4 juli 2024

Redaktionen

 

 

 


BSK Arkitekter utformar den nya stadsdelen som byggs i anslutning till den nya tunnelbanestationen Södra Hagalund i Solna.

 







Nu ska en ny stadsdel byggas i anslutning till den nya tunnelbanestationen Södra Hagalund i Solna. Stadsdelen som utformas av BSK Arkitekter får förskola, 600 bostäder och 2.000 arbetsplatser i en kontorsbyggnad som blir ett landmärke i Solna. Det står klart efter att kommunfullmäktige i Solna Stad antagit detaljplanen för Södra Hagalund.

– Vårt mål är att utforma en inkluderande stadsdel i anslutning till den nya tunnelbanestationen Södra Hagalund. Blandningen av bostäder och arbetsplatser bidrar till ett tryggt och livfullt område där människor är i rörelse både på dagen och på kvällen, säger Lise-Lott Söderlund, vd och chefsarkitekt på BSK Arkitekter.

Arbetet med den nya stadsdelen påbörjas 2021 och ska vara klart när tunnelbanan invigs 2028.

Förutom två kvarter med bostäder får stadsdelen ett tolv våningar högt kontorshus med stora gröna terrasser. Vid sidan av 2 000 nya kontorsarbetsplatser rymmer fastigheten även restauranger och butiker.

– Den nya kontorsbyggnaden blir ett arkitektoniskt landmärke i Solna som syns ända från Hagastaden i Stockholm. Byggnadens terrasseringar mot det nya torget och tunnelbanans entré, skapar bästa möjliga ljusförhållanden och ett variationsrikt möte med Solnavägen, säger Lise-Lott Söderlund.

Kontorsbyggnaden har högt satta mål för hälsa och hållbarhet. Fastigheten utformas enligt en certifiering för hälsa och välbefinnande i arbetslivet, WELL-certifiering. Miljöcertifieringar som Miljöbyggnad Guld eller BREEAM Excellent ligger också till grund för byggnadens utformning.

Den nya stadsdelen utvecklas i nära samarbete mellan Solna stad, Nordr (fd Veidekke Eiendom) och BSK Arkitekter.

– Det här är ett viktigt stadsutvecklingsprojekt där Södra Hagalund blir en nod i det växande Solna. Med Solnavägens nya utformning, ett brett innehåll och mycket god tillgänglighet knyter nya stadsdelen samman Hagastaden i Stockholm med Solna centrum. Det är roligt att ett intensivt och mångårigt utvecklingsarbete med många inblandade aktörer nu resulterar i en detaljplan för en helt ny och attraktiv stadsdel i Solna, säger Torbjörn Wiberg, ansvarig affärs- och projektutvecklare på Nordr för Södra Hagalund.

Stadsdelen Södra Hagalund är en del av förvandlingen av Solnavägen till ett grönt stadsrum som binder ihop Solna med Stockholm. Solnavägen i sin helhet ska omvandlas från trafikled till en stadsboulevard där cykel, gång och busstrafik får mer plats i framtiden på bekostnad av biltrafiken. Den nya tunnelbanestationen Södra Hagalund på tunnelbanans gula linje, förbinder T-Centralen och Odenplan med Arenastaden.

BSK Arkitekter arbetar med stadsbyggnad, husbyggnad och inredning. Företaget står bakom omvandlingen av Nacka Strand, Campus Albano, Magasin 113, Lynx, Yllefabriken, Södertälje sjukhus och Postens huvudkontor. Företaget är till hälften medarbetarägt och tillhör Arcona-koncernen, som i sin tur ägs av Veidekke.



 

 

 


Ilija Batljan, vd för SBB.

 







Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, ökade för helåret hyresintäkterna till 5.121 Mkr (1 996) med ett driftsöverskott som steg till 3.479 Mkr (1.265). Resultat före skatt steg till 10.341 Mkr (3 137) där förvaltningsresultatet ingår med  2.474 Mkr (645) inklusive kostnader för förtida lösen av lån och andra engångsrelaterade kostnader om –251 Mkr (–280).

 

I resultatet ingick värdeförändringar för bolagets 1.618 fastigheter (1.394) med 8.542 Mkr (2 453) samt värdeförändring av finansiella instrument med 207 Mkr (39). Det innebar att resultatet steg till 9.084 Mkr (2.624) efter uppskjuten skatt om –1.092 Mkr (–479) och aktuell skatt om –165 mkr (–34). Styrelsen föreslår utdelning om 1 kr (0,60) per stamaktie A och B och utdelning om 2 kr (2) per stamaktie D att delas ut kvartalsvis.

I balansen steg fastighetsportföljens värde till 90,2 Mdr kr (79,5) då de långfristiga skulderna steg till 55.731 Mkr (52.522) medan de kortfristiga skulderna sjönk till 12.364 Mkr (20.785). Det innebar att det egna kapitalet ökade till 52.136 Mkr (30.896), med en soliditet som förbättrades till 43 procent (30) och  en räntetäckningsgrad som ökade till 4,1 gånger (3,0).


I en kommentar till bokslutet för 2020 säger vd Ilija Batljan:
– SBB:s tillgångar tillhör de mest eftertraktade i en lågräntemiljö där investerare letar efter stabil och trygg avkastning. Trygga och stabila hyresintäkter från vår motståndskraftiga portfölj som innehåller tillgångar med låg risk i form av svenska hyresrätter och nordisk socialinfrastruktur i form av bland annat äldreboende, skolor, förskolor och LSS-fastigheter är en fantastisk bas.

– Det som levererar värdeskapandet är vårt team och vår plattform med fullskalig infrastruktur för tillväxt och exekvering av våra tre value-add-strategier: fastighetsutveckling, renoveringar/investeringar och transaktioner. Tillsammans levererar dessa fyra värdeskapande områden för 2020 ett resultat före skatt om 10.341 Mkr och ett resultat efter skatt om 9.084 Mkr. Efter avdrag för resultat hänförligt till preferensaktier, D-aktier, hybridobligationer och minoritetsandel uppgick periodens resultat till 6,41 kr per stamaktie A och B.

– SBB:s långsiktiga arbete ger goda resultat inom ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Vi gör omfattande investeringar för att minska klimatpåverkan.
SBB fortsätter att leverera stark tillväxt. Förvaltningsresultatet ökade med 284 procent i jämförelse med år 2019 till 2.474 Mkr (645). En kraftig ökning av driftnettot till 3.479 Mkr (1 265) är huvudförklaringen bakom den starka utvecklingen av förvaltningsresultatet. Vår bedömning är att vi har uppfyllt nyckeltalen för BBB+ rating och vi fortsätter att sänka den genomsnittliga räntan som vid utgången av perioden var 1,31 procent (1,76).

– Vi är också måna om att resultatet kommer våra aktieägare till gagn i form av årligt ökande utdelningar. I år föreslår styrelsen en utdelning om 1 krona per stam A- och B-aktie

måndag, 22 februari 2021 18:58

Catena köper logistik för 815 Mkr

 

 

 


En av sex fastigheter som Catena köper är fastigheten Kokbjerg 15 i Kolding, i södra Danmark, med en uthyrningsbar yta om 15.327 kvm.

 







Catena AB och det danska företaget H5 Properties A/S har tecknat ett avtal om att Catena förvärvar fem fastigheter i Danmark och en fastighet i Borås i Sverige till ett underliggande fastighetsvärde om cirka 815 Mkr efter avdrag för latent skatt. Driftsöverskottet för samtliga fastigheter beräknas uppgå till cirka 45 Mkr. Fastigheterna förvärvas genom bolagsköp, köpeskillingen för aktierna uppgår preliminärt till cirka 457 Mkr efter avdrag för latent skatt.

Köpeskillingen ska delvis erläggas genom att Catena ställer ut en revers om 200 Mkr, vilken säljaren enligt avtalet ska överlämna som betalning för nyemitterade aktier i Catena. Emissionen som sker för att delfinansiera förvärvet riktas till säljaren och kommer att tecknas och betalas genom förvärvet i samband med tillträde. Nyemission kan beslutas av Catenas styrelse med stöd av det bemyndigande som styrelsen erhöll på årsstämma 2020.

– Catena ser stor potential i Danmark och med detta förvärv tar vi ytterligare position på den skandinaviska logistikfastighetsmarknaden. Det handlar om en attraktiv fastighetsportfölj med stabila hyresgäster och effektiva anläggningar på bra lägen som väl matchar Catenas befintliga nät av logistikfastigheter, säger Jörgen Eriksson, vd för Catena.

I Danmark förvärvas fastigheten Bavnevej 13 i Vamdrup med en uthyrningsbar yta om 26.752 kvm, fastigheten Kokbjerg 15 i Kolding med en uthyrningsbar yta om 15.327 kvm, fastigheten Kokmose 2-6 i Kolding med en uthyrningsbar yta om 10.686 kvm, fastigheten Hammerholmen 47-49 i Hvidovre med en uthyrningsbar yta om 16.489 kvm samt fastigheten Norddigesvej 3 i Risskov med en uthyrningsbar yta om 4.497 kvm. Den svenska fastigheten i portföljen är Borås Hevea 3 som har en uthyrningsbar yta om 19.519 kvm.

Totalt omfattar förvärvet en uthyrningsbar yta om cirka 93.270 kvm, ett hyresvärde om drygt 49 Mkr och en kvarvarande genomsnittlig hyresavtalstid som överstiger 10 år. Största hyresgästerna i de danska fastigheterna är den internationella speditören NTG Nordic Transport Group A/S och logistikföretaget H. Daugard A/S som i dessa står för 79 procent av ytan. I den svenska fastigheten är modeföretaget Gina Tricot hyresgäst. På fastigheterna finns även byggrätter om totalt cirka 40.000 kvm som ger möjligheter till framtida expansion.

 

 

 


Under 2020 färdigställdes Logicenters, Kronan 1 om 24.000 kvm, belägen på adressen Örjaleden i Landskrona.

 







Nu ska Europas största logistikföretag inom livsmedel Nagel-Group flytta in i Logicenters anläggning i Landskrona. Det står klart när parterna skrivit ett 15-årigt hyresavtal om en 12.000 kvm stor yta i Logicenters befintliga fastighet. Nagel-Groups inflyttning beräknas ske under den senare delen av sommaren i år.

Under 2020 färdigställdes Logicenters moderna logistikanläggning Kronan 1, belägen på adressen Örjaleden i Kronan företagspark i Landskrona. Nu har logistikfastighetsaktören tecknat ett hyresavtal med det tyska livsmedelslogistikföretaget Nagel-Group avseende en yta om cirka 12.000 kvm av fastigheten som är totalt ungefär 24.000 kvm stor. Sunclass Airlines ApS har sedan fastighetens färdigställande varit verksamma i den andra delen av fastigheten.

– Vi vill varmt välkomna Nagel-Group till vår moderna fastighet i Landskrona. Vi är övertygade om att anläggningens strategiska läge lämpar sig perfekt för deras verksamhet, med goda kommunikationer till hela södra Sverige och norra Europa. Jag vill tacka både Nagel-Group och kommunen för det goda samarbetet och ser fram emot ett långsiktigt partnerskap med båda aktörer, säger Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters.

Inför Nagel-Groups inflytt, som planeras ske i början september, ska logistikanläggningen utrustas ytterligare för att möta företagets behov. Bland annat kommer Logicenters att addera ytterligare portar till fastigheten, en extra körgård samt tillhandahålla ytor för kyl- och frysvaror. Vidare finns det även möjlighet att installera solceller på taket, något som går i linje med Logicenters ambitiösa hållbarhetsarbete.

– Vi ser fram emot att flytta in i vår nya logistikanläggning som dessutom befäster vår närvaro i norra Europa. Jag vill tacka Logicenters för ett gott samarbete där de har varit väldigt måna om att uppfylla våra höga logistiska krav och mer därtill, säger Hans-Joachim Brockmeyer, Managing Director Nagel Nordics.

– Vi hälsar Nagel-Group välkomna till Landskrona. Denna etablering är ytterligare ett bevis på fördelarna med Landskronas strategiska läge mitt i en expansiv region, säger Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona stad.

måndag, 22 februari 2021 12:06

Signum, med ny ordförande, nyrekryterar

 

 

 

 












Styrelseordförande för Signum Fastigheter blir Anders Nyström. Samtidigt tillsätter bolaget två nya tjänster, och rekryterar Ebba Bellander och Salim Karadja från Tobin Properties respektive Bonava. Från vänster syns på bilden Salim Karadja, Ebba Bellander och Anders Nyström.

Bostadsutvecklaren Signum Fastigheter har sedan lanseringen 2014 tagit allt större mark. Signum utvecklar rad-, kedje- och flerfamiljshus som utgår från kundens plånbok, utan att tappa fokus på design och arkitektur. En förutsättning för det är att bolaget själva äger hela produktionskedjan – från byggrätter och produktutveckling, via egen husfabrik, till försäljning och förvaltning. Just nu har man pågående projekt i Eskilstuna, Karlstad och Nynäshamn, men även på huvudkontoret är Signum inne i en expansiv fas. Nu står det klart att den tidigare vd:n för Savills i Sverige, Anders Nyström, blir ny styrelseordförande.

– Vi är väldigt glada att ha Anders med oss på vår fortsatta resa i att vidareutveckla vår affärsmodell, där vi genom att ha kontroll över hela värdekedjan kan bygga bostäder av hög kvalitet och designnivå till ett rimligt pris och vara den enklaste vägen till boendet våra kunder drömmer om. Anders erfarenhet och kompetens blir ett värdefullt komplement i vårt fortsatta arbete, säger Hanna Kucera Wengelin, vd för Signum Fastigheter.

Samtidigt fortsätter Signum att rekrytera, och tillsätter nu ytterligare två tjänster: Salim Karadja tillträder som inköpschef och Ebba Bellander som kundansvarig. Salim har bakgrund på Bonava och Blooc, och kommer senast från en roll som strategisk inköpare på Bonava Group. Ebba har bakgrund på Tobin/Klövern där hon arbetat sedan 2015, senast i rollen som projektansvarig för försäljning och kundrelationer.

– Vi utmanar branschen på flera sätt och konstaterar samtidigt att vårt sätt att arbeta upplevs spännande och nytänkande även externt, och att vi därför lyckats attrahera talanger som Salim och Ebba. Det är ett väldigt fint betyg, säger Hanna Kucera Wengelin.



måndag, 22 februari 2021 11:49

Ny byggnad för Handelshögskolan i Göteborg

 

 

 


Den nya byggnaden för Handelshögskolan i Göteborg, omfattar 10.800 kvm BTA, och den planeras stå klar 2025.

 







Akademiska Hus satsar 529 Mkr en ny byggnad vid Handelshögskolan i centrala Göteborg. Byggnaden gör det möjligt för fakulteten att expandera och utveckla sin utbildning och forskning inom ekonomi och juridik. Projektet innebär också att en av Västlänkens stationsuppgångar integreras i den nya byggnaden.  Handelshögskolans utbildningar är attraktiva och bland de mest sökta i Sverige. Men de befintliga lokalerna är trångbodda och institutionerna sitter spridda på flera olika adresser. Den nya byggnaden skapar större och mer flexibla ytor för medarbetare och studenter, och gör det också möjligt att samla hela Handelshögskolan under ett och samma tak.

– Genom att lägga till ytterligare en arkitektoniskt högklassig årsring i kvarteret får Handelshögskolan en attraktiv fysisk lärandemiljö i internationell framkant. Nybyggnaden kommer att förstärka Handelshögskolans förmåga att vara en öppen plats för det kreativa samtalet som bidrar till nydanande kunskapsutveckling. Därmed skapas en grundläggande förutsättning för vår fortsatta utveckling som en allt starkare akademi i nära samklang med det omgivande samhället, säger Per Cramér, dekan för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.  

Den nya byggnaden omfattar cirka 10.800 kvm BTA, fördelade på åtta våningsplan ovan mark. Här ryms bland annat en ny huvudentré, två hörsalar, studentservice, café, kontor och studentarbetsplatser. Som en del i Akademiska Hus hållbarhetsarbete har material med hög klimatpåverkan som marmorgolv, kalkstensfasad och granitsten återbrukats för att återanvändas i andra byggprojekt. Marmorgolvet från den gamla byggnaden kommer exempelvis att användas till en gångbro i den nya byggnaden för Handelshögskolan.  

– Det kommer att bli en fantastisk byggnad som både kommer ta plats mitt i staden och passa in väl i omgivande arkitektur. Vi bygger med tanke på framtiden, både genom höga hållbarhetskrav, men också genom att göra lokalerna flexibla och möjliga att förändra över tid och på så vis underlätta Handelshögskolans framtida utveckling, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör vid Akademiska Hus.

Utöver att Handelshögskolan får nya ändamålsenliga lokaler innefattar byggnaden också en uppgång från Västlänken station Haga. Uppgången är integrerad i den nya byggnaden och placerad vid hörnet Vasagatan – Haga Kyrkogata. Placeringen har arbetats fram i nära samarbete med Göteborg Stad och med målsättningen att minimera förändringarna i stadsmiljön. Med uppgången blir Handelshögskolan en än tydligare del av staden, med förbättrade pendlingsmöjligheter för studenter och anställda samtidigt som den gröna Vasaallén bevaras intakt som attraktivt flanerings- och cykelstråk.

– När nu Handelshögskolan bygger nytt mitt i myllret på Vasagatan, är det ett steg i att utveckla kunskapsstaden Göteborg så att våra studenter och medarbetare även i framtiden bidrar till ett levande stadsliv. Vi vill att våra lokaler ska vara inbjudande och fungera som mötesplatser mellan akademi och samhälle, vilket Handelshögskolan kommer bli ett bra exempel på, säger Eva Wiberg, rektor vid Göteborgs universitet.

Planerna på en utbyggnad av Handelshögskolans lokaler har pågått under flera år. I maj 2014 bjöd Akademiska Hus in till en arkitekttävling om utformningen av en ny byggnad. Tävlingen arrangerades i samråd med Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Trafikverket och Sveriges Arkitekter och vinnare blev Johannes Norlander Arkitektur, vars bidrag samspelar med befintlig bebyggelse och ger möjligheter till flexibla lokaler med fokus på pedagogik och nya former för lärande.  

 

 

 


Studentbostäder i Sverige ska avsluta det problemtyngda byggandet av Prime Livings före detta studentbostäder i Spånga.

 







Studentbostäder i Sverige har tecknat entreprenadavtal om slutförande av projekten i Spånga, Stockholm och i Malmö. Byggnationen beräknas färdigställas till största del under första halvåret 2021. Enligt handlingsplanen kommer 209 lägenheter i Spånga och 464 lägenheter i Malmö, således totalt 673 bostäder, att vara slutförda så att studenter kan flytta in till sommaren 2021.

– Det här är ett viktigt steg för oss i vår handlingsplan efter samgåendet. Det är ett skriande behov av studentbostäder i storstadsregionerna, samtidigt har vi ett ansvar att inte bara säkerställa fler bostäder utan även en hög boendestandard, kommenterar Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Sverige.

 

Studentbostäder i Sverige meddelade i december att man tecknat avtal om att förvärva fastigheten Södertälje Lina 4:50 från Cederdalen Fastigheter där cirka 50 studentlägenheter planerades uppföras. Förvärvet var villkorat av beviljat bygglov för planerad byggnation, men vilket inte blev beviljat av kommunen. Förvärvet har på grund av detta återgått. Studentbostäder i Sverige erlade i samband med förvärvet en handpenning som nu har betalats tillbaka.


 

 

 


Sara Wennmark, Head of Technical Services and Management, Newsec PAM Sverige.

 







Newsec Property Asset Management har under året växt med sammanslagningen av verksamheten för teknisk service och drift samt förvärv av ingenjörsbyrån RIBA. En del av tillväxtresan innebär att det nya affärsområdet Technical Services and Management, med teknisk kompetens och fokus på hållbarhet och digitalisering, kommer att ledas av Sara Wennmark. Hon kommer senast som regionchef på Lassila och Tikanoja där hon ansvarat för energifrågor.

Technical Services and Management har de senaste åren varit ett växande segment i Newsecs tjänsteutbud. Det nya affärsområdet möjliggör ytterligare expansion av Newsecs tekniska erbjudande. Affärsområdet har med tidigare förvärv stärkt kundbasen och erbjudandet, särskilt inom energi- och miljö.

– I och med vår nya strategi för att bygga ett starkare helhetserbjudande med större nordiskt fokus har vi ökat vår kapacitet och breddat våra tekniska tjänster. Tillsammans med Sara kommer vi att kunna erbjuda framtidens fastighetsförvaltning till våra kunder, präglat av en hög grad av teknik- och hållbarhetsfokus, säger Eric Johansson, Managing Director för Newsec PAM Sverige.

Newsec Property Asset Management, som är idag näst störst i Europa, mätt i kvadratmeter under förvaltning, bygger en gemensam nordisk struktur med fokus på innovation. Tillväxtresan inom den svenska förvaltningen har accelererat de senaste åren. Fokus framåt kommer fortsatt att ligga på att öka innovationstakten och på nordisk nivå etablera ett fullt integrerat erbjudande över kompetens- och landsgränser.

– Tillsammans med mina nya kollegor ser jag fram emot att få använda min kompetens inom teknik, energi och miljö och skapa ytterligare värde för våra kunder. När vi samlas inom ett kraftfullt affärsområde så stärker vi våra och kundernas möjligheter till att bygga långsiktigt hållbar förvaltning, Sara Wennmark, Head of Technical Services and Management, Newsec PAM Sverige.

Sara Wennmark är del av den svenska ledningsgruppen och rapporterar till Eric Johansson.

måndag, 22 februari 2021 11:03

Willhem köper 292 lägenheter i Vega, Haninge

 

 

 


Tillsammans med Handen och Brandbergen ska Vega i framtiden bilda nya Haninge stad. I den stadsutvecklingsplan som antagits av kommunfullmäktige finns en målbild som säger att de cirka 18.000 människor som bor i Haninge idag ska bli cirka 30.000 år 2030 och 60.000 år 2050. Bild: Vegastaden

 







Willhem fortsätter att växa i Stockholmsområdet och utökar nu fastighetsbeståndet genom förvärv av 292 lägenheter som ska uppföras i Vega, Haninge kommun. Överenskommet fastighetsvärde är 492 Mkr. Säljare är Sunt Boende AB som ägs av Lindbäcks Bygg och som är byggets entreprenör.

Affären avser två nyproducerade fastigheter innehållande mindre hyreslägenheter med en snittstorlek på cirka 33,9 kvm. Fastigheterna är belägna i attraktivt A-läge i den nya stadsdelen Vega i Haninge kommun, med närhet till service, natur och goda kommunikationer. Den totala uthyrningsbara arean i projektet är 9.893 kvm.

Byggstarten för projektet är planerad till första kvartalet 2021 med beräknat färdigställande etappvis under 2022 och 2023. Willhem kommer att ta över förvaltningen vid färdigställandet.

– Det känns roligt att vi kan fortsätta växa i Stockholmsområdet genom förvärv av ett mycket fint nyproduktionsprojekt. Att köpa färdigutvecklade projekt är ett utmärkt komplement till den nyproduktion vi har i egen regi, säger Willhems vd Mikael Granath.

Tillträde beräknas ske under första kvartalet 2021.


 

 

 


Nettoutflyttningen i Stockholms kommun – alltså hur många fler som flyttade från än till kommunen – blev 4.618 personer. Men totalt ökade befolkningen i Stockholms län under år 2020 med 14.909 personer, på grund av fler födda än döda i länet. Foto: Ola Ericson/www.stockholmsfoto.se

 







Befolkningen ökade i Stockholms län – men fler personer flyttade från än till Stockholms kommun förra året 2020, visar ny statistik från SCB. Folkökningen i Stockholm var dock 1.478 personer. Även Stockholms län hade en anmärkningsvärd nettoutflyttning som med 5.596 personer, vilket var landets högsta i fjol. Nettoutflyttningen i Stockholms kommun – alltså hur många fler som flyttade från än till kommunen – blev 4.618 personer. Men totalt ökade befolkningen i Stockholms län under år 2020 med 14.909 personer.

– Folkökningen i Stockholms län beror i högre grad på en ung befolkning som genererar fler födda än döda, än på antalet invandrade och ditflyttade, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB.

Han fortsätter:
– Det är första gången på 15 år som Stockholms kommun inte har den största folkökningen under ett år. Det förklaras främst av en ökad utflyttning till övriga Sverige och av en minskad invandring. Det kan jämföras med 2019 då de som flyttade till Stockholm var 4.870 fler än de som flyttade därifrån.

Under 2020 ökade folkmängden i 17 län av 21 län och i 167 av 290 kommuner. Samtliga län utom Gotlands län hade en lägre folkökning under 2020 än 2019. Det som påverkade folkökningen mest var ett minskat invandringsöverskott. Totalt minskade befolkningen i 42 procent av landets kommuner.

Störst relativ folkökning under 2020 noterades i Trosa (562 personer/4,1 procent), Upplands- Bro (849 personer/2,9 procent), Lekeberg (238 personer/2,9 procent) och Åre (322 personer/2,7 procent).

I 123 kommuner noterades en minskad folkmängd. Det är 14 fler kommuner än 2019. Den största totala befolkningsminskningen hade Gislaved (–328 personer), Ludvika (–294) och Sollefteå (–268).

Den relativt största befolkningsminskningen hade Högsby där befolkningen minskade med 190 personer eller 3,2 procent. Därefter följer Arjeplog (–2,4 procent), Gullspång (–2,1) och Dorotea (–2,1).

Sveriges minsta kommun sett till folkmängd är Bjurholm med en befolkning på 2.387 personer. Tre kommuner i Västerbottens län, Bjurholm, Sorsele och Dorotea, har färre än 2 500 invånare. Hälften av Sveriges kommuner hade 16-063 eller färre invånare.

Den sammanlagda folkmängden i de 114 kommuner med minst folkmängd var mindre än folkmängden i Sveriges största kommun, Stockholm. I december 2020 var Sveriges totala folkmängd cirka 10,38 miljoner.