4 juli 2024

Redaktionen

 

 

 


Ett nytt kultur- och bildningscentrum i Gävle, vy mot entréfasaden vid Slottstorget. Illustration: Nyréns Arkitektkontor

 

 







Gävle kommun går vidare med planerna på ett nytt kultur- och bildningscentrum mitt i stan. Under en pressträff den 19 februari visade kommunen och Nyréns Arkitektkontor upp illustrationer av den nya byggnaden. Nyréns tilldelades uppdraget i april 2020 och har sedan dess utvecklat den nya mötesplatsen som kommer att innehålla bland annat stadsbibliotek, konsthall, hörsal, café, bio och ytor för kreativt skapande och studier. Byggnaden ska samspela med både den lägre bebyggelsen i Gamla Gefle och mot det öppna offentliga stadsrummet vid Slottstorget.

– Det känns otroligt roligt att jobba med en offentlig byggnad av den här karaktären, men såklart är det också väldigt utmanande. Därför har samarbetet med våra beställare och teamet på Nyréns varit ovärderligt. Vi diskuterar, utreder och prövar allt vi gör tillsammans. Den här byggnaden är framför allt en mötesplats, ett vardagsrum, där gävleborna och många fler kan umgås, inspireras och lära. Jag ser fram emot att se den färdiga byggnaden och hur den kommer att användas, säger Johan Forsman Sachs, uppdragsansvarig arkitekt på Nyréns Arkitektkontor.

Den totala ytan, cirka 8.600 kvm, är fördelat på fem våningsplan. Målsättningen är att bygget ska vara klart 2023. Beställare är Gävle kommun.



 

 

 


HKScans fabrik i Vanda tillverkar cirka 50 miljoner kilo måltider och bearbetade köttprodukter årligen. Nästan 120 miljoner kilo produkter levereras årligen till kunderna via logistikcentret i området. Nästan 700 yrkesverksamma inom livsmedelsindustrin arbetar i fabriken i Vanda, norr om Helsingfors.

 

 







HKScan säljer marken och byggnaderna till sin fastighet i Vanda, norr om Helsingfors, till Sagax Finland Asset Management för totalt 77 MEUR, cirka 801 Mkr. Transaktionen har ingen betydande inverkan på HKScans resultat för innevarande år. Förvärvet 51.000 kvm logistik- och produktionslokaler i Vanda, 20 minuter norr om centrala Helsingfors, från livsmedelsbolaget HKScan. Investeringen uppgår till motsvarande 800 miljoner kronor. Tillträde beräknas ske den 1 mars 2021.

I samband med tillträdet kommer HKScan att ingå ett 20-årigt hyresavtal. Bashyran uppgår till motsvarande 51 Mkr. Under 2020 omsatte HKScan 17,9 Mdr kr och hade 7.000 anställda.

Förvärvet omfattar sammanlagt 51.000 kvm uthyrningsbar area samt 92.000 kvm friköpt mark. Lokalerna används bland annat för lager- och distributionsändamål, produktion samt för tillhörande administrativa funktioner. De är belägna intill Finlands största köpcentrum, ”Jumbo”, samt i direkt anslutning till Ringled III (E18) och 5 minuter från Helsingfors-Vanda flygplats.


– Vi köpte tomten Vanda våren 2020 för att säkerställa kontinuiteten i vår verksamhet eftersom enhetens tekniska ekonomiska liv kommer att fortsätta långt in på 2030-talet. Vi har letat efter utbyggnad av fastigheten och vi har nått den lösning som nu tillkännagivits, eftersom den möjliggör långsiktig affärsutveckling i Vanda. Fastighetsförsäljningen möjliggör också en betydande minskning av HKScans räntebärande lån, säger HKScans vd Tero Hemmilä.

Med transaktionen kommer strukturen i HKScans finansiering att diversifieras. Leasingskulder för den långtidsavtal som nu överenskommits redovisas dock i företagets balansräkning som en leasingskuld i enlighet med IFRS. Som ett resultat kommer avtalet att minska företagets nettoskuld med cirka 10 miljoner euro och nettoskulden per aktie med 10 euro. Hyresavtalet som HKScan kommer att betala för Vanda kommer att uppgå till cirka 5 miljoner euro per år.

– Det långsiktiga hyresavtalet möjliggör långsiktig affärsutveckling i form av både nya former av livsmedelsproduktion och kundleveranser nära den växande konsumentkoncentrationen i Finlands huvudstad. Kortare leveransavstånd kommer att bli allt viktigare med tanke på miljöaspekter. Dessutom ger Vantaas läge och logistiska förmåga en intressant plattform för partnerskap med andra livsmedelsföretag, säger vd Tero Hemmilä.

HKScan förvärvade tomten i Vanda i april 2020 från LSO Osuuskunta med hjälp av förköpsrätten i markhyresavtalet. Köpeskillingen var cirka 36 miljoner euro för tomtmarken och motsvarade det erbjudande LSO Osuuskunta hade fått från en tredje part. Förutom marken omfattar nu transaktionen även byggnaderna på fastigheten.

 

Sagax har utöver förvärvet i Vanda köpt tre fastigheter i Paris i tre separata transaktioner. Sagax sammanlagda investering uppgår till motsvarande 115 Mkr. Fastigheterna har en sammanlagd uthyrningsbar area om 10.300 kvm huvudsakligen bestående av lokaler för lager- och industriändamål. Årshyran uppgår till motsvarande 8,3 Mkr. Hyresavtalens genomsnittliga återstående löptid uppgår till 4,9 år.

Vid fastighetsförvärv i Frankrike har berörda kommuner förköpsrätt. Tillträde avseende investeringarna i Frankrike beräknas ske under det andra kvartalet 2021 efter att erforderliga tillstånd erhållits.

fredag, 19 februari 2021 12:46

Villa Dagmar, vid Saluhallen, öppnar i maj

 

 

 


Hotellets 70 rum och sviter har en innergård med restaurang Villa Dagmar, som drivs i ett samarbete med stjärnkrögarna Daniel Höglander och Niklas Jönsson.

 

 

 


Entrén till hotellet på Nybrogatan, intill Östermalms Saluhall.

 

 

 


Taket till gården för Villa Dagmar är glasat.

 







Den 6 maj 2021 öppnar boutiquehotellet Villa Dagmar portarna intill Östermalms Saluhall.  Hotellet, som renoverats och byggts om under ledning av arkitekterna på Tengbom, ligger i en fastighet i jugendstil. Villa Dagmar ägs och drivs av grundarna till Hotel Diplomat, familjen Malmström, som sedan 30-talet drivit hotellverksamheter i fyra generationer.

– Med Villa Dagmar får Hotel Diplomat en syster med rötter i en stolt och ansedd hotelltradition. Samtidigt är det ett hotell som skriver sin egen historia med nya idéer och koncept. Vi har särskilt tänkt på de mest kräsna resenärerna som ställer höga krav på kvalitet och bemötande. För oss, som vuxit upp i en hotellägarfamilj, känns det extra roligt att få lägga grunden till en ny institution i Stockholm. En pulserande och exklusiv mötesplats för såväl världsresenärer som Stockholmare – precis som Dagmar själv hade önskat, säger Anna Cappelen, arbetande styrelseordförande och delägare i Hotel Diplomat och Villa Dagmar.

Bakom hotellets inredning står Anna Cappelen och inredningsarkitekten Per Öberg som tillsammans med inredaren Helena Belfrage. Inspirationen har de hämtat från sina resor runt om i Europa. Villa Dagmar blir ett hotell med skandinavisk design, internationella möbelklassiker samt exklusivt ritade möbler av Per Öberg.

Hotellets 70 rum och sviter får utsikt över Nybrogatan eller innergården, hotellets hjärta, som för tankarna till en italiensk piazza med en mat- och vinbar, omgiven av en restaurang, en kombinerad koncept- och blomsterbutik, ett spa samt md direktanslutning till Östermalms Saluhall. Restaurang Villa Dagmar, som drivs i ett samarbete med stjärnkrögarna Daniel Höglander och Niklas Jönsson (grundarna av Michelin-restaurangen Aloë och Rinos Bodega) får en internationell atmosfär. Menyn präglas av medelhavsköket med många små rätter.

– Med restaurangen vill vi skapa en modern och tidlös klassiker. Några av våra ledord är Including Contemporary Gastronomy och The Real New Nordic. En meny som inbjuder till spontanitet och lekfullhet, säger Daniel Höglander och Niclas Jönsson.

Namnet Villa Dagmar är en hyllning till Dagmar Bergsten, en kvinna, med släktband till familjen Malmström. Interiören är inspirerad av Karl och Dagmar Bergstens privata bostad i Båstad, influerad av renässanspalatset Villa d’Este utanför Rom och San Michele på Capri, som uppfördes av Axel Munthe.


 

 

 


Över hälften av Niams lägenheter i Näsby park är sålda. Mitt i området finns Näsby Slott med anor från år 1665. Slottet erbjuder nyrenoverade hotellrum och mötesrum för konferens och den nya restaurangen Lilla Slottskrogen.

 







Det går bra för Niam och utvecklingen av Näsby Slottspark. Området ligger vackert intill Näsbyviken i Täby, endast 20 minuter från centrala Stockholm. Drygt hälften av bostäderna är redan sålda. De första flyttade in under våren 2020 och inom kort är det dags att välkomna ytterligare nya grannar i ett nytt kvarter.

Catharina Nordenberg
har som projektutvecklare på Niam hållit i trådarna under arbetet och hon ser ett stort värde av utvecklingen som gjorts, både för boende och närområdet. Hon säger: 

– Utvecklingen och försäljningen av de 350 nya bostäderna går väldigt bra. Det känns även fantastiskt att de som flyttat in meddelat att de stortrivs. Med områdets natursköna läge vid vattnet, Näsby Slott med sin barockträdgård samt närhet till många fritidsaktiviteter är Näsby Slottspark verkligen ett unikt bostadsområde. En viktig del i utvecklingen har för oss varit att bevara områdets natur och genomföra en varsam renovering av slottet för att områdets charm och historia ska bestå. Vi har gjort Näsby Slottspark mer tillgängligt för allmänheten och det är nu en levande plats dit många i närområdet söker sig. Genom att ta vara på områdets fulla potential med dess unika förutsättningar är utvecklingen av Näsby Slottspark ett bra exempel på hur vi på Niam arbetar i projekt. 

Mitt i området finns Näsby Slott med anor från år 1665. Slottet erbjuder nyrenoverade hotellrum och mötesrum för konferens och den nya restaurangen Lilla Slottskrogen. I dagarna står även ett nybyggt spa redo att ta emot besökare. Då lokalerna är stora erbjuds det enkelt sociala sammanhang med god distans mellan sällskapen.

Förutom närhet till aktiviteter som golf och båthamn erbjuds även kajakuthyrning, Nordic Kayaks, vid vattnet och fika samt lättare lunch serveras på Lunas Café som huserar i den gamla trädgårdsmästarbostaden. Niam har även tecknat avtal med en stor gymaktör och de befintliga lokalerna ska renoveras sommaren 2021.

Längs området löper en strandpromenad som snart även kommer rustas upp av kommunen med bättre belysning och bänkar. Likaså kommer nya bryggor vid vattnet och en stor lekplats snart att erbjudas.

En lösning med närvärme tillhandahåller alla byggnader i området med värme där drygt 80 procent av den förnybara energin kommer från berggrunden och ytvattnet i Näsbyviken samt från sol och vind. En koldioxidneutral bioolja från växtriket används under de allra kallaste dagarna och som reserv.

I utvecklingen ingår även ett vårdboende som såldes till Estea, med överlämning under Q4 2020.


Utvecklingen av Näsby Slottspark

1. Södra Parken 1 – Försäljning pågår, 25 procent sålt. Byggnation påbörjad. 2. Södra Parken 2 – Slutsåld med inflyttning februari – april 2021. 3. Södra Parken 3 – 10 lägenheter kvar med inflyttning maj och juni 2021
4. Norra Parken 1 – Slutsåld och inflyttad våren 2020. 5. Norra Parken 2 – 20 lägenheter kvar med inflyttning i början av 2022. Byggnation påbörjad.

 

 

 


Volymstudie från ett jämförelseförfarande om Västra Hagastaden med kvarter 39 inringat i rött. Markanvisningen avser 20.000 kvm BTA kommersiellt med inriktning mot Life Science samt 80 talangbostäder om 6.000 kvm BTA.

 

 







Vectura har erbjudits markanvisning av Stockholm stad som avser kvarter 39 beläget i Västra Hagastaden. Markanvisningen ger Vectura möjligheten att utveckla CampusF, Stockholms innovativa pulsåder, ett nytt innovationsdistrikt som bidrar till mer Life Science i Hagastaden och regionen.

Temat för CampusF är lära om livet och Vecturas löfte är från läxhjälp till Nobelpris. CampusF byggs av fyra delar som skapar synergier: inkluderande möten, Life-Lab, kontor för nytänkare och yteffektiva talangbostäder. Kvarteret kommer bli en ny mötesplats för ungdomar från hela regionen, studenter, forskare, närboende, start-ups och ambitiösa företag. På CampusF är ambitionen att skapa känslan av det stora vardagsrummet som öppnar upp för ökad social integration, inspirerar till högre studier samt med ett stort fokus på kost, hälsa och livskvalitet.

– Inom kvarter 39 har vi möjlighet att skapa Nordens Kendall Square, det vi kallar CampusF. Här förenas ett helt nytt sätt av social- och kulturell hållbarhet med innovationskraften inom Life Science. Vår vision är att skapa en plats som är bryggan mellan expats och Stockholmare, ung och erfaren, student och forskare, start-ups och branschledare. En plats som bidrar till nästa generations nobelpristagare. Det unika är att skapa både arbetsplatser i världsklass och bjuda in till innovation för alla, säger Micael Averborg, affärsenhetschef kommersiellt på Vectura.

Beslut om godkännande av markanvisningen togs i exploateringsnämnden den 18 februari 2021. Markanvisningen avser 20.000 kvm BTA kommersiellt med inriktning mot Life Science samt 80 talangbostäder om 6.000 kvm BTA.  Nästa steg i processen är starten inför parallella arkitektuppdrag som underlag för detaljplaneprocessen, vilket genomförs i nära samverkan med Stockholms stad och Västra Hagastadens övriga byggherrar.

Vectura ägs av Patricia Industries som är en del av Investor.


fredag, 19 februari 2021 10:55

Mikael Rånes utses till vd för Amasten

 

 

 


Mikael Rånes, (bilden t v) blir vd för Amasten och Mattias Lundgren (bilden t h) blir CFO och vice verkställande direktör för bolaget.

 

 







Styrelsen för Amasten Fastighets meddelar att den har utsett Mikael Rånes som verkställande direktör och Mattias Lundgren som CFO och vice verkställande direktör för bolaget. Mikael Rånes tillträder omgående.

Mattias Lundgren
, civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm, kommer senast från SSM där han varit vd och koncernchef. Han tillträder i den nya rollen den 1 mars 2021.

Hans Ragnarsson, nuvarande CFO och vice vd och Sebastian Schönström, nuvarande finanschef, har meddelat styrelsen att de avslutar sina anställningar till hösten.

– Som ordförande för Amasten och tidigare ledamot i SSM:s styrelse känner jag Mikael och Mattias väl. Med Mikaels långa erfarenhet inom fastighetsbranschen i kombination med Mattias gedigna erfarenhet från bostadsutveckling i noterade bolag har jag stark tilltro till Amastens fortsatta utveckling, säger Bengt Kjell, styrelseordförande för Amasten.

– Det känns som ett naturligt steg att överta ledningen för bolaget. Med förvärvet av SSM tar vi nästa steg i Amasten utveckling och jag ser fram emot att göra det tillsammans med Mattias, säger Mikael Rånes, vd för Amasten.

Amasten köper av Rånes Management AB, som ägs av Mikael och Lena Rånes, totalt 8 fastigheter i Skövde och Mariestad, med ett sammanlagt årligt hyresvärde om cirka 6 Mkr.
Köpeskillingen baseras på att fastigheterna har ett sammanlagt överenskommet marknadsvärde om 93,5 Mkr. Köpeskillingen ska delvis betalas med 1,5 miljoner nyemitterade stamaktier i Amasten, vilka ska emitteras till en teckningskurs om 8,35 kronor per stamaktie.

Samtidigt med utnämningar av Mikael Rånes och Mattias Lundgren publicerar Amasten sitt bokslut. För helåret 2020 ökade hyresintäkterna till 502 Mkr (398) med ett driftsöverskott som steg till 265 Mkr(192). Förvaltningsresultat för fastigheter ökade till 150 Mkr (71).

Årets resultat steg till 574 Mkr (424), motsvarande 1,04 kr per stamaktie (1,34)
. Substansvärdet per stamaktie ökade till 7,88 kr (6,64). Direktavkastningen minskade till 3,4 procent (3,9) och överskottsgraden uppgick till 52,9 procent (48,3).

Fastighetsvärdet, inklusive nyproduktion steg till 9.966 Mkr (6.431). Belåningsgraden minskade till 49,2 procent (50,9) med en räntetäckningsgrad som steg till 2,0 gånger (2,1).

torsdag, 18 februari 2021 17:33

Hufvudstadens förlust blev –1,46 Mdr kr

 

 

 


Ivo Stopner, vd för Hufvudstaden.

 

 

 







För helåret 2020 minskade Hufvudstaden nettoomsättningen från fastighetsförvaltningen med 7 procent till 1.768 Mkr (1.896), vilket främst förklaras av tillfälliga hyresrabatter samt ökade hyres- och kundförluster för butiker och restauranger till följd av covid-19.

Fastighetsförvaltningens bruttoresultat sjönk till 1.237 Mkr (1.373). Minskningen om 10 procent förklaras främst av lägre hyresintäkter för butiker och restauranger.

Årets resultat efter skatt minskade stort till –1.462 Mkr (3.146), motsvarande –7,13 kronor per aktie (15,25). Minskningen förklaras främst av negativa orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet för fastigheter med en betydande andel butiker och restauranger.

Styrelsen föreslår en utdelning om 2,50 kronor per aktie (3,90). Sänkningen sker mot bakgrund av genomfört aktieåterköp, kommande investeringar och 2020 års lägre resultat.

Fastighetsbeståndet marknadsvärderades till 45,6 Mdr kr (47,7), vilket ger ett substansvärde (EPRA NTA) om 173 kronor per aktie (185). Årets orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet minskade påtagligt med –2.930 Mkr (2.727).

Soliditeten uppgick till 60 procent (62), belåningsgraden netto ökade till 19 procent (16) och räntetäckningsgraden sjönk till 9,1 gånger (11,4).

Hyresvakansgraden vid årets slut steg till 8,2 procent (5,0). Exklusive pågående utvecklingsprojekt ökade hyresvakansen till 6,7 procent (1,7).

torsdag, 18 februari 2021 17:22

Hyrorna för Stockholms allmännytta är klara

 

 

 


Stefan Sandberg blev i september 2019 ny vd för Svenska Bostäder och Stadsholmen efter Pelle Björklund.

 

 

 







Hyrorna för de kommunägda bostadsbolagen Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder i Stockholm är nu klara. Hyresgästföreningen region Stockholm och bolagen hänsköt frågan till Hyresmarknadskommittén som nu har meddelat sitt beslut och en överenskommelse har slutits. Höjning blir 1,75 procent från den 1 mars 2021.

– Jag är glad att vi nu har en överenskommelse så att våra hyresgäster vet vilken hyra de ska betala under 2021. Vårt yrkande var högre, men varje förhandling innebär också kompromissande. Nu kan vi istället ha fullt fokus på att fortsätta utveckla våra bostäder, säger Jonas Schneider, vd för Familjebostäder.

–  Vår ambition var att komma överens och vi var också villiga att kompromissa. Det hade naturligtvis varit bättre att nå en överenskommelse i våra ordinarie förhandlingar, det hade skapat mindre oro för våra hyresgäster än utdragna förhandlingar. Det är ändå bra och viktigt att vi nu har ett besked, säger Anette Sand, vd för Stockholmshem.

– Den årliga hyreshöjningen används till att underhålla våra fastigheter och skapa trygga utemiljöer i våra bostadsområden. Våra hyresgäster är värda bra bostäder och bra service. I det ingår även en trygghet kring vilken hyra man ska betala för sin lägenhet. Det är därför bra att vi nu har ett besked att ge våra hyresgäster, säger Stefan Sandberg, vd för Svenska Bostäder.


torsdag, 18 februari 2021 11:56

CA Fastigheter anställer byggprojektchef

 

 

 


Rekryteringen av Mats Olsson  innebär att CA Fastigheter anställer honom som byggprojektchef i region Malmö. Han kommer att ansvara för att driva nybyggnationsprojekt av såväl bostads- som kommersiella fastigheter, förtätningsprojekt och flertaliga ROT renoveringar inom det befintliga fastighetsbeståndet inom region Malmö.

 

 

 







Rekryteringen av Mats Olsson innebär att CA Fastigheter anställer honom som byggprojektchef. Detta för att stärka bolagets position som en långsiktig fastighetsägare med en vilja att expandera i region Malmö. Mats Olsson började på CA fastigheters den 1 februari 2021.

– Genom att tillsätta en byggprojektchef får vi en ökad möjlighet att snabbare ta den position vi önskar inom regionen. Mats tillträder därmed en viktig nyckelroll. Med sin långa erfarenhet inom byggnation och projektutveckling ser honom som den perfekta kandidaten för uppdraget, säger Remus Cismas, regionchef CA Fastigheter Malmö.

Mats Olsson har en lång och gedigen erfarenhet inom byggbranschen och regionen som helhet. Han har tidigare haft rollen som arbetschef på flertalet entreprenadbolag i regionen och han har därmed en gedigen erfarenhet inom projektutveckling.

– Jag har verkligen sett fram emot att få börja på CA Fastigheter som jag ser som ett gediget bolag med familjär känsla. CA har stora utvecklingsmöjligheter i Skåne. Den första utmaningen blir att kunna resurs sätta alla de projekt vi har i portföljen, säger Mats Olsson, byggprojektchef på CA Fastigheter.

Med Mats Olsson som byggprojektchef kommer bolaget att möjliggöra ytterligare exploatering i regionen. Redan idag har CA Fastigheter flera större byggprojekt igång i Lomma och Malmö kommun. Bland annat den tredje och sista etappen av projekt Strand i Lomma, med byggnation av lägenheter i direkt anslutning till havet med panoramautsikt. Bolaget kommer även att inom kort ha säljstart på ytterligare två projekt inom bolagets område i Lomma Hamn, både äganderätter och bostadsrätter. I Malmö arbetar CA Fastigheter med ett antal detaljplaner, där målet är att starta byggnation av cirka 1.000 bostäder inom 3 - 5 år.

– Vi är mitt inne i en stor förändringsfas på CA Fastigheter i Malmö där vi i stort sett bygger upp ett helt nytt projektteam. Planen är att Mats omgående kommer att rekrytera fler projektledare och på det sättet få möjlighet att utforma sitt eget team från början. Detta kommer att ge en positiv omstart för bolaget i regionen, fortsätter regionchef Remus Cismas.

Mats Olsson, som tillträdde sin tjänst som byggprojektchef 1 februari 2021, kommer att ansvara för att driva nybyggnationsprojekt av såväl bostads- som kommersiella fastigheter, förtätningsprojekt och flertaliga ROT renoveringar inom det befintliga fastighetsbeståndet inom region Malmö.

CA Fastigheter AB med dotterbolag ingår i CA koncernen med moderbolaget Claesson & Anderzén AB som grundades redan 1912. CA Fastigheter har en fastighetsportfölj om 700.000 kvm uthyrningsbar yta och därutöver en omfattande fastighetsutvecklingsportfölj. Verksamheten bedrivs såväl i Sverige som utomlands genom sex regionkontor i Sverige och därutöver med representation i Tyskland, Estland och Ryssland. Totalt har CA Fastigheter AB cirka 100 anställda.

torsdag, 18 februari 2021 11:41

Flerbostadshus i trä ökade med 18 procent

 

 

 


Flerbostadshus i trä av Lindbäcks Bygg, som är ett av Europas ledande byggföretag av industriellt producerade flerbostadshus.

 

 

 







Flerbostadshus med stomme av trä har en starkt positiv trend nu. Leveranserna ökade med 18 procent under helåret 2020. Det visar statistik från Trä- och Möbelföretagen, TMF.

– Det är glädjande att se de starka siffrorna, och ändå är den investerade kapaciteten hos våra husföretag fortfarande långt ifrån fullt nyttjad. Givet att delar av industrin har en produkt vars användningsområde är relativt flexibel och kan användas till annat än bara bostäder, skulle jag säga att det rör sig om en bra bit över 15.000 bostäder på flerbostadssidan. Det vore önskvärt att offentliga byggprojekt i ännu högre utsträckning går före och jobbar mot ett hållbart byggande, säger Gustaf Edgren, bostadspolitisk export på TMF.

Enligt TMF:s statistik levererades under helåret 2020 totalt 4.485 lägenheter med stomme av trä, en ökning med 18 procent jämfört med 2019. Av dessa var 292 lägenheter avsedda för student- och specialboende medan 62 procent av totalt levererade lägenheter var hyresrätter.

De färska, preliminära siffrorna som SCB har publicerat den 18 februari visar att cirka 41.700 lägenheter i flerbostadshus – samtliga byggmaterial – påbörjades under 2020, vilket innebär en ökning på 10 procent jämfört med 2019.

– Men för att vi ska klara av att möta behov och efterfrågan och samtidigt bygga hållbart måste den industriella trähustillverkningen också ges bättre förutsättningar, menar Gustaf Edgren.  Det behövs ett enhetligt tolkat regelverk, bättre fungerande finansieringsmöjligheter, och – sist men inte minst – fler byggrätter till fler byggherrar och detaljplanerad mark att sätta husen på.

Statistiken för flerbostadshus tas fram två gånger per år av TMF, Trä- och Möbelföretagen, och omfattar huvuddelen av de företag som har egen industriell tillverkning av trästommar i Sverige. Siffrorna visar orderingång och leveranser för flerbostadshus, studentlägenheter och specialboende.