4 juli 2024

Redaktionen

 

 

 


TL Bygg förtätar med bostäder i ett projekt i en befintlig fastighet som Willhem sedan tidigare äger och förvaltar i Järfälla och som i nuläget omfattar både bostäder och ett äldreboende.

 

 

 





Bostadsbolaget Willhem ska bygga bostäder i Järfälla utanför Stockholm och har valt TL Bygg som totalentreprenör för projektet som omfattar 32 hyreslägenheter. Preliminär byggstart är under andra kvartalet 2021 med en beräknad inflyttning under tredje kvartalet 2022.

Projektet omfattar en nybyggnation av 32 hyreslägenheter fördelade på 1-4 rum och kök i ett hus med tillhörande gård och parkeringsplats. Bruttoarean blir omkring 2.290 kvadratmeter och kontraktssumman uppgår till 43 Mkr.

Projektet innebär en förtätning av en befintlig fastighet som Willhem sedan tidigare äger och förvaltar och som i nuläget omfattar både bostäder och ett äldreboende.

– Vår inriktning är att försöka utnyttja mark som vi redan äger för att kunna bidra med fler hyresrätter. Det känns väldigt roligt att vi kan erbjuda fler fina och funktionella lägenheter i Järfälla, något som vi vet efterfrågas av många idag, säger Rikard Norström, nyproduktionschef hos Willhem.

Samarbetet mellan parterna är det första av sitt slag, men TL Bygg hoppas och tror att den nya relationen ska leda till fler gemensamma projekt framöver.

– Vi är väldigt glada och stolta över avtalet med Willhem som är en beställare vars värderingar och syn på hållbar samhällsutveckling vi verkligen delar. Nu ser vi fram emot ett riktigt bra samarbete och att leverera en produkt som möter beställarens standard och höga krav, säger Johan Edlund, vd för TL Bygg.

Byggstart av projektet är planerad till våren 2021 med en beräknad produktionstid på 16 månader. Fastigheten blir miljöcertifierad enligt Miljöbyggnad Silver.

tisdag, 16 februari 2021 14:18

Balder bygger på Västra gatan i Kungälv

 

 

 


Balder ska utveckla 128 bostadsrätter och cirka 10 lokaler, varav två restauranger, i markplan längs med Strandgatan och Västra gatan i Kungälv.

 

 

 





Balders tog under tisdagen den 16 februari 2021 ett första spadtag på Västra gatan i Kungälv, en byggstart som tar sin utgångspunkt i dåtiden. Med nya bostäder och unika verksamheter i markplan vill Balder bidra till Västra gatans comeback som Kungälvs folkliga pulsåder. Redan 1996 förvärvade Erik Selin sin första fastighet i Kungälv och nu fortsätter Balder utveckla såväl området som fastigheterna.

– Det känns väldigt roligt att fortsätta resan som påbörjades redan 1996. Dels för att tillsammans med kommunen och Skeppsviken fortsätta förädla marken, dels för att vi hoppas och tror att utvecklingen ska ge positiva effekter för staden i stort, säger Balders vd Erik Selin.

På plats kommer Balders vd Erik Selin, Kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner och Skeppsvikens vd Davor Sinik tillsammans ta det symboliska första spadtaget.

– Denna dag symboliserar både utveckling och återtagandet av Gamla Nya Kungälv med Västra Gatan och närliggande områden, nu gräver vi ner parkeringar, gör plats för bostäder och restauranger. Kungälv är en urstark regional plats, vi ska steg för steg tillsammans bygga Staden vid älven, som med sin historia, vatten och fästning befäster vårt Kungälv, som ett av Göteborgsregionens absolut mest attraktiva lägen i framtiden, säger kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner.

Balder ska utveckla 128 bostadsrätter och cirka 10 lokaler, varav två restauranger, i markplan längs med Strandgatan och Västra gatan. Under husen ska det byggas ett underjordiskt garage. I området kommer det även finnas mobilitetslösningar, i form av bland annat poolbilar.

Kungälvs kärna präglas av historia och tradition där trivsel, trygghet och tillgänglighet kring mötesplatser och stråk skapat en god livsmiljö. Detta vill Balder ta tillvara. Kub arkitekter har ritat husen som, med dess träfasad och småskalighet, ska smälta samman med övrig bebyggelse på Västra gatan. I kvarteren planeras innergårdar med plats för möten med ambitionen att skapa en trygg och trivsam boendemiljö. Husen byggs enligt miljöcertifieringen Miljöbyggnad silver.

– Vi är stolta över att ha valts ut som entreprenör och vara en del av att utveckla Kungälvs stadskärna. Ett inspirerande projekt där god planering, lyhördhet och dialog med omgivningen är viktigt säger Davor Sinik, Skeppsvikens vd.

Balders satsning är kopplad till kommunens ambition att utveckla centrum till en blandstad med hög täthet. Med utgångspunkt i det gällande planprogrammet ska antalet invånare i stadskärnan fördubblas från dagens 3.500 till 7.000 personer. Det innebär att Kungälv centrum behöver utökas med 2.000 nya bostäder.

tisdag, 16 februari 2021 13:51

Wihlborgs: Rekordstark finansiell position

 

 

 


Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs Fastigheter.

 

 

 





För helåret 2020 ökade Wihlborgs hyresintäkterna med 3 procent till 3.074 Mkr (2.983). Det medförde att driftsöverskottet steg med 4 procent till 2.222 Mkr (2.140) och att förvaltningsresultatet ökade med 3 procent till 1.830 Mkr (1.775).
Periodens resultat uppgick till 2.222 Mkr (2.923), motsvarande ett resultat per aktie om 14,46 kr (19,02). EPRA NAV ökade med 12 procent till 152,44 kr (140,20). Styrelsen föreslår en höjd utdelning om 5,25 kr (4,50) per aktie

Värdet på bolagets 294 fastigheter (312) om cirka 2,10 miljoner kvm (2,18) ökade vid årsskiftet till 46.072 Mkr (45.519). Investeringar i fastighetsbeståndet har skett med 1.231 Mkr (1.659). Beslutade investeringar i pågående projekt uppgick till 2.227 Mkr, varav 916 Mkr var investerade vid slutet av perioden.

Koncernens räntebärande skulder minskade till 22.208 Mkr (23.628) med en genomsnittsränta inklusive kostnad för kreditavtal om 1,38 procent (1,28). Med beaktande av koncernens låneskuld om 22,2 miljarder kronor, uppgick belåningsgraden till 48,2 procent (51,9) i procent av fastigheternas redovisade värde. Lånens genomsnittliga räntebindningstid, inklusive effekter av derivatinstrument, uppgick till 3,6 år (3,5) med genomsnittlig kapitalbindningstid inklusive lånelöften om 6,1 år (5,7). Det innebar att soliditeten steg till 41,3 procent (38,4).

– Vår fastighetsförvaltning har fortsatt leverera goda resultat under det fjärde kvartalet och vi kan summera ett positivt år trots pandemins effekter. Det finns en aktivitet i marknaden som vi tack vare ihärdigt arbete får god utväxling på och vi har levererat en positiv nettouthyrning under alla fyra kvartalen. Nettouthyrningen för helåret är 31 Mkr, varav 16 Mkr under fjärde kvartalet, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Hon fortsätter:
– Mot bakgrund av den aktivitet vi ser på marknaden fortsätter vi att investera i vårt fastighetsbestånd. Nu har vi exempelvis startat kontorsprojektet Kvartetten (Pulpeten 5) i Hyllie, ett område där vi idag inte har några vakanser alls. Att fortsätta investera i Öresundsregionen är vårt viktigaste bidrag till den fortsatta utvecklingen och ett sätt att långsiktigt skapa värden för oss och våra hyresgäster. Investeringarna bidrar också till den ekonomiska aktiviteten och till att skapa arbetstillfällen i regionen.

– Sammanfattningsvis har vi under 2020 kunnat växa, öka vårt resultat och skapa en ännu starkare finansiell position. Att vi i utmanande tider skapar en ännu stabilare plattform ger oss ytterligare kraft att driva framtida utveckling.


tisdag, 16 februari 2021 12:55

Skanska bygger bostäder åt Sverigehuset

 

 

 


Skanska ska åt Sverigehuset i Göteborg AB bygga ett bostadskvarter med drygt 200 lägenheter, garage och innergård i stadsdelen Lundbypark på Hisingen.

 

 

 




Skanska har fått i uppdrag av Sverigehuset i Göteborg AB att bygga ett bostadskvarter med drygt 200 lägenheter, garage och innergård i stadsdelen Lundbypark på Hisingen. Kontraktet är värt drygt 230 Mkr, men givet att vissa villkorade delar av entreprenaden fullföljs förväntas det totala ordervärdet uppgå till drygt 300 Mkr.

Bostadskvarteret som Skanska ska bygga rymmer totalt närmare 19.000 kvm boyta. Flerbostadshusen blir fem respektive sex våningar höga, och det blir såväl hyresrätter som bostadsrätter i olika storlekar. Bostadskvarteret utgör det sista kvarteret av totalt tre som Sverigehuset uppför i stadsdelen.

– Det känns väldigt inspirerande att få förtroendet att vara med och avsluta Sverigehusets sista kvarter ute på Lundbypark, en stadsdel där vi fått vara med från start. Sverigehuset är en mycket seriös beställare och vi ser framemot fortsatt samarbete med en kund som delar vårt intresse för hållbart byggande, säger Tobias Ekstedt, distriktschef, Skanska Sverige.

Skanska och Sverigehuset kommer att följa en systematisk klimatkalkylsprocess för att utvärdera klimatsmarta val och lösningar i jakten på att minska byggets koldioxidavtryck. Projektet följer Göteborgs stads program ”Miljöanpassat byggande”.

– Vi har tillsammans med Skanska säkerställt produktionen av det sista kvarteret i Lundbypark, med extra fokus på klimatsmarta val. Vi ser fram emot att sätta spaden i marken och tillföra 205 nya bostäder. Det blir hyresrätter och bostadsrätter som inbjuder till en aktiv livsstil med tillgång till utegym och dansbana på innergården, säger Anna Henriksson, vd för Sverigehuset.

Byggstart är planerad att ske under första kvartalet 2021 med färdigställande under tredje kvartalet 2023.

 

 

 


Flygbild över Rosenlundsplatsen, belägen Inom Vallgraven i centrala Göteborg.

 

 

 

 



Wallenstam har tecknat hyresavtal med Trafikverket om 1.450 kvm på Rosenlundsgatan 8 i Göteborg. Lokalen ligger på plan 6 och den kommer att användas av Trafikverkets kontor för Västlänken.

Lokalerna kommer att anpassas för den nya verksamheten och erbjuda en modern och flexibel arbetsplats. Preliminär inflyttning är till sommaren 2021.

– Det känns oerhört trevligt att få välkomna Trafikverket till oss och vår fastighet på Rosenlundsgatan 8. Rosenlund är ett populärt område för kontor med ett väldigt centralt läge. Området genomgår en omvandlingsperiod just nu, med ombyggnationer och Västlänksbygge, och att etablera sig här nu är en extremt bra investering för framtiden då området kommer att blomma upp igen, säger Marina Fritsche, regionchef Göteborg och vice vd för Wallenstam AB.

 

 

 





 

 

 





 

 

 


Ett trapphus i den nybyggda fastigheten K11 i Järva Krog. Det tyska sportföretaget Puma flyttar i oktober 2021 in på våningsplan åtta och nio i fastigheten K11. Fotograf: Joakim Kröger

 

 

 





Det tyska sportföretaget Puma tecknar hyreskontrakt med NCC för kontor och showroom om cirka 11.800 kvm i den nybyggda fastigheten K11 i Järva Krog. Puma flyttar i oktober 2021 in på våningsplan åtta och nio i fastigheten och företaget kommer även att hyra förrådsutrymmen om cirka 50 kvm.

– Vårt nya kontor och showroom i K11 erbjuder en flexibel och mycket inspirerande arbetsmiljö för våra anställda, vilket var avgörande för oss i val av lokal. Fastighetens nyligen undertecknade hållbara hyresavtal, som täcker miljö, social och ekonomisk hållbarhet, gjorde det till det självklara valet för oss, säger Rutger Hagstad, marknadschef Puma Nordic.

Järva Krog kvartersstad är en del av utvecklingen i Ulriksdal, strax utanför Stockholms tullar, knutet till staden med cykel, kollektivtrafik eller bil och med närhet till både Arlanda och Bromma flygplats.

– Det är mycket glädjande att Puma väljer Järva krog kvartersstad för sitt nya kontor och showroom. Vi välkomnar dem till en dynamisk och inspirerande stadsdel med hög tillgänglighet och attraktivt läge, säger Andreas Lindelöf, regionchef Stockholm NCC Property Development.

NCC har som mål att minimera projektens miljöpåverkan och kontorsfastigheterna certifieras enligt det internationella miljöcertifieringssystemet BREEAM till nivån Excellent. Dessutom har hållbart hyresavtal tecknats vilket inbegriper grön, social och ekonomisk hållbarhet.


tisdag, 16 februari 2021 12:08

Inomhuscenter för fotboll öppnar i Sickla

 

 

 


Skills Academy Football Center är en destination för alla fotbollsentusiaster oavsett kön, ålder och individuell nivå. I april 2021 slår centret upp sina dörrar hos Atrium Ljungberg i Sickla på en yta om cirka 1.000 kvm.

 

 

 




I april 2021 får Sickla ett inomhuscenter för fotboll. Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med Skills Academy Football Center som erbjuder aktiviteter för fotbollsälskare i alla åldrar. Skills Academy kommer även att bedriva aktivitetsfritids, i syfte att inspirera barn till ett liv i rörelse. Med etableringen stärks Sicklas utbud av sport- och fritidsaktiviteter ytterligare. Sedan tidigare finns bland annat Klätterverket, Sickla Padel, Sickla Indoor Golf och ett flertal gym etablerade i området.

Skills Academy Football Center är en destination för alla fotbollsentusiaster oavsett kön, ålder och individuell nivå. I april slår de upp sina dörrar i Sickla på en yta om cirka 1.000 kvm. Skills Academy erbjuder allt från individuell teknikträning i matchlika situationer, fysisk funktionell träning, lagträningar, läger och fotbollskalas.

Dessutom kommer Skills Academy att bedriva fritidsverksamhet, med syfte att skapa förutsättningar för barn att få ett liv i rörelse.  Verksamheten är auktoriserad av Nacka kommun som pedagogisk barnomsorg för barn i årskurs F-6. Skills Academy välkomnar barn redan under våren 2021 och finns som valbart alternativ i Nacka kommuns e-tjänst.

– Vi är väldigt glada att äntligen kunna öppna i Sickla. Det finns ett mycket stort fotbollsintresse i Nacka med omnejd och vi hoppas att vi kan vara ett bra komplement till alla fina klubbar och en bra partner till alla fotbollsspelare runt omkring. Skills Academy är till för såväl nybörjare som proffs. Genom vår patenterade träningsmodell TOCA training kan vi erbjuda 500 kvalitativa boll-touch på 50 minuter, vilket motsvarar cirka tio vanliga träningspass. Träningspassen hålls alltid av en av våra utbildade instruktörer, säger landslagsveteranen med 148 landskamper, Anders Svensson, delägare och rektor på Skills Academy. Vi brinner för fotboll och att barn och ungdomar ska röra på sig och ha roligt samtidigt. Därför är vi också extra stolta över att öppna Sveriges första aktivitetsfritids i Sickla, avslutar han.

– Vi är jätteglada att Skills Academy Football Center väljer att etablera sig i Sickla. Att kunna erbjuda möjlighet till hälsofrämjande aktiviteter, inte minst för barn, är något vi tycker är viktigt, säger René Stephansen, fastighetschef för Sickla på Atrium Ljungberg. Etableringar av detta slag är helt i linje med hur vi utvecklar Sickla, där upplevelser och möjlighet till en aktiv livsstil ligger vägg i vägg med arbetsplatser, bostäder, kultur, service och handel.

 

 

 


Fastigheten Säbygatan 4, som ägs av Castellum, ligger vid en park i Främre Boländerna. Foto: White Arkitekter

 

 

 




Med förvärv av ytterligare en fastighet i Främre Boländerna stärker Castellum sin ledarposition i Uppsalas mest intressanta utvecklingsområde
.

– Vi ser fram emot att skapa fler attraktiva arbetsplatser som kan locka stadens starkast lysande företag, säger Martin Bjöörn, vd för Castellum Region Stockholm-Norr.

Som största fastighetsägare i området spelar Castellum en central roll i det stadsutvecklingsprojekt där innerstaden och Boländerna knyts samman. Med nya kontorsbyggnader och restauranger blir Främre Boländerna en dynamisk del av den växande stadskärnan i Uppsala.

– Boländerna ligger mer centralt än något annat läge med utvecklingspotential i Uppsala. Vi är väldigt engagerade i denna satsning på näringslivet i landets fjärde stad, säger Robert Ahlstedt, affärsområdeschef Castellum Uppsala. Han ser även att det geografiska läget kan attrahera företag nationellt och internationellt.

När området står klart kan uppåt 11.000 personer komma att verka där. Området ligger idealiskt, direkt öster om järnvägen och Resecentrum, och med snabb access till Arlanda och Stockholm.

– För ProNordic är affären ett kvitto på vårt långsiktiga arbete med att utveckla högkvalitativa byggrätter. Vi är glada över att Castellum nu tar över stafettpinnen och utvecklar fastigheten till sin fulla potential, säger Göran Brocknäs, COO för ProNordic.

I dagsläget äger Castellum 7 fastigheter i Främre Boländerna med en uthyrningsbar yta om cirka 50.000 kvm, en attraktiv portfölj som alltså nu växer med förvärvet av fastigheten Boländerna 11:1 på Säbygatan 4, som ligger vid en av parkerna i området. Planområdet Ställverket är cirka 8,5 hektar stort och omfattar 14 fastigheter med sammanlagt tio olika fastighetsägare. Planen medger byggnader på upp till 36 meters höjd närmast Resecentrum och vid de större parkerna.

 

 

 

 













Utnämningen av Guy Payn (bilden) innebär att han blir Senior Director, Strategic Advisory Services, CBRE Nordics.

Guy Payn kommer närmast från CBRE Asia Pacific, där han verkade i 13 år med att hantera olika regionala och globala konton för CBRE i Hong Kong. Senast arbetade han som APAC Alliance Director för HSBC-kontot och innan dess som Account Director i olika roller för multinationella kunder som Microsoft, Prudential Insurance, Pfizer och Macquarie Bank.

Med bas i Helsingfors kommer Guy Payn att arbeta nära CBRE:s nordiska strategiska rådgivningsteam och han kommer att rapportera till Christer Farstad,  Head of Strategic Advisory Services, Nordics. I sin nya roll kommer Guy Payn att ansvara för strategisk rådgivning till större kunder i hela regionen, med tonvikt på Norge och Finland

Christer Farstad
kommenterar:
– Jag är väldigt glad att ha Guy med oss. Vår förmåga att tillhandahålla den typ av expertis som Guy ger till regionen är en av de viktigaste faktorerna som skiljer oss från våra kunder. Vi ser också fram emot att förbättra våra egna processer och tillvägagångssätt baserat på den erfarenhet Guy har från CBRE APAC.

Guy Payn tillägger:
– Jag är mycket glad över att få gå med i CBRE Nordics Team. Efter att ha flyttat inom CBRE efter 13 år i Hong Kong ser jag fram emot att lära mig det rika affärs- och kulturarvet i regionen. Jag är glad att kunna bidra till den fortsatta tillväxten av de unika funktioner som erbjuds i CBRE:s nordiska plattform via skräddarsydda kundcentrerade råd.

måndag, 15 februari 2021 16:42

Ahlsell öppnar stor butik i Kungens Kurva

 

 

 


Ahlsell öppnar en ny större butik på Tangentvägen 3 i Kungens Kurva den 1 mars 2021.

 

 

 




Den 1 mars 2021 öppnar Ahlsell en ny större butik på Tangentvägen 3 i Kungens Kurva. Ahlsell Workwear och det förvärvade bolaget BAHAB Plåt & Vent flyttar in under samma tak och därmed blir Ahlsellbutiken i Kungens Kurva med sina 5.000 kvm en av Ahlsells största butiker.
I butiken ska det finnas över 20.000 artiklar inom VA, VVS, EL, Förnödenheter, Verktyg & Maskiner, Plåt och Ventilation samt kläder och personlig skyddsutrustning.

Kvalificerad rådgivning av säljare finns placerade runt om i butiken. Det blir gott om parkeringsplatser och lastningsutrymmen.

– Ahlsells långsiktiga satsning på butiksnätverket för professionella yrkeskunder fortsätter. För att ännu bättre kunna tillgodose våra kunders framtida behov utökar vi nu verksamheten ytterligare med en ny modern anläggning i Kungens Kurva. Allt för att göra våra kunders vardag enklare, säger Claes Seldeby,  vd för Ahlsell Sverige AB.