4 juli 2024

Redaktionen

torsdag, 18 februari 2021 11:27

Niam köper Haninge Centrum

 

 

 


Haninge Centrums totala uthyrningsbara arean är drygt 43.000 kvm och fastigheten har 750 parkeringsplatser.

 

 

 







Niam köpte nyligen centrumen som ligger i Tumba, Högdalen och Fruängen i Stockholm. Köpeskillingen var cirka 1,5 Mdr kr och säljare var Citycon. Se länk. Nu har Niam även ingått ett bindande avtal med Grosvenor Europe om köp av Haninge Centrum, som är ett lokalt stadsdelscentrum i Haninge kommun, i direkt anslutning till buss- och pendeltågsstation, cirka 30 minuter från centrala Stockholm. Den totala uthyrningsbara arean är drygt 43.000 kvm och fastigheten inkluderar 750 parkeringsplatser.

Daniel Andersson
, Head of Acquisitions Sverige, säger:
– Haninge Centrum blir ett bra tillskott till övriga stadsdelscentrum i portföljen. Vi ser fram emot att inleda samarbeten med våra hyresgäster och Haninge kommun för att fortsätta utveckla Haninge Centrum till ett levande centrum som möter de vardagliga behoven för våra kunder. Med stöd av stora bostadsutvecklingsprojekt förväntas befolkningstillväxten i närområdet väsentligt överträffa de flesta andra områden i Sverige under de kommande tio åren vilket ger Haninge Centrum fina förutsättningar för att öka antalet besökare och försäljning.

Carl Strufve, Director Nordics på Grosvenor Europe, säger:
– Försäljningen är en del av vår investeringsstrategi och vi kommer att fortsatt aktivt investera i Stockholmsregionen. Vi har sedan förvärvet 2011 arbetat med att utveckla Haninge Centrum till en attraktiv stadskärna och när Niam tar över fastigheten är den i betydligt bättre skick än när vi förvärvade den och med stor  utvecklingspotential. Vi är glada över att Niam delar vår vision för Haninge Centrum”

Beräknat tillträde är under Q1, 2021.

torsdag, 18 februari 2021 10:59

Ten Hotel öppnar i Upplands Väsby

 

 

 


Ten Hotel öppnar i april i år på Johanneslundsvägen 11 i Upplands Väsby. Hotellet får totalt 194 rum, alla med balkonger.

 

 

 







Snart öppnar Ten Hotel i Upplands Väsby, ett nytt hotellkoncept med med stort fokus på träning, sport och hälsa. Byggnaden är signerad Junior Living, som med en industriell byggteknik möjliggjort ett snabbt uppförande, nytänkande och kostnadseffektivitet. Ten Hotel Upplands Väsby, som ska vara det första hotellet av tio, öppnar i april 2021.

Ten Hotel är ett modernt och prisvärt hotellkoncept som bygger på personlig och digitaliserad service, hållbara material, design och miljövänlig teknik. Funktion, innovation, kvalitet och service är ledorden i utvecklingen av konceptet. Ten Hotel i Upplands Väsby, med restaurang och bar, ska bli varumärkets flaggskepp

Det nya hotellkonceptet bygger på Junior Livings byggteknik i samarbete med Andreas Martin-Löf Arkitekter.

Hotellet har 194 rum, alla med balkonger, Wifi, välplanerad belysning och individuella klimatanläggningar. Hotellets större studios har mindre kök med diskmaskiner. Hotellet erbjuder ett modernt gym på 100 kvm med bastu, och intill hotellet ligger ett nytt padelcenter. Det är nära till golfbanor samt spår för löpning, skidåkning och andra fritidsaktiviteter. In- och utcheckning sker digitalt, men värdar finns tillgängliga dygnet runt. I lobbyn finns även Ten Café, som erbjuder frukost för självservering samt lättare förtäring under dygnet. Restaurang och bar öppnar under våren. 

Allt började år 2018 när hotellets grundare: Joakim Gip, Charlotte Blum och Stefan Wahlén, kom över ett byggprospekt gällande en tomt i Upplands Väsby som Junior Living förvärvat. Företaget presenterade ett koncept som passade dess utvecklade produktionsteknik.

– Efter 30 års affärsresande runt om i världen, ofta på medelklasshotell, vill man bo bra. Med vår affärsidé vill vi bevisa att lågt pris kan vara synonymt med hög kvalitet. Junior Livings kvalitativa och effektiva industriella byggteknik i kombination av funktionell design passar vår vision om att skapa en bättre vardag borta från hemmet, säger Joakim Gip.

– Jag ser modulärt byggande som en möjlighet snarare än som en begränsning. När jag fick höra idén om att skapa ett nytt hotellkoncept, som var hållbart och klimatsmart, och få bidra till en bättre och prisvärd upplevelse, öppnades en möjlighet till att skapa en ny och annorlunda arkitektur med vårt egenutvecklade byggsystem. Det ska inte behöva vara dyrt för att bo bra borta, säger arkitekt Andreas Martin-Löf.

Fakta Ten Hotel Upplands Väsby
Rumskategorier: Economy med enkelsäng, Premium double, Premium King, Studio 23 kvm med pentry, Studio 20 kvm, Ten Student: 23 kvm. Klimatanläggning. Wifi i samtliga rum. Gym 100 kvm. Bastu. Ten Café. Ten Restaurang (öppnar våren 2021). Fri parkering. Laddningsstolpar för el-bil. Byggentreprenör och hyresvärd Junior Living. Adress: Johanneslundsvägen 11 i Upplands Väsby.

 

 

 


Didde Kristensen, Head of Investor Relations på NREP.

 

 

 







Bouwinvest Real Estate Investors investerar 100 MEUR i prisvärda hyresbostäder för medelinkomstfamiljer, vårdhem och logistik i Norden på uppdrag av sitt europeiska mandat. Den lokala samarbetspartnern för Bouwinvest är NREP i Norden. NREP med säte i Köpenhamn driver projekt i ledande stadscentrum i Köpenhamn, Stockholm, Helsingfors, Oslo och Göteborg.

Förvärvet exemplifierar Bouwinvests strategi att investera i fastighetssektorer som kan dra nytta av långsiktig demografisk utveckling och av megatrender från konsumenter. Norden lider av brist på prisvärda hyresbostäder för medelinkomsttagare. En åldrande befolkning driver efterfrågan på hälso- och sjukvårdsanläggningar i regionen, medan logistiksektorn drar nytta av tillväxten inom e-handel.

Robert Koot
, chef för europeiska investeringar på Bouwinvest, säger:
– Vi strävar efter att öka våra förvaltade tillgångar i Europa för vår klient bpfBOUW till 1,8 miljarder euro i slutet av 2023 och vi kommer att fokusera våra ansträngningar på att skapa värde både ekonomiskt och socialt vad vi på Bouwinvest kallar verkligt värde för livet. Underbyggda av långsiktiga trender genererar våra investeringar stabil avkastning för våra investerare, samtidigt som samhället i sin helhet gynnas.

– NREP är en utmärkt partner för oss i den här regionen och de starka underliggande marknadsfundamenten i de sektorer vi riktar oss till kommer att hjälpa oss att förverkliga vårt mål att generera en solid och attraktiv utdelning för vår kund, tillägger Jasper Petit, Senior Portfolio Manager på Bouwinvest


– Vi är mycket glada och hedrade över att välkomna Bouwinvest som investerare i NREP Income +. Det är ett nöje att arbeta med en investerare som också har höga krav, ett starkt fokus på hållbarhetsagenda samt en långsiktig anpassning till vårt eget företag när det gäller Bouwinvests mål att förbättra den byggda miljön till förmån för kunderna, samhällen och städer, avslutar Didde Kristensen, Head of Investor Relations på NREP.

torsdag, 18 februari 2021 10:11

Colliers hyr ut åt Rydebrinks Fastigheter

 

 

 


Colliers gör tre uthyrningar åt Rydebrinks Fastigheter i Östergärde industriområde på Hisingen i Göteborg.

 

 

 







Colliers samarbete med Rydebrinks Fastigheter har resulterat i tre uthyrningar i Östergärde industriområde på Hisingen i Göteborg. Det är ASM Nordic Måleri AB som flyttar in på en yta om 120 kvm samt Autoshop Göteborg AB och Sadik Fashion som kommer att förhyra 180 respektive 200 kvm.

Mikael Wallner
, Head of Leasing and Industrial & Logistics på Colliers, säger:
– Detta är ett i bevis på hur ett bra samarbete mellan en uppdragsgivare och Colliers kan leda till kvalitativa och snabba uthyrningar. Via vårt kontaktnät och intensiva arbete finner vi den typ av hyresgäster som fastighetsägaren önskar, i detta fall tre hyresgäster som passar väl in i blandningen av hyresgäster i Östergärde.

Rydebrinks Fastigheter äger, utöver fastigheterna i Östergärde industriområde, även fastigheter i Amhults industriområde i Torslanda samt i Lerum utanför Göteborg.

Ansvarig projektledare hos Colliers var Jonas Bodwall.

 

 

 


Planprogrammet för Åkers Runö i Åkersberga bedöms har en detaljplanestart under år 2021. Fullt utvecklad skapas i området en byggrätt om cirka 45.000 kvm BTA.

 

 

 







Scandinavian Property Group (SPG) har tecknat avtal med Trottel Holding AB om förvärv av verksamhetsområde beläget i direkt anslutning till Roslagsbanan och pendelstationen Åkers Runö. Området är idag fullt uthyrt till olika verksamheter innehållande sex fastigheter.

– Vi är väldigt glada över att genomföra vårt första förvärv i Österåkers kommun. Detta blir ytterligare ett projekt där vi utvecklar bostäder och viktiga samhällsfunktioner i ett stationsnära läge. Projektet adderas till vår portfölj för Storstockholm där vi nu har cirka 2.300 bostäder under pågående utveckling. Det ska bli mycket spännande att driva detaljplanen och genomförandet av ett funktionsblandat område, säger Carl Zetterqvist, vd för SPG i Sverige.

– Vi realiserar delar av områdets byggrättspotential och är glada att SPG nu fortsätter arbetet med utvecklingen av denna nya attraktiva stadsdel i Österåker, en aktör som ser platsens fulla potential precis som vi, säger Thomas Stannow Lind, huvudägare i Trottel Holding AB.

Området är utpekat som utvecklingsområde enligt översiktsplanen och erhöll ett positivt planbesked 2017, området är del i pågående arbete i planprogrammet Åkers Runö och detaljplanestart bedöms bli påbörjat under år 2021.  Målsättningen är att utveckla området till en trygg plats där många olika funktioner inkluderas bland annat bostäder, kontor, handel, förskola, äldreboende, padelbanor och utegym. Fullt utvecklad skapas en byggrätt om cirka 45.000 kvm BTA där många olika funktioner kommer inkluderas.

– Vi ser fram emot att Åkers Runö utvecklas till en funktionsblandad stadsdel med en trygg station och att ytterligare en exploatör etablerar sig i kommunen, säger Fredrik Nestor, chef mark och stora projekt i Österåkers kommun.

Advokatfirman Schjødt har varit legal rådgivare åt SPG

 

 

 

 













Rekryteringen av ​Jonas Thimberg (bilden) innebär att blir Hifabs nya marknadsområdeschef Syd. Han kliver in i företaget precis när en ny långsiktig strategi lanseras och hans erfarenhet inom företagstillväxt kommer väl till pass på Hifabs resa framåt.

– Jag har tidigare varit ansvarig för flera verksamheter där tillväxt har legat i fokus. Min filosofi är relativt enkel; i grund och botten måste alla känna att de kan vara med och påverka, känna samhörighet, vara sedda och hörda samt se samma målbild, säger Jonas Thimberg.

Jonas Thimberg har bland annat jobbat 18 år på Rejlers i olika roller så som regionchef, divisionschef, vice vd och vd.

– Jag brukar säga att eftersom jag har varit ledare i drygt 20 år under många konjunkturcykler så har jag varit med om det mesta. En framgångsfaktor för att lyckas med god tillväxt är att få hela affärsflödet att hänga ihop genom insiktsfull kundutveckling, rätt behovsanpassat erbjudande samt effektivt sälj och professionell leverans, säger Jonas Thimberg.

Hifabs marknadsområde Syd inkluderar Göteborg och Malmö.

Hifab erbjuder tjänster för projektledning och strategisk rådgivning inom bygg- och anläggningsbranschen. Företaget grundades redan 1947 och är noterat på Nasdaq First North Growth Market. Koncernen har cirka 300 medarbetare fördelade på 12 kontor i Sverige, 2 internationella kontor och projektverksamhet i ett tiotal länder. Omsättningen är cirka 360 Mkr.

onsdag, 17 februari 2021 13:41

Veidekke byggstartar Cederhusen i Hagastaden

 

 

 


Cederhusen är under uppbyggnad vid den nya tunnelbaneavfarten i Hagastaden. Slutfört kommer Cederhusen att bestå av två kvarter med totalt fyra bostadshus i 10–13 våningar byggda över tunnlar för motorväg E4/E20.

 

 

 






Veidekke påbörjar byggandet av ett nytt delprojekt i Cederhusen, som blir Stockholms första bostadsområde i massivt trä. Projektet, med inflyttning under hösten 2022, utgör den sista delen av ett tvådelat nyckelfärdigt kontrakt för Folkhem med ett kontraktsvärde på cirka 108 Mkr.

Cederhuset består av två kvarter, och nu börjar byggandet av det andra huset i första delen. Den kommer att ha tio våningar över marken, varav de åtta högsta kommer att byggas i massivt trä och de två nedre i betong med fasad av cederfaner. Träbyggnader binder koldioxid, väger mycket mindre och är tystare att bygga och bo i.

– Vi är nöjda med mottagandet projektet har fått på marknaden, vilket gör det möjligt att utöka hela första kvartalet på en gång. Det är ett helt unikt projekt och en viktig symbol för Folkhem och att bygga i trä. Veidekke har tydliga och höga ambitioner för projektet och har fått ett superteam på plats. Detta åtagande lovar bra för projektgenomförandet och för ett område som kommer att pryda Stockholm och för alltid vara det första massiva träområdet i innerstaden, säger Anna Ervast Öberg, affärs- och produktutvecklingschef på Folkhem.

– Vi är mycket glada över möjligheten att fortsätta att använda den expertis vi har byggt upp genom detta stora och viktiga projekt. Jag är stolt över att se det växa och jag ser fram emot att delta i det samarbete och engagemang som har gjort projektet möjligt, säger David Grimheden, teknisk och miljöchef på Veidekke Sverige.


 

 

 


Studentbostäder i Sverige köper 349 studentbostäder i Jönköping av Vasaparken och Urban Properties. Bild:
Urban Properties

 

 

 





Studentbostäder i Sverige har ingått avtal om att förvärva fastigheten Jönköping Vikingen 1 från Träbyn Invest AB, ett samriskföretag (s.k. joint venture) mellan Vasaparken och Urban Properties, där 349 nyckelfärdiga studentbostäder med gemensamma utrymmen kommer att utvecklas och beräknas färdigställas i etapper under perioden mellan juli 2021 och maj 2022. Fastigheten är belägen i Ekhagen i Jönköping och byggs i fyra etapper ned en total yta om cirka 11.197 kvm och med ett årligt hyresvärde om cirka 21,6 Mkr.

Förvärvet av Fastigheten, vilket sker indirekt genom förvärv av samtliga aktier i Träbyn Fastighets AB är huvudsakligen villkorat av att Målbolagets långivare senast per tillträdesdagen godkänner att bankskuld löper vidare efter tillträdesdagen med Studentbostäder i Sverige såsom ägare till Målbolag. På tillträdesdagen avser styrelsen i Studentbostäder i Sverige att besluta om emission av vederlagsaktierna och som avses att tas upp till handel på Nasdaq First North Premier Growth Market.

Köpeskillingen beräknas till 163 Mkr och den ska betalas dels vid tillträdet, dels i samband med färdigställandet av samtliga byggnader på Fastigheten. Vid tillträdet ska Bolaget erlägga del av köpeskillingen i form av 7 miljoner nyemitterade C preferensaktier i Studentbostäder i Sverige samt en kontant betalning om 27 Mkr. Vederlagsaktierna uppgår till ett beräknat värde om 66 Mkr.

– Med det här förvärvet etablerar vi oss nu i Jönköping, en viktig och växande studentstad. Efter en period där vi arbetat intensivt med sammanslagningen av bolagen känns det bra att nu kunna leverera forsatt tillväxt för våra aktieägare, kommenterar Rebecka Eidenert, för Studentbostäder i Sverige.

– Tillsammans med Vasaparken har vi utvecklat projekt Träbyn och det känns nu glädjande att få genomföra den här affären tillsammans med Studentbostäder i Sverige. För oss har arbetet med det här projektet pågått under flera år i god dialog med Jönköpings kommun. Därför känns det bra att kunna leverera ett klimatsmart hus helt i trä som kommer fortsätta förvaltas av en långsiktig aktör, som vi dessutom ser fram emot att fortsätta vara en del av under deras tillväxtresa framåt, säger Mattias Schultz, vd för Urban Properties AB



 

 

 


Nordisk Renting iköper en fastighet från Active Fastighet, omfattande  4.100 kvm på Lundby nya industriområde i Mjölby.

 

 

 





Nordisk Renting inleder ett samarbete med bygghandelskedjan Optimera i Sverige genom förvärv av en fastighet från Active Fastighet, omfattande  4.100 kvm på Lundby nya industriområde i Mjölby. Optimera i Sverige ägs av den franska koncernen Saint–Gobian.


– Transaktionen är ett naturligt steg då fastigheten inte ligger inom vårt geografiska förvaltningsområde. Vi är också nöjda med att vi fått en köpare som är en professionell och långsiktig partner, säger Patrik Sarin, vd för Active Fastighets.

Den förvärvade fastigheten är en industri/handelsbyggnad som färdigställdes i maj 2020. Fastigheten omfattar cirka 4.100 kvm uthyrningsbar byggnad och mark om totalt cirka 10.000kvm. Ett 15-årigt hyresavtal har tecknats med Optimera Svenska AB.

‒ Vi är mycket glada över att etablera ett samarbete med såväl Optimera som Active Fastighet, säger Caroline Bertlin, vd för Nordisk Renting. Affären ger oss en möjlighet att bredda vårt långa norska samarbete med Saint-Gobain gruppen till att även täcka Sverige.

onsdag, 17 februari 2021 12:48

Rekordförlust om 5,95 Mdr kr för Scandic

 

 

 


Jens Mathiesen, vd och koncernchef för Scandic Hotel Group.

 

 

 





Det är verkligen tufft för Scandic. Under helåret 2020 minskade nettoomsättningen med 61 procent till 7.470 Mkr (18.945) och justerat EBITDA sjönk till  –1 503 Mkr (2.046). Erhållna hyresrabatter under året uppgick till 196 Mkr och erhållna statsstöd blev 726 Mkr för hotellkedjans totalt 265 hotell och 53.003 hotellrum. Men av 241 hotell som ägs av Scandic eller bedrivs med hyres-eller managementavtal var omkring hälften stängda per den sista december 2020. RevPAR, (Revenue Per Available Room, intäkter per tillgängligt rum) rasade under helåret till botten med 285 kr (727). 

Den svaga omsättningen innebar att medelantalet anställda i koncernen minskade kraftigt till 6.152 per 31 december 2020 jämfört med 11.666 per 31 december 2019. Vid slutet av år 2020 var motsvarande cirka 3.300 heltidsanställda permitterade. Scandic har efter förhandlingar med hyresvärdarna nått överenskommelser om hyresreduktioner på upp till 900 Mkr, framförallt för 2020-2022, varav merparten avser 2021.

Det fjärde kvartalet 2020 blev svagt då nettoomsättningen minskade med 71 procent till 1.377 Mkr (4 831).  Beläggningsgraden sjönk till 23 procent i kvartalet, på grund av ökad smittspridning och skärpta myndighetsrestriktioner på samtliga marknader.

Justerat EBITDA minskade stort till –282 Mkr (504). Kvartalsresultatet påverkades positivt av erhållna statliga stöd om 226 Mkr och hyresrabatter om cirka 180 Mkr.

Värdet på tillgångarna minskade till 38.283 Mkr (43.509) med ett eget kapital som sjönk till 2.071 Mkr (6.601). I dagsläget uppgår tillgänglig likviditet, inklusive kreditlöften, till omkring 1.400 Mkr.

I en kommentar rapporten säger, vd och koncernchef Jens Mathiesen:
– Det senaste året har varit extremt utmanande för hela hotellindustrin. Som vi tidigare meddelat sjönk vår beläggningsgrad till 23 procent i det fjärde kvartalet till följd av ökad smittspridning och skärpta restriktioner. Beläggningen har i december och januari varit omkring 15 procent, till viss del påverkat av att vi valde att stänga omkring hälften av våra hotell runt jul och nyår. För februari förväntas beläggningsgraden uppgå till omkring 18 procent. 

– Vi är övertygade om att hotellmarknaden kommer att återhämta sig under 2021.  I takt med att vaccinationerna genomförs utgår vi från att restriktionerna lättas vilket kommer att möjliggöra ökat resande, sport-och kulturevenemang och möten. Initialt räknar vi med att efterfrågan kommer att vara driven av intra-nordiskt resande, vilket normalt utgör drygt 80 procent av Scandics totala gästnätter.

– I det korta perspektivet kommer efterfrågan helt avgöras av i vilken takt restriktionerna lättas. Vi räknar med en återhämtning där beläggningen ökar månad för månad, främst drivet av nationellt och intra-nordiskt fritidsresande kombinerat med gradvis ökning av affärsresor och möten för våra nordiska kunder. Vi räknar med att takten i återhämtningen gradvis kommer att öka och att beläggningen under sommaren blir högre än vad den var under motsvarande period föregående år. Avgörande för detta scenario är att smitto – och dödstalen fortsätter att minska innan vaccinationerna är genomförda till sommaren.

– Scandic har agerat snabbt och kraftfullt under krisen. På kort tid halverade vi kostnadsbasen vilket tyvärr påverkat tusentals medarbetare. Under de senaste månaderna har vi lagt stor kraft på att träffa överenskommelser med hyresvärdarna för att reducera hyreskostnaderna. Vi har åstadkommit reduktioner på upp till 900 Mkr samtidigt som vi också senarelagt planerad öppning för några av hotellen i vår pipeline för 2021. Vi arbetar fortsatt aktivt med att optimera vår hotellportfölj och pipeline. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till de fastighetsägare som bidragit och för de statliga stöd som vi erhållit under detta mycket speciella år.

 

– Med kraftigt sänkt kostnadsnivå kombinerat med vår effektiva operationella modell har Scandic alla förutsättningar att nå en god lönsamhetsnivå när efterfrågan kommer tillbaka, även om beläggningen förväntas vara lägre än vad den var alldeles innan pandemin. Scandic har ett attraktivt hotellerbjudande som riktar sig till breda målgrupper vilket gör oss väl positionerade för en återhämtning i marknaden.

– I takt med att beläggningen ökar kommer det kassamässiga utflödet att minska och vi bedömer fortsatt att vi har kapacitet att generera positivt kassaflöde vid en beläggningsgrad runt 50 procent. Vi kommer inom kort presentera en lösning i syfte att stärka vår finansiella ställning som är förankrad hos våra huvudägare.