Anläggningen planerades med Vällingby centrum som förebild och stod klar år 1959. Vissa delar av centrumanläggningen är grönmärkta av Stadsmuseet i Stockholm.

 

 




Citycon har ingått avtal om försäljning av en portfölj med tre stadsdelscentrum till Niam. De tre stadsdelscentrumen ligger i Tumba, Högdalen och Fruängen i Stockholm och köpeskillingen uppgår till cirka 1,5 Mdr kr.


Daniel Andersson, Head of Acquisitions Sweden, säger:
– Med dessa förvärv utökar vi vår fastighetsportfölj i Stockholm avsevärt. Fastigheterna erbjuder ett starkt kassaflöde med en majoritet av hyresgäster inom livsmedel och annan stabil handel samt samhällsservice och bostäder. Samtliga centrum ligger i direkt anslutning till spårbunden trafik och vi ser mycket fram emot att vidareutveckla dessa platser tillsammans med befintliga hyresgäster och de aktuella kommunerna”.

F. Scott Ball, koncernchef Citycon, säger:
– Försäljningen är en bekräftelse på värdet och attraktiviteten för högkvalitativa nordiska fastigheter hos investerare. Under rådande tider med en låg aktivitet på transaktionsmarknaden är affären en bekräftelse på de nuvarande värderingsnivåerna för denna typ av fastigheter”

Citycon har ägt centrumen i Tumba, Högdalen och Fruängen i många år och har genom en aktiv farstighetsförvaltning tillvaratagit fastigheternas utvecklingspotential. Försäljningen är ett led i Citycons strategi att skapa värde genom kapitalåtervinning.

– Försäljningen är en bekräftelse på värdet och attraktiviteten för högkvalitativa nordiska fastigheter hos investerare. Under rådande tider med en låg aktivitet på transaktionsmarknaden är affären en bekräftelse på de nuvarande värderingsnivåerna för denna typ av fastigheter. Vi kommer att använda kapitaltillskottet för försäljningen för att stärka vår balansräkning i enlighet med vår strategi, säger F. Scott Ball, koncernchef i Citycon.

– Med dessa förvärv utökar vi vår fastighetsportfölj i Stockholm avsevärt. Fastigheterna erbjuder ett starkt kassaflöde med en majoritet av hyresgäster inom livsmedel och annan stabil handel samt samhällsservice och bostäder. Samtliga centrum ligger i direkt anslutning till spårbunden trafik och vi ser mycket fram emot att vidareutveckla dessa platser tillsammans med befintliga hyresgäster och de aktuella kommunerna, säger Daniel Andersson, Head of Acquisitions Sweden i Niam.

– Affären återspeglar Citycons position som utvecklare av levande och trygga centrummiljöer med ett blandat innehåll såsom handel, bostäder, service, kultur och kontor i anslutning till knutpunkter för kollektivtrafik, säger Erik Lennhammar, nordisk utvecklingschef i Citycon.

Transaktionen beräknas vara genomförd under kvartal ett, 2021. JLL har varit säljarnas rådgivare i affären.

Citycon har en stark position som ägare, förvaltare och utvecklare av blandade centrummiljöer till fastigheter i Norden värda totalt 4,4 miljarder Euro.

Av Citycons centrum finns nio i Sverige, inklusive Kista Galleria, 10 i Finland, 17 i Norge, två i Estland och två i Danmark. Därtill uthyr och förvaltar vi 3 köpcentrum i Norge på uppdrag av andra ägare. Besökarantalet uppgår till cirka 170 miljoner årligen.

 

 

 


Balder förvärvade i december år 2020 totalt 50 procent av aktierna i Karlatornet AB ägt av Serneke Group. Samtidigt avtalade Balder om förvärv från Serneke av nära 1.400 hyresrätter samt drygt 12.000 kvm kommersiella lokaler. Det betydde att Sernekes storprojekt räddas eftersom finansieringen av Karlatornet har saknats och projektet stått helt still under 2020.

 

 

 




Balders förvaltningsresultat steg till 4.900 Mkr (4 604). Förvaltningsresultatet hänförligt till moderbolagets aktieägare ökade med 5 procent till 4.244 Mkr (4.023), vilket motsvarade 23,51 kr per aktie (22,35). I förvaltningsresultatet ingick resultat från intressebolag med 663 Mkr (787). Aktiens långsiktiga substansvärde steg till 387,38 kr per aktie (341,70).


Hyresintäkterna för år 2020 steg till 8.134 Mkr (7.609). Resultatet efter skatt för år 2020 minskade till 7.275 Mkr (11.526) liksom resultatet efter skatt hänförligt till moderbolagets aktieägare som minskade till 6.641 Mkr (8.958), motsvarande 36,79 kr per aktie (49,77).

Resultatet före skatt har påverkades av värdeförändringar för förvaltningsfastigheter med 3.453 Mkr (9.577), av resultat från försäljning av exploateringsfastigheter med 174 Mkr (95), värdeförändringar avseende räntederivat med -141 Mkr (-180) samt resultat från andelar i intressebolag om 897 Mkr (876).

Under året har försäljning av ägarlägenheter och mark skett till ett värde om 366 Mkr (1.050). Sex exploateringsfastigheter (1) har avyttrats och resultatavräknats under året. Försäljningsresultatet steg till 174 Mkr (95).

Balder ägde den 31 december 2020 totalt 1.362 förvaltningsfastigheter (1.298) med en uthyrningsbar yta om 4,50 miljoner kvm (4,30) till ett värde om 149.179 Mkr (141.392).

Utöver förvaltningsfastigheter hade Balder exploateringsfastigheter till ett anskaffningsvärde om 2.803 Mkr (2.344). Värdet för det totala fastighetsbeståndet steg till 151.982 Mkr (143.736).

Balders projekt för egen förvaltning som är under byggnation har en bedömd total investering om 6,9 Mdr kr (7,2), varav 3,8 Mdr kr (4,7) är nedlagt och 3,1 Mdr kr (2,5) återstår att investera.

Merparten av de pågående projekten avser bostadsprojekt med ägarlägenheter som hyrs ut. Projekten omfattar cirka 2.300 lägenheter (2.200) och avser i huvudsak cirka 1.100 lägenheter i Köpenhamn och cirka 600 lägenheter i Helsingfors.

Balder äger 50 procent av ett antal fastighetsbolag där Balder sköter förvaltning och administration. Balder har ägarandelar i Trenum AB, Fastighets AB Centur, Tulia AB, Sinoma Fastighets AB, Serena Properties AB samt Anthon B Nilsen Eiendom

 

Utöver de hälftenägda intressebolagen äger Balder bland annat 44,1 procent (44,1) i Collector AB, 33 procent (33) av Tornet Bostadsproduktion AB, 21,8 procent (25,5) av Brinova Fastigheter, 49 procent (49) av Sjaelsö Management ApS, 20 procent (20) av SHH Bostad AB, 25 procent (25) av Rosengård Fastighets AB, 50 procent (–) av Karlatornet AB och 17,7 procent (–) av Entra ASA.

Under året ökade Balder de räntebärande skulderna, inklusive hybridkapital till 85.476 Mkr (77.950). Det innebar att nettoskulden steg till 83.115 Mkr (76.514), med en soliditet om 38,6 procent och en räntetäckningsgrad om 5,3 gånger.

I en kommentar till rapporten säger vd Erik Selin:
– Sedan början av våren 2020 har världen präglats av den pågående pandemin. Förutom de som direkt drabbas och blir sjuka är det på det ekonomiska planet väldigt ledsamt att se alla som helt oskyldigt drabbas i sina verksamheter i särskilt påverkade delar av näringslivet. Balder har vidtagit en rad åtgärder för att hantera den rådande situationen. Vi försöker i möjligaste mån att på olika sätt stötta de av våra hyresgäster som drabbats hårdast. Den fortsatta utvecklingen är osäker och det är väldigt viktigt att verksamheten är flexibel och beredd på nya utmaningar. Hyresintäkterna under kvartalet har erhållits på liknande nivå som tidigare kvartal. För det första kvartalet 2021 har cirka 99 procent av de hyror som hade förfall den 31 december betalats.



torsdag, 11 februari 2021 13:27

Heba ökade förvaltningsresultatet

 

 

 


Patrik Emanuelsson, vd för Heba.

 

 

 




Heba Fastighets AB fortsätter redovisa ett förbättrat förvaltningsresultat. Förvaltningsresultatet för Q4 år 2020 blev 16,8 procent bättre än föregående år. På helåret gav det en ökning om 4,8 procent.

– Under året har vi fortsatt arbeta offensivt med förvärv, markanvisningar och samarbeten, rådande pandemi till trots. Marknadens efterfrågan på hyresbostäder och samhällsfastigheter har aldrig varit större. Det ser vi tydligt på våra fastigheters värdeutveckling. Vid periodens utgång har fastighetsbeståndet ett värde om 12 046,2 Mkr. Vi följer lagd strategi med full kraft och bör nå ett fastighetsvärde på 20 Mdr kr år 2025, säger Patrik Emanuelsson, vd för Heba.

Under kvartal 4 har Heba tillträtt nybyggnadsprojekten med hyresrätter i Silverdal och i Täby Park samt fortsatt arbetet med utvecklings- och ROT-projekt. Totalt är 1.600 lägenheter är under produktion. Av dessa kommer två äldreboenden och två hyresrättsfastigheter om cirka 350 lägenheter att färdigställas under 2021.

Under kvartal 4 har Heba även utökat samarbetet med Åke Sundvall Byggnads AB genom två tecknade avtal om projekt i Vårbergstoppen och i Framtidens Stora Sköndal. Bolagen har också fått en gemensam markanvisning i Skarpnäck. Heba har även förvärvat två fastigheter i nyproduktion i Vallentuna.

–  Nu börjar vårt arbete för tillväxt i volym och intjäningsförmåga ge frukt. I liggande flerårsplan ser vi en ansenlig ökning i årlig intjäningsförmåga. Till och med 2025 bedömer vi en ökning av förvaltningsresultatet med 70 procent. Vi ska vara bäst i Sverige på att skapa trygga och attraktiva bostäder och livsmiljöer, säger Patrik Emanuelsson.

För helåret 2020 ökade hyresintäkterna till 393,8 Mkr (388,4), med ett driftsöverskott som steg till 273,5 Mkr (261,1).

 

Förvaltningsresultatet steg till 187,3 Mkr (178,8) Mkr. Värdeförändringar på fastigheter ökade till 743,8 Mkr (620,7).

Värdet på förvaltningsfastigheterna ökade totalt till 12.046 Mkr (10.135). Under helåret 2020 steg de räntebärande långfristiga skulderna till 2.294 Mkr (1.747) liksom de kortfristiga räntebärande skulderna som ökade 2.621 Mkr (1.612).

 

Skuldernas genomsnittliga ränta sjönk till 1,1 procent (1,3). Det egna kapitalet ökade till 6.125 Mkr (5.506), motsvarande en soliditet om 47,9 procent (52,9) och en oförändrad räntetäckningsgrad om 4,6 gånger.

Årets resultat uppgick till 718,2 Mkr (724,1, vilket motsvarade 8,70 (8,77) kr per aktie.  Substansvärde (NAV) steg till 91,95 (81,87) kr per aktie, motsvarande en ökning med 12,3 procent.

Styrelsen föreslår en höjd utdelning om 1,30 (1,20) kr per aktie.