7 juli 2024

Redaktionen

onsdag, 24 februari 2021 11:41

White: Nu transformeras Bromma sjukhus

 

 

 


Genom att i Bromma sjukhus skapa fler miljöer än enbart de kliniska skapas ett hus som upplevs just som ett hus snarare än ett sjukhus.

 








På uppdrag av Vectura Fastigheter omvandlar White Arkitekter nu en sluten vårdbyggnad till en modern och inkluderande vårdmiljö som uppfyller dagens alla krav på funktion och form. Visionen är att skapa ett vitaliserat vård- och omsorgshus, med tydlig förankring i lokalsamhället och med höga hållbarhetsambitioner.

Sjukhusbyggnaden var tidigare en del av Beckomberga mentalsjukhus och stod klar tidigt 70-tal. Under åren har många bostäder byggts i området, vilket har förändrat områdets karaktär. Sjukhusbyggnaden har däremot förblivit sig lik och upplevs som allt mer isolerad i förhållande till närområdet. Nu ska byggnaden förankras tydligare i Bromma och bidra till närområdets identitet.

– Utgångspunkten för arkitekturen har varit att vitalisera byggnaden och låta den präglas av livskraft och förnyelse genom att ta vara på de befintliga kvaliteterna. Utvändigt får byggnaden ett ansiktslyft med ny färg och upprustade plåtdetaljer tillsammans med distinkta tillägg med inslag av trä. Nya ljusa entréer, balkonger och terrasser samt sänkta fönsterbröstningar ökar interaktionen mellan inomhusmiljön och livet utanför, säger Linda Mattsson, ansvarig arkitekt på White.

Inomhusmiljön präglas av generöst dagsljusinsläpp, ljusa färger och träinslag som skapar en välkomnande, levande och inkluderande atmosfär. Genom att skapa fler miljöer än de kliniska skapas ett hus som upplevs just som ett hus snarare än ett sjukhus.

– Den fysiska miljön har stor påverkan på vårt välbefinnande. Bromma sjukhus är ett fantastiskt exempel på hur vi med hjälp av transformation, återbruk och stort fokus på hållbarhet kan skapa framtidens vårdmiljöer som blir mer än bara kliniska miljöer. Tack vare husets historia, de olika lagren och årsringarna får byggnaden en helt unik karaktär, säger Linda Mattsson.

Med hjälp av Whites tjänst ReCapture, som kopplar samman en 3D-scanning av byggnaden med BIM-modellen, var det möjligt att i ett tidigt skede identifiera vilka kvaliteter och material som gick att behålla eller återbruka på en ny plats. I den nya gemensamma omklädningsavdelningen används byggdelar från de övre planen och avsikten är att återbuka tegel, dörrar, tvättställ och wc-stolar. Undertaket görs av massiva trädörrar och 600 gamla plåtskåp kommer att renoveras och bli omklädningsskåp för personalen.

– I det här projektet har vi inte ett blankt blad att arbeta med. Från dag ett har vårt arbete präglats av nyfikenhet, öppenhet och gemensamt sökande efter de bästa lösningarna. Arbetet underlättar förstås när man få arbeta med några av de bästa inom segmentet. För oss är det viktigt att vi kan hjälpa våra hyresgäster att erhålla ekonomiska fördelar med våra hållbarhetsambitioner, säger Katarina Fu, affärsenhetschef på Vectura Fastigheter.

Transformationen av sjukhuset lever upp till höga krav på hållbarhet och kommer att certifieras enligt LEED Gold.


 

 

 


Fastigheten Tranbodarne 13 kallas Sjömansinstitutet och ligger vid Slussen i Stockholm. Foto: JLL

 








Atrium Ljungberg har tecknat avtal med Subtonomy om ett eget våningsplan i Sjömansinstitutet. Läget vid Slussen i Stockholm med utsikt över Djurgården var en av sakerna som avgjorde uthyrningen.

Subtonomy är den ledande leverantören för att kvalitetssäkra telekommunikationsservice i Norden. Med deras AI-baserade mjukvaruplattform automatiseras och tillgängliggörs data till mobiloperatörers kundservice och support. Företaget, som utvecklas kraftigt, har vuxit ur sina nuvarande lokaler i Gamla stan.

– Vi är i ett starkt utvecklingsskede och var ute efter lokaler som kan öka vår kreativitet och effektivitet, säger Andreas Jörbeck, CEO för Subtonomy. I Sjömansinstitutet får vi ett våningsplan för oss själva med flexibla utrymmen för personal, utbildningar och kundevent. Bra kontor på rätt ställe är viktigt för att attrahera och behålla personal och etablera starkare kundrelationer.

Atrium Ljungberg är en av de största fastighetsägarna vid Slussen med ett stort fokus på att höja platsens utveckling och attraktivitet. Anrika Sjömansinstitutet och Glashuset erbjuder redan idag lokaler med Stockholms bästa utsikt, medan Katarinahuset totalrenoveras och beräknas vara färdigt 2023. Slussens kommunikationsnav utvecklas och blir smidigare. Gående och cyklister får mer plats och Slussen blir en attraktiv mötesplats med nya torg och närhet till vattnet när trafiken flyttas under mark.

– Det är lätt att se att Slussen kommer att bli en av Stockholms mest attraktiva platser med läget vid vattnet, utsikten och de fantastiska kommunikationerna, säger Kristina Örvill som är fastighetschef för Atrium Ljungberg i Slussen. Vi är glada över att inleda relationen med Subtonomy och även över att TT, Wingårdhs och Affingo valt att förlänga sina hyresavtal med Atrium Ljungberg i Slussen.

Hyresavtalet med Subtonomy är ett så kallat grönt hyresavtal – en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om gemensamma åtgärder för att behålla eller förbättra lokalens miljömässiga prestanda.




onsdag, 24 februari 2021 11:09

Newsec hyr ut 1.200 kvm på Södermalm

 

 

 


Newsec hyr ut cirka 1.200 kvm i fastigheten Häckelfjäll 30 i korsningen Högbergsgatan-Östgötagatan på Södermalm. Den största hyresgästen är familjen som hyr cirka 610 kvm i entréplan.









Newsec har på uppdrag av Architector Fastigheter hyrt ut samtliga kontorsytor i fastigheten Häckelfjäll 30, på Södermalm i Stockholm. Intresset för lokalerna har varit stort. Totalt har fem hyresgäster signerat avtal om upp till fem år framåt. Inflyttningen sker löpande under våren och sommaren, med ett par hyresgäster som redan hunnit tillträda under hösten 2020.

Kontorsytorna består totalt av cirka 1.200 kvm och ligger på en attraktiv adress i korsningen Högbergsgatan-Östgötagatan på Södermalm. Samtliga kontorsytor har totalrenoverats. Den största hyresgästen är Familjen som hyr cirka 610 kvm i entréplan. En lokal med mycket karaktär och unik prägel.

– 2020 har på många sätt ritat om kartan för kontorsmarknaden. Långsiktiga trender har accelererat, nya trender tillkommit och många hyresgäster prioriterar numera helt nya faktorer vid val av kontorslokaler. En tydlig utveckling är att förstudier kommer att väga allt tyngre inför valet av kontorslokaler. Anledningar som ligger bakom de snabba uthyrningarna är dels ett attraktivt läge, bra storlekar på lokalerna, dels en flexibilitet som upplevts som attraktiv för många då man själv kunnat vara med och påverka utformning av sin kontorslokal. Sedan har Newsec ett rikt nätverk av kontakter och vi arbetar proaktivt med marknadsföring för att nå ut och skapa intresse, säger Marie Eriksson, Head of Leasing Newsec Property Asset Management Sverige.

Architector Fastigheter är ett privatägt fastighetsbolag som idag äger och förvaltar fastigheter i Stockholms innerstad. Bolaget har även byggt fastigheter i egen regi. Fastigheterna förvaltas idag av Newsec som även sköter fastigheternas drift.

– Vi har i gott samarbete med Newsec som hyrt ut samtliga kontorsytor i fastigheten och vi har fått stabila hyresgäster med långa avtal, något som alltid är prioriterat, men särskilt viktigt i dessa tider, säger Adam Näslund, styrelseordförande för Architector Fastigheter.

onsdag, 24 februari 2021 10:59

Humlegårdens intäkter steg med 17 procent

 

 

 


Anneli Jansson, vd för Humlegården Fastigheter. Fotograf: Jonas Malmström

 








Under år 2020 förbättrade Humlegården Fastigheter bolagets nyckeltal samtidigt som bolaget fick en stärkt kreditvärdighet. Trots pandemins effekter ser bolaget tillbaka på ett starkt år på grund av en stark kundportfölj, en bra positionering och ett långsiktigt arbete med fokus på kassaflöde, lönsamhet och hållbarhet.

Under helåret 2020 steg hyresintäkterna till 1.587 Mkr (1.355), en ökning med 17 procent. Hyresnivåerna i omförhandlade avtal ökade i genomsnitt 20 procent. Uthyrningsgraden inklusive tecknade men inte inflyttade hyresavtal uppgick till 92 procent.

Driftöverskottet ökade med 19 procent till 1.206 Mkr (1.015) med en överskottsgraden steg till 76 procent (75).

Finansnettot uppgick till -235 Mkr (-147), vilket orsakades av en ökad skuldvolym.

Förvaltningsresultatet ökade med 12 procent till 920 Mkr (819).

Marknadsvärdet på fastigheterna uppgick till 35.735 Mkr. De orealiserade värdeförändringarna på fastigheter minskade till 612 Mkr (3.205), vilket i sin tur medföljde att resultatet efter skatt minskade till 1.121 Mkr  (3.141).

– Vi ser tillbaka på ett år som saknar motstycke i modern tid, där pandemin präglat samhället på många sätt. Trots utmanande tider har vi levererat ett bra resultat. Våra nyckeltal är stabila och vi fortsätter visa ett starkt förvaltningsresultat och ett ökat substansvärde, säger Anneli Jansson, vd för Humlegården Fastigheter.

– Pandemin har påskyndat digital utveckling, men också tydliggjort och stärkt kontorets roll. Betydelsen av kontorets kvalitet, funktion och attraktivitet har blivit mer uttalad. En helt grundläggande insikt är att värdet på våra hus bygger på att det finns människor som jobbar i dem. Med den utgångspunkten blir det tydligt att vi som fastighetsägare behöver bli ännu bättre på att förstå hur vi kan hjälpa våra kunder med betydligt mer än att tillhandahålla tak och fyra väggar. Humlegården behöver aktivt vara med och påverka vilken service och vilka tilläggstjänster som våra kunder erbjuds i våra lokaler. Vi har riktigt bra förutsättningar, med rätt kundbas och rätt platser, säger Anneli Jansson.



onsdag, 24 februari 2021 10:42

Ola Serneke avgår som vd för Serneke Group

 

 

 


– Jag har brustit i en värdegrund som är så viktig för bolaget, säger Ola Serneke i en kommentar till varför han avgår som vd.

 








Efter samtal med styrelsen i Serneke Group har Ola Serneke beslutat att lämna rollen som VD och koncernchef för Serneke Group. Han lämnar även sin post som ledamot i bolagets styrelse. Ola Serneke fortsätter som ansvarig för bolagets större projekt inom stadsutveckling i sin roll som vd för Serneke Invest.  Orsaken till avgångarna är den kritik som Ola Serneke fick i januari i år efter att han trissat upp priset på aktien i Serneke Group via ett anonymt nätkonto på aktieforumet Placera. Se länk.

– Den genomförda förändringen tillförsäkrar en fortsatt stark utveckling av bolaget och bidrar till att stärka bolagets förtroende hos kunder, ägare och anställda. Beslutet betyder att Ola Serneke lämnar som vd och koncernchef för att fortsätta rikta sitt fokus mot affärsområdet Serneke Invest där han kommer att fortsätta skapa värde genom att driva stadsutveckling och en hållbar samhällsbyggnad, säger Jan C Johansson, styrelseordförande i Serneke Group.

Michael Berglin, vice vd i Serneke Group, blir tillförordnad vd och koncernchef.

Förändringarna i ledningen för Serneke Group föranleds av Ola Sernekes aktivitet i diskussionsforum på internet under pseudonym. En extern oberoende granskning av inläggen på forumet har initierats på styrelsens initiativ. Advokat Biörn Riese har genomfört granskningen som visar att inget brott mot reglementen har skett men att agerandet är uttryck för dåligt omdöme.

Jan C Johansson kommenterar utredningen:
– Även om granskningen visar att Ola inte begått några lagöverträdelser så har hans agerande påverkat förtroendet för bolaget och honom själv negativt. Med de utmaningar bolaget står inför medför förändringen att vi nu kan fortsätta fokusera på att utveckla ett starkare bolag, där lönsamhet och stabilitet är prioriterade områden.

– Denna lösning tror jag är den riktiga vägen framåt. Jag är medveten om att jag handlat på ett sätt som påverkat mångas syn på mig och vårt bolag negativt. Jag har i det här avseendet inte levt upp till den värdegrund som är så viktig för bolaget, och jag har brustit i att vara en bra förebild. Med denna förändring kommer jag att ha ett mer fokuserat uppdrag där jag kan använda mina styrkor för att fortsätta skapa värde för både samhället, bolaget och aktieägare, säger Ola Serneke.

De beskrivna förändringarna i Serneke Groups ledning sker med omedelbar verkan.

tisdag, 23 februari 2021 18:54

Siv Malmgren slutar som vd för John Mattson

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Styrelsen för John Mattson har blivit informerade av Siv Malmgren (bilden) att hon efter 15 år som vd önskar lämna sitt uppdrag för att gå i pension. Siv Malmgren har varit anställd i bolaget sedan år 1996 och hon tillträdde rollen som vd år 2006.

John Mattson Fastighetsföretagen AB noterades på börsen 2019, dessförinnan var bolaget familjeägt av arvtagare till byggmästare John Mattson. Sedan starten i mitten på 1960-talet har fastighetsbeståndet i huvudsak varit koncentrerat till stockholmsregionen och bestått av bostäder och kommersiella fastigheter. 2008 koncentrerades verksamheten till Lidingö och till bostadsfastigheter. Under Siv Malmgrens ledning har bostadsbeståndet utvecklats, fastigheterna uppgraderats och förtätning skett via nybyggnation. Efter börsnoteringen har John Mattson expanderat via förvärv och är nu även etablerat i Sollentuna kommun och Stockholm stad.

– Bolaget är nu väl etablerat på börsen och en tillväxtresa har inletts. Jag har varit i bolaget i 25 fantastiska år, varit vd i 15 år och blir 62 i höst. Nu är rätt tid att lämna över stafettpinnen, säger Siv Malmgren i en kommentar.

– Jag vill varmt tacka Siv för alla hennes insatser under sammanlagt 25 år i bolaget, och framför allt för tiden som vd. Siv har framgångsrikt tagit bolaget till börsen och skapat en plattform som blickar framåt och samtidigt bejakar vår byggmästartradition. Nu inleds processen med att rekrytera en efterträdare som tar vid det tillväxtarbete som Siv har påbörjat, kommenterar Johan Ljungberg, styrelseordförande fär John Mattson.

Siv Malmgren kommer fortsätta som vd till dess att ny vd tillträder. Rekryteringsprocessen påbörjas omgående.

tisdag, 23 februari 2021 18:03

NCC bygger t-banestationen Hagastaden

 

 

 


Visionsbild plattform Hagastaden. Foto: Region Stockholm/&Rundquist/3D HOUSE


 

 


Uppgång för t-banestationen Hagastaden vid Karolinska Universitetssjukhuset.

 

 

 


Entré Söder för t-banestationen Hagastaden.

 







NCC har fått i uppdrag av Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana att bygga station Hagastaden på den nya tunnelbanelinjen till Arenastaden. Ordervärdet är beräknat till cirka 1,2 Mdr kr.

Uppdraget att bygga den nya tunnelbanestationen Hagastaden är omfattande och tekniskt komplext och ska genomföras i centrala Stockholm med kringliggande bostadshus, Karolinska Universitetssjukhuset, Gustaf Vasa kyrka, kontor och annan stadsbebyggelse, samt pågående trafik, såväl ovan som under jord.

NCC har genomfört flera liknande projekt. Exempel från Stockholm i närtid är den nya pendeltågsstationen Stockholm City och Norsborgsdepån. För att få rätt kompetens i projektet kommer projektorganisationen att utgöras av medarbetare från olika delar av NCC, bland annat från Norge där NCC har många medarbetare med kompetens för bergarbeten.

− Projektet passar NCC. Vi har kapaciteten att bygga komplex infrastruktur i innerstadsmiljö som är logistiskt utmanande och där stor hänsyn ska tas till allmänheten, pågående verksamhet och trafik. Vi ser fram emot att i samverkan med Region Stockholms förvaltning för utbyggd tunnelbana bygga ut tunnelbanan för att göra det enklare och snabbare att resa mellan olika stadsdelar i ett Stockholm som utvecklas, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

I NCC:s uppdrag ingår bland annat att bygga fyra entréer: en i Karolinska Universitetssjukhuset, en på det nya torget utanför sjukhuset, en mot Karolinska Institutet och en vid Torsplan. Dessutom ska två biljetthallar byggas, en vid Torsplan och en vid Karolinska Universitetssjukhuset. NCC ska också bygga schakt för rulltrappor, en intilliggande servicetunnel samt spårtunnlar som ansluter till tunnelbanans gröna linje vid Odenplan.

Projektet ställer höga krav på arbetsmiljö samt hållbarhet och arbetet kommer att bedrivas inom ramen för hållbarhetssystemet CEEQUAL.

Byggnationen inleds till hösten 2021 och den nya linjen planeras öppna för trafik år 2028.

Uppdraget är en utförandeentreprenad i samverkan, och kontraktet som är beräknat till cirka 1,2 Mdr kr, orderregistreras i första kvartalet 2021 inom affärsområde Infrastructure. Entreprenaden utförs tillsammans med NCC Building Sweden.

tisdag, 23 februari 2021 14:24

Svenska Hus bygger kontorshuset K6 i Malmö

 

 

 


Visionsbild av kontorshuset K6 om 11.600 kvm i Malmö Foto: Helio GT30 Stockholm.







Svenska Hus och kontorsaktören Helio inleder ett samarbete om ett koncept kring K6 i Malmö. Konceptet innehåller allt från flexibla kontorslösningar med full service till gym, lunchkafé, podcaststudio och föreläsningar.

– K6 är ett fantastiskt hus och vi är grymt taggade inför uppgiften, säger Patrik Åström, vd för Helio. Det här innebär dessutom vår första etablering i Malmö. Nu får vi chansen att visa upp vad ett kontorshus kan vara även i den spännande Öresundsregionen.

Redan från start såg Svenska Hus fastighetens unika potential – inte minst i form av läget i centrala Malmö och det fantastiska atriet. Efter en omfattande ombyggnad börjar alla bitar falla på plats och med det nya avtalet med Helio kan attraktionskraften maximeras i form av service, möteslokaler och utbud efter arbetstidens slut.

– Coworking är här för att stanna och är ett mycket bra komplement till framtidens kontorserbjudande, säger Daniel Massot, vd för Svenska Hus. Tillsammans med Helio kommer vi att skapa Öresunds mest attraktiva kontorshus för arbete och informella möten. Här ska kreativa miljöer och berikande nätverk frambringa en mötesplats där människor trivs att vara.

– Helio är en otroligt kreativ aktör i coworking-branschen och deras flaggskepp GT30 på Grev Turegatan i Stockholm var givetvis en tung anledning till vårt val av partner, säger Anna Hurtig, uthyrningsansvarig för Svenska Hus.

En välkomnande entré skapas nu i samverkan med Helio – som kommer att driva alla delar i huset, från reception till gym, service och egna flexibla kontor.

– Äntligen få vi lära känna Malmö och visa vad vi kan, säger Patrik Åström, vd för Helio. Vi kommer att driva ett fantastiskt hus med gym, föreläsningar, hälsa, café med hälsosam mat, streaming-studio och coworking. Vi är glada och stolta över att få Svenska Hus förtroende att ta över och förädla 11.500 kvm med kontorsmöjligheter för 1-500 personer. K6 blir Helios första etablering i den spännande Öresundsregionen. Men säkerligen inte den sista!

Svenska Hus har redan flyttat sitt regionkontor till huset och målet med K6-satsningens har hela tiden varit att skapa en levande destination för människor som har affären i fokus. Nätverkande, gemenskap och överlägsen service har stått högt på prioritetslistan. Anna Hurtig tycker att målet är nått. Hon  säger

– Det Helio kommer att erbjuda är verkligen ”det där lilla extra”. Att kunna träna, äta en god och hälsosam lunch och stanna kvar för spännande föredrag och After Work. Vem vill inte arbeta i ett sådant sammanhang? Man utvecklas inte genom att tala med samma människor varje dag, man utvecklas genom att möta nya människor och ta del av deras liv och erfarenheter.


tisdag, 23 februari 2021 12:19

NREP investerar i cleantech

 

 

 


Satsningen 2150 om cirka 2,5 Mdr kr har inkuberats av NREP och en final stängning av den första fonden förväntas ske i mitten av 2021. 2150s första investering är det det snabbväxande cleantech-bolaget CarbonCure med en teknik som möjliggör för betongproducenter att blanda in koldioxid in till ny, stark betong med lägre koldioxidavtryck.







Fastighetsbolaget NREP lanserar nu ’2150’, en satsning på att investera venturekapital i teknikbolag för att accelerera en hållbar omställning­ av den bebyggda miljön. Den första investeringen sker i cleantech-bolaget CarbonCure som strävar efter att reducera koldioxidutsläppen från betongproduktion med 500 miljoner ton per år till 2030. 2150s första fond gör sin första stängning på cirka 1,3 miljarder kronor med investerare som Novo Holdings och Vaeksfonden, en del av The Green Future Fund.

NREP har i dag ett fastighetsbestånd på över en miljon kvadratmeter i Sverige och på nordisk basis förvaltar bolaget fastigheter till ett värde av drygt 71 miljarder kronor. Med syftet att accelerera den gröna omställningen i stadsmiljöer lanserar NREP nu 2150, ett venturekapitalbolag dedikerat till att investera i teknik som ska bidra till mer hållbara och motståndskraftiga städer. Enligt Stefan Wallander, NREPs vd i Sverige, speglar 2150 en långvarig ambition hos NREP om att driva en grön omställning av bebyggelsen.:

–  Samhället kan inte åstadkomma tillräckligt låga koldioxidutsläpp utan fundamentala förändringar i hur vi utvecklar och förvaltar fastigheter. Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande andel av utsläppen och branschen behöver bättre tekniska lösningar för att minska miljöpåverkan. Nu lanserar vi 2150 för att accelerera utvecklingen och implementationen av den typen av ny teknik, säger Stefan Wallander, NREPs vd i Sverige.

NREP har varit tidiga med att anamma ny teknik inom fastigheter – från användningen av artificiell intelligens (AI) i stadsplanering till djupgeotermisk teknik för att åstadkomma i princip koldioxidneutral uppvärmning. Bolaget står även bakom både världens första byggnad som uppförts med 100 procent återanvänd betong, Nordens största solcellsanläggning på tak i Borås och i sommar färdigställs bolagets bostadsprojekt i Stockholmsområdet som når netto-noll energianvändning genom en teknisk lösning som kombinerar solenergi och bergvärme.

– Det finns en enorm potential i AI och annan teknik för att lösa urbana utmaningar. I arbetet med att förbättra hållbarhetsaspekten i de miljontals kvadratmeter som vi utvecklar och förvaltar ställs vi ofta inför utmaningar som hade kunnat lösas med bättre teknik. Genom 2150 uppstår en naturlig brygga mellan investeringar i teknik och fastighetsbranschen där vi tillsammans kan bädda för nya lösningar som är skalbara i urbana miljöer, fortsätter Stefan Wallander.

Första investeringen med siktet inställt på att minska årliga utsläpp med 500 megaton

Investeringsstrategin för 2150 fokuserar på större utmaningar som skär igenom alla delar av den bebygga miljön. Från hur städer planeras, byggs och underhålls till hur människor lever, arbetar och får omsorg.

Mikkel Bülow-Lehnsby, NREPs styrelseordförande och 2150s grundande partner. Han utvecklar:
– Vi letar efter skalbara innovationer såsom nya material som kan användas i konstruktion eller ‘deep tech’ som kan öka effektivitet och minimera svinn. En viktig aspekt är att vi endast kommer att investera där hållbarhetsinverkan kan mätas.2150s första fond kommer sträva efter att bygga en portfölj med omkring 20 bolag, alla med potential att bli en så kallad ’gigacorn’ – ett kommersiellt framgångsrikt bolag med potential att minska gigaton koldioxidutsläpp. Det första bolaget som 2150 investerar i är CarbonCure Technologies, ett cleantech-bolag med en teknik som blandar i återvunnen koldioxid in i ny betong. En kemisk reaktion leder till att den injicerade koldioxiden bildar en mineral i nanostorlek som gör betongen starkare och därmed även minskar behovet av betongmängd.

Betong står för åtta procent av de globala koldioxidutsläppen och CarbonCure har med sin teknik siktet inställt på att minska utsläppen med 500 miljoner ton till 2030, motsvarande att årligen få bort 100 miljoner bilar från vägarna. Bolagets teknik används i dagsläget av närmare 300 betongproducenter i Nordamerika. Med backning från 2150 och andra investerare som Amazons Climate Pledge Fund, Bill Gates-ledda Breakthrough Energy Ventures och Microsoft Climate Innovation Fund kan CarbonCure nu accelerera en global expansion och möjliggöra för fler producenter att ta fram betong med lägre koldioxidavtryck.

– Vi hade inte kunnat önska oss investerare som var mer strategiska eller mer lierade kring att vilja minska koldioxidutsläppen från den bebyggda miljön, säger Robert Niven, vd och grundare av CarbonCure om 2150s investering.

2150 har en målsättning om att resa 2 Mdr kr (200 MEUR) till sin första fond, vilket blir en av Europas största hållbarhetsfokuserade VC-fonder. Bland investerarna i den första stängningen på 1,3 Mdr kr (130 MEUR) finns NREPs minoritetsägare, stiftelseägda Novo Holdings, Chr. Augustinus Fabrikker och Vaekstfonden, en del av Danmarks statligt ägda fond som stöttar en grön omställning, The Green Future Fund. Investerarbasen inkluderar även institutionella investerare och europeiska fastighetsägare, utvecklare och förvaltare med tiotals miljoner kvadratmeter i sina portföljer.

I arbetet med att hitta och utvärdera hållbarhetstekniker har 2150 stöttning från en erfaren Advisory Board med experter inom teknik, den urbana miljön och forskare. Bland dessa finns f.d. Chief Sustainability Officer i Obama-administrationen Christine Harada, arkitekten och grundaren av BIG Bjarne Ingels, direktören för Princeton Andlinger Center for Energy and the Environment Dr. Lynn Loo, AI-chefen för Unity Danny Lange, grundaren av EDGE Technologies, Coen can Oostrom och Jeremy Oppenheim, medgrundare av SYSTEMIQ.

Mikkel Bülow-Lehnsby har från NREPs sida lett arbetet med att grunda 2150 tillsammans med medgrundarna Christian Hernandez som är erfaren inom venturekapital och tidigare haft ledande positioner hos Google och Facebook, Jacob Bro, f.d. Chief Product Officer på Rocket Internet och Christian Jølck, f.d. styrelseordförande för hållbarhetsorganisationen SYNERGI.

.

tisdag, 23 februari 2021 12:06

Mathias Grahn går till Savills i Göteborg

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Rekryteringen av Mathias Grahn (bilden) som Senior Leasing Advisor innebär att Savills förstärker uthyrningsteamet i Göteborg.

Mathias Grahn har över 10 års erfarenhet inom uthyrning och han kommer närmast från AF Projektutveckling som affärsutvecklingschef. Han har dessförinnan arbetat som uthyrningschef på Peab och Wallenstam.

– Vi ser väldigt mycket fram emot att Mathias ansluter till oss. Med hans breda erfarenhet och kontaktnät kommer han tillföra värdefull kompetens till teamet, säger Rikard Lindkvist, Head of Leasing, Savills, Göteborg.

Mathias Grahn tillträder sin tjänst den 1 mars 2021.